Τρεις φωτογραφικές ομάδες της Θεσσαλονίκης «Φωτοπόροι», «ΚΛΙΚers», «Φ», συνεργάζονται μεταξύ τους, ως μια ενιαία Λέσχη φωτογραφίας, κάνουν κοινές δράσεις, εκθέσεις, εκδρομές και διοργανώνουν το Contrast / Αντίθεση: Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.
Η Φωτογραφική Ομάδα «Φωτοπόροι» του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου πρωτοσυστάθηκε τη δεκαετία του 1980 στον Δήμο, όπου και λειτούργησε για μερικά χρόνια. Επαναλειτουργεί από τον Οκτώβρη του 1996 στο Πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου, με δάσκαλο και συντονιστή τον Τάσο Σχίζα. Μετά από σταθερή και ενεργή πορεία πολλών χρόνων έχει εξελιχτεί σε μια σημαντική Λέσχη φωτογραφίας, που συμβάλει δυναμικά στα φωτογραφικά δρώμενα της πόλης. Παρουσιάζει συστηματικά ατομικές εκθέσεις των μελών της και ομαδικές θεματικές εκθέσεις - παραγωγές στη Θεσσαλονίκη, σε άλλες πόλεις της χώρας και στο εξωτερικό. Από το 2006 διοργάνωνε για τέσσερα χρόνια ένα φεστιβάλ φωτογραφίας με πολλές ατομικές εκθέσεις των μελών της στα Καφέ Μπαρ της Θεσσαλονίκης και από το 2010 διοργανώνει σε συνεργασία με άλλες ομάδες και φορείς το Contrast / Αντίθεση: Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.
Η Φωτογραφική Ομάδα ΚΛΙΚers συστάθηκε τον Μάρτιο του 2007 στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Θέρμης κατά την διάρκεια των σεμιναρίων που πραγματοποιήθηκαν από τον Τάσο Σχίζα και λειτούργησε εκεί μέχρι το 2012. Στην συνέχεια ανεξαρτητοποιήθηκε. Συνεχίζει να λειτουργεί με συναντήσεις των μελών της, καθώς και με κοινές συναντήσεις με την Λέσχη της ομάδας Φ. Τα μέλη της έχουν πραγματοποιήσει πολλές ομαδικές θεματικές εκθέσεις, συμμετοχές σε άλλες ομαδικές εκθέσεις και ατομικές.
Η Φωτογραφική Ομάδα «Φ» αποτελεί μια νέα δραστήρια ομάδα φωτογραφίας, που προέκυψε κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων που πραγματοποιήθηκαν στον Πολυχώρο Εικόνας Κούνιο από τον Τάσο Σχίζα από τον Οκτώβριο του 2011 ως σήμερα. Αριθμεί αρκετά μέλη που παρακολουθούν τα διάφορα σεμινάρια, ενώ παράλληλα λειτουργεί Λέσχη φωτογραφίας με μηνιαίες συναντήσεις των μελών της. Στα λίγα χρόνια λειτουργίας της έχει πραγματοποιήσει 11 ομαδικές εκθέσεις, ενώ μέλη της έχουν κάνει ατομικές εκθέσεις και έχουν συμμετάσχει σε άλλες ομαδικές εκθέσεις / παραγωγές.
Contrast / Αντίθεση: Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Μια σύμπραξη φωτογραφικών δυνάμεων με την πρωτοβουλία των φωτογραφικών ομάδων
«Φωτοπόροι», «ΚΛΙΚers», «Φ»
https://www.ifocus.gr/magazine/photo-clubs/2048-ers#sigProIda94262b8d0
Λίγα λόγια για τον Τάσο Σχίζα
Ο Τάσος Σχίζας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964, μεγάλωσε στην Τρίπολη της Λιβύης και ζει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη από το 1982. Από τότε η φωτογραφία αποτέλεσε γι' αυτόν, μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας. Διδάσκει φωτογραφία από το 1991 ως σήμερα σε λέσχες και μεταλυκειακές σχολές. Από το 2011 ως σήμερα λειτουργεί ανεξάρτητα, διοργανώνοντας κάθε χρόνο έναν πλήρη κύκλο σεμιναρίων, που περιλαμβάνει τεχνική λήψης, ψηφιακή επεξεργασία και καλλιτεχνική φωτογραφία. Από το 1993 ως το 1996 εξέδιδε το «Γυάλινο μάτι», το ασπρόμαυρο φωτογραφικό περιοδικό, που διανέμονταν δωρεάν στην Θεσσαλονίκη και πραγματοποίησε 20 τεύχη. Από το 1996 ως το 2010 εξέδιδε το «Φωτογραφικό Είδωλο», το μονοθεματικό καλλιτεχνικό φωτογραφικό περιοδικό, που πραγματοποίησε 28 τεύχη. Συντονίζει τρεις φωτογραφικές ομάδες («Φωτοπόροι», «ΚΛΙΚers», «Ομάδα Φ») επιμελείται και διοργανώνει (μαζί με τις παραπάνω ομάδες) το Contrast / Αντίθεση: Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Από το 2011 ως σήμερα διευθύνει την γκαλερί του Πολυχώρου Εικόνας Κούνιο και επιμελείται τις εκθέσεις που παρουσιάζονται. Ασχολήθηκε με διοργανώσεις εκθέσεων, διαλέξεων, παρουσιάσεων και σεμιναρίων. Έγραψε πλήθος σημειώσεων, δημοσίευσε σειρά άρθρων και παρουσίασε portfolios σε περιοδικά και στο διαδίκτυο. Έχει γράψει 3 βιβλία (Η τεχνική της αναλογικής και της ψηφιακής φωτογραφίας, Αληθινό ψέμα, Το είδωλο της μουσικής). Έχει πραγματοποιήσει 19 ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε 51 ομαδικές.
