Σύμφωνα με την "Ευρωπαϊκή Σύμβαση του Τοπίου" (Νόμος 3827/2010), ως «τοπίο» ορίζεται: «Μια περιοχή, όπως γίνεται αντιληπτή από ανθρώπους, του οποίου ο χαρακτήρας είναι το αποτέλεσμα της δράσης και αλληλεπίδρασης των φυσικών και/ή ανθρώπινων παραγόντων». Η σύμβαση αφορά στην «προστασία», «διαχείριση» και «σχεδιασμό» των τοπίων που «θα μπορούσαν να θεωρηθούν εξαιρετικά όπως και χωρίς ιδιαιτερότητα ή υποβαθμισμένα τοπία..


 Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προκηρύσσει Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φωτογραφίας με ελεύθερη συμμετοχή, για την κατάθεση φωτογραφιών και επεξηγηματικού κειμένου (στην ελληνική ή στην αγγλική γλώσσα) για το περιεχόμενο τους που να αναγνωρίζουν και αποτυπώνουν το τοπίο, όπως αυτό γίνεται αντιληπτό από την οπτική γωνία και την ερμηνευτική ματιά του κάθε συμμετέχοντα. 

Ο Διαγωνισμός στοχεύει να κινητοποιήσει και να εμπνεύσει το ευρύ κοινό να εξερευνήσει, να εντοπίσει και να αναδείξει το ελληνικό τοπίο, μέσω της φωτογραφίας, αναδεικνύοντας την ιδιαιτερότητα του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντας, στον ελλαδικό χώρο. Η φωτογραφία και το κείμενο είναι τα μέσα που θα μας μεταφέρουν στο «δικό μου τοπίο». 

Θέμα: «Το δικό μου Τοπίο» 

Ποιο είναι το δικό σου μοναδικό τοπίο; Λάβε μέρος στον διαγωνισμό φωτογραφικής αναγνώρισης ελληνικών τοπίων! Φωτογραφίες από κινητό ή φωτογραφική μηχανή μαζί με τις σκέψεις - λέξεις του καθενός, της καθεμιάς, με τα ελληνικά τοπία να πρωταγωνιστούν. Διάλεξε το θέμα, το «Δικό σου Τοπίο», αποτύπωσέ το με λίγα λόγια και φωτογραφία/φωτογραφίες και ταξίδεψε μας σε αυτό. Επιτυχημένες είναι οι συνθέσεις φωτογραφίας/φωτογραφιών και κειμένου, εκείνες που καταφέρνουν να «μεταφέρουν» τον θεατή στο τοπίο. 

Ο διαγωνισμός απευθύνεται στο ευρύ κοινό και το αντικείμενό του αφορά στον εντοπισμό ενός τοπίου, ως μιας διακεκριμένης ενότητας, φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, το οποίο αναπτύσσει μια διακριτή φυσιογνωμία και ένα συγκεκριμένο χαρακτήρα. Το προτεινόμενο τοπίο μπορεί να αφορά σε ένα τοπίο φυσικού κάλλους, ένα τοπίο αλληλεπίδρασης του ανθρώπου με τη φύση ή ένα βιομηχανοποιημένο ή αποβιομηχανοποιημένο τοπίο, ως εξαίρεση, στο πλαίσιο του ευρύτερου περιβάλλοντος ή και σε γειτνίαση με άλλο τοπίο επίσης διακριτού χαρακτήρα. 

Το προτεινόμενο τοπίο μπορεί να είναι φυσικό, πολιτισμικό, αγροτικό, αστικό ή περιαστικό, αλλά θα πρέπει να παρουσιάζει, κατά την άποψη των συμμετεχόντων και συμμετεχουσών, μια διακριτή ταυτότητα και αυθεντικότητα ανεξάρτητα αν θεωρείται εξαιρετικό με αισθητικούς όρους. 

Η καταγραφή – «οριοθέτηση» κάθε τοπίου, σύμφωνα με τον τρόπο που το αντιλαμβάνεται ο/η παρατηρητής, θα γίνει με φωτογραφικό υλικό, από μια (1) έως πέντε (5) ψηφιακές φωτογραφίες και με ένα συνοδευτικό κείμενο έκτασης έως 200 λέξεις. Ζητούμενο είναι να προσδιορίζονται η ενότητα, η έκταση και τα όρια του προτεινόμενου τοπίου, καθώς και να περιγράφεται ο χαρακτήρας/ταυτότητά του, με εκφραστικά μέσα το κείμενο και την φωτογραφία ή τις φωτογραφίες, τα οποία τεκμηριώνουν την προσωπική αντίληψη του τοπίου. 

