«Το κτίριο επρόκειτο να γκρεμιστεί την επόμενη μέρα. Ο επόπτης κατεδάφισης μας άφησε να το κάνουμε – με την προϋπόθεση ότι θα συμμετάσχει κι η γυναίκα του».

Η ιστορία πίσω από την εμβληματική φωτογραφία μόδας του Ormond Gigli

Το 1960, ο φωτορεπόρτερ Ormond Gigli συγκέντρωσε 43 γυναίκες, τις έντυσε με εκλεπτυσμένα, πολύχρωμα φορέματα και τις τοποθέτησε σε 41 παράθυρα στην πρόσοψη ενός κλασικού κτιρίου από καφέ πέτρα της Νέας Υόρκης. Χρόνια αργότερα, η εικόνα κατέληξε να είναι το πιο διάσημο έργο τέχνης του.

Εκείνη την εποχή, ο Gigli βρέθηκε να εργάζεται σε ένα στούντιο στην East 58th Street στην καρδιά του Manhattan. Απέναντι από τον δρόμο υπήρχε μια σειρά από αρχοντικά, έτοιμα για κατεδάφιση.

Με σκοπό να αποτυπώσει την ομορφιά των κτιρίων πριν εξαφανιστεί οριστικά, ο καλλιτέχνης άρχισε να δουλεύει για τη δημιουργία της τέλειας εικόνας για να μνημονεύσει τη γειτονιά που είχε αγαπήσει τόσο καλά.

Δεν είχε τα χρήματα να πληρώσει για επαγγελματίες μοντέλα – ούτε και πρόσβαση σε έναν προϋπολογισμό για μια φωτογράφιση που δεν υπήρχε έστω ένας χορηγός.

Έτσι, επικοινώνησε με τον εργοδηγό του κτιρίου και τον έπεισε να διακόψει τις εργασίες κατεδάφισης για ένα χρονικό διάστημα 2 ωρών – και να καθαρίσει τα πλαίσια των παραθύρων. Ο επόπτης κατεδάφισης συμφώνησε να αφήσει τον Gigli να προχωρήσει, με την προϋπόθεση να είναι και η γυναίκα του μέσα στη φωτογραφία. Ο Gigli θα μπορούσε να φωτογραφίσει την επόμενη μέρα κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος των εργατών. Όταν οι εργάτες επέστρεφαν μετά το γεύμα, το κτίριο θα γκρεμιζόταν.

Είχε μόνο 24 ώρες για να το πραγματοποιήσει. Απευθύνθηκε σε ένα πρακτορείο μοντέλων στο οποίο είχε δουλέψει παλιότερα και ζήτησε από μοντέλα να προσφερθούν εθελοντικά για να είναι στην εικόνα των «ονείρων» του. Θα φορούσαν ό,τι ήθελαν και θα εμφανίζονταν την ώρα του μεσημεριανού γεύματος.

Δεδομένου ότι το κτίριο είχε αποσυνδεθεί από το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο – υπήρχε μια τρύπα στο πεζοδρόμιο, λόγω των εργασιών. Έτσι, χωρίς να φοβάται να ζητήσει μια χάρη, επικοινώνησε με την αντίστοιχη δημοτική υπηρεσία και ζήτησε άδεια για να παρκάρει η Rolls Royce στο πεζοδρόμιο για όσο χρόνο θα χρειαζόταν προκειμένου να στηθεί η φωτογραφία.

Στη συνέχεια τοποθέτησε τα μοντέλα, συμπεριλαμβανομένης της γυναίκας του επόπτη, προσπαθώντας να συντονίσουν χαλαρά τις θέσεις τους στα 30 παράθυρα. Κάποιες ήταν αρκετά τολμηρές για να σταθούν στο περβάζι του παραθύρου και κάποιες απλά στάθηκαν στο πλαίσιο του παραθύρου. Με τρία επιπλέον μοντέλα, δύο στο δρόμο και ένα στο ισόγειο, η εικόνα ολοκληρώθηκε.

