Ένα εργαστήριο του σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ στην ΑΘΗΝΑ, που συνδυάζει τον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ και την ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ:

.

«Χριστουγεννιάτικες ιστορίες μας μπροστά στον φακό»

.

ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

(ώρες: 10:30-18:00)

Ένα βιωματικό Εργαστήριο που μας οδηγεί να ξαναδούμε μια παλιότερη Χριστουγεννιάτικη ή Πρωτοχρονιάτικη ιστορία μας μέσα από ένα άλλο βλέμμα.

Ίσως αυτή τη φορά μάς φανεί διαφορετική, τόσο που να θελήσουμε να την αφηγηθούμε στην ομάδα. Ή ακόμα και να κινηματογραφήσουμε την αφήγησή μας.

Και ίσως έτσι βρούμε τον τρόπο να καταγράψουμε κι εμείς οι ίδιοι την αφήγηση κάποιου άλλου ανθρώπου — εκείνη την ιστορία που πάντα θέλαμε αλλά δεν τολμούσαμε!

Info

Εισηγητής: ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΥΛΕΣ, σκηνοθέτης, δημιουργός των ντοκιμαντέρ «Φιλιά εις τα παιδιά», «Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί»,«Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη» κ.ά.

*

Το Εργαστήριο ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ σε εκπαιδευτικούς, σε παραμυθάδες και αφηγητές, σε ερευνητές της προφορικής ιστορίας, σε σπουδαστές και επαγγελματίες του κινηματογράφου και του θεάτρου (σκηνοθέτες, ηθοποιούς, τεχνικούς), σε φωτογράφους, σε κοινωνικούς ανθρωπολόγους, εθνογράφους, ιστορικούς, σε ψυχολόγους, και γενικότερα σε όσους ενδιαφέρονται για τον κινηματογράφο και την προφορική ιστορία.

Το συγκεκριμένο Εργαστήριο απευθύνεται όχι μόνο σε ανθρώπους που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με το Ντοκιμαντέρ και την προσωπική αφήγηση αλλά και σε όσους έχουν ήδη σχετική εμπειρία ή έχουν παρακολουθήσει κάποιο από τα προηγούμενα Εργαστήρια ή Σεμινάρια του Βασίλη Λουλέ.

 

ΔΙΔΑΚΤΡΑ: 50€

Για κατόχους κάρτας ανεργίας το κόστος είναι 35€.

Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι τα 15 άτομα.

Θα δοθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

Βασίλης Λουλές: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: μέχρι 4 Δεκεμβρίου

Μέχρι την ημερομηνία αυτή, πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να στείλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Βασίλη Λουλέ συμπληρωμένη τη σχετική ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ και να καταβάλουν τα δίδακτρα σε Τραπεζικό λογαριασμό που θα τους δοθεί.

*

ΧΩΡΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ Εργαστηρίου:

Σχολή Χιλλ, οδός Θουκυδίδου 9, Πλάκα, ΑΘΗΝΑ (http://www.hill.gr/)

Ο χώρος είναι ευγενική παραχώρηση της Σχολής.

Το Εργαστήριο θα κινηθεί στον χώρο του «ανθρωποκεντρικού ντοκιμαντέρ» και θα αξιοποιήσει την εμπειρία του σκηνοθέτη όχι μόνον από τη διδασκαλία στα προηγούμενα εργαστήρια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων ή από τα οκταήμερα εργαστήρια δημιουργίας ντοκιμαντέρ στα καλοκαιρινά σχολεία (Βωβούσα, Μονοδένδρι, Πήλιο) αλλά και αυτή που απέκτησε περιοδεύοντας σε 40 γνωστά Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Καναδά προβάλλοντας τις ταινίες του και συζητώντας με τους θεατές.

Η φωτογραφία είναι από τις σημειώσεις μιας κοπέλλας, που παρακολούθησε το αντίστοιχο περσινό εργαστήριο. Μέσα από τις σελίδες του τετραδίου της αναδύεται η εορταστική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε στο εργαστήριο ενώ, ταυτόχρονα, αποτυπώνονται πολλά και σημαντικά από αυτά που συζητήσαμε στις 8 ώρες που ήμασταν μαζί! 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ του Εργαστηρίου

Το εργαστήριο θα έχει την ακόλουθη δομή και περιεχόμενο.

