Ο φωτογράφος Πλάτων Ριβέλλης και ο σκηνοθέτης Βασίλης Λουλές σε ένα κοινό διήμερο εργαστήριο στη Σύρο, Σάββατο 3 & Κυριακή 4 Αυγούστου 2019
Ένα διήμερο εργαστήριο στο οποίο οι σπουδαστές, μαζί με τον φωτογράφο Πλάτωνα Ριβέλλη και τον σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ, θα δουλέψουν με βάση αναμνηστικές φωτογραφίες που θα επιλέξουν οι ίδιοι από το προσωπικό τους άλμπουμ. Ξανακοιτάζοντάς τες τώρα, με την απόσταση του χρόνου, προσέχουμε λεπτομέρειες που μας είχαν ξεφύγει, ανακαλούμε ιστορίες, νοιώθουμε συναισθήματα, κάνουμε συνειρμούς. Πώς μπορεί, όμως, αυτό το υλικό που ανακινείται μέσα μας από μια αναμνηστική, «στατική», φωτογραφία να γίνει μια παλλόμενη προσωπική αφήγηση;
Αυτή την ιστορία, τη δική τους ιστορία, κάποιοι από τους συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να την καταθέσουν (εθελοντικά) στον κινηματογραφικό φακό, ο οποίος θα βρίσκεται στα χέρια κάποιου άλλου μέλους της ομάδας. Πώς μπορεί, τώρα, η διαδικασία καταγραφής αυτής της μαρτυρίας να γίνει με τέτοιον δημιουργικό τρόπο ώστε να αποτελέσει και την αφετηρία για ένα προσωπικό ντοκιμαντέρ;
Ένα διήμερο εργαστήριο για τις πολλές ιστορίες που παραμένουν κρυμμένες σε μια αναμνηστική φωτογραφία, για τον τρόπο που αυτές μπορούν να γίνουν μια εκ βαθέων προφορική μαρτυρία και για την τέχνη της κινηματογράφησής της.
Παραδείγματα αναμνηστικών φωτογραφιών από κλασσικούς φωτογράφους, αποσπάσματα από ανθρωποκεντρικά ντοκιμαντέρ με προσωπικές μαρτυρίες καθώς και θεωρητική τεκμηρίωση θα συμπληρώνουν τις βιωματικές δράσεις αυτής της συνάντησης.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ: 13 ώρες
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
- ΣΑΒΒΑΤΟ 3 Αυγούστου:
- 09.30 Συγκέντρωση στο «Σπίτι των Σεμιναρίων», στη Σύρο, για καφέ και γνωριμία.
- Ώρες Εργαστηρίου: 10.00-14.30 και 19.00-22.00
- ΚΥΡΙΑΚΗ 4 Αυγούστου:
- 10.00-15.30
ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
Το εργαστήριο απευθύνεται σε ανθρώπους που τους αρέσει η φωτογραφία και η παρατήρηση, η προφορική ιστορία και η κινηματογράφησή της, τα ταξίδια της μνήμης αλλά και τα παιχνίδια της. Το συγκεκριμένο εργαστήριο ενδιαφέρει όχι μόνο καινούργιους σπουδαστές αλλά και όσους έχουν ήδη παρακολουθήσει προηγούμενα σεμινάρια του Πλάτωνα Ριβέλλη ή του Βασίλη Λουλέ. Δεν απαιτείται επαγγελματική εμπειρία στον χώρο της φωτογραφίας, του κινηματογράφου ή της προφορικής ιστορίας.
ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ
- Mέχρι 20 άτομα
- Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας
- Θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης
- Δήλωση συμμετοχής μέχρι την Τετάρτη 10 Ιουλίου
Παρακαλούμε να στείλετε email στον Βασίλη Λουλέ για να λάβετε το ΕΝΤΥΠΟ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ και τον Τραπεζικό λογαριασμό για την κατάθεση των διδάκτρων.
ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Το κόστος συμμετοχής είναι 140 ευρώ.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Βασίλης Λουλές (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. / τηλ: 6944524198)
ΤΟΠΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ
- «Σπίτι των Σεμιναρίων» του Πλάτωνα Ριβέλλη, στη Σύρο
- Λεπτομέρειες εδώ: https://www.rivellis.gr/syros/to-spiti
ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΟΣΟΙ ΕΡΘΟΥΝ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
Α) ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να διαλέξουν από το προσωπικό ή οικογενειακό τους «άλμπουμ» μέχρι 4 αναμνηστικές φωτογραφίες, δηλαδή φωτογραφίες που, ανεξάρτητα από την καλλιτεχνική τους αξία, έχουν μια ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για τους ίδιους. Μπορεί να είναι οικογενειακά στιγμιότυπα (από κάθε ηλικία, όχι κατ’ ανάγκην την παιδική), οικεία πρόσωπα (πχ. φωτογραφίες από τη ζωή των γονιών, των παππούδων ή άλλων), εκδρομές, σχολική ζωή, επαγγελματική ζωή, κλπ. Δεν είναι υποχρεωτικό αυτές οι φωτογραφίες να έχουν τραβηχτεί από τους συμμετέχοντες, ούτε να εικονίζονται οι ίδιοι μέσα σ’ αυτές.
