Και το 2022, όπως κάθε χρόνο, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε όλο τον κόσμο συνέχισαν να ανταποκρίνονται σε κρίσεις, παλιότερες αλλά και καινούργιες. H COVID-19 δεν ήταν πια μία επείγουσα κατάσταση όπως τα προηγούμενα δύο χρόνια, όμως νέες προκλήσεις έκαναν την εμφάνισή τους.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακώθηκε τον Φεβρουάριο, η πολιτική, ανθρωπιστική και οικονομική κρίση στην Αϊτή επιδεινώθηκε, η κλιματική κρίση επηρέασε πολλές χώρες, όπως η Μαδαγασκάρη, η χολέρα εμφανίστηκε σε εξαιρετική κλίμακα σε πολλές περιοχές.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αποτυπώνουν μέσα από τον φωτογραφικό τους φακό εικόνες από διαφορετικά σημεία του πλανήτη και διαφορετικές παρεμβάσεις, με την ευχή το 2023 να γεμίσει με περισσότερα χαμόγελα!


07 Giatroi xwris synora iFocus

Ουκρανία - Μάιος 2022.  ©Andrii Ovod 

Η ομάδα μέσα στο ιατρικό τρένο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα συζητά για την κατάσταση της υγείας ενός τραυματία πολέμου κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους από το Pokrovsk της ανατολικής Ουκρανίας στο Lviv στα δυτικά της χώρας. Το ταξίδι διαρκεί περίπου 20 ώρες. 


06 Giatroi xwris synora iFocus

Μαδαγασκάρη – Μάρτιος 2022 ©Iako M. Randrianarivelo/Mira Photo 

Ένας ψαράς επισκευάζει τη βάρκα του, καθώς δεν μπορεί να βγει για ψάρεμα. Δεν υπάρχουν ψάρια από τότε που ο κυκλώνας Batsirai έπληξε την περιοχή στις αρχές Φεβρουαρίου. 


12 Giatroi xwris synora iFocus

Σιέρα Λεόνε - Μάρτιος 2022. ©Oliver Barth/MSF 

Η Aminata κοιτάζει το νεογέννητο μωρό της, το οποίο γεννήθηκε στο κοινοτικό κέντρο υγείας που υποστηρίζεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στο Mile 91, Tonkolili. 


03 Giatroi xwris synora iFocus

Περού – Μάρτιος 2022 ©Max Cabello Orcasitas

 Ένας άνδρας από τη Βενεζουέλα κρατά αγκαλιά την κόρη του, κοιτάζοντας πέρα από την προβλήτα, κατά μήκος του ποταμού Tumbes. H προβλήτα απέχει 23 χιλιόμετρα από τα σύνορα Περού-Ισημερινού, εκεί όπου οι άνθρωποι ξεκουράζονται και βρίσκουν καταφύγιο πριν συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τα σύνορα.


11 Giatroi xwris synora iFocus

Νότιο Σουδάν – Αύγουστος 2022 ©Christina Simons 

Άποψη από ψηλά δρόμου και αναχωμάτων που κατασκεύαστηκαν από τον ΟΗΕ στο Bentiu του Νοτίου Σουδάν. Τα αναχώματα έχουν ύψος έως 2,5 μέτρα και πλάτος 5 μέτρα. Οι πλημμύρες γύρω από το Bentiu εκτείνονται σε 80 χιλιόμετρα.


 01 Giatroi xwris synora iFocus

 Υεμένη -  Δεκέμβριος 2021. ©Hesham Al Hilali 


Ένα παιδί παίζει με ένα μπαλόνι στον καταυλισμό για εσωτερικά εκτοπισμένους Al-Sweida, στην περιοχή Marib της Υεμένης. Πρόκειται για μέρος των δράσεων ψυχολογικής υποστήριξης που προσφέρουν σε παιδιά οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.  


 08 Giatroi xwris synora iFocus

Ιράκ – Ιούνιος 2022. ©Florence Dozol / MSF 


O Hussein γεννήθηκε με καισαρική στο νοσοκομείο Nablus στο Ιράκ. Η μητέρα του ταξίδεψε 77 χιλιόμετρα για να φτάσει στη δομή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και να γεννήσει. 


