Ίσως η πιο έντονη ανησυχία των περισσότερων φωτογράφων σήμερα έχει να κάνει με το «πώς» θα αναπτύξουν την προσωπική τους φωνή στη φωτογραφία. Πιστεύω ότι δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις. Με τη φωτογραφία απεικονίζω ποιητικές αναπαραστάσεις των εσωτερικών μου αγωνιών. Και εκεί εστιάζω πραγματικά.
Στην ποιητική εικόνα.
Τι σημαίνει όμως πραγματικά ποιητική φωτογραφία;
Αυτό ακριβώς απεικονίζουμε σε αυτό το εργαστήριο. Με βάση το φωτογραφικό μου έργο, το λογοτεχνικό μου έργο, την έρευνά μου στη φαινομενολογία, την υπαρξιακή ψυχολογία και τους ποιητές του Μοντερνισμού, θα ορίσουμε την αληθινή ποιητική συνάντηση στην τέχνη της φωτογραφίας.
Το τριήμερο εντατικό εργαστήριο φωτογραφίας «The Poetic Encounter» θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη και είναι ένα εργαστήριο αφιερωμένο στην ανάδειξη της μοναδικής μορφολογίας της οπτικής μας γλώσσας και έκφρασης μέσω της φωτογραφίας, εστιάζοντας στην καθοδήγηση των συμμετεχόντων σε: «Εικόνες που δεν σχετίζονται με κανένα στυλ, ούτε περιορίζονται σε κάποια κατηγορία, αλλά εικόνες που ξεπερνούν τις περιγραφές και λειτουργούν ως ποιητικές αναπαραστάσεις της ίδιας της ύπαρξης του καλλιτέχνη».
Φέτος, κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, θα κάνω την πρώτη παρουσίαση του νέου βιβλίου «Forecast» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Origini Edizioni, θα μοιραστώ σημειώσεις της σχετικά με την παραγωγή και δημιουργία του βιβλίου και θα συζητήσουμε σε βάθος για τα δημιουργικά στάδια της δουλειάς (εικόνες, ήχος, ιδέα, σχέδιο) . Επίσης φέτος, άνθρωποι που εργάστηκαν στην παραγωγή του «Forecast» θα επισκεφθούν το εργαστήριο ως προσκεκλημένοι ομιλητές και θα δώσουν σχόλια για τη δουλειά των συμμετεχόντων.
Κατά τη διάρκεια των τριών ημερών του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες λαμβάνουν μια ολοκληρωμένη ανάλυση και σχόλια για τη δουλειά τους και μαθαίνουν πώς να αναπτύξουν τη μοναδική τους φωτογραφική πρακτική.
Την τελευταία ημέρα του εργαστηρίου όλοι οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε μια δημόσια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στον χώρο που φιλοξενεί το εργαστήριο, το Vitruvian Thing, όπου όλες οι εικόνες θα παρουσιαστούν με τη μορφή οπτικοακουστικών έργων που θα επιμεληθεί η ομάδα του εργαστηρίου. Φέτος, την τελευταία μέρα του εργαστηρίου θα πραγματοποιηθεί μια συναυλία στον χώρο του Vitruvian Thing, που θα προβληθούν τα έργα των συμμετεχόντων του εργαστηρίου και τα έργα καλλιτεχνών που παρήχθησαν κατά τη διάρκεια του τελευταίου κύκλου του "Fortnight Mentoring", με συνοδεία ηλεκτρονικών και ambient/noise/idm που θα παράγονται ζωντανά από τους μουσικούς Ηρακλή Δημητριάδη (Inconnu) και Γιώργο Φωτιάδη.
