Ο πρεσβευτής της Nikon Pieter Ten Hoopen καταγράφει ιστορίες αγάπης ανάμεσα σε ζευγάρια και οικογένειες που έχουν πληγεί από την παγκόσμια προσφυγική κρίση. Στο νέο του φωτογραφικό εγχείρημα, ο πρεσβευτής της Nikon Pieter Ten Hoopen αποκαλύπτει συγκλονιστικές ιστορίες αγάπης ανάμεσα σε ζευγάρια και οικογένειες που έχουν πληγεί από τη σημερινή παγκόσμια προσφυγική κρίση. 

  Ο Pieter ταξίδεψε σε Τουρκία και Μεξικό για να καταγράψει την αδιάκοπη αγάπη και τη δύναμη των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους. Ο στόχος του είναι να ξεπεραστούν τα στερεότυπα και το κοινωνικό στίγμα που συνοδεύει τους πρόσφυγες, με την αφήγηση των προσωπικών τους ιστοριών αγάπης, κάτι με το οποίο μπορεί να ταυτιστεί ο καθένας, και το πώς χρησιμοποίησαν αυτές τις σχέσεις για να προχωρήσουν σε ένα καλύτερο μέλλον.

Είτε για περιβαλλοντικούς, πολιτικούς, οικονομικούς ή πολιτισμικούς λόγους, σήμερα ο αριθμός των εκτοπισμένων προσφύγων είναι μεγαλύτερος από ποτέ. Αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο υπάρχουν 68,5 εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους. Μεταξύ αυτών, περίπου 25,4 εκατομμύρια είναι πρόσφυγες και πάνω από τους μισούς πρόσφυγες είναι κάτω των 18 ετών1. Εξοπλισμένος με τη φωτογραφική μηχανή Nikon D850 και την mirrorless Z 7 καθώς και τους φακούς NIKKOR, ο Pieter θέλησε να καταγράψει την κρίση με έναν διαφορετικό τρόπο, για να παρουσιάσει τους ανθρώπους ως άτομα, όχι ως στατιστικά στοιχεία. 

 

Από μια διαφορετική οπτική γωνία 

Ο Pieter, διάσημος για το βραβευμένο του φωτορεπορτάζ και τις ιστορίες του, πάντα δουλεύει σε προσωπικά έργα για τα οποία τον διακατέχει πάθος, εστιάζει, δηλαδή, στην ανθρωπιστική κρίση και στον πόλεμο.

Όπως σχολιάζει: «Σήμερα, όπως γίνεται η καταγραφή των προσφύγων, οι άνθρωποι συχνά καταλήγουν να γίνονται απλώς αριθμοί, στατιστικά στοιχεία. Εγώ ήθελα να δείξω μια διαφορετική άποψη. Τι σημαίνει για τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και γιατί; Πώς μπορούμε να καταλάβουμε τι έχουν βιώσει αυτοί οι άνθρωποι; Ένα από τα πιο ουσιώδη πράγματα που έχουμε όλοι είναι η αγάπη, επομένως θέλησα να δημιουργήσω μια ιστορία γύρω από την αγάπη, για το πώς είναι η κινητήρια δύναμη που δίνει θετική διάθεση στη ζωή μας, που μας δίνει ελπίδα και μας βοηθά να ξεπεράσουμε κάθε δύσκολη στιγμή.» 

Αναζητώντας καταφύγιο 

Το project του Pieter ξεκίνησε με την καταγραφή της ζωής των μεταναστών που εγκατέλειψαν τη Συρία και βρήκαν προστασία στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και των προσφύγων από τα περίφημα μεταναστευτικά καραβάνια που φεύγουν από την Κεντρική Αμερική και κινούνται προς τα σύνορα ΗΠΑ και Μεξικό. Είτε φωτογραφίζοντας κυνηγημένα ζευγάρια από αντίπαλες συμμορίες, είτε γονείς που ελπίζουν να εξασφαλίσουν ένα ασφαλές σπίτι για τα παιδιά τους, ο Pieter με τις εικόνες του αποτυπώνει τη σκληρή πραγματικότητα της ζωής των προσφύγων, αλλά και τη σπουδαιότητα της στοργής και των ανθρώπινων σχέσεων. 