1) (Μία ώρα) Βασικά σημεία για τον ΤΡΟΠΟ ΛΗΨΗΣ ΜΑΡΤΥΡΙΑΣ, παράλληλα με την προβολή αποσπασμάτων από σχετικά ντοκιμαντέρ:

-Πώς κινηματογραφούμε αφηγήσεις, μαρτυρίες και παραμύθια με τρόπο ζωντανό και ελκυστικό;

-Πώς προετοιμαζόμαστε εμείς οι ίδιοι για τη συνέντευξη-συζήτηση με τον άλλον;

-Πώς-πότε-τι ρωτάμε και τι ΔΕΝ ρωτάμε;

-Πόσο είναι αλήθεια ότι η παρουσία της κάμερας δυσκολεύει κάποιον να αφηγηθεί την ιστορία του; Μήπως, αντίθετα, μπορεί να είναι και απελευθερωτική;

(ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η παρακολούθηση αυτού του εισαγωγικού μέρους είναι απαραίτητη ακόμα και για όσους έχουν παρακολουθήσει οποιοδήποτε από τα προηγούμενα Εργαστήρια του Β. Λουλέ)

2) (Μία ώρα) Θα δούμε ένα 20λεπτο απόσπασμα από μια συγκεκριμένη ταινία μυθοπλασίας, όπου λαμβάνει χώρα μια υποδειγματική αφήγηση Χριστουγεννιάτικης ιστορίας. Θα ακολουθήσει ένα μικρό απόσπασμα από ντοκιμαντέρ προσωπικών αφηγήσεων.

3) (Διόμισυ ώρες) Βιωματική άσκηση στην οποία κάποιος από τους συμμετέχοντες θα μας αφηγηθεί (εθελοντικά) μια δική του προσωπική ιστορία, που έχει συμβεί την περίοδο των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς — μια ιστορία στην οποία η ατμόσφαιρα των εορτών να είναι παρούσα! Η ιστορία μπορεί να είναι ευχάριστη ή δυσάρεστη, παλαιότερη ή πρόσφατη, πάντως πρέπει να είναι μια ιστορία που να σημαίνει «κάτι» για τον αφηγητή, που να νοιώθει ότι αξίζει να την μοιραστεί με τους άλλους.

Μπορεί να είναι πχ. μια εκδρομή με φίλους ή με αγαπημένο/η, μια οικογενειακή συγκέντρωση, ένα πάρτυ, κάποια παιδικά κάλαντα, μια αλλαγή χρόνου που μας βρήκε μόνους (ηθελημένα ή όχι), μια παρτίδα χαρτοπαιξίας, μια απώλεια ή ακόμα και ο θάνατος ενός αγαπημένου ανθρώπου, ένας χωρισμός, ένας καινούργιος άνθρωπος που μπήκε στη ζωή μας, μια πράξη προσφοράς, μια πράξη υπέρβασης… και πολλές άλλες ιστορίες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς!

Κάποιος από τους υπόλοιπους της ομάδας, με την καθοδήγηση του Β. Λουλέ, θα αναλάβει να ρωτά τον αφηγητή και να κατευθύνει την αφήγηση σε βάθος.

Η διαδικασία θα κινηματογραφηθεί, για τις ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας (και μόνο).

Στο τέλος γίνεται συνολικός σχολιασμός.

Σκοπός της άσκησης είναι να δούμε με ποιόν τρόπο μπορούμε από μια «αδιάφορη», ουδέτερη αφήγηση κάποιου ανθρώπου να φτάσουμε σε μια ενδιαφέρουσα και ουσιαστική κατάθεση-μαρτυρία.