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φέρουν μαζί τους ένα έργο (ή ένα portfolio), ολοκληρωμένο ή σε εξέλιξη, ένα βιβλίο ή ένα dummy βιβλίου, το οποίο αναπτύσσουν τη δεδομένη στιγμή (ή ακόμα και μια ιδέα για μια μελλοντική εργασία). Ο σκοπός αυτής της εντατικής εκπαιδευτικής εμπειρίας είναι να διερευνήσει πλήρως ένα θέμα που πραγματικά αγγίζει κάθε συμμετέχοντα και μέσω ενδελεχούς ανάλυσης να ξεπεράσει τυχόν δυσκολίες που εμποδίζουν την ανάπτυξη οποιασδήποτε εργασίας.
Info
Πότε: 16-18 Ιουνίου 2023.
Συμμετέχουν: Όλοι οι φωτογράφοι ή καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν το μέσο μπορούν να εγγραφούν.
Γλώσσες: Αγγλικά και Ελληνικά.
Πόσο: Το συνολικό κόστος του εργαστηρίου είναι 130 ευρώ.
Η πληρωμή είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί και σε δύο δόσεις.
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 11 Ιουνίου 2023.
Πού: @Vitruvian Thing
Πτολεμαίων 29Α, 4ος όροφος, 54630, Θεσσαλονίκη.
Αυτή η έκδοση του «The Poetic Encounter» θα είναι μια μοναδική εμπειρία.
Τρόπος εγγραφής: https://bit.ly/poetic-encounter
Βιογραφικό Σημείωμα:
Γεννημένος στη βόρεια Ελλάδα, ξεκινά να πειραματίζεται με το φωτογραφικό μέσο στην ηλικία των 19 ετών. Μετά από εκτεταμένα ταξίδια το 2011, σταματά τις πανεπιστημιακές του σπουδές (στα μαθηματικά) και αρχίζει την ενασχόλησή του με το φωτογραφικό μέσο.
Το κύριο ενδιαφέρον του επικεντρώνεται σε αυτό που προτιμά να ονομάζει «ποιητική φωτογραφία», στο σύγχρονο συγκείμενο, προσεγγίζοντας διαθεματικά κοινωνικές και διαπροσωπικές προσλαμβάνουσες με εστίαση στην ανθρώπινη συνθήκη. Αυτή την προσέγγιση ακολουθεί από το 2012 και συνεχίζει μέχρι σήμερα. Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε πολυάριθμες χώρες, καθώς και σε διεθνή φεστιβάλ σε Ευρώπη, Ασία και Αυστραλία.
Επίσης, το έργο του έχει παρουσιαστεί σε καταλόγους, κριτικά και αναλυτικά άρθρα, συνεντεύξεις και άλλες ηλεκτρονικές και έντυπες εκδόσεις.
Οι φωτογραφίες του έχουν φιλοτεχνήσει άλμπουμ σημαντικών ελλήνων συνθετών και οι εκτυπώσεις του αποτελούν μέρος διαφόρων ιδιωτικών συλλογών.
Τα φωτογραφικά του βιβλία "Over.State" (Blow Up Press-2019) και "Vialattea" (Origini Edizioni-2020) και “Forecast” (Origini Edizioni 2023) βρίσκονται σε δημόσιες και πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες και έχουν γίνει έργα αναφοράς σε διάφορες ακαδημαϊκές εργασίες. Επίσης, τα φωτογραφικά του λευκώματα έχουν κερδίσει διάσημα διεθνή βραβεία.
Διευθύνει και επιμελείται το εργαστήριο εξατομικευμένης καθοδήγησης πάνω σε σύγχρονες φωτογραφικές πρακτικές με τίτλο «Fortnight», καθώς και το φωτογραφικό εργαστήριο «The Poetic Encounter» μαζί με άλλα masterclasses στη φωτογραφία.
Πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο του λογοτεχνικό ποιητικό βιβλίο με τίτλο «Κρύπτες από δάφνη» (Ο Μωβ Σκίουρος-2022) στα ελληνικά.
Το "Forecast", το τρίτο του photobook εκδόθηκε τον Μάιο του 2023.
Από τον Μάιο του 2023 είναι ο νέος δημιουργικός διευθυντής του εκδοτικού οίκου Origini Edizioni.