Ο Pieter σχολιάζει: «Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχω φωτογραφίσει εγκαταλείπουν τα σπίτια τους λόγω της φτώχειας, της βίας, της πολιτικής καταπίεσης ή της κλιματικής αλλαγής. Μάλιστα με εκπλήσσει το πόσο ανοιχτά μιλούν για την αγάπη. Είναι άνθρωποι που έχουν βιώσει πολύ δύσκολες καταστάσεις, τις οποίες εμείς οι Δυτικοί συχνά δεν μπορούμε να καταλάβουμε, και που στηρίζονται στην αγάπη και στις σχέσεις για να φτάσουν στον τελικό τους στόχο. Για αυτούς, η αγάπη είναι μέσο επιβίωσης, ίσως μάλιστα το ισχυρότερο.» 

Ο εξοπλισμός 

Στη διάρκεια του ταξιδιού του, ο Pieter χρησιμοποίησε την D850, για την ταχύτητα, την υψηλή ανάλυση και την ευαισθησία της στο φως για να φωτογραφίσει προσωπικές στιγμές, σε συνδυασμό με τη νέα φωτογραφική μηχανή Z 7 mirrorless για βιντεοσκόπηση. Για να συνοδεύσει τις φωτογραφικές μηχανές, ο Pieter ήταν επίσης εξοπλισμένος με τον φακό AF-S NIKKOR 28mm f/1.4E ED

Όπως σχολιάζει: «Η D850 είναι μία από τις αγαπημένες μου μηχανές και είναι ιδανική για να φωτογραφίζω στιγμές. Χρησιμοποιώ δύο μηχανές όταν είμαι έξω και αφήνω μία στο ξενοδοχείο για εφεδρική. Είχα επίσης την ευκαιρία να δοκιμάσω την Ζ 7, κάτι που για μένα ήταν πραγματικά πρωτόγνωρη εμπειρία. Όταν δουλεύω πρέπει να περπατάω πολύ, να τρέχω και να πηδάω, οπότε η πανάλαφρη Ζ 7 ήταν ιδανική για τη δουλειά μου. Χάρη στο ψηφιακό σκόπευτρο, αυτό που βλέπω μέσα από τον φακό είναι αυτό που τελικά αποτυπώνεται, γι’ αυτό και είναι τόσο εύκολη η χρήση της όταν κινούμαι.» 

Pieter ten Hoopen: Love Stories – Ε&Α

Ε: Τι σε ενέπνευσε να υλοποιήσεις το project Love Stories; 

Οι ιστορίες που παρουσιάζω είναι προσωπικές, έτσι ήταν πάντα. Αυτό μου δίνει τη δυνατότητα να παρουσιάζω ιστορίες που θέλω πραγματικά να αφηγηθώ. Οι ιστορίες μου αφορούν κυρίως ανθρωπιστικές κρίσεις ή πολέμους, θέματα που προφανώς μπορεί να είναι απαιτητικά και θλιβερά. Με αυτό το project ήθελα να εξετάσω τα θετικά που μπορεί ακόμα να υπάρχουν μέσα σε αρνητικές καταστάσεις. Η προσφυγική κρίση έχει βρεθεί αρκετά στο επίκεντρο της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια, γι’ αυτό με ενδιέφερε να εξετάσω τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο, να εστιάσω στις «ιστορίες αγάπης των προσφύγων» που χαρίζουν δύναμη και ελπίδα σε όσους προσπαθούν να φτιάξουν μια καλύτερη ζωή για τους ίδιους. Η αγάπη είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της ανθρώπινης ζωής. Μας δίνει θετική διάθεση και ελπίδα όταν βιώνουμε δύσκολες καταστάσεις στη ζωή μας, όπως πολλοί από αυτούς τους πρόσφυγες. Αυτές οι εικόνες καταγράφουν ζευγάρια και οικογένειες που αντιμετωπίζουν τις πιο απαιτητικές καταστάσεις και δείχνουν πώς έχουν χρησιμοποιήσει την αγάπη ως κινητήρια δύναμη. 

Ε: Ποιες τοποθεσίες επισκέφθηκες και τι σε τράβηξε σε αυτά τα συγκεκριμένα μέρη του κόσμου; 