Για την υποβολή των συμμετοχών πατήστε εδώ και ακολουθήστε τις οδηγίες. 

Περίοδος διεξαγωγής Διαγωνισμού: Η υποβολή των συμμετοχών στο Διαγωνισμό ορίζεται από τις 00:00 της Τετάρτης 20 Ιουλίου 2023 μέχρι την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 23:59. Θα υποβληθεί ένα αρχείο κειμένου σε μορφή docx με κείμενο περιγραφής 200 λέξεων και μέχρι 5 αρχεία φωτογραφιών σε μορφή JPG ανά συμμετοχή. Μέχρι 3 συμμετοχές (διαφορετικών τοπίων) ο κάθε διαγωνιζόμενος. 

Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να υποβάλλουν ερωτήσεις για την αποσαφήνιση του θέματος ή απορίες στο site του διαγωνισμού: www.photocontestypen.gr. 

Βραβεία: 

 •  Πρώτο βραβείο 2.000,00€
 •  Δεύτερο βραβείο 1.500,00€
 •  Τρίτο βραβείο 1.000,00€
 •  Βραβείο Κοινού 1.000,00€ (θα προκύψει από ανοιχτή ψηφοφορία). Το κοινό θα επιλέξει
  από τις 50 επικρατέστερες φωτογραφίες της κριτικής επιτροπής.
 • Δύο (2) έπαινοι ο καθένας από 500,00€.

Κριτική 

Επιτροπή αλφαβητικά : 

 •  Βαβυλουσάκης Γιώργος, Εικαστικός, designer, φωτογράφος, ΑΣΚΤ Αθηνών
 •  Βλάχος Χρήστος, Φωτογράφος Φύσης
 •  Γκανιάτσας Βασίλης, Καθηγητής αρχιτεκτονικής σχολής ΕΜΠ
 •  Γκέκας Βασίλης, Αρχιτέκτονας ΕΜΠ, φωτογράφος, προϊστάμενος τμ. Β’ Δ/νσης γεωχωρικών
  πληροφοριών ΥΠΕΝ
 • Ζερβός Ιωάννης του Κλεάνθη, Αρχιτέκτονας, Facolta di Architettura Napoli
  Ανακοίνωση/Απονομή βραβείων:
  Τα αποτελέσματα της επιτροπής για τις επιλεγμένες συμμετοχές θα ανακοινωθούν εντός δύο εβδομάδων, μετά την τελική ημερομηνία υποβολής τους. Οι συμμετοχές θα βρίσκονται στη διάθεση του κοινού για διάστημα 20-30 ημερών, έτσι ώστε το κοινό να έχει τη δυνατότητα να επιλέξει αυτές που προτιμά ώστε να οριστεί ο νικητής του Βραβείου Κοινού.

Η απονομή των βραβείων θα γίνει το δεύτερο 15ημερο του Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Υ.Π.ΕΝ. με θέμα «Ενεργειακή Ασφάλεια και Πράσινη Ανάπτυξη και θα απονεμηθούν. 

Έκθεση συμμετοχών 

Επιλεγμένες συμμετοχές του Διαγωνισμού θα φιλοξενηθούν σε Έκθεση που θα διοργανωθεί μετά τη λήξη του Διαγωνισμού, στο πλαίσιο του συνεδρίου του ΥΠΕΝ, καθώς και online ή/και σε κοινωνικά δίκτυα των διοργανωτών. 

