Ένα εργαστήριο του σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ στην ΑΘΗΝΑ, που συνδυάζει τον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ και την ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ:

.

«Χριστουγεννιάτικες ιστορίες μας μπροστά στον φακό»

.

ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

(ώρες: 10:30-18:00)

Ένα βιωματικό Εργαστήριο που μας οδηγεί να ξαναδούμε μια παλιότερη Χριστουγεννιάτικη ή Πρωτοχρονιάτικη ιστορία μας μέσα από ένα άλλο βλέμμα.

Ίσως αυτή τη φορά μάς φανεί διαφορετική, τόσο που να θελήσουμε να την αφηγηθούμε στην ομάδα. Ή ακόμα και να κινηματογραφήσουμε την αφήγησή μας.

Και ίσως έτσι βρούμε τον τρόπο να καταγράψουμε κι εμείς οι ίδιοι την αφήγηση κάποιου άλλου ανθρώπου — εκείνη την ιστορία που πάντα θέλαμε αλλά δεν τολμούσαμε!

Info

Εισηγητής: ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΥΛΕΣ, σκηνοθέτης, δημιουργός των ντοκιμαντέρ «Φιλιά εις τα παιδιά», «Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί»,«Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη» κ.ά.

*

Το Εργαστήριο ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ σε εκπαιδευτικούς, σε παραμυθάδες και αφηγητές, σε ερευνητές της προφορικής ιστορίας, σε σπουδαστές και επαγγελματίες του κινηματογράφου και του θεάτρου (σκηνοθέτες, ηθοποιούς, τεχνικούς), σε φωτογράφους, σε κοινωνικούς ανθρωπολόγους, εθνογράφους, ιστορικούς, σε ψυχολόγους, και γενικότερα σε όσους ενδιαφέρονται για τον κινηματογράφο και την προφορική ιστορία.

Το συγκεκριμένο Εργαστήριο απευθύνεται όχι μόνο σε ανθρώπους που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με το Ντοκιμαντέρ και την προσωπική αφήγηση αλλά και σε όσους έχουν ήδη σχετική εμπειρία ή έχουν παρακολουθήσει κάποιο από τα προηγούμενα Εργαστήρια ή Σεμινάρια του Βασίλη Λουλέ.

 

ΔΙΔΑΚΤΡΑ: 50€

Για κατόχους κάρτας ανεργίας το κόστος είναι 35€.

Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι τα 15 άτομα.

Θα δοθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

Βασίλης Λουλές: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: μέχρι 4 Δεκεμβρίου

Μέχρι την ημερομηνία αυτή, πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να στείλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Βασίλη Λουλέ συμπληρωμένη τη σχετική ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ και να καταβάλουν τα δίδακτρα σε Τραπεζικό λογαριασμό που θα τους δοθεί.

*

ΧΩΡΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ Εργαστηρίου:

Σχολή Χιλλ, οδός Θουκυδίδου 9, Πλάκα, ΑΘΗΝΑ (http://www.hill.gr/)

Ο χώρος είναι ευγενική παραχώρηση της Σχολής.

Το Εργαστήριο θα κινηθεί στον χώρο του «ανθρωποκεντρικού ντοκιμαντέρ» και θα αξιοποιήσει την εμπειρία του σκηνοθέτη όχι μόνον από τη διδασκαλία στα προηγούμενα εργαστήρια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων ή από τα οκταήμερα εργαστήρια δημιουργίας ντοκιμαντέρ στα καλοκαιρινά σχολεία (Βωβούσα, Μονοδένδρι, Πήλιο) αλλά και αυτή που απέκτησε περιοδεύοντας σε 40 γνωστά Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Καναδά προβάλλοντας τις ταινίες του και συζητώντας με τους θεατές.

