Όπως έχω αναφέρει πολλές φορές στο παρελθόν στο website μου www.streethunters.net, η φωτογραφία δρόμου με Φλας είναι κάτι το οποίο με ενθουσιάζει πάρα πολύ. Νιώθω πως η χρήση του φλας φέρνει την δουλειά μου σε άλλο επίπεδο και πιστεύω πως μπορεί να κάνει το ίδιο και για εσάς που διαβάζετε τώρα αυτό το μήνυμα. Θέλω να μοιραστώ τον ενθουσιασμό μου αυτό για την φωτογραφία δρόμου με Φλας μαζί σας, διδάσκοντας το Χριστουγεννιάτικο εργαστήρι Φωτογραφίας Δρόμου με Φλας στην Αθήνα!Πριν 4 χρόνια άρχισα να φωτογραφίζω με Φλας συστηματικά και προς μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα πως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ενοχλούνται από την χρήση του στους δρόμους. Μπορείτε να ρωτήσετε τους μέχρι τώρα 44 μαθητές μου σχετικά! Από ότι έχω καταλάβει το φλας δεν ενοχλεί τους ανθρώπους τόσο πολύ όσο νόμιζα κάποτε. Σίγουρα, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις στον κανόνα, αλλά σε γενικές γραμμές κανένας δεν ενοχλείται! Νομίζω πως ο κόσμος δεν ενοχλείται γιατί όταν φωτογραφίζω κάποιον με φλας είμαι ανοιχτός, ξεκάθαρος και τίμιος. Δεν κρύβομαι, ή προσπαθώ να κρυφτώ και να “κλέψω” μια φωτογραφία. Αντιθέτως, οι προθέσεις μου είναι ξεκάθαρες και πιστεύω πως ο κόσμος το εκτιμά αυτό. Βλέποντας αυτές τις αντιδράσεις, μου δίνεται το κίνητρο να συνεχίσω να χρησιμοποιώ το φλας μου στην φωτογραφία δρόμου. Αν θέλετε και εσείς να φωτογραφίζετε με αυτό το στυλ, τότε σίγουρα μπορώ να σας βοηθήσω! Διαβάστε παρακάτω για να δείτε τι θα μάθετε αν επιλέξετε να παρακολουθήσετε το εργαστήρι μου!Αν θέλετε να δείτε πως χρησιμοποιώ το φλας στην φωτογραφία δρόμου, μπορείτε να παρακολουθήσετε τα παρακάτω video που έχω φτιάξει σχετικά με την φωτογραφία δρόμου με φλας:

Street Hunt No13 – An off camera flash street photography video tutorial

Street Hunt No14 – An off camera flash street photography video tutorial

Street Hunt No19 – An off camera flash street photography video tutorial

Street Hunt No20 – An off camera flash street photography video tutorial

Street Hunt No21 – An off camera flash street photography video tutorial

Street Talk Episode 10 - Flash Street Photography during the day

Παρακολουθώντας τα παραπάνω video μπορείτε να αποκτήσετε μια γενική ιδέα του πόσο διασκεδαστική μπορεί να είναι η φωτογραφία δρόμου με φλας. Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι καταπληκτικά! Μαθαίνοντας την χρήση του φλας δεν θα χρειάζεται να κυνηγάτε πλέον το φως καθώς θα δημιουργείτε το δικό σας φως!

papaspyropoulos1 ifocus

Τι συμπεριλαμβάνει το εργαστήρι φωτογραφίας δρόμου με φλας;

