Κάθε χρόνο το τετραήμερο της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος, γιορτάζεται στο Μεσολόγγι το πανηγύρι του ʼη Συμιού, άρρηκτα συνδεδεμένο με το έπος της Εξόδου. Στο μοναστήρι του ʼη-Συμιού ήπιαν το πρώτο νερό της λευτεριάς όσοι επέζησαν απ τη μεγάλη σφαγή...
Ζήστε και φωτογραφήστε το παραδοσιακό πανηγύρι του Αη Συμιού με την καθοδήγηση του Βασίλη Αρτίκου από 18 ώς και 20 Ιουνίου στο Μεσολόγγι.
Ο έμπειρος φωτογράφος σας συνοδεύει και σας βοηθά (ως παλιός πανηγυριστής ο ίδιος) να μπείτε στο πνεύμα τού πανηγυριού ώστε να μπορέσετε να διεισδύσετε στη μαγεία του πανηγυριού και να το φωτογραφήσετε ο καθένας με τη δική του ματιά.
Επίσης, καθημερνά ο φωτογράφος με την έμπειρη ματιά του θα κρίνει και θα επιλέγει τις φωτογραφίες του καθενός που7 έχουν μια ιδιαίτερη προς αυτόν φωτογραφική αξία.
Περάστε ένα γεμάτο φωτογραφικές και όχι μόνο εμπειρίες στο πανέμορφο και ιστορικό Μεσολόγγι. Φωτογραφίζοντας,επίσης,με την ευκαιρία το απαράμιλλο τοπίο της λιμνοθάλασσας .
Για περισσότερες πληροφορίες τηλεφωνήστε στο 6944 350 943.
Το πανηγύρι του ʼη Συμιού
Κάθε χρόνο το τετραήμερο της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος, γιορτάζεται στο Μεσολόγγι το πανηγύρι του ʼη Συμιού, άρρηκτα συνδεδεμένο με το έπος της Εξόδου. Στο μοναστήρι του ʼη-Συμιού ήπιαν το πρώτο νερό της λευτεριάς όσοι επέζησαν απ την μεγάλη σφαγή.
Οι αρματωμένοι, με την απαραίτητη συνοδεία «ζυγιάς» (δυο ζουρνάδες και ένα νταούλι) σχηματίζουν από το πρωί της Πεντηκοστής παρέες με ορισμένη οργάνωση και καθιερωμένο εθιμικό τυπικό. Αφού γυρίζουν στους δρόμους του Μεσολογγίου, το απόγευμα, μαζί με έφιππους συνεορταστές, ξεκινούν από το περίβολο της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα για το μοναστήρι, σταματώντας, για λίγο, στον κήπο των Ηρώων, όπου ψάλλεται τρισάγιο. Στο χώρο του μοναστηριού με τα πανύψηλα πλατάνια, κάθε παρέα έχει το δικό της προκαθορισμένο από χρόνια χώρο, όπου κρεμούν τα άρματα, αφού πρώτα προσκυνήσουν και προσευχηθούν στην εκκλησία. Ακολουθεί ολονύχτιο γλέντι με «άϊ -συμιώτικα» τραγούδια και με τοπικούς χορούς. Αργά το βράδυ της επόμενης ημέρας, που και αυτή περνά με χορούς και τραγούδια, γίνεται θεαματική επιστροφή στο Μεσολόγγι και υποδοχή των αρματωμένων από πλήθος κόσμου που τους περιμένει στην είσοδο της πόλης. Το γλέντι συνεχίζεται, με ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο το λεγόμενο «χορό του πεθαμένου», με θέμα το θάνατο και την ανάσταση ενός αρματωμένου. Το πανηγύρι τελειώνει μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη με την ευχή όλων: «Καλό ΑηΣυμιό να ΄χουμε». Από την επόμενη κιόλας ημέρα αρχίζουν οι ετοιμασίες για τον γιορτασμό της επόμενης χρονιάς.
Για περισσότερες πληροφορίες τηλεφωνήστε στο 6944 350 943 .
Βασίλης Αρτίκος