Προδιαγραφές φωτογραφιών 

 • Η φωτογραφία/οι φωτογραφίες θα πρέπει να είναι σε μορφή JPEG, με προτεινόμενη ανάλυση 2000 pixels στην κατακόρυφη πλευρά. Σε περίπτωση υποβολής μιας ενιαίας σύνθεσης για την οριοθέτηση του τοπίου (πχ παράθεση 2-3 φωτογραφιών ή μια πανοραμική) θα πρέπει να ακολουθείται οριζόντια ανάπτυξη (η οριζόντια διάσταση να είναι μεγαλύτερη της κατακόρυφης).
 • Δεν γίνονται αποδεκτές λήψεις από drone και εικόνες που έχουν δημιουργηθεί με AI.
 • Δεν γίνονται αποδεκτές συμμετοχές με συγχώνευση φωτογραφιών (σάντουιτς).
 • Το μέγεθος του αρχείου/των αρχείων (φωτογραφία/φωτογραφίες και το κείμενο) δεν
  πρέπει να ξεπερνά τα 10 ΜΒ συνολικά.
 •  Οι φωτογραφίες πρέπει να αφορούν σε πραγματικό τοπίο, στον ελληνικό χώρο και
  μπορούν να είναι είτε πρωτότυπες, όπως τις κατέγραψε το μέσο που έχουν χρησιμοποιήσει
  οι συμμετέχοντες, είτε επεξεργασμένες.
 • Η υποβαλλόμενη φωτογραφία θα πρέπει να αποτελεί προσωπική και αυθεντική
  δημιουργία και να μην παραποιεί την πραγματικότητα.
 • Η/Ο διαγωνιζόμενη/ος πρέπει, εάν ζητηθεί, να μπορεί να θέσει στη διάθεση της επιτροπής
  το αρχείο που είναι η πρωτότυπη και όχι η επεξεργασμένη έκδοση της φωτογραφίας/φωτογραφιών. Η πρωτότυπη φωτογραφία θα περιλαμβάνει την τοποθεσία και τα μεταδεδομένα στοιχεία της λήψης.
 • Όροι συμμετοχής:
   Δικαίωμα συμμετοχής στον Διαγωνισμό έχει κάθε πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άνω των 18 ετών.
  Κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να υποβάλλει, σε ψηφιακή μορφή, έως πέντε (5) φωτογραφίες, έγχρωμες ή ασπρόμαυρες και ένα κείμενο, έως διακοσίων (200) λέξεων, συνοδευτικό των φωτογραφιών. Αποδεκτές μέχρι 3 συμμετοχές (τρία διαφορετικά τοπία).
  Το συνοδευτικό κείμενο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αποδοχή της συμμετοχής.

 • Η προθεσμία υποβολής συμμετοχών ορίζεται από τις 00:00 της Τετάρτης 20 Ιουλίου 2023 μέχρι την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 23:59.
   
 • Δεν διαγράφονται οι υποβληθείσες συμμετοχές.
 • Η λήψη των φωτογραφιών θα πρέπει να έχει γίνει μετά την 1η Ιανουαρίου του 2023.
 •  Κάθε διαγωνιζόμενος-η συμφωνεί ότι, εάν η συμμετοχή/ές του επιλεγεί στις τελικές ή
  νικήτριες, επιτρέπει τη χρήση του ονόματός του-της για σκοπούς διαφήμισης, προώθησης
  και δημοσιότητας του Διαγωνισμού ή / και της Έκθεσης, χωρίς καμία αποζημίωση.
 • Στον Διαγωνισμό μπορεί να λάβει μέρος ο/η κάθε ενδιαφερόμενος/η με συμμετοχές που
  δεν έχουν βραβευτεί σε άλλο Διαγωνισμό και αφορούν τοπία από τον ελλαδικό χώρο.
 • Ο κάθε διαγωνιζόμενος-η που συμμετέχει στον Διαγωνισμό αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη για τις φωτογραφίες με τις οποίες συμμετέχει. Η συμμετοχή του στον Διαγωνισμό σημαίνει ότι οι φωτογραφίες έχουν δημιουργηθεί από τον ίδιο και ότι δεν παραβιάζουν τα δικαιώματα τρίτων, αλλά και ότι ο διαγωνιζόμενος-η είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για οποιαδήποτε αξίωση τρίτου. Σε περίπτωση της ύπαρξης φυσικών προσώπων σε μία φωτογραφία, ο διαγωνιζόμενος-η θα πρέπει να έχει στην κατοχή του έγγραφη άδεια του προσώπου αυτού για αποστολή της φωτογραφίας στον Διαγωνισμό. Την ευθύνη για ενδεχόμενες παραβιάσεις δικαιωμάτων της προσωπικότητας και των προσωπικών
  δεδομένων των φωτογραφημένων προσώπων, φέρει η/ο δημιουργός.
 •  Οποιαδήποτε χρήση προσωπικής πληροφορίας των συμμετεχόντων θα είναι σύμφωνη με την ισχύουσα νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων και την πολιτική προστασίας
  προσωπικών δεδομένων.
 •  H συμμετοχή στον Διαγωνισμό συνεπάγεται αυτόματα την αποδοχή όλων των όρων της
  παρούσας προκήρυξης, από μέρους των διαγωνιζομένων και η μη ακριβής συμμόρφωση
  προς τους όρους του Διαγωνισμού αποτελεί λόγο αποκλεισμού από τον Διαγωνισμό.
 • Από τη συμμετοχή στον Διαγωνισμό εξαιρούνται οι εργαζόμενοι στο ΥΠΕΝ, τα μέλη της
  κριτικής επιτροπής, οι σύζυγοι τους καθώς και οι συγγενείς τους, Α’ και Β’ Βαθμού.
 • Ο διοργανωτής διατηρεί το δικαίωμα να τροποποιήσει τους παρόντες όρους και προϋποθέσεις του Διαγωνισμού, εάν κριθεί αναγκαίο. Κάθε τροποποίηση θα αποτελεί τμήμα των παρόντων όρων και θα είναι δεσμευτική για τους συμμετέχοντες, οι οποίοι δεν
  αποκτούν κανένα δικαίωμα για αποζημίωση ή οποιαδήποτε άλλη αξίωση.