Δεν υπάρχουν δύο φιγούρες που να είναι πανομοιότυπες. Η πόζα και το ντύσιμο που επέλεξε κάθε γυναίκα παραπέμπει στο πώς θα μπορούσε να είναι η προσωπικότητά της έξω από τα όρια της φωτογραφίας.

Σκαρφαλωμένος στην σκάλα εξόδου του στούντιο του, κατάφερε να απαθανατίσει τη δράση σε πέντε ορόφους. Το τελικό προϊόν αποδείχθηκε κάτι σουρεαλιστικό, μετατρέποντας τις ζωντανές γυναίκες που αναπνέουν σε παιχνίδια με έντονα χρώματα σε ένα κουκλόσπιτο.

Ο πλούτος της φωτογραφίας πηγάζει από την ικανότητα να την εκτιμάς με διαφορετικούς τρόπους: είτε ως σύνολο, ως μια ρυθμική σύνθεση χρώματος και μορφής, που σχηματίζεται από τα μοτίβα των παραθύρων, των ανθρώπινων φιγούρων και των πολύχρωμων φορεμάτων, ή ο θεατής παρασύρεται να εξερευνήσει τα διάφορα τμήματα της φωτογραφίας. Κάθε γυναίκα παρουσιάζει ένα διαφορετικό σημείο της ενδιαφέρουσας ιστορίας (η σύζυγος του Gigli βρίσκεται στον δεύτερο όροφο δεξιά και η σύζυγος του επιβλέποντος κατεδάφισης στον τρίτο όροφο, τρίτη από αριστερά).

Έτσι θυμάται την ιστορία ο Ormond Gigli (σύμφωνα με το περιοδικό Time): 

“Το 1960, ενώ ένα συνεργείο κατασκευών αποσυναρμολογούσε μια σειρά κτιρίων από καφέ πέτρες ακριβώς απέναντι από το δικό μου στούντιο στην East 58th Street, εμπνεύστηκα να απαθανατίσω, με κάποιο τρόπο, αυτά τα κτίρια. Είχα το όραμα 43 γυναικών με επίσημο φόρεμα να κοσμούν τα παράθυρα της σκελετικής πρόσοψης.

Έπρεπε να εργαστούμε γρήγορα για να εξασφαλίσουμε τις άδειες της πόλης, να κανονίσουμε μοντέλα που περιελάμβαναν και τη σύζυγο του επιβλέποντος κατεδάφισης (τρίτος όροφος, τρίτος από αριστερά), τη γυναίκα μου (δεύτερος όροφος, άκρα δεξιά) και επίσης να εξασφαλίσουμε τη στάθμευση της Rolls Royce στο πεζοδρόμιο. Ο προσεκτικός σχεδιασμός ήταν απαραίτητος καθώς η φωτογράφιση έπρεπε να ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος των εργαζομένων!

Την ημέρα πριν από την κατεδάφιση των κτιρίων, ήμουν στο στούντιο, στην East 58th Street μεταξύ First και Second Avenue, και είχα την αίσθηση ότι δεν επρόκειτο να λειτουργήσει. Τότε μπήκε ο βοηθός μου και είπε: "Όρμοντ, καλύτερα να σηκώσεις την κάμερα στην έξοδο πυρκαγιάς. Υπάρχουν άνθρωποι που γεμίζουν τα παράθυρα και άλλοι έρχονται με ταξί." Ξαφνικά συνέβαινε. Οι 43 γυναίκες εμφανίστηκαν με την καλύτερη ενδυμασία τους, μπήκαν στα κτίρια, ανέβηκαν τις παλιές σκάλες και πήραν τις θέσεις τους στα παράθυρα.

