Σεμινάριο Φωτογράφισης και Κριτικής  με τον Πλάτωνα Ριβέλλη στη Σύρο (6-15 Ιουλίου 2018)


Περιεχόμενο
α) Καθημερινές λήψεις φωτογραφιών και κριτική αυτών των λήψεων την επομένη ημέρα. 

β) Βραδινές προβολές κινηματογραφικών ταινιών και ντοκιμαντέρ με καλλιτεχνικά θέματα, ανάλυση και συζήτηση.

Ωράριο και διάρκεια

α) Από την πρώτη Παρασκευή του Ιουλίου (6/7/18) και για δέκα ημέρες (15/7/18). 

β) Οκτώ καθημερινές τετράωρες συναντήσεις κριτικής (10.30-14.30) και εννέα καθημερινές προβολές ταινιών με εισήγηση και ανάλυση (19.00- 22.00).


Παρατηρήσεις 

α) Οι συμμετέχοντες διαμένουν σε καταλύματα της επιλογής τους. 

β) Οι φίλοι και συγγενείς που συνοδεύουν τους συμμετέχοντες μπορεί να παρακολουθούν δωρεάν τις βραδινές προβολές. 

γ) Οι φωτογραφικές λήψεις πρέπει να γίνονται με ψηφιακή μηχανή.

Κόστος

600 ευρώ (συν ΦΠΑ). Όσοι έχουν κάνει το ίδιο σεμινάριο στο παρελθόν έχουν έκπτωση 50% (300) και όσοι έχουν παρακολουθήσει οποιοδήποτε σεμινάριο του Πλ. Ριβέλλη έχουν έκπτωση 30% (420). Οι εκπτώσεις δεν αθροίζονται.



Πληροφορίες-Εγγραφές
6945-437577, www.rivellis.gr, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πληροφορίες για το Σεμινάριο Φωτογράφισης και Κριτικής στη Σύρο από τον Πλάτωνα Ριβέλλη

Όπως γνωρίζουν όσοι το έχουν παρακολουθήσει, το σεμινάριο αυτό είναι το πιο χρήσιμο και συνάμα το πιο ευχάριστο και ενδιαφέρον από όσα κάνω κάθε χρόνο. Το ξεκίνησα από το 1987 πεπεισμένος από τότε για τη χρησιμότητά του και έκτοτε έχει υποστεί αρκετές διαφοροποιήσεις και βελτιώσεις παραμένοντας όμως στο πλαίσιο της αρχικής του σύλληψης.

Τρεις ήταν οι σκέψεις που οδήγησαν στη σχεδίασή του:

α) Στη φωτογραφία είναι αδύνατον -και σίγουρα εσφαλμένο- να αποκόψει κανείς τη φωτογραφική πράξη από την καλλιτεχνική θεωρία και σκέψη. Είναι όμως επίσης σαφές ότι όποιος παρακολουθεί το «Εισαγωγικό Σεμινάριο», που εδώ και τριάντα χρόνια παραδίδω, σταματάει προς στιγμή να φωτογραφίζει τρομοκρατημένος από την απόσταση που χωρίζει τη φωτογραφία όπως αυτός την αντιλαμβανόταν μέχρι τότε από εκείνη που του αποκαλύπτουν οι νέες γνώσεις του σεμιναρίου. Απαιτείται επομένως μια βύθιση στη φωτογραφική πράξη ώστε να αποκαλυφθεί η αξία και η σημασία εφαρμογής των διδαχθέντων.

β) Η φωτογραφική πράξη δεν έχει φυσικά μόνο αγωνία και απορίες, αλλά συνοδεύεται από τη χαρά της ίδιας της καλλιτεχνικής διαδικασίας, από τη χαρά της ανταλλαγής με άλλους που συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις και από τη γενικότερη χαρά της ενασχόλησης με τις τέχνες. 

γ) Λίγοι είναι αυτοί που έχουν την επαγγελματική και οικονομική πολυτέλεια να κάνουν χωριστές διακοπές, φωτογραφικές και άλλες. Γι’ αυτό και αυτή η φωτογραφική άσκηση πρέπει να γίνεται σε χώρο και σε εποχή που προσιδιάζουν σε διακοπές. Και, ενδεχομένως, παρέα με τα προσφιλή μας πρόσωπα.

