Το Trust me I am a photographer, απευθύνεται σε νέους φωτογράφους, όπως ο Τίμος Λύτρας, δίνοντας την ευκαιρία σε ανθρώπους που αγαπούν τη φωτογραφία να προβάλουν τη δουλειά τους.
Πότε και με ποιά αφορμή ξεκίνησε η φωτογραφική σου διαδρομή;
Από πολύ μικρός μου άρεσε να χαζεύω τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες στις βιτρίνες των φωτογραφείων και στα βιβλία. Μόλις 16 χρονών, σε ένα ταξίδι στη Βουδαπέστη του τότε ανατολικού μπλοκ αγόρασα μια μικρή μηχανή με μόνη ρύθμιση 4 βήματα ταχύτητας, και ένα α/μ φιλμάκι.
Τι σε εμπνέει για να φωτογραφίσεις;
Οι εμπνεύσεις μου είναι λίγο των άκρων, απο τη μία τα ήρεμα και άδεια φυσικά και αστικά τοπία όταν θέλω να μείνω μόνος στον κόσμο και απο την άλλη οι άνθρωποι γύρω μου όταν θέλω να ανακατευτώ με τη βουή της πόλης. Αναζητώ να φωτογραφίζω σκηνικά διαφορετικά απο αυτά που κυριαρχούν στην καθημερινότητα.
Τι σημαίνει για σένα φωτογραφία;
Είναι μια γοητευτική τέχνη όπου δεν έχεις της ευκαιρία να δουλέψεις ξανά και ξανά το έργο σου, ούτε να περιμένεις να σου έρθει η έμπνευση. Αυτό που σε συγκινεί είναι μπροστά σου, κρατάει μόνο για μια στιγμή και εκείνη τη στιγμή εσύ ο φωτογράφος μπορείς να το αιχμαλωτίσεις για πάντα.
Έχεις επιλέξει κάποιο συγκεκριμένο είδος φωτογραφίας που θα 'θελες να ακολουθήσεις;
Τη φωτογραφία δρόμου και τα πορτραίτα δρόμου. Τα τοπία, φυσικά και αστικά, αλλά αποζητώ μια ματιά που ξεφεύγει απο τη συνηθισμένη απεικόνιση. Κατά καιρούς φωτογραφίζω ξανά με φιλμ με λόμο μηχανές, αλλά και με pinhole και υπέρυθρες.
Πώς επεμβαίνεις και πώς επεξεργάζεσαι τη φωτογραφία σου για να φτάσεις στο τελικό αποτέλεσμα ;
Χρησιμοποιώ το lightroom κάνοντας μικρές επεμβάσεις, ίσα ίσα για να τονίσω το φωτισμό ή αν χρειάζεται να αφαιρέσω λίγο θόρυβο. Είμαι κατά της υπερβολικής επεξεργασίας και είναι κάτι που με ενοχλεί μια και γίνεται πια πολύ εύκολα στον υπολογιστή και παρασέρνει πολλούς φωτογράφους κάνοντάς τους να ξεχνούν την ουσία της φωτογραφίας.
Ποιος φωτογράφος θεωρείς πως σε έχει επηρεάσει;
Θαυμάζω τους κλασσικούς και έχω προσπαθήσει να πάρω κάτι απόλους τους. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια με ενδιαφέρει περισσότερο η ματιά των σύγχρονων φωτογράφων. Υπάρχουν πολλοί φωτογράφοι της διπλανής πόρτας που δεν είναι γνωστοί επαγγελματίες αλλά απεικονίζουν έντονα και εκφραστικά τη σύγχρονη φωτογραφική οπτική. Σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν και πολλοί πολύ καλοί Έλληνες φωτογράφοι.