Θα συναντηθούμε το πρωι του Σαββάτου στις 10:00 στο iFocus όπου θα αρχίσουμε το εργαστήρι με λίγη θεωρία. Περίπου 30-60 λεπτά. Θα μάθουμε στα γρήγορα για την χρήση του φλας και μετά θα βγούμε στους δρόμους για 2 ώρες για να δοκιμάσουμε τα όσα μάθαμε. Θα χωριστούμε σε ζευγάρια τα οποία θα αλλάζουμε κάθε 30 λεπτά. Έτσι θα έχετε όλοι την ευκαιρία να είστε μαζί μου και να μου κάνετε όσες ερωτήσεις θέλετε! Μετά τις 2 αυτές ώρες θα κάνουμε ένα lunch break για 1 ώρα και στην συνέχεια θα βγούμε πάλι στους δρόμους για άλλες 3 ώρες! Υπολογίζω πως κατά τις 18:00 θα έχουμε τελειώσει με το μάθημα της πρώτης ημέρας, αλλά πριν χωρίσουν οι δρόμοι μας θα συναντηθούμε να συνεννοηθούμε για την επόμενη μέρα και να συζητήσουμε τι καταφέραμε την πρώτη μέρα. Την δεύτερη μέρα θα συναντηθούμε πάλι κατά τις 10:00 και θα χωριστούμε πάλι σε ομάδες ώστε να δοκιμάσουμε τις διάφορες τεχνικές που θα έχουμε μάθει από την προηγούμενη μέρα. Θα φωτογραφίσουμε μέχρι τις 14:00, όπου θα κάνουμε 1 ώρα διάλειμμα για φαγητό. Μετά το φαγητό θα αναλύσουμε τις φωτογραφίες του κάθε συμμετέχοντος Θα συζητήσουμε για το πως να επιλέγουμε τις καλύτερες μας φωτογραφίες, πως να τις επεξεργαζόμαστε και θα δούμε πως να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Για να γίνω όμως πιο συγκεκριμένος, θα σας αναφέρω ακριβώς τι θα συζητήσουμε:

 • Τα υπέρ και τα κατά της φωτογραφίας δρόμου με φλας.

 • Πως να φωτογραφίζουμε με φλας κατά την διάρκεια της ημέρας.

 • Πως να φωτογραφίζουμε με φλας στο χέρι κατά την διάρκεια της ημέρας.

 • Πως να φωτογραφίζουμε με φλας χωρίς αυτοματοποιημένες λειτουργίες.

 • Για την ένταση του φωτός και πως να κάνουμε το φόντο μας να μην είναι πάντα μαύρος όταν φωτογραφίζουμε με φλας.

 • Φωτογραφίζοντας με φλας και χαμηλές ταχύτητες

 • Φωτογραφίζοντας με φλας στο χέρι κατά την διάρκεια της νύχτας και η σημασία της θέσης του φλας.

Προετοιμαστείτε για αρκετό ποδαρόδρομο, οπότε σας προτείνω να είσαστε ξεκούραστοι και να φοράτε άνετα παπούτσια!

Πότε θα γίνει το εργαστήρι φωτογραφίας δρόμου με φλας στην Αθήνα;

Θα διδάξω το εργαστήρι φωτογραφίας δρόμου με φλας στην Αθήνα το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου 2018.

Σάββατο 27 Ιανουαρίου και Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Το εργαστήρι θα διαρκέσει 12 ώρες συνολικά. 6 ώρες το Σάββατο και 6 ώρες την Κυριακή. Μέσα στις 12 αυτές συνολικά ώρες θα σας μεταδώσω όλες τις γνώσεις που έχω και χρησιμοποιώ στην φωτογραφία δρόμου με φλας. Όποιος ενδιαφέρεται να μάθει πως να φωτογραφίζει στον δρόμο χρησιμοποιώντας φλας, είτε πάνω στην φωτογραφική, είτε στο χέρι, ας διαβάσει παρακάτω!

Τοποθεσία του εργαστηρίου φωτογραφίας δρόμου με Φλας

Το εργαστήρι θα γίνει στους δρόμους της Αθήνας κατά βάση και θα χρησιμοποιούμε σαν βάση τις εγκαταστάσεις του iFocus στην Στοά Όπερας. Στους δρόμους θα φωτογραφίζουμε και στο iFocus θα εξετάζουμε τα αποτελέσματα μας.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων

Για να μπορέσω να δώσω την απαραίτητη προσοχή σε κάθε έναν συμμετέχοντα δεν θα δεχτώ πάνω από 8 μαθητές. Οπότε ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων θα είναι 8.