Η φωτογραφία είναι από τις σημειώσεις μιας κοπέλλας, που παρακολούθησε το αντίστοιχο περσινό εργαστήριο. Μέσα από τις σελίδες του τετραδίου της αναδύεται η εορταστική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε στο εργαστήριο ενώ, ταυτόχρονα, αποτυπώνονται πολλά και σημαντικά από αυτά που συζητήσαμε στις 8 ώρες που ήμασταν μαζί! 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ του Εργαστηρίου

Το εργαστήριο θα έχει την ακόλουθη δομή και περιεχόμενο.

1) (Μία ώρα) Βασικά σημεία για τον ΤΡΟΠΟ ΛΗΨΗΣ ΜΑΡΤΥΡΙΑΣ, παράλληλα με την προβολή αποσπασμάτων από σχετικά ντοκιμαντέρ:

-Πώς κινηματογραφούμε αφηγήσεις, μαρτυρίες και παραμύθια με τρόπο ζωντανό και ελκυστικό;

-Πώς προετοιμαζόμαστε εμείς οι ίδιοι για τη συνέντευξη-συζήτηση με τον άλλον;

-Πώς-πότε-τι ρωτάμε και τι ΔΕΝ ρωτάμε;

-Πόσο είναι αλήθεια ότι η παρουσία της κάμερας δυσκολεύει κάποιον να αφηγηθεί την ιστορία του; Μήπως, αντίθετα, μπορεί να είναι και απελευθερωτική;

(ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παρακολούθηση αυτού του εισαγωγικού μέρους είναι απαραίτητη ακόμα και για όσους έχουν παρακολουθήσει οποιοδήποτε από τα προηγούμενα Εργαστήρια του Β. Λουλέ)

2) (Μία ώρα) Θα δούμε ένα 20λεπτο απόσπασμα από μια συγκεκριμένη ταινία μυθοπλασίας, όπου λαμβάνει χώρα μια υποδειγματική αφήγηση Χριστουγεννιάτικης ιστορίας. Θα ακολουθήσει ένα μικρό απόσπασμα από ντοκιμαντέρ προσωπικών αφηγήσεων.

3) (Διόμισυ ώρες) Βιωματική άσκηση στην οποία κάποιος από τους συμμετέχοντες θα μας αφηγηθεί (εθελοντικά) μια δική του προσωπική ιστορία, που έχει συμβεί την περίοδο των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς — μια ιστορία στην οποία η ατμόσφαιρα των εορτών να είναι παρούσα! Η ιστορία μπορεί να είναι ευχάριστη ή δυσάρεστη, παλαιότερη ή πρόσφατη, πάντως πρέπει να είναι μια ιστορία που να σημαίνει «κάτι» για τον αφηγητή, που να νοιώθει ότι αξίζει να την μοιραστεί με τους άλλους.

Μπορεί να είναι πχ. μια εκδρομή με φίλους ή με αγαπημένο/η, μια οικογενειακή συγκέντρωση, ένα πάρτυ, κάποια παιδικά κάλαντα, μια αλλαγή χρόνου που μας βρήκε μόνους (ηθελημένα ή όχι), μια παρτίδα χαρτοπαιξίας, μια απώλεια ή ακόμα και ο θάνατος ενός αγαπημένου ανθρώπου, ένας χωρισμός, ένας καινούργιος άνθρωπος που μπήκε στη ζωή μας, μια πράξη προσφοράς, μια πράξη υπέρβασης… και πολλές άλλες ιστορίες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς!

Κάποιος από τους υπόλοιπους της ομάδας, με την καθοδήγηση του Β. Λουλέ, θα αναλάβει να ρωτά τον αφηγητή και να κατευθύνει την αφήγηση σε βάθος.

Η διαδικασία θα κινηματογραφηθεί, για τις ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας (και μόνο).

Στο τέλος γίνεται συνολικός σχολιασμός.

Σκοπός της άσκησης είναι να δούμε με ποιόν τρόπο μπορούμε από μια «αδιάφορη», ουδέτερη αφήγηση κάποιου ανθρώπου να φτάσουμε σε μια ενδιαφέρουσα και ουσιαστική κατάθεση-μαρτυρία.