Η Κωνσταντινούπολη στην Τουρκία είναι ο κεντρικός κόμβος για τους πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει τη Συρία, οπότε αποτέλεσε καίρια τοποθεσία. Η φρίκη του πολέμου στη Συρία είναι απίστευτη, γι’ αυτό πολλοί αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν και να αφήσουν πίσω τους την οικογένεια και τους αγαπημένους τους. Γνώρισα ζευγάρια όπως τον Mohammad και τη Nada, που άφησαν πίσω όλα τα υπάρχοντά τους, τον τόπο και τη ζωή τους, για να αναζητήσουν μια ασφαλέστερη ζωή. Το δεύτερο μέρος που επισκέφθηκα ήταν το Μεξικό. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που φωτογράφισα εκεί ήταν από την Κεντρική Αμερική, οι οποίοι ήθελαν να ξεφύγουν από τη φτώχεια, τη βία, την πολιτική καταπίεση και τα προβλήματα λόγω της κλιματικής αλλαγής. Το περασμένο φθινόπωρο, περίπου 7.000 μετανάστες και πρόσφυγες ξεκίνησαν το ταξίδι τους από την Κεντρική Αμερική μέσω του Μεξικό. Από αυτούς, περίπου 4.000 έφτασαν στα σύνορα με τις ΗΠΑ. Ήθελα να μιλήσω με ανθρώπους που ακολούθησαν αυτό το μεταναστευτικό καραβάνι και βίωσαν την εμπειρία του αποχωρισμού από την οικογένεια και τους αγαπημένους τους, με την ελπίδα να βρουν ένα καλύτερο μέλλον.

Γνώρισα ένα καταπληκτικό ζευγάρι στο Μεξικό, τον Christian και τη Daniella, που ακολουθούσαν το μεταναστευτικό καραβάνι στην επαρχία Oaxaca. Η Daniella, η οποία ήταν έγκυος, περιέγραψε πώς γνώρισε τον Christian πριν από τέσσερα χρόνια σε μια παραλία στην Ονδούρα και ερωτεύτηκαν με την πρώτη ματιά. Μάλιστα παντρεύτηκαν μόλις 15 ημέρες μετά τη γνωριμία τους! Ωστόσο, η ιστορία τους ήταν γεμάτη θλίψη, καθώς όταν εγκατέλειψαν το σπίτι τους, έπρεπε να αφήσουν πίσω τη μικρή κόρη τους, επειδή δεν θα μπορούσε να τα καταφέρει στο ταξίδι, μια σπαρακτική απόφαση για κάθε γονιό. Το ζευγάρι σχεδιάζει να επανενωθεί με την κόρη τους μόλις φτάσουν στις ΗΠΑ. Αυτή η αναζήτηση απίστευτα συγκινητικών ιστοριών είναι που με τράβηξε σε αυτά τα μέρη.

Ε: Τι έπρεπε να προγραμματίσεις από πριν για αυτό το project;

Οφείλω να τονίσω ιδιαίτερα τη σημασία της έρευνας πριν από project όπως αυτό. Θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος. Πριν από το ταξίδι μου, σκέφτηκα προσεκτικά τις τοποθεσίες που ήθελα να επισκεφθώ και γιατί, και μετά επικοινώνησα με ντόπιους και μεσάζοντες που μπορούσαν να με βοηθήσουν. Αυτοί οι άνθρωποι ήξεραν καλά τις περιοχές και μπορούσαν να μου δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για τις τοποθεσίες, ώστε να μπορέσω να έχω την πρόσβαση που χρειαζόμουν για τη φωτογράφισή μου. Ωστόσο, εκτός από την προετοιμασία, θα πρέπει να αφήσεις και κάποιο περιθώριο ευελιξίας, ιδιαίτερα σε συνθήκες σαν αυτήν, όπου η διαδρομή των μεταναστών μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή. Ποτέ δεν ξέρεις πού μπορεί να σε οδηγήσει μια ιστορία, και αυτή είναι η ομορφιά της φωτογραφίας. Αυτές οι απρόβλεπτες στιγμές είναι που καθορίζουν το τελικό αποτέλεσμα.

Σε ένα project όπως αυτό, θα πρέπει επίσης να σιγουρευτείς ότι ο εξοπλισμός σου δεν θα σε βαραίνει ούτε θα σε περιορίζει. Οι φωτογραφικές μηχανές και οι φακοί Nikon που επέλεξα ήταν ιδανικοί για το ταξίδι στο οποίο με οδήγησαν αυτές οι ιστορίες αγάπης.

