Η μεταμορφωτική δύναμη της φωτογραφίας έχει να κάνει με την απεικόνιση αλλά πάντα υπάρχει και η ιστορία, πίσω από την εικόνα, με αφηγητή τον φωτογράφο.
Ο συνθέτης ακούει και συνθέτει νότες ακόμη και στον ύπνο του. Ο συγγραφέας «βλέπει» λέξεις και συντάσσει κείμενα και ιστορίες ακατάπαυστα. Ο φωτογράφος κατακλύζεται από εικόνες;
Κάθε δημιουργός μετατρέπει την εκφραστική του ανάγκη σε τρόπο ζωής. Επομένως ο φωτογράφος θα κατακλυστεί από εικόνες προκειμένου να ικανοποιήσει την εικαστική του «όρεξη» στην οποία όμως θα πρέπει να δώσει και νοηματική διάσταση για να λάβει καλλιτεχνική αξία.
Ποια ήταν η πρώτη σου φωτογραφική μηχανή και με τι θέμα ξεκίνησες την καριέρα σου;
Ήταν μία Canon eos 1000n αν και δεν ήταν αυτή με την οποία φωτογράφισα το πρώτο θέμα στο ξεκίνημα της καριέρας μου. Τα παραδοσιακά πέτρινα γεφύρια της Κόνιτσας που ήταν η πρώτη μου δημοσίευση τα φωτογράφισα με Canon eos 5d.
Πώς είναι η καθημερινότητα ενός freelancer φωτογράφου;
Το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα βρίσκεσαι στον δρόμο. Αυτό από μόνο του καταργεί τη ρουτίνα της καθημερινότητας αλλά αποδιοργανώνει την προσωπική ζωή σου. Χρειάζεται λοιπόν από την πλευρά σου μαεστρική ικανότητα στη διαχείριση του χρόνου σου αλλά πολλές φορές και κατανόηση από το στενό σου περιβάλλον.
Πώς δημιουργείται μια θεματική, το λεγόμενο project; Είναι κάτι που προσδιορίζεις μετά από σκέψη ή προκύπτει στη πορεία απλά φωτογραφίζοντας;
Μιλώντας εκ πείρας νομίζω ότι μπορεί να γίνει και με τους δύο τρόπους.
Αλλά...ο πρώτος και καλύτερος κατά την γνώμη μου είναι να δουλεύεις συνειδητά ό, τι σε απασχολεί. Η σκέψη είναι αναπόσπαστο κομμάτι της δημιουργίας και η φωτογραφική δημιουργία (αν και μερικό) είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πραγματικότητας. Η μεταμορφωτική δύναμη της φωτογραφίας έχει να κάνει με την απεικόνιση αλλά πάντα υπάρχει και η ιστορία (η οποία εξελίσσεται στην πραγματικότητα) πίσω από την εικόνα με αφηγητή τον φωτογράφο. Αυτό από μόνο του αναγκάζει τον φωτογράφο να πάρει θέση και αν αυτό το κάνει συνειδητά κατά την γνώμη μου τον κάνει πιο "ειλικρινή".
Γι αυτό τον λόγο ακριβώς ο δεύτερος τρόπος ενέχει μια "ευκολία" που μπορεί να "συμβιβάζει" πράγματα.
Μπορεί ένας φωτογράφος να φωτογραφίζει για περιοδικά ή διαφήμιση και ταυτόχρονα να δουλεύει τα δικά του project χωρίς να επηρεάζεται; Εσύ πώς το αντιμετωπίζεις;
Όχι .Θα επηρεαστεί. Ιδανικά πρέπει να δουλεύει μόνο για τον εαυτό του ή αυτά τα δύο να ταυτίζονται. Αν πρέπει να το κάνει π.χ. για βιοποριστικούς λόγους το καλύτερο που μπορεί είναι να βρει τη σωστή αναλογία χρόνου και διάθεσης. Σίγουρα πάντως θα πρέπει να δεχτεί παραγωγική απώλεια.
Προσωπικά προσπαθώ να κάνω πράγματα που μου αρέσουν ούτως ώστε αυτός ο χρόνος που καταναλώνω φωτογραφίζοντας για άλλους να είναι όσο πιο δημιουργικός γίνεται. Επίσης προσπαθώ να βάζω όλο και πιο αυστηρά όρια στον χρόνο που διαθέτω.
To project σου, που παρουσιάζουμε στο iFocus, έχει τετράγωνο φορμάτ. Είναι ακόμη ασπρόμαυρο. Έτοιμο για έκθεση ή για τύπωμα. Γι αυτό το προορίζεις; Αν ναι, έχεις σκεφτεί ίσως κάποιο όνομα; Πότε σκοπεύεις να το εκθέσεις και πού;
Ναι το προορίζω και για τα δύο εντός του 2016.
Είναι μια συλλογή150 φωτογραφιών από τα ταξίδια μου ανά τον κόσμο τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Είναι ένα από τα παράλληλα project που δούλεψα συστηματικά αυτά τα χρόνια και έχει να κάνει με τις εμπειρίες που είχα. Ουσιαστικά είναι ένα μακρόχρονο road trip.
Λεπτομέρειες για την έκθεση και την έκδοση οσονούπω!
Τι σημαίνει για σένα φωτογραφία;
Τρόπος να ζω.
Ο Περικλής Μεράκος γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Κορυδαλλό. Σπούδασε φωτογραφία στο πρόγραμμα «Σπουδές στις Φυσικές Επιστήμες» του Ε.Α.Π. και παρακολούθησε το Επιμορφωτικό Πρόγραμμα του Δήμου Ζωγράφου (πρώην ΝΕΛΕ) στο χρονικό διάστημα 2003-2004. Επαγγελματικά ασχολείται με τη φωτογραφία οχτώ χρόνια. Παρ όλα αυτά, έχει αρκετές δημοσιεύσεις στον ελληνικό και διεθνή τύπο, ενώ έχει συμμετάσχει σε φωτογραφικά λευκώματα και έχει εκδώσει ο ίδιος ένα προσωπικό λεύκωμα με θέμα την οικονομική μετανάστευση στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος Equal (για λογαριασμό του Ι.Ν.Ε. ΓΕ.Σ.Ε.Ε). Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στο Μέγαρο Μουσικής και στη Βίλλα Βουγά και έχει κάνει ατομικές εκθέσεις στον Εκθεσιακό χώρο του Σταθμού Μετρό Συντάγματος, στο Πνευματικό Κέντρο Αθηνών, στον εκθεσιακό χώρο Απόλλων (Πειραιάς) και στο πνευματικό κέντρο Σταυρούπολης Θεσ/νίκης.
https://www.ifocus.gr/magazine/presentation/60-road-trip#sigProIdf278f944e8