4) (Δύο ώρες) Όσοι από τους συμμετέχοντες επιθυμούν θα παρουσιάσουν μια ιστορία ενός τρίτου προσώπου (ενός προσώπου υπαρκτού, όχι φανταστικού!), την οποίο θα ήθελαν να καταγράψουν, να κινηματογραφήσουν στο προσεχές μέλλον. Θα μπορούσε να είναι πχ. ο παππούς, η γιαγιά και άλλοι ηλικιωμένοι συγγενείς με τις ιστορίες τους που δεν θέλουμε να χαθούν, θα μπορούσε να είναι οι άνθρωποι μιας συνοικίας την οποία μελετάμε για κάποιο πρότζεκτ, κλπ.

Αφού πρώτα ακούσουμε τις ιστορίες όσων από τα μέλη της ομάδας θελήσουν να μιλήσουν, θα διαλέξουμε ΜΙΑ από αυτές, με την οποία και θα ασχοληθούμε διεξοδικότερα. Θα συζητήσουμε όλοι μαζί την ιστορία του συγκεκριμένου χαρακτήρα και τον τρόπο που θα την προσεγγίσουμε.

5) (Μία ώρα) Θα ασχοληθούμε με τα «τεχνικά» ζητήματα της κινηματογράφησης, όπως: πού θα τοποθετήσουμε τον άνθρωπό μας να μιλήσει, διαμόρφωση του φόντου, ενδυμασία (θα φοράει τα «καλά του» ή όχι;), βασικός εξοπλισμός λήψης-φωτισμού-ήχου κλπ.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΥΛΕΣ – ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Είναι σκηνοθέτης ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ.

Συνεργάστηκε για χρόνια με την ΕΡΤ στο πρόγραμμα παραγωγής ταινιών μικρού μήκους καθώς και με το Κινηματογραφικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών στα παλιά κινηματογραφικά επίκαιρα.

.

Οι ταινίες του τιμήθηκαν με βραβεία, έλαβαν μέρος σε πολλά φεστιβάλ του εξωτερικού, μεταδόθηκαν από ξένα και ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια, συμπεριλήφθηκαν σε διεθνή αφιερώματα και χρησιμοποιούνται ως εκπαιδευτικό υλικό σε Πανεπιστήμια.

Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με ντοκιμαντέρ προσωπικών αφηγήσεων.

.

Με το έργο του «Φιλιά εις τα παιδιά», αλλά και με τα «Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί / Θηλειά / Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη / Ένας λαμπερός ήλιος» κάνει συχνά περιοδείες με προβολές και συζητήσεις σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του ΚΑΝΑΔΑ.

Ανάμεσά τους και τα: HARVARD, COLUMBIA, YALE, STANFORD, MICHIGAN, PRINCETON, UCLA, Mc GILL, SIMON FRASER, YORK, PENN, UNIVERSITY OF NEW MEXICO, STONY BROOK, INDIANA UNIVERSITY, UNIVERSITY OF CALIFORNIA SAN DIEGO, DUKE, LOYOLA MARYMOUNT (LOS ANGELES), UNIVERSITY OF MISSOURI-ST. LOUIS, CALIFORNIA STATE UNIVERSITY SACRAMENTO, DARTMOUTH COLLEGE, κ.ά.

Πραγματοποιεί Εργαστήρια Κινηματογράφου.

.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ (επιλογή)

2016 Ανήκω εδώ (Η παλιά μουσουλμανική Κοινότητα Ρόδου) / ντοκ. 47’

2014 Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί / ντοκ. 91’

2014 Θηλειά / ντοκιμαντέρ 12’

2012 Φιλιά εις τα παιδιά / ντοκ. 115’

2012 Στα ορεινά βοσκοτόπια / ντοκ. 60’

2005 Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη / ντοκ. 29’

2000 Ένας λαμπερός ήλιος / μυθοπλασία 36’

1999 Ελευσίνα, ιστορίες στον απόηχο των μηχανών / ντοκ. 30’

1996 Μετέωρα-Πίνδος, οδοιπορικό / ντοκ. 93’

1993 Ο Αμερικάνος / μυθοπλασία 39’

1990 Απών / μυθοπλασία 15’

Πρόσφατα Άρθρα

News (12 Μάι 2021)

Την Πέμπτη 13 Μαΐου στις 7 μ.μ. ο Άγγελος Μπαλάτσας & Ηλίας Νόκας είναι οι φωτογράφοι που θα παρουσιάσει ο Πλάτων Ριβέλλης. Ο Πλάτων Ριβέλλης επιλέγει και παρουσιάζει σύγχρονους...