4) (Δύο ώρες) Όσοι από τους συμμετέχοντες επιθυμούν θα παρουσιάσουν μια ιστορία ενός τρίτου προσώπου (ενός προσώπου υπαρκτού, όχι φανταστικού!), την οποίο θα ήθελαν να καταγράψουν, να κινηματογραφήσουν στο προσεχές μέλλον. Θα μπορούσε να είναι πχ. ο παππούς, η γιαγιά και άλλοι ηλικιωμένοι συγγενείς με τις ιστορίες τους που δεν θέλουμε να χαθούν, θα μπορούσε να είναι οι άνθρωποι μιας συνοικίας την οποία μελετάμε για κάποιο πρότζεκτ, κλπ.

Αφού πρώτα ακούσουμε τις ιστορίες όσων από τα μέλη της ομάδας θελήσουν να μιλήσουν, θα διαλέξουμε ΜΙΑ από αυτές, με την οποία και θα ασχοληθούμε διεξοδικότερα. Θα συζητήσουμε όλοι μαζί την ιστορία του συγκεκριμένου χαρακτήρα και τον τρόπο που θα την προσεγγίσουμε.

5) (Μία ώρα) Θα ασχοληθούμε με τα «τεχνικά» ζητήματα της κινηματογράφησης, όπως: πού θα τοποθετήσουμε τον άνθρωπό μας να μιλήσει, διαμόρφωση του φόντου, ενδυμασία (θα φοράει τα «καλά του» ή όχι;), βασικός εξοπλισμός λήψης-φωτισμού-ήχου κλπ.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΥΛΕΣ – ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Είναι σκηνοθέτης ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ.

Συνεργάστηκε για χρόνια με την ΕΡΤ στο πρόγραμμα παραγωγής ταινιών μικρού μήκους καθώς και με το Κινηματογραφικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών στα παλιά κινηματογραφικά επίκαιρα.

.

Οι ταινίες του τιμήθηκαν με βραβεία, έλαβαν μέρος σε πολλά φεστιβάλ του εξωτερικού, μεταδόθηκαν από ξένα και ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια, συμπεριλήφθηκαν σε διεθνή αφιερώματα και χρησιμοποιούνται ως εκπαιδευτικό υλικό σε Πανεπιστήμια.

Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με ντοκιμαντέρ προσωπικών αφηγήσεων.

.

Με το έργο του «Φιλιά εις τα παιδιά», αλλά και με τα «Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί / Θηλειά / Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη / Ένας λαμπερός ήλιος» κάνει συχνά περιοδείες με προβολές και συζητήσεις σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του ΚΑΝΑΔΑ.

Ανάμεσά τους και τα: HARVARD, COLUMBIA, YALE, STANFORD, MICHIGAN, PRINCETON, UCLA, Mc GILL, SIMON FRASER, YORK, PENN, UNIVERSITY OF NEW MEXICO, STONY BROOK, INDIANA UNIVERSITY, UNIVERSITY OF CALIFORNIA SAN DIEGO, DUKE, LOYOLA MARYMOUNT (LOS ANGELES), UNIVERSITY OF MISSOURI-ST. LOUIS, CALIFORNIA STATE UNIVERSITY SACRAMENTO, DARTMOUTH COLLEGE, κ.ά.

Πραγματοποιεί Εργαστήρια Κινηματογράφου.

.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ (επιλογή)

2016 Ανήκω εδώ (Η παλιά μουσουλμανική Κοινότητα Ρόδου) / ντοκ. 47’

2014 Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί / ντοκ. 91’

2014 Θηλειά / ντοκιμαντέρ 12’

2012 Φιλιά εις τα παιδιά / ντοκ. 115’

2012 Στα ορεινά βοσκοτόπια / ντοκ. 60’

2005 Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη / ντοκ. 29’

2000 Ένας λαμπερός ήλιος / μυθοπλασία 36’

1999 Ελευσίνα, ιστορίες στον απόηχο των μηχανών / ντοκ. 30’

1996 Μετέωρα-Πίνδος, οδοιπορικό / ντοκ. 93’

1993 Ο Αμερικάνος / μυθοπλασία 39’

1990 Απών / μυθοπλασία 15’

Πρόσφατα Άρθρα

Εκθέσεις Φωτογραφίας (03 Σεπ 2024)

Δύο συμμετοχικές δράσεις με τίτλο «Ζωντανές φωτογραφίες» θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της έκθεσης «ΙστορίεςΤης. Φωτογραφικές πρακτικές, 1974-2024» την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου στις 18:00 και την...

