Ένα ξεχωριστό καλοκαίρι-Κινηματογραφικό εργαστήριο του σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέμε ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ προφορικής μαρτυρίας τον Σεπτέμβριο στην ΑΘΗΝΑ.

Οκτώ συναντήσεις στο διάστημα από 4 έως 29 Σεπτεμβρίου, σε ημερομηνίες* τις οποίες θα συναποφασίσουν τα μέλη της ομάδας.

  

Το εργαστήριο θα προσφέρει βασικές θεωρητικές γνώσεις πάνω στην προφορική ιστορία, θα περιλαμβάνει κινηματογραφικά γυρίσματα προφορικής μαρτυρίας (με ανθρώπους τους οποίους θα προσεγγίσουμε) και, παράλληλα, θα αφήνει ανοιχτή την προοπτική δημιουργίας ενός ντοκιμαντέρ που θα στηρίζεται πάνω στο υλικό που θα συγκεντρώσουμε.

Π Ε Ρ Ι Γ Ρ Α Φ Η

Θα αναζητήσουμε 3-4 πρόσωπα τα οποία θα μιλήσουν μπροστά στην κάμερα για ένα καλοκαίρι που το βίωσαν έντονα. Μπορεί να είναι το τρέχον καλοκαίρι, του 2019, αλλά μπορεί να είναι και το καλοκαίρι πχ. του 1944. Δεν θα πρόκειται για τις «γλυκειές αναμνήσεις ενός παραδεισένιου καλοκαιριού» αλλά για ένα καλοκαίρι που σημάδεψε (ευχάριστα ή δυσάρεστα) τη ζωή αυτών των ανθρώπων, που την άλλαξε. Προσωπικά γεγονότα ή ευρύτερα κοινωνικά/ιστορικά που έγραψαν βαθειά μέσα τους και τους υποχρέωσαν να αλλάξουν πορεία ή τους οδήγησαν στη συνειδητή απόφαση να το κάνουν.

Η Αθήνα θα είναι ο χώρος των γυρισμάτων μας αλλά και ο τόπος που σχετίζεται με την αλλαγή πορείας της ζωής των ανθρώπων μας, με την έννοια ότι τα γεγονότα εκείνου του ξεχωριστού καλοκαιριού έγιναν στην Αθήνα. Πιθανόν βέβαια η Αθήνα να είναι ο τόπος από τον οποίον έφυγαν ή στον οποίον μετακινήθηκαν οι άνθρωποι αυτοί, μπορεί επίσης να υπάρχει και κάποια άλλη σχέση της Αθήνας με κείνο το κυρίαρχο γεγονός.

Το θέμα θα αναπτυχθεί σε βάθος από την ίδια την ομάδα, η έρευνα για τις ανθρώπινες ιστορίες και τα πρόσωπα που θα μιλήσουν στην κάμερα καθώς και η αναζήτηση των ντοκουμέντων θα γίνει από τους ίδιους τους συμμετέχοντες και η κινηματογράφηση θα γίνει με τη συμμετοχή όλων.

Ο Σεπτέμβριος στην Αθήνα είναι μήνας που μοιάζει πολύ με καλοκαίρι, προσφέροντας έτσι την ευκαιρία να γυρίσουμε πλάνα της πόλης και των ανθρώπων μας που να ταιριάζουν με το κλίμα/ατμόσφαιρα εκείνου του ξεχωριστού καλοκαιριού της ιστορίας τους.

Το εργαστήριο θα κινηθεί στον ευρύτερο χώρο του Ανθρωποκεντρικού ντοκιμαντέρ, θα δώσει τον λόγο στους αφανείς ήρωες της ζωής, και, μέσα από τις δικές τους βιωματικές αφηγήσεις, θα προσπαθήσουμε, με ειλικρίνεια, συναίσθημα, τόλμη και χιούμορ, να φωτίσουμε εκείνες τις κρίσιμες στιγμές στη ζωή των ανθρώπων όπου τα πάντα αλλάζουν ξαφνικά.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το εργαστήριο αυτό δεν περιλαμβάνει Μοντάζ και δημιουργία ταινίας, αλλά θα ολοκληρωθεί με τη συζήτηση για τους τρόπους αξιοποίησης του υλικού που θα γυρίσουμε. Στην περίπτωση που υπάρξει ενδιαφέρον από την ομάδα να προχωρήσουμε στο Μοντάζ και στη δημιουργία ενός μικρού ντοκιμαντέρ, θα αποφασίσουμε στο τέλος του εργαστηρίου για τη συνέχιση του πρότζεκτ.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ: 38 ώρες

 * ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Θα γίνουν 8 συναντήσεις σε προκαθορισμένες ημερομηνίες.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να δηλώσουν από την αρχή, και για την κάθε συνάντηση, ποιες ακριβώς ημερομηνίες από τις παρακάτω προτεινόμενες είναι διαθέσιμοι. Η ομάδα θα συγκροτηθεί ΜΟΝΟΝ εφ’ όσον υπάρξουν τουλάχιστον 8 άτομα που θα συμφωνήσουν σε οκτώ συγκεκριμένες ημερομηνίες.

1η συνάντηση

Μία τετράωρη συνάντηση (6-10μμ) την ΤΕΤ 4 ή την ΠΕΜ 5 Σεπτεμβρίου.

 2η και 3η συνάντηση

Δύο τρίωρες συναντήσεις (7-10μμ) από ΔΕΥ 9 έως ΠΕΜ 12 Σεπτ.

 4η συνάντηση

Μία τετράωρη συνάντηση (6-10μμ) από ΔΕΥ 16 έως ΠΑΡ 20 Σεπτ.

 5η συνάντηση

Μια οκτάωρη συνάντηση (11πμ-7μμ) το ΣΑΒ 21 ή την ΚΥΡ 22 Σεπτ.

 6η και 7η συνάντηση

Δύο τετράωρες συναντήσεις (6-10μμ) από ΔΕΥ 23 έως ΠΑΡ 27 Σεπτ.

 8η συνάντηση

Μια οκτάωρη συνάντηση (11πμ-7μμ) το ΣΑΒ 28 ή την ΚΥΡ 29 Σεπ.

(Μπορείτε να ρωτήσετε για το Αναλυτικό Πρόγραμμα της κάθε συνάντησης)

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Το Εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, σε απόφοιτους ή σπουδαστές Κοινωνικών/Ανθρωπιστικών Επιστημών (ιστορικούς, εθνογράφους, ψυχολόγους, κοινωνικούς ανθρωπολόγους κλπ), σε σπουδαστές και επαγγελματίες του κινηματογράφου και του θεάτρου (σκηνοθέτες, ηθοποιούς, τεχνικούς), σε όσους ασχολούνται με τη φωτογραφία, σε ανθρώπους της προφορικής ιστορίας, σε παραμυθάδες και αφηγητές, και γενικότερα σε όσους θέλουν να αποκτήσουν θεωρητική γνώση αλλά και πρακτική εμπειρία πάνω στην ΕΡΕΥΝΑ και στην ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΜΙΑΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΡΤΥΡΙΑΣ.

Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία στον χώρο του κινηματογράφου. Χρειάζεται όμως αγάπη για το σινεμά και την προφορική ιστορία, υπομονή και περιέργεια.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Το Εργαστήριο αυτό ενδιαφέρει όχι μόνο καινούργιους σπουδαστές αλλά και όσους έχουν ήδη παρακολουθήσει προηγούμενα Εργαστήρια του Β. Λουλέ.

Το Εργαστήριο θα αξιοποιήσει την εμπειρία του σκηνοθέτη από τη διδασκαλία στα προηγούμενα Κινηματογραφικά Εργαστήρια Αθήνας, Θεσ/νίκης και άλλων πόλεων ή στα καλοκαιρινά σχολεία (Βωβούσα, Μονοδένδρι, Πήλιο) αλλά και αυτή που απέκτησε περιοδεύοντας σε 40 γνωστά Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Καναδά, προβάλλοντας τις ταινίες του και συζητώντας με τους θεατές.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ: από 8 έως 12 άτομα

Θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης

 ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: 190 ευρώ

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: μέχρι την Τρίτη 27 Αυγούστου