News (12 Μάι 2021)

Το φωτογραφικό φεστιβάλ Αγρινίου «Photopolis” υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Δήμου Αγρινίου, προγραμματίζει τις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις 2021 σε εξωτερικό...

Agora (26 Απρ 2021)

 Η φωτογραφική μηχανή Polaroid Now είναι πλέον διαθέσιμη σε τρία νέα μοντέρνα χρώματα: ροζ, μέντα και ασπρόμαυρο. Επιλέξτε το χρώμα που ταιριάζει καλύτερα στον τρόπο ζωής σας και κρατήσετε...

Agora (23 Απρ 2021)

 Η κορεάτικη εταιρία κατασκευής οπτικών ειδών Samyang Co., Ltd., ανακοίνωσε σήμερα τον πρώτο ευρυγώνιο φακό αυτόματης εστίασης AF 12mm F2 E σχεδιασμένο για αισθητήρες μεγέθους...

News (23 Απρ 2021)

Έχοντας συναισθήματα χαράς και ελπίδας, οι διοργανωτές του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Φωτογραφίας Εξωτερικού Χώρου “Photosphere” είναι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουν ότι το φεστιβάλ θα...

News (22 Απρ 2021)

Οι συναντήσεις της Πέμπτης του Φωτογραφικού Κύκλου συνεχίζονται μέσω της πλατφόρμας zoom. Στις 22 Απριλίου 2021 στις 7μ.μ. παρουσιάζονται οι φωτογράφοι Νατάσσα Αγγιστριώτη και Παύλος...

News (19 Απρ 2021)

Το πρώτο Patras Art Festival θα διοργανωθεί στο Νότιο Πάρκο της Πάτρας, το καλοκαίρι από τις 5 ως τις 11 Ιουλίου. Το εργαστήρι Τεχνών Θέσπις, που έχει δημιουργήσει τον πολυχώρο ART...

News (15 Απρ 2021)

Το Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας Εξωτερικού Χώρου “Photosphere”, που διοργανώνεται στην Ελλάδα και πραγματοποιείται στα νησιά Πάρος και Πάτμος, παρουσιάζει για δεύτερη φορά τη δράση με τίτλο...

News (13 Απρ 2021)

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με τον «Φωτογραφικό Κύκλο» παρουσιάζουν τις «Συναντήσεις της Πέμπτης» online και για τον Απρίλιο του 2021. Στις «Συναντήσεις της Πέμπτης», ο Πλάτων Ριβέλλης...

Agora (12 Απρ 2021)

 Επωφεληθείτε από την Πασχαλινή Προσφορά Cashback της ΝΙΚΟΝ με άμεση επιστροφή χρημάτων έως €350 σε αγορά συγκεκριμένων DSLR και mirrorless φωτογραφικών μηχανών Nikon, σε επιλεγμένα...

News (09 Απρ 2021)

Η ομάδα Greek Instagramers Events σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά και το Destination Piraeus διοργανώνουν ανοιχτό διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα #My_Piraeus και προσκαλούν φωτογράφους κάθε...

News (07 Απρ 2021)

Κανένα ταξίδι δεν περιορίζεται στον εαυτό του. Εμπεριέχει πλήθος άλλων ταξιδιών. Ζοζέ Σαραμάγκου Ο IANOS, για τέταρτη συνεχή χρονιά, διοργανώνει Διαγωνισμό Διηγήματος και Φωτογραφίας με θέμα:...