Πώς βλέπεις την εξέλιξη της φωτογραφίας στη σύγχρονη εποχή;
Οι ταχύτατες εξελίξεις στην ψηφιακή τεχνολογία σήμερα παρασέρνουν και τη φωτογραφία. Σε ένα βαθμό, οι πόλεμοι των μεγαπίξελς και η άνεση του να παράγει, να επεξεργάζεται και να μοιράζεται άμεσα και χωρίς κόστος ο καθένας τις φωτογραφίες του, αποπροσανατολίζουν τον κόσμο προς τον εύκολο δρόμο και δεν τον αφήνουν να αναπτύξει κριτική σκέψη για τη φωτογραφία ως τέχνη. Απτην άλλη, αυτή η ψηφιακή επικοινωνία δίνει τη δυνατότητα σε όλους να αλληλεπιδρούν και να μοιράζονται εικόνες και οπτικές εμπειρίες απο όλα τα μέρη του κόσμου. Για τους λάτρεις της τέχνης της φωτογραφίας, η σημερινή εποχή είναι συναρπαστική γιατί μπορούν με ένα κλικ να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να συνομιλήσουν οπτικά και λεκτικά σε όποιο μέρος του κόσμου και αν βρίσκονται. Παρατηρώ πως οι φωτογραφίες που παράγονται σήμερα φανερώνουν μια παγκόσμια ματιά που υπερβαίνει τα σύνορα και τις τοπικές παραδόσεις και αντίθετα τείνει να τις ομογενοποιεί.
Και στην Ελλάδα τι γίνεται;
Τολμώ να πω πως η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία η φωτογραφία έχει γνωρίσει τρομερή εξέλιξη τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν πολλοί σύγχρονοι φωτογράφοι που έχουν εξελιχθεί την τελευταία δεκαετία και πλασάρονται άνετα μεταξύ των γνωστών διαδικτυακά φωτογράφων σε όλο τον κόσμο. Θεωρώ πως η ποιότητα της φωτογραφίας ως τέχνη στην Ελλάδα σήμερα είναι πολύ υψηλή και οι Έλληνες και Ελληνίδες φωτογράφοι έχουν επιπλέον αποτυπώσει με εντυπωσιακά αποτελέσματα τα κοινωνικά θέματα που ταλανίζουν την χώρα τα τελευταία χρόνια, όπως την οικονομική και κοινωνική κρίση, την ανεργία και τον τελευταίο χρόνο το προσφυγικό ζήτημα. Επίσης έχω την αίσθηση πως στον τομέα της καλλιτεχνικής φωτογραφίας η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει σχεδόν επιτευχθεί η ισότητα των φύλων, μια και ο αριθμός των πολύ καλών γυναικών και ανδρών φωτογράφων είναι περίπου ίδιος.
Τι εξοπλισμό χρησιμοποιείς;
Χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια μ43 μηχανές (τώρα μια E-M5 MkII) γιατί πιστεύω πως είναι ο τέλειος συνδυασμός ποιότητας και φορητότητας. Επιπλέον έχω μια παλιά Canon s70 τροποποιημένη σε υπέρυθρη και δύο φιλμάτες μηχανές lomography, μια Sprocket Rocket και μια Spinner360 με τις οποίες τραβάω κάποιο φιλμάκι που και που. Και βέβαια όταν δεν έχω κάτι απαυτά μαζί μου, χρησιμοποιώ το κινητό.
Ο Τίμος Λύτρας ταξιδεύει συχνά στην Ελλάδα και τον κόσμο απόπου και αντλεί συνήθως αλλά όχι αποκλειστικά θέματα για τις φωτογραφίες του. Είναι μέλος της φωτογραφικής ομάδας Photomind (www.photomind.gr) , έχει συμμετάσχει στην έκθεση Αστυγραφίες (Δεκέμβριος 2015 - Ιανουάριος 2016, Αθήνα) και Fenêtres sur Athènes / ΑΘΗΝΑ ΘΕΑ (Νοέμβριος 2015 - Μάρτιος 2016, Cité de larchitecture & du patrimoine, Παρίσι) και έχει παρουσίες στην ηλεκτρονική εφημερίδα Doha News και στην ιστοσελίδα pinholista.com .
http://dohanews.co/photos-doha-in-infrared-by-timos-lytras/
http://pinholista.com/timos-lytras/
Trust Timos @ https://www.flickr.com/photos/timosl/
https://www.ifocus.gr/visual-stories/trust-me-i-am-a-photographer/303-timos-lutras#sigProId9216dbc755