10 Giatroi xwris synora iFocus

Υεμένη – Σεπτέμβριος 2022. ©Jinane Saad / MSF

Μία ζεστή αγκαλιά στη Sanaa*, ασθενή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα από την ψυχολόγο της ομάδας στην πόλη Hajjah. «Ένιωθα άδεια, σαν να έλειπε κάτι. Δεν ήξερα πού ήταν ο γιος μου... Ένιωθα αδύναμη και χωρίς καμία ασφάλεια. Μετά έμαθα για τις υπηρεσίες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην πόλη Hajjah. Ήρθα εδώ και μου προσέφεραν ψυχολογική υποστήριξη» λέει η Sanaa. *Το όνομα έχει αλλάξει για λόγους ασφαλείας.


05 Giatroi xwris synora iFocus

Νίγηρας - Μάρτιος 2022. ©Yarin Trotta Del Vecchio 

Πορτρέτο του Μ. από τη Γουινέα, ο οποίος δέχεται τις υπηρεσίες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Agadez του Νίγηρα. Ο Μ. διέφυγε από τη Λιβύη, όπου τον έκαψαν, τον ξυλοκόπησαν και τον φυλάκισαν. 


14 Giatroi xwris synora iFocus

 Αϊτή – Οκτώβριος 2022 ©Alexandre Marcou / MSF 

Ένα παιδί περπατά σε έναν πλημμυρισμένο δρόμο σε γειτονιά του Port-au-Prince στην Αϊτή. Οι πλημμύρες προκαλούνται από κανάλια που έχουν φράξει εξαιτίας κακής διαχείρισης αποβλήτων. Σε τέτοιες περιπτώσεις η χολέρα εξαπλώνεται γρήγορα λόγω της ανεπαρκούς επεξεργασίας λυμάτων και της έλλειψης πρόσβασης σε καθαρό νερό. 


 13 Giatroi xwris synora iFocus

Πακιστάν – Οκτώβριος 2022. ©Asim Hafeez 


Ένα αγόρι διαβάζει τα μαθήματά του σε καταφύγιο στο χωριό Nangar Daro του Πακιστάν. Το σπίτι τους κατέρρευσε κατά τη διάρκεια ισχυρών βροχοπτώσεων και πλημμυρών στην περιοχή Dadu. 


02 Giatroi xwris synora iFocus

Κεντρική Μεσόγειος  - Μάρτιος 2022 ©Kenny Karpov 

Μικρά παιδιά που διασώθηκαν στη Μεσόγειο παρακολουθούν κινούμενα σχέδια μέσα στο πλοίο έρευνας και διάσωσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Geo Barents. Το πλοίο συνεχίζει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην Μεσόγειο, σώζοντας ζωές που βρίσκονται σε κίνδυνο.


04 Giatroi xwris synora iFocus

Ινδία – Φεβρουάριος 2022. ©Prem Hessenkamp 

Η επτάχρονη ασθενής με πολυανθεκτική φυματίωση μιλάει με την νοσηλεύτρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, που την επισκέφθηκε στο σπίτι της στη Βομβάη.


09 Giatroi xwris synora iFocus

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό – Σεπτέμβριος 2022. ©Johnny Vianney Bissakonou / MSF 

Ένα μικρό κορίτσι μαζί με τον ψυχολόγο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε καταυλισμό για εκτοπισμένους στην περιοχή Kwamouth. Εκτός από τη θεραπεία τραυματιών και ασθενών, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα πραγματοποιούν συνεδρίες ψυχικής υγείας για να βοηθήσουν άτομα που έχουν τραυματιστεί ψυχικά από τη βία. 


15 Giatroi xwris synora iFocus

Κολομβία – Νοέμβριος 2022 ©Santiago Valenzuela / MSF

Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα διασχίζουν τον ποταμό Baudó προκειμένου να φτάσουν στις τοπικές κοινότητες που ζουν στις όχθες του. Οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης σε τροφή αλλά και ιατρική περίθαλψη λόγω του αποκλεισμού τους και της βίας. 

