Η αλληλουχία όπως και η φωτογραφία είναι ουσιαστικά γένους θηλυκού όπως ακριβώς και η ζωή. Η αλληλουχία ορίζεται ως «η σειρά, η ακολουθία ομοίων πραγμάτων, ο σύνδεσμος σε ό,τι προηγείται με ό,τι έπεται».
Η έννοια του χρόνου περιλαμβάνει τη διάταξη γεγονότων σε χρονική σειρά (εξέλιξη)˙ και η κατανόηση της χρονικής ακολουθίας αποτελεί διδακτικό στόχο για τους μαθητές της Β΄ Δημοτικού.
Το γνωστό παιδικό τραγούδι που μαθαίνουν χρόνια τώρα και τραγουδούν τα παιδιά παραμονή πρωτοχρονιάς «Γέρε Χρόνε φύγε τώρα, πάει η δική σου η σειρά, ήρθε ο Νέος με τα δώρα με τραγούδια με χαρά….» αναφέρεται στη διαδοχή των ετών και των στιγμών που συνθέτουν τη ζωή, ωστόσο η αναφορά γίνεται με ένα τρόπο ο οποίος υπονοεί μια απαξίωση… Ίσως θα μπορούσε να ειπωθεί ως «Προηγούμενε χρόνε τελειώνεις πλέον, ζήσαμε μαζί σου μια χρονιά ήρθε ο Επόμενος, ο Νέος που μας προκαλεί να ζήσουμε ξανά».
Άλλωστε η αλληλουχία των στιγμών οδηγεί από το πριν στο μετά, χωρίς να υποβιβάζει το πριν και χωρίς να διασφαλίζει απαραίτητα το μετά. Μια στιγμή από μόνη της δεν είναι η ζωή, αλλά μαρτυρία ύπαρξης της ζωής.
Κατά αντιστοιχία η φωτογράφιση μιας στιγμής δεν ισοδυναμεί με θάνατο του χρόνου αλλά με τη διατήρηση του. Η αλληλουχία διαφορετικών στιγμών, όπως και η αλληλουχία διαφορετικών εικόνων δημιουργούν την ουσία, τη ζωή, το story. Όπως εμφανώς συμβαίνει και στον κινηματογράφο.
Το σύνολο των φωτογραφιών ενός φωτογράφου αποτελούν το έργο του, χωρίς αυτό να υπονοεί ότι μια «καλή» φωτογραφία δεν μπορεί να σταθεί μόνη της και ότι επιβάλλεται να αποτελεί μέρος ενός project.
Όπως κάθε στιγμή (ευχάριστη ή δυσάρεστη) που έχει ζήσει κανείς και θυμάται να την διηγηθεί, είναι από μόνη της προσωπικό βίωμα και μέρος της πορείας της ζωής του έτσι και μια «καλή /κακή» φωτογραφία είναι σημαντική και ενισχύεται, ενδυναμώνεται από τις προηγούμενες «καλές ή κακές» φωτογραφίες.
Άλλωστε η ίδια η φύση μας διδάσκει˙ ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του μορίου του DNA ( βασικό στοιχείο του κυττάρου, δηλαδή της βασικής δομικής και λειτουργικής μονάδας που εμφανίζει το φαινόμενο της ζωής ) είναι οι δυο αλυσίδες –κλώνοι- οι οποίες είναι συμπληρωματικές, δηλαδή η αλληλουχία της μίας καθορίζει την αλληλουχία της άλλης.
Σε κάθε περίπτωση κάθε κλικ του φωτογράφου καθώς και το σύνολο τους αποτελεί ένα βήμα στην πορεία της προσωπικής του ανάπτυξης, μια σύνδεση του προγενέστερου με το μεταγενέστερο.
Ο Ansel Adams αναφέρει:
“ Όταν φωτογραφίζεις κουβαλάς μαζί σου όλες τις εικόνες που έχεις δει, όλα τα βιβλία που έχεις διαβάσει, τη μουσική που έχεις ακούσει, τους ανθρώπους που έχεις αγαπήσει”
Φωτογραφία εξωφύλλου: Keystone-France/Gamma-Keystone via Getty Images ( Children Singing Christmas Carols in 1960 )
Για την έννοια της αλληλουχίας βλέπε: https://el.wiktionary.org/wiki/