Το σύνολο των διαδικτυακών μαθημάτων απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν καλύτερα την φωτογραφία ως μέσο δημιουργικής πρακτικής, να εξασκήσουν το φωτογραφικό τους βλέμμα και μέσα από αυτή τη διαδικασία να δημιουργήσουν τις δικές τους οπτικές ιστορίες. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα μέσα από την εξάσκηση της σύνθεσης και της ανάλυσης των εικόνων, να εντρυφήσουν στη μεθοδολογία εκείνη που τους επιτρέπει να δημιουργήσουν οπτικές αφηγήσεις και τους οδηγεί σε ένα συνοπτικό και περιεκτικό φωτογραφικό πορτφόλιο.
Μέσα από ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό και βιβλιογραφία που εστιάζει στη σύγχρονη φωτογραφία ως μορφή τέχνης, θα διερευνήσουμε σημαντικές κινήσεις και τρέχουσες έννοιες στις εικαστικές τέχνες.
Θα εστιάσουμε στο πώς έχει διαμορφωθεί η οπτική γλώσσα της αφήγησης σήμερα, και ποια είναι τα κριτήρια που έχουν διαμορφώσει τόσο την καλλιτεχνική όσο και την κριτική θεωρία του μέσου.
Η βασική δομή του μαθήματος εστιάζει στα διάφορα είδη φωτογραφίας, από τη φωτογραφία πορτραίτου και τη φωτογραφία τοπίου μέχρι την αφαιρετική και τη φωτογραφία ντοκουμέντου καθώς και στην παρουσίαση φωτογράφων των οποίων η εργασία έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ανάπτυξη του φωτογραφικού μέσου.
Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, οι συμμετέχοντες θα παροτρύνονται να δημιουργήσουν τις δικές τους οπτικές αφηγήσεις ανακαλύπτοντας παράλληλα το προσωπικό τους ύφος και βλέμμα.
Οι συμμετέχοντες χρειάζεται να έχουν μια εισαγωγική εμπειρία στη χρήση του φωτογραφικού μέσου και να είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση του φωτογραφικού τους εξοπλισμού.
Τα μαθήματα θα ολοκληρωθούν σε 10 διαδικτυακές συναντήσεις, όπου η κάθε μια θα είναι ένα τρίωρο την εβδομάδα.
Info
Εισηγήτρια: Λίλα Ζώτου
Έναρξη: Τρίτη 13 Απριλίου 2021
Διάρκειας δέκα συναντήσεων ( Ως 15 Ιουνίου)
Τρίτες 18.30 - 21.30
Κόστος: 120 Ευρώ ( 60 Ευρώ/μήνα)
Ειδικές τιμές για άνεργους, φοιτητές, πολύτεκνους, φωτογραφικές ομάδες, και για όσους αποφασίσουν να παρακολουθήσουν κι άλλα εργαστήρια του iFocus.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-3647088 6942879879 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. & Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Δείτε την παρουσίαση τής Λίλας Ζώτου στο iFocus.gr, παρακάτω:
Σύντομο Βιογραφικό Λίλα Ζώτου
H Λίλα Ζώτου σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στη Σχολή Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης (σημερινή Καλών Τεχνών), όπου και ήρθε πρώτη φορά σε επαφή με τη φωτογραφία. Συνέχισε στην Ολλανδία στη Σχολή Καλων Τεχνών της Ουτρέχτης απ΄ όπου και αποφοίτησε με μεταπτυχιακό τίτλο στις Καλές Τέχνες. Εκεί από το 2005 μέχρι το 2010 έλαβε μέρος σε συλλογικά καλλιτεχνικά πρότζεκτ, ενω εργάστηκε ως βοηθός γκαλερί σε δύο από τους πιο καταξιωμένους χώρους τέχνης της Ολλανδίας, το Casco Art Institute και το Het Gebouw. Από το 2014 ζει και εργάζεται ως καλλιτέχνης φωτογράφος, εισηγήτρια μαθημάτων φωτογραφίας καθώς και επιμελήτρια εκθέσεων στο Όσλο
Το 2007 επιλέχθηκε να συμμετάσχει σε ένα εντατικό masterclass με την Rosi Braidotti στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης όπου ήρθε και σε πρώτη επαφή με τη θεωρία και την πρακτική της φιλοσοφίας στην τέχνη και ιδιαίτερα με το έργο των Ζιλ Ντελέζ και Φελίξ Γκουαταρί, όπου η έννοια ‘the image of thought’ όπως εμφανίζεται στο έργο τους A Thousand Plateaus έχει επηρεάσει τη φωτογραφική της εργασία μέχρι και σήμερα.
Το 2008 δουλεία της εκδόθηκε στο βιβλίο του Κώστα Ιωαννίδη, Σύγχρονη Ελληνική Φωτογραφία, ένας αιώνας σε τριάντα χρόνια. Το 2010 έλαβε μέρος στο artist residency που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνο και το τμήμα ανθρωπιστικών σπουδών. Τα αποτελέσματα αυτής της φωτογραφικής έρευνας παρουσιάστηκαν σε μια ατομική έκθεση στο Κέντρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ολλανδίας καθώς και στην Ελληνική πρεσβεία της Κίνας.
Από το 2011 μέχρι σήμερα εργάζεται ως ανεξάρτητη καλλιτέχνης φωτογράφος όπου συνεργάζεται με δημόσιους οργανισμούς και ιδιωτικούς φορείς στη δημιουργία φωτογραφικών σεμιναρίων που εξετάζουν την φωτογραφία ως σύγχρονο μέσο τέχνης και τη δημιουργία οπτικών αφηγήσεων με αφετηρία προσωπικές ιστορίες. Στο πλαίσιο αυτό από το 2014 συνεργάζεται και με τον Ερυθρο Σταυρό της Νορβηγίας στη δημιουργία και διεξαγωγή σεμιναρίων φωτογραφίας που προάγουν την επικοινωνία θεματικών οι οποίες αφορούν στην επανένταξη ανθρώπων που έχουν υποστεί παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους και χρησιμοποιούν τη φωτογραφία ως εργαλείο επικοινωνίας και ανασκόπησης.
Απο το 2017 ξεκίνησε τη συνεργασία της με τη φωτο κολεκτίβα CYAN στο Όσλο, όπου διοργανώνει και επιμελείται εκθέσεις και φωτογραφικά μαθήματα. Ποιό πρόσφατη ήταν η συνεργασία με το Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών καθώς και με το παράρτημα της καλών Τεχνών Αθήνας στην Ύδρα.
Στη φωτογραφία της ασχολείται με θέματα ταυτότητας και θεωρίες που αφορούν στην έννοια του ανήκειν καθώς και στη χρήση της περιπατητικής φωτογραφίας,τό είδος εκείνο της φωτογραφίας που απελευθερώνει το νου κατά τη πράξη, εστιάζει όμως στην ελεύθερη παρατήρηση του χώρου και στη δημιουργία οπτικών σημειώσεων με σκοπό την κατανόηση του.
Από το 2005 μέχρι και σήμερα η δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε φεστιβάλ και γκαλερί μεταξύ άλλων: Het Gebouw, Akademie Gallery, Expodium, Moira, W139, Preus Museum, CYAN Studio, Norwegian Museum of Science and Technology, Athens Photo Festival, Photometria Festival, DegreeArt Gallery, Contact Gallery Toronto, Filter Photo Festival Chicago, National Gallery of Albania, Albanian Photo Biennale, Academy of Poznan, Slade School of the Arts, Geek embassy of China, Peking University.