Ήμουν στημένος στην έξοδο πυρκαγιάς απέναντι, σκηνοθετώντας τη σκηνή, με ένα τηλεβόα στο χέρι. Φυσικά, ανησυχούσα για την ασφάλεια των μοντέλων, καθώς κάποιες τολμούσαν αρκετά να ποζάρουν στα κατεστραμμένα μαρσπιέ

Τους έδωσα οδηγλιες για να απλώσουν τα χρώματα και τους είπα να ποζάρουν σαν να δίνουν ένα φιλί σε κάποιον. Καθώς φωτογράφιζα, παρατήρησα ότι μερικές από αυτές ήταν στα περβάζια. Καθώς αυτά ήταν φτιαγμένα από τσιμέντο και μερικές φορές σπάνε, τους φώναξα μέσα από ένα τηλεβόα να παραμείνουν μέσα στα πλαίσια.

Ο μεσημεριανός ήλιος ήταν από πάνω και το φως έλαμπε ανάμεσα στους δρόμους. Από θαύμα, η αστυνομία δεν πέρασε και μας σταμάτησε – και, μέσα σε μια ώρα, είχα ολοκληρώσει τη φωτογράφιση.

Η φωτογράφιση έγινε όπως είχε προγραμματιστεί. Αυτό που σε κάποιους φαινόταν πολύ επικίνδυνο ή δύσκολο να πραγματοποιηθεί, έγινε η φαντασία μου εκπληρωμένη και η πιο αξιομνημόνευτη φωτογραφία που είχα αναθέσει στον εαυτό μου. Από τότε έχει κερδίσει διεθνή βραβεία.

Έχω μια μεγάλη εκτύπωση σε κορνίζα στον τοίχο μου. Εξακολουθώ να χαμογελάω όποτε το κοιτάζω, ακόμα και μετά από τόσα χρόνια. Δεν είναι κακό.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες φωτογράφοι ονειρεύονται να έχουν μια φωτογραφία με την υπογραφή για την οποία είναι γνωστοί. Το “Girls in the Windows” είναι δικό μου.”


Δεκαετίες αργότερα, η εικόνα έχει αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου. Αποθανατίζοντας τον χρόνο και τον τόπο, η φωτογραφία επιτυγχάνει ακριβώς αυτό που σκόπευε ο Gigli και διατηρησε τέλεια το πνεύμα της πόλης σε μια σύντομη, πολύχρωμη σκηνή.


Ormond Gigli in Unfinished Pan Am Building1

Λίγα λόγια για τον Ormond Gigl

Ο Gigli γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1925. Ως έφηβος, ο πατέρας του του πρόσφερε την πρώτη του κάμερα. Αποφοίτησε από τη Σχολή Μοντέρνας Φωτογραφίας το 1942 και υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό ως φωτογράφος κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Πέρασε λίγο χρόνο ζώντας τη μποέμικη ζωή στο Παρίσι.

Η καριέρα του Gigli απογειώθηκε το 1952 όταν ένας συντάκτης του LIFE τον προσέλαβε για να κάνει μια σειρά από πορτρέτα διασημοτήτων και να καλύψει τις επιδείξεις μόδας στο Παρίσι. Κέρδισε την προσοχή όταν μια από τις φωτογραφίες του δημοσιεύτηκε στο κέντρο του περιοδικού. Ξεκίνησε μια καριέρα φωτογράφου μόδας για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες.

Με τα χρόνια, ο Gigli φωτογράφισε μεταξύ άλλων τη Sophia Loren, την Anita Ekberg, τον John F. Kennedy, την Gina Lollabrigida, την Diana Vreeland, τη Marlene Dietrich, την Judy Garland, τον Louis Armstrong, τον Laurence Olivier, τον Alan Bates και τον Richard Burton.

Επιρροές: Alfred Eisenstaedt, μαζί με τους φωτογράφους των περιοδικών Life και Paris Match.

Κορυφαία στιγμή: "Όταν το περιοδικό LIFE μου πρόσφερε δουλειά ..."

Χειρότερη στιγμή: «... και τους απέρριψα για τον μισθό».