Έτσι σχεδιάστηκε ένα σεμινάριο, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστη συνέχεια του «Εισαγωγικού» ή «Βασικού», όπως λεγόταν άλλοτε, και το οποίο αρχικά είχε το όνομα του «Προχωρημένου» αλλά στη συνέχεια πήρε το όνομα «Φωτογράφισης και Κριτικής», που είναι και η ακριβής περιγραφή του. Η μετοίκησή μου στη Σύρο διευκόλυνε και βελτίωσε τις συνθήκες διεξαγωγής του, αφού το σεμινάριο διεξάγεται σε ειδικά διαμορφωμένο και πολύ καλά εξοπλισμένο ειδικό χώρο στο σπίτι μου, ενώ συνέβαλε και στη μείωση του κόστους σε σύγκριση με την εποχή που γινόταν σε παραθαλάσσιο ξενοδοχείο της Πάρου.

Η διάρκεια του σεμιναρίου υπέστη μέσα στα χρόνια μερικές διακυμάνσεις. Η μια βδομάδα ήταν πολύ σύντομος χρόνος για να ζήσει κανείς τις αναπόφευκτες και αναγκαίες μεταπτώσεις. Η δεκαπενθήμερη διάρκεια που υιοθετήθηκε στη συνέχεια ήταν πολύ μακρύς χρόνος για να μπορέσει κανείς να απουσιάζει από την κανονική ζωή του. Έτσι καταλήξαμε (προς το παρόν, τουλάχιστον) στις δέκα μέρες, οι οποίες απαιτούν πενθήμερη άδεια από την εργασία, δεδομένου ότι το σεμινάριο ξεκινάει πάντοτε την πρώτη Παρασκευή του Ιουλίου, για να τελειώσει δέκα μέρες μετά, δηλαδή τη μεθεπόμενη Κυριακή. 

Στο σεμινάριο αυτό συμμετέχουν κυρίως φωτογράφοι που έχουν παρακολουθήσει ένα από τα «Εισαγωγικά Σεμινάρια» (μικρής ή μεγάλης διάρκειας), έτσι ώστε να αντιλαμβάνονται καλύτερα τα σχόλια της κριτικής. Πάντοτε όμως έρχονται και ξανάρχονται και παλαιοί μαθητές που το έχουν ήδη παρακολουθήσει μία ή περισσότερες φορές, διότι έτσι αναβαπτίζονται στη διαδικασία και ενδεχομένως ξεπερνούν περιόδους φωτογραφικής αγκύλωσης. Ο συγχρωτισμός αυτός παλαιών και νέων του «Φωτογραφικού Κύκλου» έχει ωφελήσει τα μέγιστα τη ζωή του σωματείου όλα αυτά τα χρόνια. Εδώ όμως και μερικά χρόνια δέχομαι και φωτογράφους που με ακούν για πρώτη φορά, διότι συχνά δεν έχουν πρακτικά τη δυνατότητα είναι πρακτικά να παρακολουθήσουν το χρονοβόρο σεμινάριο της Αθήνας, κυρίως διότι κατοικούν σε άλλες πόλεις. Δεν είναι παράξενο πάντως ότι τις περισσότερες φορές οι νέοι αυτοί μαθητές νιώθουν την ανάγκη να παρακολουθήσουν εν συνεχεία και το «Εισαγωγικό». Απευθυνόμενος ειδικά στους φετινούς μαθητές μου τονίζω ότι είναι πολύ καλύτερα να το παρακολουθήσουν φέτος ως συνέχεια του «Εισαγωγικού», από του να αναβάλουν την παρακολούθηση για τον επόμενο χρόνο. 

Η διδακτική διαδικασία συνίσταται σε καθημερινή φωτογράφιση, σε καθημερινή κριτική και σε καθημερινή επαφή με άλλες μορφές τέχνης. Η ψυχαγωγική διαδικασία περιλαμβάνει φαγοπότια, μπάνια, μπαρ και πάρτι στο σπίτι, όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε περίοδο θερινών διακοπών.

Το πρόγραμμα του δεκαημέρου έχει συνήθως ως εξής: Τη μέρα της άφιξης συνάντηση γνωριμίας το απόγευμα στο σπίτι και μετά φαγητό σε ταβέρνα. Τις επόμενες μέρες πρωινή άφιξη στις 09.30 και, μετά από τους καφέδες, κριτική μέχρι τις 14.30. Το απόγευμα είτε άφιξη στις 19.30 για προβολή ταινίας και στη συνέχεια δείπνο, είτε αντιστρόφως δείπνο και μετά ταινία. Όπως και όποτε μας βολεύει. Με τη λέξη ταινία εννοούνται τόσο αξιόλογες και «δύσκολες» ταινίες κινηματογράφου, όσο και αποσπάσματα βίντεο που αναφέρονται σε χορό, ζωγραφική, μουσική και γενικά τις τέχνες.