Αυτές τις φωτογραφίες θα πρέπει να τις φέρουν μαζί τους στο εργαστήριο τόσο σε ηλεκτρονική μορφή όσο και τυπωμένες σε χαρτί. Δεν είναι απαραίτητο να φέρουν την πρωτότυπη φωτογραφία, καλό είναι όμως το αντίγραφο να είναι τυπωμένο σε μέγεθος παρόμοιο με κείνο της πρωτότυπης.
Β) ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ:
- Να έχουν μαζί τους φωτογραφική μηχανή, μαζί με τα καλώδια για μεταφορά των υλικών σε υπολογιστή.
- Βιντεοκάμερα (όσοι διαθέτουν). Εάν κάποιος/κάποια έχει και εξωτερικό μικρόφωνο ή καταγραφικό ήχου, θα θέλαμε να το φέρει.
- Θα χρειαστούμε επίσης 3-4 laptop (συνολικά).
- Θα ήταν καλό, τέλος, εάν κάποια από τα μέλη της ομάδας έχουν εγκατεστημένα στο laptop τους προγράμματα επεξεργασίας βίντεο (πχ. Premiere, Movie Maker κλπ) και έχουν βασικές γνώσεις χειρισμού τους.
Βιογραφικό Βασίλη Λουλέ
Ο Βασίλης Λουλές είναι σκηνοθέτης ταινιών ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και Κινηματογράφο στην Αθήνα. Συνεργάστηκε με την ΕΡΤ στο πρόγραμμα παραγωγής ταινιών μυθοπλασίας μικρού μήκους και με το Κινηματογραφικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών στην τεκμηρίωση και αξιοποίηση παλαιών κινηματογραφικών επικαίρων.
Οι ταινίες του τιμήθηκαν με βραβεία, έλαβαν μέρος σε πολλά φεστιβάλ του εξωτερικού, μεταδόθηκαν από ξένα και ελληνικά τηλεοπτικά δίκτυα, συμπεριλήφθηκαν σε διεθνή αφιερώματα και χρησιμοποιούνται ως εκπαιδευτικό υλικό σε Πανεπιστήμια.
Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με ντοκιμαντέρ προσωπικών αφηγήσεων, καταγράφοντας μαρτυρίες ανθρώπων με τέτοιον τρόπο ώστε μέσα από αυτές τις «μικρές» ιστορίες να μπορεί ο θεατής να έχει μια αίσθηση της μεγάλης, καθολικής Ιστορίας.
Με το έργο του «Φιλιά εις τα παιδιά» αλλά και με τα «Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί / Θηλειά / Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη / Ένας λαμπερός ήλιος» κάνει συχνά περιοδείες με προβολές και συζητήσεις σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Καναδά. Ανάμεσά τους και τα: HARVARD, COLUMBIA, YALE, STANFORD, MICHIGAN, PRINCETON, UCLA, DUKE, U-PENN, DARTMOUTH COLLEGE, SIMON FRASER, Mc GILL, κ.ά.
Πραγματοποιεί Εργαστήρια Κινηματογράφου πάνω σε θέματα όπως: Από την προσωπική μαρτυρία στη μεγάλη Ιστορία, Αρχειακά τεκμήρια και ανθρώπινες ιστορίες στο ντοκιμαντέρ, Κινηματογραφώντας την ιστορική μνήμη, Το ντοκιμαντέρ ως εργαλείο στην Εκπαίδευση, Προσωπική μαρτυρία και παιδική ηλικία στις ταινίες ντοκιμαντέρ, κ.ά. Για την πραγματοποίησή τους συνεργάζεται με Ιστορικά ή Εθνογραφικά Μουσεία και Αρχεία, αξιοποιώντας τα δικά τους αρχεία και συλλογές ως «ύλη του εργαστηρίου». Συνεργάζεται επίσης με Πανεπιστήμια και άλλους πολιτιστικούς φορείς.
Έχει διατελέσει μέλος σε κριτικές επιτροπές ταινιών και σε επιτροπές αξιολόγησης σεναρίων, σύμβουλος σκηνοθέτης σε σχέδια ανάπτυξης ντοκιμαντέρ πάνω στο προσφυγικό ζήτημα, κλπ.
Γράφει κείμενα σε ηλεκτρονικές σελίδες.
ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ (επιλογή)
- 2016 Ανήκω εδώ (Η παλιά μουσουλμανική Κοινότητα Ρόδου) / ντοκ. 47’
- 2015 On.Off.
