Σκοπός του εργαστηρίου είναι να δώσει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα ανάπτυξης των τεχνικών επιλογής, έρευνας και προσέγγισης ενός φωτογραφικού project καθώς και προώθησης του υλικού που θα προκύψει (δημοσίευση, βιβλίο, έκθεση), μέσα από τα ερμηνευτικά εργαλεία κατανόησης και διαλογής του αποτελέσματος.
Παράλληλα, το εργαστήριο στοχεύει να διερευνήσει την εφαρμογή διαφόρων εκφραστικών εργαλείων του φωτογραφικού μέσου (τρίποδο, τεχνητό φως, σταθεροί-ζουμ φακοί), συζητώντας το αισθητικό αποτέλεσμα και το κατά πόσο αυτό ενισχύει ή αποδυναμώνει την εικόνα ή και την αφήγηση του θέματος που έχει επιλέξει ο φωτογράφος.
Το εργαστήριο περιλαμβάνει 4 εξάωρες συναντήσεις και μια τρίωρη την πρώτη ημέρα. Κατά την διάρκεια του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες θα κληθούν να δημιουργήσουν ένα φωτογραφικό project. Αν κάποιος/α ήδη είναι σε αυτήν την διαδικασία θα υπάρχει η δυνατότητα, μέσα από διάφορες κατευθυντήριες προσεγγίσεις, να προχωρήσει το project.
Επίσης κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα είναι καλεσμένοι και θα μιλήσουν για την δουλειά τους οι:
Πάνος Χαρίτος, Δημοσιογράφος-Πολεμικός Ανταποκριτής
Νίκος Πηλός ,Φωτογράφος-Φωτορεπόρτερ
Έυα Στεφανή, Ντοκιμαντερίστρια,-Βίντεο Αρτ
Γιώργος Μουτάφης, Φωτορεπόρτερ-Κινηματογραφιστής
Στο τέλος του εργαστηρίου θα γίνει ανοιχτή παρουσίαση των φωτογραφικών εργασιών υπό την μορφή προβολής (slideshow), παρουσία διακεκριμένων καλεσμένων, με σκοπό τη συζήτηση.
Info
Παρασκευή 17 Ιουνίου
17:00-20:00
Ημέρα γνωριμίας και εισαγωγή του εργαστηρίου.
Σάββατο 18 & Κυριακή 19 Ιουνίου
12:00 - 18:00
Η ιστορική εξέλιξη της φωτογραφίας ντοκουμέντου μέσα από παραδείγματα επιλεγμένων φωτογράφων.
Γεγονός και αλληγορία στη φωτογραφική αφήγηση.
Η μετάβαση της εικόνας από την καταγραφή στην μετωνυμία.
Προσωπική ταύτιση και συναισθηματική εμπλοκή του φωτογράφου μέσα στην αναζήτηση του θέματος.
Η αναζήτηση περιεχομένου και η δομική διαδικασία της αφήγησης.
Σάββατο 25 Ιουνίου
12:00 - 18:00
Editing
Η περιγραφή του πλαισίου σε συνάρτηση με την οπτική αφήγηση (κείμενο, λεζάντα).
Ο χρόνος ολοκλήρωσης ενός project, ο αριθμός των εικόνων και η μετέπειτα χρήση του (δημοσίευση, βιβλίο, έκθεση).
Κυριακή 26 Ιουνίου
16:00 - 22:00
Παρουσίαση εργαστηρίου
To κόστος συμμετοχής είναι 280 ευρώ συν ΦΠΑ.
Για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν το αναλυτικό πρόγραμμα του εργαστηρίου:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ο Δημήτρης Μιχαλάκης γεννήθηκε το 1977 στην Ελευσίνα. Σπούδασε στη Focus School of Photography & New Technologies στην Αθήνα. Από το 2004 είναι τακτικός συνεργάτης στο ένθετο περιοδικό "K" της Καθημερινής και στο περιοδικό "E" της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας. Έχει ταξιδέψει με δημοσιογραφικές αποστολές σε διάφορες χώρες και έχει συνεργαστεί με εγχώρια και διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία (Reuters, U.P.I) και οι φωτογραφίες του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και διεθνή έντυπα (Spiegel, Die Zeit, Rolling Stone, Build, Le Monde, Washington Post, New York Times, Vice). Στο ενεργητικό του έχει ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε διεθνή φωτογραφικά φεστιβάλ καθώς και σε γκαλερί (Thessaloniki Biennale, Colemine gallery- Zurich, MUSA Museum-Vienna, Le Moi de la Photo-Paris, Medphoto Festival-Rethymno, Uri-Eichen gallery-Chicago, China's Cultural Olympiad-Sen Yung, Fotohonap-Budapest, Lumix Festival-Hannover). Το 2015 ήταν ο εισηγητής του εκπαιδευτικού σεμιναρίου που διοργάνωσε η φωτογραφική κολεκτίβα "Depression Era" στην Αθήνα και το 2017 ήταν εισηγητής του σεμιναρίου που διοργάνωσε το Αυστριακό εκπαιδευτικό Ίδρυμα δημοσιογραφίας "KFJ" (Kuratorium fϋrJournalistenausbildung) στο Salzburg.