Έξοδα ταξιδιού και διαμονής

Αν επισκέπτεστε την Αθήνα για το εργαστήρι από την επαρχία ή το εξωτερικό, θα ήθελα να επισημάνω πως τα έξοδα ταξιδιού και διαμονής δεν συμπεριλαμβάνονται στο κόστος του εργαστηρίου φωτογραφίας δρόμου με φλας στην Αθήνα. Οφείλετε να οργανώσετε από μόνοι σας την διαμονή και τον τρόπο μετάβασης στην Αθήνα για την παρακολούθηση του εργαστηρίου. Αν έρχεστε με αεροπλάνο, προτείνω την κράτηση εισιτηρίου με δυνατότητα αλλαγής ημερομηνίας ή ακύρωσης σε περίπτωση που ακυρωθεί αναπάντεχα το εργαστήρι. Περισσότερα για την πιθανή ακύρωση του εργαστηρίου, μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω:

Ακυρώσεις (Παρακαλώ διαβάστε προσεχτικά)

Σε περίπτωση που εσείς θέλετε να ακυρώσετε

Έχετε το δικαίωμα να ακυρώσετε την συμμετοχή σας και να πάρετε μερική επιστροφή των χρημάτων σας αρκεί να με ειδοποιήσετε 2 βδομάδες πριν την έναρξη του εργαστηρίου. Αν δεν ακυρώστε τουλάχιστον 2 βδομάδες πριν, τότε διατηρώ το δικαίωμα να μην προχωρήσω στην επιστροφή της προκαταβολής σας, καθώς θα έχει ήδη καταναλωθεί για την διοργάνωση του εργαστηρίου. Ακυρώνοντας την τελευταία στιγμή, επηρεάζετε και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες του εργαστηρίου, οπότε σας παρακαλούμε να μην ακυρώσετε εκτός και αν πρόκειται για πολύ σοβαρό λόγο.

papaspyropoulos6 ifocus

Πότε και για ποιόν λόγο θα ακυρώσω εγώ το εργαστήρι

Διατηρώ το δικαίωμα να ακυρώσω το εργαστήρι αν δεν υπάρχουν πάνω από 2 συμμετοχές τουλάχιστον 2 βδομάδες πριν την επίσημη έναρξη του εργαστηρίου. Όπως ανέφερα παραπάνω, αν ένα εργαστήρι ακυρωθεί δεν θα θεωρηθώ υπεύθυνος για οποιαδήποτε έξοδα μετακίνησης και διαμονής. Προτείνω να κινηθείτε με όσο το δυνατόν πιο ευέλικτους τρόπους. Αν μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων ακυρώσει τελευταία στιγμή και δεν ολοκληρώνεται ο ελάχιστος αριθμός μαθητών, το εργαστήρι θα ακυρωθεί.Αν ακυρώσω το εργαστήρι για προσωπικούς λόγους, θα σας επιστραφεί στο 100% το ποσό για την κράτηση της θέσεις σας στο εργαστήρι. Προχωρώντας στην κατάθεση του ποσού της προκαταβολής, συμφωνείτε αυτομάτως με όσα έχω αναφέρει παραπάνω.

papaspyropoulos3 ifocus

Συχνές ερωτήσεις

Τι θα μάθετε στο “Εργαστήρι Φωτογραφίας Δρόμου με Φλας”;

Θα μάθετε όλα όσα αναφέρονται παραπάνω στην παράγραφο “Τι συμπεριλαμβάνει το εργαστήρι φωτογραφίας δρόμου με φλας;”

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν λάβετε μέρος στο εργαστήρι;

Θα πρέπει να γνωρίζετε πως να χρησιμοποιείται την φωτογραφική σας μηχανή και το φλας σας. Το εργαστήρι έχει σκοπό να σας μάθει την δημιουργική φωτογραφία δρόμου με φλας, όχι πως να χρησιμοποιείτε την φωτογραφική σας ή το φλας σας.

Ποιες είναι οι ελάχιστες προϋποθέσεις για να συμμετάσχετε στο εργαστήρι;

Θα χρειαστείτε μια φωτογραφική μηχανή, κατά προτίμηση ψηφιακή ώστε να μπορέσετε να έχετε άμεσα αποτελέσματα, θα χρειαστείτε ένα φλας, ένα καλώδιο ή ασύρματα triggers για να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε το φλας στο χέρι, έναν φορητό υπολογιστή ή tablet για την διαχείριση και επεξεργασία των φωτογραφιών σας και ένα σημειωματάριο για να κρατάτε σημειώσεις κατά την διάρκεια του θεωρητικού μέρους τους μαθήματος. Σας έχω ετοιμάσει μια λίστα με το τι πρέπει να έχετε για την διευκόλυνσή σας:

 1. Μία φωτογραφική μηχανή

 2. Ένα φλας

 3. Ένα καλώδιο ή φλας triggers

 4. Μπαταρίες, πολλές μπαταρίες

 5. Έναν φορητό Η/Υ ή tablet

 6. Ένα σημειωματάριο

Πως μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Θα προσπαθήσω να απαντήσω σε οποιαδήποτε ερώτηση εντός 24 ωρών.