Εκθέσεις Φωτογραφίας (03 Σεπ 2024)

Το Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης σας προσκαλεί στην υποβρύχια έκθεση φωτογραφίας με τίτλο "Φως & Ύδωρ". Αυτή η μοναδική καλλιτεχνική δράση έχει ως στόχο να αναδείξει τη μαγευτική...

Cinema (30 Αυγ 2024)

Το 47ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας θα διεξαχθεί από τις 2 έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2024 στη Δράμα με ένα πλούσιο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει 211 ταινίες από 39 χώρες. Από αυτές, 148 μικρού...

Εκθέσεις Φωτογραφίας (30 Αυγ 2024)

Λίγες μέρες πριν την έναρξη του Photometria International Photography Festival 2024, το Photometria Photography Center υποδέχεται τα έργα επτά νέων δημιουργών που συμμετείχαν στον πρώτο χρόνο...

Εκθέσεις Φωτογραφίας (30 Αυγ 2024)

Το Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης και το Εργαστήριο Φωτογραφίας Νίκης Σπάρταλη σας προσκαλούν στην έκθεση φωτογραφίας με τίτλο "Μετά τη Φωτιά". Η έκθεση θα...

Εκθέσεις Φωτογραφίας (30 Αυγ 2024)

Στον χώρο για τη φωτογραφία ΥπΟψΗ, ο φωτοδημιουργός Μανόλης Κασιμάτης, επ'ευκαιρία των παραολυμπιακών αγώνων που ξεκίνησαν την Τετάρτη 28/8 στο Παρίσι, ανασύρει από το σεντούκι των φωτοαρχείων του...

News (22 Αυγ 2024)

Την Δευτέρα 26-8-24 στις 20:15  θα γίνει η παρουσίαση στο δρομάκι της Κορνάρου στην παλιά πόλη "κάτω από το φως των αστεριών και τους ήχους των ανυποψίαστων περαστικών". Ο...

Book Reviews (20 Αυγ 2024)

Το πρώτο φωτογραφικό λεύκωμα-μονογραφία του βραβευμένου φωτογράφου Στέφανου Κουρατζή, «Αμμόχωστος – Το Άλγος του Νόστου», είναι ο καρπός μιας τετραετούς συνειδητής προσπάθειας για την αισθητική...

Εκθέσεις Φωτογραφίας (12 Αυγ 2024)

Στο ξενοδοχείο Δεξαμενές παρουσιάζεται η φωτογραφική έκθεση «Road trip στην Άγρια Δύση» της Ροζίτας Σπινάσα. Ολόχρυσα χωράφια γεμάτα αραβοσίτια που κινούνται ρυθμικά στο φύσημα του ανέμου, μια...

Εκθέσεις Φωτογραφίας (12 Αυγ 2024)

 Μια έκθεση αφιερωμένη στην γυναίκα. Ντυμένο φωτογραφικό υλικό με την καταπληκτική ποιητική συλλογή της Ισπανίδας Leire Bilbao. Η Kristina Bratuska εκθέτει μια σειρά από φωτογραφίες στην Λήμνο....

News (06 Αυγ 2024)

Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος «Θεοφάνης Σιγριανής», ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ελαίας Νήσος Λέσβος» και ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος των απανταχού Σιγριανών «το Σίγρι» τη Δευτέρα 19 Αυγούστου και...

Εκθέσεις Φωτογραφίας (06 Αυγ 2024)

Η Αμοργός είναι για μένα ένα σημείο αναφοράς τα τελευταία 30 περίπου χρόνια. Ως επισκέπτης και φωτογράφος πάντοτε παρατηρούσα όλες τις μικρές και μεγάλες αλλαγές στο τοπίο, φυσικό και μη, στους...