- 2014 Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί / ντοκ. 91’
- 2014 Θηλειά / ντοκιμαντέρ 12’
- 2012 Φιλιά εις τα παιδιά / ντοκ. 115’
- 2012 Στα ορεινά βοσκοτόπια / ντοκ. 60’
- 2005 Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη / ντοκ. 29’
- 2000 Ένας λαμπερός ήλιος / μυθοπλασία 36’
- 1999 Ελευσίνα, ιστορίες στον απόηχο των μηχανών / ντοκ. 30’
- 1996 Μετέωρα-Πίνδος, οδοιπορικό / ντοκ. 93’
- 1993 Ο Αμερικάνος / μυθοπλασία 39’
- 1990 Απών / μυθοπλασία 15’
Βιογραφικό Πλάτωνα Ριβέλλη
Ο Πλάτων Ριβέλλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945.
Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα (1963-1968), Πολιτικές Επιστήμες στο Παρίσι (1968-1970) και Φωτογραφία στις ΗΠΑ (1983).
Εργάστηκε ως δικηγόρος στην Αθήνα επί δώδεκα έτη (1971-1983).
Από το 1981 διδάσκει φωτογραφία στην Αθήνα σε ιδιωτικά τμήματα (1981-1987 στο Studio Quark, 1988-2002 στον Φωτογραφικό Κύκλο και από το 2003 μέχρι σήμερα (παράλληλα) στο Μουσείο Μπενάκη, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση και στον Φωτογραφικό Κύκλο. Παράλληλα, από το 1984 μέχρι το 1994 δίδαξε φωτογραφία σε μαθητές και φοιτητές στο τμήμα ΜΜΕ του Παντείου Πανεπιστημίου, στο University of La Verne της Κηφισιάς, στις ιδιωτικές σχολές φωτογραφίας Focus και Leica Academy, στη Σχολή Μωραΐτη και στο Κολλέγιο Αθηνών. Από το 1988 παραδίδει εντατικά φωτογραφικά θερινά σεμινάρια, παλαιότερα στην Πάρο και από το 2001 στη Σύρο, όπου και κατοικεί μονίμως.
Από το 2001 παραδίδει σειρά τετραήμερων σεμιναρίων στη Σύρο με θέμα τον κινηματογράφο.
Οργάνωσε τα πρότυπα τμήματα φωτογραφίας της Λαϊκής Επιμόρφωσης (1985) και δίδαξε τους επιμορφωτές τους (από το 1985 μέχρι το 1990).
Επιμελήθηκε σειρά από εκπομπές της κρατικής τηλεόρασης για τη φωτογραφία.
Έχει παραδώσει πολυάριθμα σεμινάρια και διαλέξεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και στη Λευκωσία της Κύπρου.
Οι φωτογραφίες του έχουν παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Έχει επιμεληθεί πολλές φωτογραφικές εκθέσεις και εκδόσεις.
Υπήρξε τακτικός αρθρογράφος σε εφημερίδες και σε περιοδικά.
Ίδρυσε τo 1988 το σωματείο «Φωτογραφικός Κύκλος», καθώς και τις εκδόσεις «Φωτοχώρος», οι οποίες έχουν εκδώσει περισσότερα από εβδομήντα βιβλία και λευκώματα με φωτογραφικό περιεχόμενο, καθώς και ένα φωτογραφικό περιοδικό («Φωτοχώρος») που κυκλοφόρησε από το 1993 μέχρι το 1997.
Έχει, τέλος, συγγράψει δεκαέξι θεωρητικά βιβλία και λευκώματα, τα οποία εκδόθηκαν από τις Εκδόσεις «Φωτοχώρος» και διανέμονται από τις Εκδόσεις «Πατάκη». Πιο συγκεκριμένα τα βιβλία αυτά είναι τα εξής: Φωτογραφία (έκδ. 9η – 2005, εξαντλημένο), Μονόλογος για τη Φωτογραφία (έκδ. 5η – 2000, εξαντλημένο), Σκέψεις για τη Φωτογραφία (έκδ. 4η – 2010), Κείμενα για τη Φωτογραφία (έκδ. 1η – 2000), Εισαγωγή στην καλλιτεχνική Φωτογραφία (έκδ. 2η – 2010), Η φανερή γοητεία και η κρυφή συγκίνηση τού κινηματογράφου, 12 σκηνοθέτες και το έργο τους (έκδ. 2η – 2008), Χωρίς διάλειμμα, 13 σκηνοθέτες και το έργο τους. (έκδ. 1η – 2006), Φωτογραφίες χορού (έκδ. 1η – 1989, εξαντλημένο), Ερείπια (έκδ. 1η – 1992, εξαντλημένο), Φως και σιωπή (έκδ. 1η – 1997, εξαντλημένο), Άνω τελεία (έκδ. 1η – 1998), 50 Φωτογραφίες 50 Κείμενα (έκδ. 1η – 2006), Φωτογραφίες και Σκέψεις (έκδ. 1η – 2010), Η Φωτογραφία στην Ψηφιακή Εποχή (έκδ. 1η - 2011), Πλάτων Ριβέλλης (έκδ. 1η – 2013), Πλάτων Ριβέλλης – Νέα Μικρή Σειρά (έκδ. 1η – 2016).