Οι συμμετέχοντες μπορούν να συνοδεύονται από φίλους ή μέλη της οικογένειάς τους, οι οποίοι θα μπορούν να συμμετέχουν σε όλες τις εκδηλώσεις, εκτός από τις πρωινές συναντήσεις της κριτικής. Πέραν του οφέλους των πολλών ωρών διδασκαλίας η συμμετοχή σας θα είναι και μια θαυμάσια ευκαιρία αφενός για διακοπές (παρέα ενδεχομένως και με την οικογένεια σας και φίλους σας) και αφετέρου για μια καλύτερη γνωριμία μεταξύ μας, δηλαδή μαζί μου και με άλλα μέλη του «Φωτογραφικού Κύκλου».

Οι συμμετέχοντες δεν χρειάζεται να αφιερώνουν περισσότερο από μία με μιάμιση ώρα ημερησίως για τη φωτογράφιση, μόνο που αυτή η φωτογράφιση θα πρέπει να γίνεται απολύτως κατά μόνας και με περισσή συγκέντρωση και σοβαρότητα. Τότε και τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα και η διασκέδαση πιο ανέμελη.

Για καταλύματα μπορεί κανείς να επιλέξει οποιοδήποτε θέλει μέσα στο νησί. Άλλωστε οι αποστάσεις είναι πολύ μικρές. Εγώ προτείνω πάντως τα εξής: 

Στο Αχλάδι (περίπου 3,5 χλμ. από το σπίτι) η Locanda. Παλιό ησυχαστήριο μοναχών. Ανήκει στη μαθήτρια, φίλη, Συριανή και μέλος τού «Κύκλου», Μαρίζα Δαλεζίου. Επίσημο site: www.locandasyros.gr. Για κρατήσεις επικοινωνήστε με το τηλέφωνο 6938-242488. 

Στον Όρμο Βάρης (περίπου 3 χλμ. από το σπίτι) το πλήρως ανακαινισμένο και αναβαθμισμένο, υπό νέο διεύθυνση (και με μεγαλειώδες πρωινό) Ατλαντίς. Επίσημο site: www.syrosatlantis.com. Επικοινωνία: 6985-935423, 6996-333060, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Επίσης το ανακαινισμένο Γιωσηφάκι.   Επίσημο site: www.giosifaki.gr. Επικοινωνία: 22810-61406, 6936-556875, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Στην Αζόλιμνο (περίπου 2 χλμ. από το σπίτι), το Κοχύλι. Επίσημο site: www.cochili-syros.gr. Επικοινωνία: 22810-61001 και 6934-307340. Επίσης η Ανεμελιά. Επίσημο site: www.anemeliasyros.gr. Επικοινωνία: 6938-225058, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Στην Ερμούπολη (περίπου 5 χλμ. από το σπίτι) το  ξενοδοχείο Όμηρος, του φίλου Τάκη Δημόπουλου. Επίσημο site: www.hotel-omiros.gr. Επικοινωνία: 6932-206061 και 22810-84910/88756. Επίσης το ξενοδοχείο Ξενών Απόλλωνος, του φίλου Γιώργου Σταθόπουλου. Επίσημο site: www.xenonapollonos.gr. Επικοινωνία: 6932-566562 και 22810-82416. Τα δύο ξενοδοχεία της Ερμούπολης είναι πολύ καλύτερα σε ποιότητα και ακριβότερα σε τιμή, αλλά στην πόλη υπάρχει πρόβλημα parking.

Όταν αποφασίσετε να συμμετάσχετε παρακαλώ να μου το γνωστοποιήσετε με ένα mail προσδιορίζοντας αν είναι δυνατόν το ξενοδοχείο όπου θα μείνετε και την ημέρα και ώρα άφιξής σας. Αν και δεν είναι σίγουρο ότι τα δρομολόγια θα είναι μέχρι τότε ακριβώς ίδια, υπάρχουν πλοία και νωρίς το πρωί τής Παρασκευής και το απόγευμα και το βράδυ τής ίδιας ημέρας. Τα μαθήματα αρχίζουν το Σάββατο το πρωί, αλλά με όσους έρθουν την Παρασκευή θα βρεθούμε το απόγευμα στο σπίτι και θα φάμε το  βράδυ παρέα.

Όσοι έρθουν λιγότερες μέρες καλό είναι να έρθουν, αν μπορούν, από την αρχή και να φύγουν νωρίτερα. Το τελευταίο μάθημα θα γίνει το δεύτερο Σάββατο. Να γνωρίζουν επίσης, ότι ακόμα και αν έρθουν λιγότερες μέρες θα οφείλουν το συνολικό ποσό των διδάκτρων. 

Είναι σκόπιμο να έχει ο καθένας, μόνος του ή σε συνεννόηση με άλλους, ένα μεταφορικό μέσον. Αν είναι αδύνατον, θα φροντίσω να τον εξυπηρετούν οι άλλοι, αν και αυτό δεν θα είναι πάντα εύκολο. 