http://www.photoeidolo.gr/TassosSchizas.html
---
Αναπολώντας το παρελθόν
Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται αφορούν την ομαδική έκθεση φωτογραφίας «Αναπολώντας το παρελθόν», των Φωτογραφικών Ομάδων «Φωτοπόροι», «Κλικers» και «Φ».
Η έκθεση περιλάμβανε 81 φωτογραφίες, από 27 μέλη των ομάδων, που παρουσιάζαν την άποψή τους για το θέμα, μέσα από portfolios των 3 φωτογραφιών.
Το θέμα αποφασίστηκε μετά από ψηφοφορία και το ζητούμενο ήταν, το κάθε μέλος μας να δείξει από ένα portfolio, με εικόνες που να θυμίζουν την αισθητική που είχαν οι φωτογραφίες στα τέλη του 1800 και στις αρχές του 1900. Αν και στην ίδια εποχή έχουμε και καθαρή φωτογραφία, για την έκθεση επιλέξαμε, να εστιάσουμε την προσοχή μας στην αισθητική των πικτοριαλιστών. Χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές λήψης και επεξεργασίας, όπως: soft focus, διπλοεκθέσεις, ανεστίαστες λήψεις, κουνημένες, επιχρωματισμός, προσθήκη υφών κ.τ.λ.
Συμμετείχαν τα παρακάτω μέλη: Δημοσθένης Άγκος, Αργύρης Αλτίνογλου, Δέσποινα Αποστολίδου, Λευτέρης Αρσλάνογλου, Στέλιος Βανδήρας, Γιώργος Βλάχος, Πολύκαρπος Δουμπαλακίδης, Αναστασία Ιορδάνου, Δημήτρης Κανονίδης, Κατερίνα Κλωναρίδου, Αγάπη Κοσμίδου, Αποστόλης Κούκης, Δημήτρης Κουμαντζιάς, Ελευθερία Μαδεντζίδου, Αναστασία Μιχαήλογλου, Γιώργος Μπαρμπατσούλης, Σωτήρης Moυσλόπουλος, Κυριάκος Οικονομίδης, Μιράντα Παπαδοπούλου, Χρύσα Προύσαλη, Ηλίας Σεφερίδης, Βαρβάρα Στρατινάκη, Σοφία Στρατινάκη, Ιωάννης Τζέμος, Παναγιώτης Τσούτσας, Κατερίνα Χατζηαβράμογλου, Κορίνα Ψάλτου.
Επιμέλεια: Τάσος Σχίζας
https://www.facebook.com/events/231744437506444/
---
Ονόματα φωτογραφιών:
- Ελευθερία Μαδεντζίδου
- Ηλίας Σεφερίδης
- Δέσποινα Αποστολίδου
- Δημήτρης Κανονίδης
- Σωτήρης Moυσλόπουλος
- Αναστασία Ιορδάνου
- Πολύκαρπος Δουμπαλακίδης
- Παναγιώτης Τσούτσας
- Ιωάννης Τζέμος
- Λευτέρης Αρσλάνογλου
- Μιράντα Παπαδοπούλου
- Κατερίνα Χατζηαβράμογλου
- Αποστόλης Κούκης
- Στέλιος Βανδήρας
- Κυριάκος Οικονομίδης
- Κορίνα Ψάλτου
- Γιώργος Βλάχος
- Χρύσα Προύσαλη
- Δημοσθένης Άγκος
- Δημήτρης Κουμαντζιάς
- Βαρβάρα Στρατινάκη
- Αγάπη Κοσμίδου
- Αργύρης Αλτίνογλου
- Σοφία Στρατινάκη
- Κατερίνα Κλωναρίδου
- Γιώργος Μπαρμπατσούλης
- Αναστασία Μιχαήλογλου