Ε: Τι προκλήσεις αντιμετώπισες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σου;

Κάποια στιγμή συνειδητοποίησα ότι επειδή είμαι ερωτευμένος με μια ιδέα, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και όλοι οι άλλοι. Επομένως, είναι σημαντικό να συνεργάζεσαι με ανθρώπους που πιστεύουν σε αυτό που κάνεις και στην ιστορία που αφηγείσαι. Αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζω όταν κάνω φωτορεπορτάζ, και μάλιστα την έχω αντιμετωπίσει πολλές φορές στην καριέρα μου. Θα πρέπει επίσης να βρίσκεις ανθρώπους που δεν έχουν πρόβλημα να αφηγηθείς την ιστορία τους και να ανασύρεις επώδυνες αναμνήσεις. Πολλοί αποκτούν ψυχολογικά τραύματα από όσα βιώνουν, γι’ αυτό πρέπει να τους αντιμετωπίζεις με ευαισθησία και να προσέχεις να μην τους πιέζεις πολύ. Αυτή ήταν μεγάλη πρόκληση για μένα, αλλά ήμουν αρκετά τυχερός και συνάντησα ζευγάρια που μιλούσαν ανοιχτά για τα συναισθήματά τους και για όσα είχαν περάσει. Κατάλαβαν την ιστορία που ήθελα να πω και συμφώνησαν να μοιραστούν τις συγκινητικές τους ιστορίες αγάπης και αφοσίωσης. 

Ε: Υπάρχει κάτι που σε εξέπληξε όσο εργαζόσουν στο project;

Με εξέπληξε το πόσο ανοιχτά και ελεύθερα μιλούσε ο κόσμος για την αγάπη. Ίσως αυτό αντικατοπτρίζει εμένα τον ίδιο, αφού δεν είναι κάτι που έχω συνηθίσει, αλλά πραγματικά με εντυπωσίασε η ειλικρίνεια του κόσμου. Αυτοί οι άνθρωποι που περνάνε πολύ δύσκολες στιγμές, κάτι που ελάχιστα μπορούμε να καταλάβουμε εμείς από την πλευρά της Δύσης, στηρίζονται στην αγάπη και στις σχέσεις για να μπορέσουν να φτάσουν σε έναν τελικό στόχο. Για αυτούς, η αγάπη είναι μέσο επιβίωσης, ίσως μάλιστα το ισχυρότερο.. 

Ε: Ποια ήταν η αγαπημένη σου στιγμή στο ταξίδι;

Υπάρχουν πολλές στιγμές που ξεχωρίζω, οπότε είναι δύσκολο να επιλέξω μια αγαπημένη. Το να ακούω πώς μιλούσαν αυτά τα ζευγάρια ο ένας για τον άλλον και μεταξύ τους ήταν απίστευτα συγκινητικό και θα το θυμάμαι για πάντα. Είναι πραγματικά προνόμιο να ακούσεις τους ανθρώπους να διηγούνται την ιστορία τους. Συνειδητοποιείς ότι όπου κι αν βρίσκονται οι άνθρωποι στον κόσμο, είτε στην Τουρκία είτε στο Μεξικό, η αγάπη ήταν η σταθερά που συνέδεε κάθε ιστορία και κάθε αγώνα. 

Ε: Έχεις κάποια αγαπημένη φωτογραφία από το ταξίδι σου; 

Νομίζω ότι είναι η φωτογραφία ενός άνδρα που κάθεται μόνος του σε ένα πεζοδρόμιο στην πόλη Juchitán, στο Μεξικό, και ετοιμάζεται για άλλη μια δύσκολη μέρα πεζοπορίας και αναζήτησης οχήματος. Αυτή η στιγμή ήταν πολύ δυνατή. Είχε αντιληφθεί την παρουσία μου κι εγώ τη δική του, αλλά και οι δύο νιώθαμε απολύτως μόνοι. Ήταν πολύ νωρίς το πρωί, πριν ξυπνήσουν άλλοι πρόσφυγες που ταξίδευαν με το καραβάνι, και το φως ήταν τέλειο για τη μηχανή μου D850. Νιώθω ότι αυτή η φωτογραφία συμβολίζει ακριβώς αυτό που περνούν πολλοί πρόσφυγες. Αυτός ο άνδρας άφησε το σπίτι του και όλα του τα υπάρχοντα για να προσπαθήσει να φτιάξει μια καλύτερη ζωή για τον ίδιο και την οικογένειά του, μια απόφαση που πολλοί από εμάς δεν μπορούν να κατανοήσουν. 

