Image Title: "Refugee" by Tasos Biris
Στην θέαση μιας φωτογραφίας φαίνονται τρία πράγματα,
1. Η πρόθεση τού φωτογράφου,
2. Η προσπάθεια, οι επιλογές ή αλλιώς ο τρόπος του φωτογράφου και τρίτον
3. Το κατά πόσο η προσπάθεια άγγιξε την πρόθεση.
Υπάρχει αξιολόγηση και για τα τρία στάδια.
Στο πρώτο βλέπουμε ή αναζητούμε τι ψάχνει ο φωτογράφος (το θέμα).
Στο δεύτερο πώς το πραγματεύεται (τεχνικές, αισθητικές επιλογές).
Και στο τρίτο, αν ο τρόπος του πετυχαίνει και μας δίνει κάτι συμπαγές πλήρες κι όχι απλά ένα θέμα με κάποιες επιλογές, αλλά ένα νόημα.
Προσοχή μεγάλη! Η κατανόηση μιας φωτογραφίας δεν είναι απαραίτητα με την λογική, αλλά γίνεται και ως αίσθηση. Όπως τα συναισθήματα δεν είναι αποξενωμένα από την λογική, έτσι δεν ισχύει και το αντίθετο, Αυτά τα δυο είναι ένα, εμείς τα ξεχωρίζουμε για να τα μελετάμε.
Η φωτογραφία είναι πληροφορία κατ' επέκταση, δίνει μορφή, μήνυμα, νόημα, έννοια. Ο φωτογράφος νοηματοδοτεί μια εικόνα και αυτή είναι η αξία της. Άλλωστε αυτό κάνει η τέχνη. Ως εκ τούτου δεν στέκονται ανόητες φωτογραφίες.
Φωτογράφος είναι αυτός που δίνει μορφή στα ερεθίσματα που λαμβάνει ο νους του, από το αισθητήριο όργανο της όρασης, φιλτραρισμένα από το Είναι του, μέσα από μια φωτογραφική μηχανή σε κάποιο μέσο απεικόνισης.
Οι λόγοι ή οι δυνητικές μορφές της απεικόνισης ως εκ τούτου είναι άπειροι και θα συμπιεστούν σε μια και μοναδική εικόνα, ή σε μια σειρά εικόνων.
Η εικόνα, ή οι εικόνες αυτές στην συνέχεια θα νοηματοδοτηθούν στον νου του θεατή, ο όποιος στην συνέχεια θα δώσει την δικιά του μορφή, στο οπτικό ερέθισμα που θα λάβει από αυτές αρχικά ως μονάδες και στην συνέχεια σαν ένα σώμα , φιλτραρισμένες απ το δικό του Είναι.
Αυτή είναι η αξία της φωτογραφίας, αυτή είναι η πορεία της πληροφορίας, αυτή είναι η Επικοινωνία και η τέχνη της.
Αυτό είναι και ο λόγος και το νόημα της φωτογράφισης.
Σημείωση: Υπάρχει δε και η περίπτωση που ο φωτογράφος να μην έχει πρόθεση αλλά να συλλαμβάνει κάτι τυχαία. Πλέον εκεί η πρόθεση εμφανίζεται στην επιλογή της έκθεσης της τυχαίας αυτής σύλληψης!
Η πρόθεση μπορεί να είναι είτε συνειδητή είτε ασυνείδητη!