Πρόσφατα Άρθρα

Εκθέσεις Φωτογραφίας (29 Σεπ 2023)

Το Κατάλυμα της Γαλλίας, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, θα φιλοξενήσει την έκθεση φωτογραφίας με προβολή αφηγήσεων και τίτλο «Προσωπογραφίες του Αιγαίου» των Κωνσταντίνου και...

Παρουσιάσεις και Συνεντεύξεις (28 Σεπ 2023)

«Είναι συγκλονιστικό να βλέπεις να μιλάνε μέσα από την ψυχή τους, εκφραζόμενοι μέσα από μια φωτογραφία, κάθε φορά κοιτάγαμε μία φωτογραφία αλλά διαβάζαμε την ψυχή της κάθε κοπέλας που μίλαγε»,...

Εκθέσεις Φωτογραφίας (25 Σεπ 2023)

To 1927 Art Space υποδέχεται αυτό το φθινόπωρο τον φωτογράφο Πολύβιο Ανεμογιάννη και παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας Far East.   Πρόκειται για ένα οδοιπορικό στις λαϊκές γειτονιές...

Εκθέσεις Φωτογραφίας (25 Σεπ 2023)

"Οι συμβολικοί «τόποι» που εξερευνά κανείς στη διαδικασία της απεξάρτησης, η αίσθηση της διαρκούς εγρήγορσης και της αναμονής «αυτού του ενός και μοναδικού πράγματος που θα επεκτείνει τη ζωή πέρα...

Εκθέσεις Φωτογραφίας (22 Σεπ 2023)

Το BOOZE Κ.Ο.Τ.Ε.Σ. φιλοξενεί την ατομική έκθεση φωτογραφίας του Ηλία Κωνσταντακόπουλου elsewhere (ΑΛΛΟΥ) (σε κάποιον άλλον τόπο_προς κάποιον άλλον τόπο) από την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου έως την Τετάρτη...

Agora (19 Σεπ 2023)

 Η νέα Polaroid I-2 συνδυάζει την παραδοσιακή αναλογική εμπειρία με τη σύγχρονη τεχνολογία μίας φωτογραφικής μηχανής και δημιουργεί ένα νέο σημείο αναφοράς στη στιγμιαία...

News (19 Σεπ 2023)

Αν θέλετε να ρουφήξετε τη φωτογραφία στο έπακρο. Αν αναζητάτε την ουσία. Αν είσαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε τις γνώσεις και τον εαυτό σας. Αν θέλετε να βιώσετε τη γέννηση της ιδέας που γεννά το...

Εκθέσεις Φωτογραφίας (18 Σεπ 2023)

Η γκαλερί "Χρύσα" στην Κατερίνη υποδέχεται τον εικαστικό, καλλιτεχνικό φωτογράφο Παναγιώτη Φτάρα. Συνδιοργανωτές είναι ο Οργανισμός Πολιτισμού Ο.Π.Π.Α.Π. και οι Εκδόσεις Οξύνοια. Εγκαινιάζει...

Εκθέσεις Φωτογραφίας (18 Σεπ 2023)

Κάθε μορφή τέχνης διαμορφώνει έναν διάλογο μεταξύ δημιουργού και αποδέκτη συνειδητά, αλλά και ασυνείδητα. Είναι μια εξιστόρηση με μια άλλη γλώσσα, με ένα άλλο μέσο που απελευθερώνει μια διαφορετική...

News (14 Σεπ 2023)

Μια συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τον Οργανισμό ΝΕΟΝ Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ Επιμέλεια προγράμματος | Γιώργος Κουμεντάκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΕΛΣ)...

News (14 Σεπ 2023)

Τα Great Photo Awards με χαρά ανακοινώνουν το μεγάλο νικητή, τους νικητές επιμέρους κατηγοριών και τους επιλαχόντες με αναρτήσεις, του διεθνούς φωτογραφικού διαγωνισμού με θέμα “Black & White...

News (14 Σεπ 2023)

Το φθινόπωρο έφτασε και φέρνει μαζί του τα βραβευμένα και πολυαγαπημένα εργαστήρια θεραπευτικής φωτογραφίας του Eyes of Light. Δύο εργαστήρια, ένα δια ζώσης για άτομα από Αθήνα και ένα διαδικτυακό...