Στόχος αυτού του μοναδικού στο είδος του σεμιναρίου-workshop είναι να μεταφέρει στους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες το ιστορικό και θεωρητικό πλαίσιο για μια κριτική κατανόηση του ρόλου της φωτογραφίας στο θέατρο, αλλά και το απαραίτητο τεχνικό και μεθοδολογικό υπόβαθρο για τη φωτογράφιση μιας θεατρικής παράστασης και την αξιοποίηση του οπτικού υλικού.
Υπεύθυνος της επιμόρφωσης, με εικοσιπέντε χρόνια επαγγελματικής ενασχόλησης με τη φωτογραφία θεάτρου και εμπειρία στην Εκπαίδευση Ενηλίκων είναι ο Νίκος Τασούλας. Μέσα από τη χρήση πολυάριθμων οπτικών παραδειγμάτων και άφθονου αρχειακού υλικού θα οδηγήσει την ομάδα των επιμορφούμενων μέσα από την ιστορία της θεατρικής φωτογραφίας, στις θεμελιώδεις φωτογραφικές έννοιες και τεχνικές καταλήγοντας στην βιωματική εφαρμογή της θεατρικής φωτογραφίας και την φωτογράφιση μιας θεατρικής πρόβας. Το εργαστήριο ολοκληρώνεται με το στήσιμο μιας ομαδικής παρουσίασης των επιλεγμένων φωτογραφιών.
Προσδοκώμενα οφέλη
-
εξοικείωση με θεμελιώδεις έννοιες της φωτογραφίας
-
κατανόηση του σύνθετου ρόλου της φωτογραφίας στο θέατρο
-
απόκτηση μεθοδολογίας στη φωτογραφική προσέγγιση μιας παράστασης
-
απόκτηση στοιχείων τεχνικής της θεατρικής φωτογραφίας
-
εφαρμογή των παραπάνω στη φωτογράφιση μιας θεατρικής πρόβας
-
διαμόρφωση κριτηρίων επιλογής φωτογραφικού υλικού
-
γνωριμία με σχετική βιβλιογραφία
Πρόγραμμα
1η συνάντηση (Πέμπτη 9/1):
-
Εισαγωγή στη θεωρία και την ιστορία της φωτογραφίας
-
Θεατρική φωτογραφία: μια ιστορική και κριτική προσέγγιση
2η συνάντηση (Πέμπτη 16/1):
-
Θεωρητικές, τεχνικές και μεθοδολογικές προσεγγίσεις στη θεατρική φωτογραφία
-
Μελέτη περίπτωσης από το Θέατρο του Νέου Κόσμου
3η συνάντηση (Πέμπτη 23/1):
-
Παρακολούθηση θεατρικής πρόβας για την παράσταση:
"Ερωτόκριτος travel /στη γη της ομοιοκαταληξίας" στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης. Παίζουν: Ανθή Ευστρατιάδου, Ντένης Μακρής, Ιώκο (Ιωάννης Κοτίδης).
4η συνάντηση (Πέμπτη 30/1):
-
Ανάλυση της πρόβας και σχέδιο φωτογράφισης
-
Μελέτη συναφών περιπτώσεων από το Ελληνικό και ευρωπαϊκό θέατρο
5η συνάντηση (Πέμπτη 6/2):
-
Φωτογράφιση πρόβας στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
6η συνάντηση (Πέμπτη 13/2):
-
Αρχές και μέθοδοι photo editing
-
Επιλογή φωτογραφιών (ατομικά)
7η συνάντηση (Πέμπτη 20/2):
-
Στήσιμο τελικής παρουσίασης (ομαδικό)
-
Συζήτηση αποτελέσματος
-
Αποτίμηση σεμιναρίου.
Info
Φωτογραφίζοντας τη θεατρική παράσταση: Εισαγωγή στην ιστορία, τη θεωρία και την πρακτική της φωτογραφίας θεάτρου
Εισηγητής Νίκος Τασούλας
Τοποθεσία iFocus Photo Gallery ( Ακαδημίας 57 & Ιπποκράτους 13)
Κάθε Πέμπτη από 9 Ιανουαρίου έως 20 Φεβρουαρίου- Επτά τρίωρες συναντήσεις
Κόστος 130 Ευρώ (Συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.)
Προκαταβάλλεται ο 1ος μήνας κατά την εγγραφή
Ειδικές τιμές για άνεργους, φοιτητές, πολύτεκνους και για όσους αποφασίσουν να παρακολουθήσουν ή παρακολουθούν κι άλλα εργαστήρια του iFocus.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-3647088 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Λίγα λόγια για τον Νίκο Τασούλα
Ο Νίκος Τασούλας γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Πολιτική Οικονομία στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Εκεί γνώρισε τη φωτογραφία ντοκουμέντου μέσα από ένα σεμινάριο με τον Ελβετό φωτογράφο Luc Chessex. Στα επόμενα χρόνια, παρακολούθησε σεμινάρια και εργαστήρια με τους Christian Caujolle (Vu), Νίκο Οικονομόπουλο (Magnum) και Larry Towell (Magnum).
Τη δεκαετία του ’90 συνεργάστηκε με εφημερίδες και περιοδικά (Νέα Μεσημβρινή, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία/ Έψιλον, Minima Artis, Jazz & Τζαζ, Άτυπον, Ίνδικτος) και δίδαξε φωτογραφία στο ΙΕΚ Ακμή.
Από το 1989 φωτογραφίζει θεατρικές παραγωγές (Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Θέατρο του Νέου Κόσμου, Απλό Θέατρο, Θέατρο της Οδού Κυκλάδων Λευτέρης Βογιατζής, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας, Βόλου και Ιωαννίνων, Θέατρο Πόρτα, Θέατρο Κάππα, Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, Αμφι-Θέατρο, Μικρός Βορράς κ.α.).
Το 2001 εκδίδει το έγχρωμο λεύκωμα «Πάτρα – Το Καρναβάλι» (εκδόσεις Ίνδικτος) και χρίζεται υπεύθυνος του Τομέα Φωτογραφικών Παραγωγών και Αρχείου της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ την περίοδο 2005 - 2011 αναλαμβάνει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός μεγάλου ιδιωτικού φωτογραφικού αρχείου. Το 2015 διοργανώνει για πρώτη φορά το σεμινάριο Εισαγωγή στη Θεατρική Φωτογραφία: Θεωρία και εφαρμογή, ένα γνωστικό αντικείμενο που προσφέρεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Πρόσφατα ολοκλήρωσε ένα Master in Digital Media, Culture and Communication στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και συνεχίζει το ερευνητικό έργο στα πεδία της ρητορικής της φωτογραφίας στα ΜΜΕ, της διαδικτυακής πορνογραφίας καθώς και της εφαρμογής της φωτογραφίας ως μεθόδου κοινωνικής-πολιτισμικής έρευνας.