Πρόσφατα Άρθρα

News (30 Ιαν 2023)

Το Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα έχει τη μεγάλη χαρά να σας προσκαλέσει όλους σε ένα ARTIST TALK του Δανού καλλιτέχνη Tore Hallas.  " Fatness as a Queerness – ένας καλλιτέχνης μιλάει...

News (24 Ιαν 2023)

DIALOGUES: Alexandra Rose Howland σε συνομιλία με τον Αχιλλέα Ζαβάλλη, σε συντονισμό Αναστασίας Βαϊτσοπούλου.Σε ένα τοπίο κορεσμένο από εικόνες, πόσο αποτελεσματική είναι η φωτογραφία στη διερεύνηση...

News (23 Ιαν 2023)

Για φωτογράφους και ταξιδευτές που ενδιαφέρονται για τη φωτογραφία τεκμηρίωσης (documentary) και την ταξιδιωτική φωτογραφία και θέλουν να εμπλουτίσουν το πορτφόλιο τους συμμετέχοντας σε ένα νομαδικό...

News (23 Ιαν 2023)

Το φωτογραφικό εργαστήρι του Μορφωτικού συλλόγου Αίγινας "ο Καποδίστριας" φιλοξενεί την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου στις 18.30 τον φωτορεπόρτερ και φωτογράφο ντοκουμέντου Άγγελο Μπαράϊ, ο οποίος θα...

Exodus (23 Ιαν 2023)

Τι είναι πραγματικά η «Πίστη» και πως μπορεί να αποδοθεί μέσα από μια έκθεση φωτογραφίας; Βεβαιότητα και πεποίθηση; Συμπάθεια και σεβαστότητα; ή απλώς αποδοχή ενός ισχυρισμού ανθρώπων που ακολουθούν...

Book Reviews (21 Ιαν 2023)

Από τις εκδόσεις Ευρασία κυκλοφορεί το φωτογραφικό λεύκωμα του Βασίλη Κολτούκη, Ημερολόγιο Βουδαπέστης, που συγκροτείται από 43 αναλογικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες, τραβηγμένες στη Βουδαπέστη πριν...

Exodus (19 Ιαν 2023)

Μετά από 15 χρόνια λειτουργίας σαν Θέατρο Ειλισσός, ο ίδιος χώρος, ανακαινισμένος πρόσφατα, θα φιλοξενήσει την έκθεση φωτογραφίας «άνθρωποι» του Βασίλη Κρητικού aka vaskokri photographer, για δύο...

Exodus (18 Ιαν 2023)

Ο Άλκης Κανελλόπουλος (@alkis.kanellopoulos) μετατρέπει τον ισόγειο τμήμα του χώρου τέχνης Ο σε σκοτεινό θάλαμο. Παρουσιάζει μια σειρά από φωτογραφίες, οι οποίες οι περισσότερες τραβήχτηκαν με...

News (17 Ιαν 2023)

Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023, 19:00-21:00, θα γίνει διαδικτυακή παρουσίαση (Zoom) της φωτογραφικής δουλειάς των φωτογράφων : Άγγελου Μπαλάτσα, Ασπασίας Μπίντου και του Νίκου Δροσόπουλου,...

Exodus (16 Ιαν 2023)

Η Sofa Bed Gallery σας προσκαλεί στα εγκαίνια του Waterasure / Aftermath of A Lost Love, ενός φωτογραφικού οδηγού αυτοθεραπείας του Marco Castelli! Παρακαλούμε, σημειώστε ότι οι...

Exodus (12 Ιαν 2023)

Η Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Ηρακλείου καλωσορίζει το νέο έτος με δύο φωτογραφικές εκθέσεις, που φιλοξενούνται στις αίθουσες τέχνης, στην Δουκός Μποφώρ 20.  Αναλυτικά για...

Exodus (11 Ιαν 2023)

Ένα σύνολο δουλειάς του Σταύρου Παπαγιάννη που αποτελείται από σειρές φωτογραφιών και γλυπτικές εγκαταστάσεις Η έκθεση του Σταύρου Παπαγιάννη με τίτλο “Tomorrow and tomorrow and...