Ε: Τι εξοπλισμό έφερες μαζί σου και πώς σε βοήθησε να βγάλεις τις φωτογραφίες που ήθελες;

Χρησιμοποίησα την D850, την αγαπημένη μου μηχανή, που είναι τέλεια για τη λήψη γρήγορων φωτογραφιών υψηλής ποιότητας. Είχα επίσης την ευκαιρία να δοκιμάσω την Ζ 7, που ήταν μια ολοκαίνουργια εμπειρία για μένα και τη λάτρεψα. Όταν εργάζομαι σε εξωτερικό χώρο, πρέπει να περπατάω πολύ, να τρέχω και να πηδάω, οπότε η ελαφριά Ζ 7 ήταν ιδανική για μένα, αφού μπόρεσα να καταγράψω κάποια υπέροχα βίντεο στη διάρκεια του ταξιδιού μου. Με αυτή τη μηχανή μπορείς να τραβήξεις φωτογραφίες 4Κ, ενώ είναι και απίστευτα σταθερή, οπότε καμία φωτογραφία δεν βγαίνει κουνημένη. Όσον αφορά την επιλογή του φακού, ο φακός AF-S NIKKOR 28mm f/1.4E EDήταν πάντα στο πλευρό μου.Πρόκειται για έναν ευρυγώνιο φακό που είναι τέλειος για τον έλεγχο του φωτός και ποτέ δεν με απογοήτευσε. 

Ε: Τι μήνυμα ελπίζεις να μεταφέρεις με το ειδικό σου έργο;

Για να καταλάβεις πραγματικά τι βιώνουν αυτοί οι πρόσφυγες, θα πρέπει να ξέρεις ότι οι περισσότεροι από όσους πηγαίνουν στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ δεν θέλουν πραγματικά να είναι εκεί. Πρέπει να το θυμόμαστε αυτό για να κατανοήσουμε καλύτερα την κατάσταση που βιώνουν. Αυτοί οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και τη ζωή τους γιατί δεν έχουν άλλη επιλογή. Η εναλλακτική είναι πολύ επικίνδυνη, και πρέπει να επιβιώσουν. Πραγματικά δεν έχουμε ιδέα τι έχουν περάσει αυτοί οι άνθρωποι, γι’ αυτό θέλω να χρησιμοποιήσω αυτό το project και τις φωτογραφίες μου για να αφηγηθώ τις ιστορίες τους και να παρουσιάσω πώς είναι να ζει κανείς σε αυτές τις συνθήκες. Πώς είναι να ζεις και να αγαπάς υπό συνεχή απειλή.

Ε: Πώς αισθάνεσαι που μπορείς να υλοποιήσεις ένα τέτοιο έργο με τη Nikon;


Αισθάνομαι απίστευτα τυχερός που δούλεψα σε ένα τέτοιο έργο. Γνώρισα κάποια υπέροχα ζευγάρια και συνάντησα αγάπη που δεν γνώριζα καν ότι υπήρχε, γι’ αυτό και είμαι πραγματικά ευγνώμων για τη βοήθεια της Nikon που μου έδωσε αυτή τη δυνατότητα. Το έργο ήταν πολύ απαιτητικό αλλά μου πρόσφερε τεράστια ικανοποίηση και μου έμαθε πολλά πράγματα για τον εαυτό μου ως φωτογράφο. Αυτή είναι απλώς η αρχή της διαδρομής «Love Stories» και πραγματικά ελπίζω όλοι να απολαύσουν τη φωτογραφική συλλογή και να συγκινηθούν από αυτές τις τόσο ξεχωριστές ιστορίες αγάπης. 

 

Το πρόγραμμα Europe Special Project της Nikon

Το πρόγραμμα Europe Special Project της Nikon προσφέρει στους πρεσβευτές της Nikon, δηλαδή σε ταλαντούχους φωτογράφους από όλη την Ευρώπη, με σημαντική επιρροή, να υλοποιήσουν το έργο των ονείρων τους. Το πρόγραμμα ανήκει στο πλαίσιο της συνεχούς αποστολής της Nikon να στηρίζει φωτογράφους που εμπνέουν με το έργο τους, παρέχοντάς τους μια πλατφόρμα για να αναλαμβάνουν έργα που τους ενθουσιάζουν, δημιουργώντας παράλληλα μια κοινότητα εικαστικών καλλιτεχνών που φιλοδοξούν να κάνουν κάτι διαφορετικό.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εγχείρημα του Pieter, επισκεφτείτε τη σελίδα: Ειδικό έργο

Ο εξοπλισμός

Για αυτό το εγχείρημα, ο Pieter χρησιμοποίησε τον ακόλουθο εξοπλισμό: 

Λίγα λόγια για τον Pieter: 

