Το iFocus διοργανώνει τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2025, στις 19.00, διαδικτυακή διάλεξη με τον Χρήστο Κοψαχείλη με θέμα: Φωτογραφίζοντας το διαφορετικό
Κωνσταντίνος Μάνος – A Greek Portfolio, Jojef Koudelka – Gypsies, William Albert Allard – Cowboys
Γιος Ελλήνων μεταναστών, ο Κωνσταντίνος Μάνος (1934-2025), μεγάλωσε ακούγοντας στο σπίτι του ιστορίες από το «χωριό» του πατέρα του. Έτσι, μόλις τελείωσε τις σπουδές του και ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία, αποφάσισε να έρθει σε επαφή με τις ρίζες του, να ανακαλύψει τη γη των προγόνων του, την Ελλάδα, την οποία ως τότε την γνώριζε μόνο μέσα από τις αφηγήσεις των γονιών του. Ο Μάνος ένιωσε την επιθυμία και την ανάγκη, να ανακαλύψει το παρελθόν του και μέσω αυτού τον ίδιο τον εαυτό του. Να φωτογραφίσει δημιουργώντας τις εικόνες που ποτέ δεν είχε δει. Με αυτό τον τρόπο, δίνοντας σάρκα και οστά στις αφηγήσεις της οικογένειάς του, κατόρθωσε επίσης να βρει μια δική του ισχυρή και προσωπική ταυτότητα σαν φωτογράφος.
Η ζωή του Τσέχου JojefKoudelka (1938-) είναι μια συνεχής περιπλάνηση, καθώς ταξιδεύει συνέχεια και δεν εγκαθίσταται πουθενά. Έτσι φαίνεται πολύ λογικό το γεγονός ότι στα πρώτα του φωτογραφικά βήματα ενδιαφέρθηκε να καταγράψει τη ζωή των Ρομά. Αυτοεξόριστος μετά την εισβολή των Σοβιετικών στη Πράγα, την Άνοιξη του 1968, οργάνωσε τη ζωή και τη φωτογραφική του δράση γύρω από τα κύρια φεστιβάλ των Ρομά σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, αισθανόμενος γοητεία από τη μουσική τους και συγγένεια με την διαρκή περιπλάνησή τους. Η ενσυναίσθηση του Koudelka για αυτούς τους ανθρώπους, που ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας, του επέτρεψε να συλλάβει το δράμα της καθημερινής τους ζωής, αναζητώντας ειλικρινείς τρόπους καταγραφής της ζωής εκείνων που αισθάνονται αποξενωμένοι. Κατέγραψε αυτό το «θέατρο του πραγματικού», καθώς αναγνώρισε πώς η ζωή τους περιλάμβανε δράμα, έντονες χειρονομίες, τόλμη, συντροφικότητα και μοναξιά. Έχοντας κερδίσει πλήρως την εμπιστοσύνη τους ανέπτυξε μια ισότιμη σχέση κατανόησης και αποδοχής ανάμεσα στον καλλιτέχνη και στα θέματά του στηριγμένη στον αλληλοσεβασμό.
Το αγαπημένο θέμα και το μεγάλο πάθος του William Albert Allard (1937-) είναι η Αμερικανική Δύση και οι άνθρωποι της, οι καουμπόι. Γεννημένος στη Μινεάπολη των ΗΠΑ από Σουηδούς μετανάστες, μέτριος μαθητής που περισσότερο τον ενδιέφερε να τη κοπανήσει από τη τάξη για να καπνίσει, ο Allard προοριζόταν για μια εντελώς συμβατική ζωή. Εν τούτοις στα διαλλείματα αντί να κάνει παρέα με τους συμμαθητές του, χανόταν στα βιβλία των Hemingway, Fitzgerald, Steinbeck, O'Hara και Faulkner. Στο αγρόκτημα που μεγάλωσε πάντα γοητευόταν με τη σκέψη να ταξιδέψει στη Δύση. Ήθελε να δει τα βουνά και τις πεδιάδες για τα οποία είχε διαβάσει στα βιβλία της δημοτικής βιβλιοθήκη και είχε δει σε φωτογραφίες στα περιοδικά που στοιβάζονται δίπλα στην αιώρα που κρεμόταν στη βεράντα του σπιτιού του. Η ένταξη του στο φωτογραφικό επιτελείο του NationalGeographic του έδωσε τελικά αυτή την δυνατότητα και φρόντισε να την αξιοποιήσει.
Info
Online Παρακολούθηση
Διάρκεια: 3 ωρών (19.00 - 22:00)
Κόστος: 15 Ευρώ η διάλεξη
Δηλώσεις συμμετοχής Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 6942879879
Οι επόμενες διαλέξεις έχουν προγραμματιστεί για τις ακόλουθες ημερομηνίες
Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2025
Δευτέρα 10 Μαρτίου 2025
Δευτέρα 7 Απριλίου 2025
Δευτέρα 5 Μαΐου 2025
Δευτέρα 2 Ιουνίου 2025