Σχετικά με τον εισηγητή

Σπύρος Παπασπυρόπουλος (Εισηγητής)

Είμαι ένα παθιασμένος φωτογράφος δρόμου που αγαπάει να πειραματίζεται με διάφορες φωτογραφικές μηχανές. Λατρεύω την ψηφιακή και την αναλογική φωτογραφία δρόμου το ίδιο και έχω μεγάλη εμπειρία και γνώσεις και στους 2 κλάδους. Φωτογραφίζω από μικρό παιδί σαν χομπίστας. Γενικά όλη μου την ζωή είχα μια φωτογραφική μηχανή κρεμασμένη στον λαιμό μου, φωτογραφίζοντας την καθημερινότητά μου. Τα τελευταία 5-6 χρόνια έχω επικεντρωθεί στην φωτογραφία δρόμου αποκλειστικά. Προσπαθώ μέσα από πειραματισμούς να μεγαλώνω όσο μπορώ τους φωτογραφικούς μου ορίζοντες. Έχω μάθει να αντιμετωπίζω όλα όσα μπορεί να τύχουν σε έναν φωτογράφο στον δρόμο. Ο μεγαλύτερος όγκος της δουλειάς μου είναι από την Κρήτη και την Αθήνα. Φωτογραφίες μου έχουν δημισιευθεί σε περιοδικά, εφημερίδες και διαδικτυακούς τόπους και έχουν εκτεθεί σε διεθνείς εκθέσεις φωτογραφίας. Μου έχουν πάρει πολλές συνεντεύξεις σχετικά με το έργο μου. Μπορείτε να τις δείτε στους συνδέσμους παρακάτω:

Στα μέσα του 2013, μαζί με τον Andrew Sweigart ιδρύσαμε τον διαδικτυακό τόπο Streethunters.net. Έναν διαδικτυακό τόπο που πλέον αποτελεί παγκόσμιο κέντρο γνώσεων για την φωτογραφία δρόμου. Από τότε που ιδρύσαμε το website μας έχω γράψει πάνω από 500 άρθρα σχετικά με την φωτογραφία δρόμου και έχω φτιάξει 50 σχετικά video τα οποία μπορείτε να δείτε στο επίσημο κανάλι των Street Hunters στο YouTube. Αν θέλετε να δείτε δείγματα της δουλειάς μου μπορείτε να επισκεφτείτε τα Flickr Albums μου.

papaspyropoulos7 ifocus

Μαρτυρίες μαθητών

“Throughout the weekend Spyros constantly reviewed our images giving feedback on the good and areas for improvement. Upon reflection I totally enjoyed this workshop. Athens provided a fantastic environment to learn in. Shooting alongside Spyros and getting my work constantly appraised really helped and encouraged me to keep shooting. If you want to learn about creative flash for street photography I highly recommend going with Spyros.”– David Saunders“Great Flash Street Photography Workshop yesterday with Spyros Papaspyropoulos”– A. Watson (aka Never Edit)“Σε ευχαριστώ πολύ για όσα μου έμαθες Σπύρο!”– Ηλίας Τσάντος“I’ve been doing street photography for a few years and felt the need to stretch myself. I love learning, and the workshop was a great, energetic introduction to flash. Spyros welcomed all and it was a great weekend with great people.” – Jodie House

papaspyropoulos2 ifocus

Ποιο είναι το κόστος του εργαστηρίου;

Στο κόστος του εργαστηρίου δεν συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα διαμονής και μετακίνησης. Για να κάνετε κράτηση θέσεις στο εργαστήρι, θα χρειαστεί να προ-καταβάλλετε το 50% το κόστους του εργαστηρίου. Η προκαταβολή δεν επιστρέφεται. Το αργότερο 5 μέρες πριν την έναρξη του εργαστηρίου, θα χρειαστεί να κάνετε κατάθεση του υπόλοιπου ποσού .

Κρατήστε την θέση σας ΤΩΡΑ!