Ο Pieter Ten Hoopen είναι ένας έμπειρος και διεθνώς αναγνωρισμένος φωτογράφος και σκηνοθέτης από τη Στοκχόλμη της Σουηδίας. Χάρη στη δουλειά του, η οποία εναλλάσσεται μεταξύ εκδοτικών, προσωπικών και πιο εμπορικών έργων, έχει σειρά σταθερών πελατών, μεταξύ των οποίων βρίσκονται ονόματα όπως New Yorker, New York Times Magazine, Le monde, Plan international.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα της Nikon, επισκεφθείτε την τοποθεσία: www.nikon.gr

 

Masters of Photography: Humberto Rivas

Κείμενο Χρήστος Κοψαχείλης

Πρόσφατα Άρθρα

Εκθέσεις Φωτογραφίας (09 Απρ 2024)

Την Τρίτη 23 Απριλίου η γκαλερί “7” παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας του ΑΚΗ ΔΕΤΣΗ με τίτλο “Αποτύπωμα” . “Η φωτογραφία ως σημαίνουσα επιφάνεια είναι μια αντίληψη στη θεωρία...

News (02 Απρ 2024)

Στο πλαίσιο των Photometria Awards 2024 με κριτή τον φωτογράφο του πρακτορείου Magnum Martin Parr, το Photometria International Photography Festival πραγματοποιεί ανοιχτό κάλεσμα προς φωτογράφους...

Cinema (02 Απρ 2024)

H κινηματογραφική λέσχη HAU Movie Club της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης αποτίει φόρο τιμής στην Bette Davis με την ειδική προβολή της ταινίας του Paul Henreid, «Το Έγκλημα της 9ης Λεωφόρου»...

Εκθέσεις Φωτογραφίας (02 Απρ 2024)

Στα πλαίσια της διοργάνωσης της IMAGE+TECH expo & PHOTOVISION 2024 | 5-7 Απριλίου, φιλοξενείται η καλλιτεχνική έκθεση CONTEMPORARY JAPANESE PHOTOGRAPHERS που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα της...

News (28 Μαρ 2024)

Το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε νέους φωτογράφους και καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν το φωτογραφικό μέσο να υποβάλουν αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα Νέοι Έλληνες...

News (27 Μαρ 2024)

Ο Φωτογραφικός Όμιλος Καβάλας και η @L.LOVES ART BOOKS παρουσιάζουν το Σάββατο 30 Μαρτίου και ώρα 19:30 στο Χαλήλ Μπέη Τζαμί στην Καβάλα την φωτογραφική εργασία του Αλέξανδρου Ζαφειρίδη με τίτλο So...

News (20 Μαρ 2024)

Ο IANOS, για έβδομη συνεχή χρονιά, διοργανώνει Διαγωνισμό Διηγήματος και Φωτογραφίας με θέμα, αυτή τη φορά, το «Παρά θίν’ αλός». Η ομηρική έκφραση παρά θίν’ αλός(Ιλιάδα, Α’, 326), σημαίνει στην...

News (20 Μαρ 2024)

Η Nikon, σε συνεργασία με τα The Comedy Wildlife Awards, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι ο παγκοσμίου φήμης διαγωνισμός είναι πλέον ανοικτός για τις συμμετοχές του 2024. Τα The...

News (20 Μαρ 2024)

Την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024, στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του έργου τριών φωτογράφων του Φωτογραφικού Κύκλου στα πλαίσια των καθιερωμένων "Συναντήσεων της Πέμπτης" του σωματείου.Η...

Εκθέσεις Φωτογραφίας (20 Μαρ 2024)

Ομαδική έκθεση φωτογραφίας με θέμα "Ο Τόπος Μου" η οποία συνδιοργανώνεται από τρεις φωτογραφικές ομάδες: την "F22" της Πτολεμαΐδας (σε επιμέλεια του Σάκη Δαζάνη), την "Αντίθεση" της Βέροιας και την...

News (19 Μαρ 2024)

Στο πλαίσιο των εβδομαδιαίων συναντήσεων, η Φωτογραφική Ομάδα fplus, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων, φιλοξενεί την Τρίτη 19 Μαρτίου 2024, και ώρα 19:30, στο Μύλο του...

Εκθέσεις Φωτογραφίας (15 Μαρ 2024)

Η Γκαλερί INTERZONE στην πόλη της Ρώμης φιλοξενεί την από κοινού έκθεση των Δάφνη Κοτσιάνη και Ηλία Γεωργιάδη με τίτλο "Density". Οι δύο Έλληνες εικαστικοί φωτογράφοι ως δίδυμο παρουσιάζουν τα έργα...