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Επικοινωνήστε μαζί μας για πληροφορίες σχετικά με τα Σεμινάριά μας


Μη-έγκυρη προσθήκη!
Μη-έγκυρη πρόσθηκη!
Μη-έγκυρη προσθήκη!
Μη-έγκυρη προσθήκη!
Πρέπει να αποδεχτείτε την Πολιτική Απορρήτου για να προχωρήσετε!

Πρόσφατα Άρθρα

Εκθέσεις Φωτογραφίας (15 Μαρ 2024)

Η Γκαλερί INTERZONE στην πόλη της Ρώμης φιλοξενεί την από κοινού έκθεση των Δάφνη Κοτσιάνη και Ηλία Γεωργιάδη με τίτλο "Density". Οι δύο Έλληνες εικαστικοί φωτογράφοι ως δίδυμο παρουσιάζουν τα έργα...

Εκθέσεις Φωτογραφίας (15 Μαρ 2024)

Η Fujifilm Hellas με υπερηφάνεια παρουσιάζει μέρος του φωτογραφικού έργου της ελληνικής κοινότητας των Official Fujifilm X-Photographers, που εγκαινιάζεται στο foyer του 2ου ορόφου και...

Εκθέσεις Φωτογραφίας (04 Μαρ 2024)

Το Photometria Photography Center έχει τη χαρά να σας παρουσιάσει τη 2η του έκθεση με δημόσιο κάλεσμα σε δημιουργούς! Η εκθεση "Εκείνη" αποτελεί μία αναδρομή στην αρχέγονη και σύγχρονη...

Cinema (27 Φεβ 2024)

 Η Ελληνοαμερικανική Ένωση συνεχίζει τη νέα κινηματογραφική της δράση “HAU Movie Club” και με αφορμή τον Μήνα Αφροαμερικανικής Παράδοσης προβάλλει την οσκαρική κλασική αμερικανική...

Εκθέσεις Φωτογραφίας (26 Φεβ 2024)

Ετοιμαστείτε για ένα φωτεινό ταξίδι στον κόσμο της φωτογραφίας! Η Photoglobe, η σχολή φωτογραφίας που αναδεικνύει τα ταλέντα της Θεσσαλονίκης, σας προσκαλεί σε μια έκθεση φωτογραφίας με τίτλο...

Εκθέσεις Φωτογραφίας (20 Φεβ 2024)

"Ανοιχτή" η  Βίλα Στέλλα (Γαλήνης και Σοφίας 5) για την ομαδική έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Evanescence» από τις 23 έως τις 25 Φεβρουαρίου. Ώρες λειτουργίας από τις 18:00 έως τις 22:00, ενώ την...

News (19 Φεβ 2024)

Το Athens Photo World, συνεπές στην δέσμευσή του προς τους φωτογράφους και τους φωτορεπόρτερ που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και την Κύπρο, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά από το...

News (19 Φεβ 2024)

Τρεις θέσεις ανοιχτές για το φωτογραφικό σαφάρι στις ακτές του Δούναβη. Δύο 4Χ4 είναι έτοιμα για ένα τετραήμερο με περιπέτεια στις 23 έως 26.02.2024 στην μεγαλύτερη πεδιάδα της Σερβίας που την...

Εκθέσεις Φωτογραφίας (19 Φεβ 2024)

Tην Τετάρτη 21.02.2024 στις 19:00 εγαινιάζεται η έκθεση του noname zine #2 στην esp+ gallery, θα πραγματοποιηθεί παράλληλη εκδήλωση με σκοπό την παρουσίαση του zine. Οι zinners, κατά κόσμον Λάρα...

News (16 Φεβ 2024)

Η ΠΡΩΤΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ θα πραγματοποιηθεί την ΚΥΡΙΑΚΗ 18/02 στις 12:00 από την RENEE REVAH και τον ιστορικό και συγγραφέα ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΚΑΡΑΜΠΑΜΠΑ. Εξασφαλείστε την θέση σας...

News (05 Φεβ 2024)

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το ανοιχτό κάλεσμα της δράσης Parallel Voices του Photometria Festival 2024. Οι νικητές του διαγωνισμού φωτογραφικού portfolio Parallel Voices 2024, οι οποίοι θα...

News (02 Φεβ 2024)

Το Photopolis Agrinio Photo Festival ανακοινώνει τους φωτογράφους που επελέγησαν να συμμετάσχουν στην έκθεση «Photofolios:24” στις κεντρικές εκδηλώσεις του φεστιβάλ. Η επιλογή των φωτογράφων έγινε,...