Κορυφαία συμβουλή: «Κάνε κάτι άλλο – είναι πολύ δύσκολο να είσαι φωτογράφος τώρα»


Πηγές:

 ormondgigli.com

 https://rarehistoricalphotos.com/ormond-gigli-girls-in-the-windows/

 https://www.theguardian.com

Πρόσφατα Άρθρα

Exodus (23 Νοε 2022)

Η σχέση της Έλλης Παπαδημητρίου με τη φωτογραφία ξεπηδάει από τον έρωτα για την ζωγραφική. Ως στέλεχος της Επιτροπής Αποκαταστάσεως Προσφύγων (ΕΑΠ) και συνεργάτης του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών,...

Exodus (22 Νοε 2022)

Την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, εγκαινιάζεται η έκθεση του Κωνσταντίνου Πίττα “Εικόνες μιας άλλης Ευρώπης” στη γκαλερί Jakubska, στην Πράγα.   Πρόκειται για στιγμιότυπα που...

Book Reviews (22 Νοε 2022)

Η Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Ηρακλείου διοργανώνει εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Αμερικανού συγγραφέα Bayard Taylor:  Ταξίδια 1857-1858, Ελλάδα Ρωσία και...

Exodus (22 Νοε 2022)

Ένα σύνθετο θεωρητικό και εικαστικό εγχείρημα με γενικό θέμα την «Πολυκατοικία» ως ισχυρό κοινωνικό, αισθητικό και συναισθηματικό σύμβολο στην αστική ζωή των τελευταίων 100 χρόνων. Η...

Exodus (21 Νοε 2022)

Η φωτογραφική έκθεση, των μελών του Κέντρου Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης υπό τον τίτλο "ΡΟΔΟΠΗ" «ταξιδεύει» στην Καβάλα. Το Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης, λειτουργώντας ως πυρήνας...

Book Reviews (16 Νοε 2022)

Αθήνα – L'Aquila. Μια συζήτηση για το βίωμα δύο πόλεων, μέσα από την περιπατητική εμπειρία, το βλέμμα στραμμένο στο αίσθημα της οικειότητας και της ξεθωριασμένης παιδικής μας...

Book Reviews (15 Νοε 2022)

Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του φωτογραφικού βιβλίου "Kuebiko" του Ευάγγελου Δασκαλάκη, που αναπτύχθηκε και εκδόθηκε σε συνεργασία με το Zoetrope Athens. Το Kuebiko του...

Exodus (15 Νοε 2022)

O Γιάννης Γιαννάτος παρουσιάζει τη φωτογραφική συλλογή του “Via Artis” στο Upper House Athens στον 6ο όροφο του εμπορικού κέντρου Attica (είσοδος από τη στοά Σπύρου Μήλιου ή από το Attica) από...

Exodus (11 Νοε 2022)

Η Art Core έχει τη χαρά να σας προσκαλέσει στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας Face to Phase - Me, Myself & Nobody του Marco Castelli.  Το έργο θέτει υπό αμφισβήτηση την ταυτότητα και την...

Exodus (09 Νοε 2022)

They are the Subject, They are the Absolute— mother is the Absolute Other Παράφραση της δήλωσης της Simone de Beauvoir: He is the Subject, he is the Absolute—she is the Other Η Μαρία...

Exodus (09 Νοε 2022)

Η Φωτογραφική Λέσχη Ηλιούπολης, σας προσκαλεί στην έκθεση φωτογραφίας με τίτλο: ''ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ'' Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Εκθεσιακό Κέντρο Ηλιούπολης, Λ.Ειρήνης 14-16 & Αλκιβιάδου,...

Book Reviews (09 Νοε 2022)

 Ο εκδοτικός οίκος University Studio Press προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου «Ουδέτερη ζώνη / Neutral zone» ένα φωτογραφικό λεύκωμα του Γιάννη Παντελίδη. Η παρουσίαση θα γίνει την Τετάρτη...