Επικοινωνήστε για ερωτήσεις σχετικά με τις τιμές στα παρακάτω e-mails

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. & Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πρόσφατα Άρθρα

News (24 Ιαν 2023)

DIALOGUES: Alexandra Rose Howland σε συνομιλία με τον Αχιλλέα Ζαβάλλη, σε συντονισμό Αναστασίας Βαϊτσοπούλου.Σε ένα τοπίο κορεσμένο από εικόνες, πόσο αποτελεσματική είναι η φωτογραφία στη διερεύνηση...

News (23 Ιαν 2023)

Για φωτογράφους και ταξιδευτές που ενδιαφέρονται για τη φωτογραφία τεκμηρίωσης (documentary) και την ταξιδιωτική φωτογραφία και θέλουν να εμπλουτίσουν το πορτφόλιο τους συμμετέχοντας σε ένα νομαδικό...

News (23 Ιαν 2023)

Το φωτογραφικό εργαστήρι του Μορφωτικού συλλόγου Αίγινας "ο Καποδίστριας" φιλοξενεί την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου στις 18.30 τον φωτορεπόρτερ και φωτογράφο ντοκουμέντου Άγγελο Μπαράϊ, ο οποίος θα...

Exodus (23 Ιαν 2023)

Τι είναι πραγματικά η «Πίστη» και πως μπορεί να αποδοθεί μέσα από μια έκθεση φωτογραφίας; Βεβαιότητα και πεποίθηση; Συμπάθεια και σεβαστότητα; ή απλώς αποδοχή ενός ισχυρισμού ανθρώπων που ακολουθούν...

Book Reviews (21 Ιαν 2023)

Από τις εκδόσεις Ευρασία κυκλοφορεί το φωτογραφικό λεύκωμα του Βασίλη Κολτούκη, Ημερολόγιο Βουδαπέστης, που συγκροτείται από 43 αναλογικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες, τραβηγμένες στη Βουδαπέστη πριν...

Exodus (19 Ιαν 2023)

Μετά από 15 χρόνια λειτουργίας σαν Θέατρο Ειλισσός, ο ίδιος χώρος, ανακαινισμένος πρόσφατα, θα φιλοξενήσει την έκθεση φωτογραφίας «άνθρωποι» του Βασίλη Κρητικού aka vaskokri photographer, για δύο...

Exodus (18 Ιαν 2023)

Ο Άλκης Κανελλόπουλος (@alkis.kanellopoulos) μετατρέπει τον ισόγειο τμήμα του χώρου τέχνης Ο σε σκοτεινό θάλαμο. Παρουσιάζει μια σειρά από φωτογραφίες, οι οποίες οι περισσότερες τραβήχτηκαν με...

News (17 Ιαν 2023)

Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023, 19:00-21:00, θα γίνει διαδικτυακή παρουσίαση (Zoom) της φωτογραφικής δουλειάς των φωτογράφων : Άγγελου Μπαλάτσα, Ασπασίας Μπίντου και του Νίκου Δροσόπουλου,...

Exodus (16 Ιαν 2023)

Η Sofa Bed Gallery σας προσκαλεί στα εγκαίνια του Waterasure / Aftermath of A Lost Love, ενός φωτογραφικού οδηγού αυτοθεραπείας του Marco Castelli! Παρακαλούμε, σημειώστε ότι οι...

Exodus (12 Ιαν 2023)

Η Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Ηρακλείου καλωσορίζει το νέο έτος με δύο φωτογραφικές εκθέσεις, που φιλοξενούνται στις αίθουσες τέχνης, στην Δουκός Μποφώρ 20.  Αναλυτικά για...

Exodus (11 Ιαν 2023)

Ένα σύνολο δουλειάς του Σταύρου Παπαγιάννη που αποτελείται από σειρές φωτογραφιών και γλυπτικές εγκαταστάσεις Η έκθεση του Σταύρου Παπαγιάννη με τίτλο “Tomorrow and tomorrow and...

Exodus (11 Ιαν 2023)

Είκοσι πέντε χρόνια μετά το θάνατο της φωτογράφου Έλλης Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη (1899-1998), γνωστής ως Nelly’s, το Μουσείο Μπενάκη, θεματοφύλακας του πολύτιμου έργου της από το 1984, αποτίει φόρο...