Παρακαλούμε να στείλετε μήνυμα στον Βασίλη Λουλέ

για να λάβετε το ΕΝΤΥΠΟ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

και τον Τραπεζικό λογαριασμό για την κατάθεση των διδάκτρων.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Βασίλης Λουλές

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

τηλ: 6944524198

ΤΟΠΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

ATR ATHENS EXPOSE ART

Μεγάλου Αλεξάνδρου 95, 10435 Κεραμεικός

atrathens.com

Βιογραφικό Βασίλη Λουλέ

Ο Βασίλης Λουλές είναι σκηνοθέτης ταινιών ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και Κινηματογράφο στην Αθήνα. Συνεργάστηκε με την ΕΡΤ στο πρόγραμμα παραγωγής ταινιών μυθοπλασίας μικρού μήκους και με το Κινηματογραφικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών στην τεκμηρίωση και αξιοποίηση παλαιών κινηματογραφικών επικαίρων.

Οι ταινίες του τιμήθηκαν με βραβεία, έλαβαν μέρος σε πολλά φεστιβάλ του εξωτερικού, μεταδόθηκαν από ξένα και ελληνικά τηλεοπτικά δίκτυα, συμπεριλήφθηκαν σε διεθνή αφιερώματα και χρησιμοποιούνται ως εκπαιδευτικό υλικό σε Πανεπιστήμια.

Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με ντοκιμαντέρ προσωπικών αφηγήσεων, καταγράφοντας μαρτυρίες ανθρώπων με τέτοιον τρόπο ώστε μέσα από αυτές τις «μικρές» ιστορίες να μπορεί ο θεατής να έχει μια αίσθηση της μεγάλης, καθολικής Ιστορίας.

Με το έργο του «Φιλιά εις τα παιδιά» αλλά και με τα «Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί / Θηλειά / Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη / Ένας λαμπερός ήλιος» κάνει συχνά περιοδείες με προβολές και συζητήσεις σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Καναδά. Ανάμεσα στα 40 περίπου Ιδρύματα είναι και τα: HARVARD, COLUMBIA, YALE, STANFORD, MICHIGAN, PRINCETON, UCLA, DUKE, U-PENN, LOYOLA MARYMOUNT (LA), DARTMOUTH COLLEGE, SIMON FRASER, Mc GILL, κ.ά.

Πραγματοποιεί Εργαστήρια Κινηματογράφου πάνω σε θέματα όπως: Φτιάχνοντας ντοκιμαντέρ με προφορικές ιστορίες, Από την προσωπική μαρτυρία στη μεγάλη Ιστορία, Αρχειακά τεκμήρια και ανθρώπινες ιστορίες στο ντοκιμαντέρ, Κινηματογραφώντας την ιστορική μνήμη, Το ντοκιμαντέρ ως εργαλείο στην Εκπαίδευση, Προσωπική μαρτυρία και παιδική ηλικία στις ταινίες ντοκιμαντέρ, κ.ά. Για την πραγματοποίησή τους συνεργάζεται με Ιστορικά ή Εθνογραφικά Μουσεία και Αρχεία, αξιοποιώντας τα δικά τους αρχεία και συλλογές ως «ύλη του εργαστηρίου». Συνεργάζεται επίσης με Πανεπιστήμια και άλλους πολιτιστικούς φορείς.

Έχει διατελέσει μέλος σε κριτικές επιτροπές ταινιών και σε επιτροπές αξιολόγησης σεναρίων, σύμβουλος σκηνοθέτης σε σχέδια ανάπτυξης ντοκιμαντέρ πάνω στο προσφυγικό ζήτημα, κλπ.

Γράφει κείμενα σε ηλεκτρονικές σελίδες.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ (επιλογή)

• 2016 Ανήκω εδώ (Η παλιά μουσουλμανική Κοινότητα Ρόδου) / ντοκ. 47’

• 2014 Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί / ντοκ. 91’

• 2014 Θηλειά / ντοκιμαντέρ 12’

• 2012 Φιλιά εις τα παιδιά / ντοκ. 115’

• 2012 Στα ορεινά βοσκοτόπια / ντοκ. 60’

• 2005 Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη / ντοκ. 29’

• 2000 Ένας λαμπερός ήλιος / μυθοπλασία 36’

• 1999 Ελευσίνα, ιστορίες στον απόηχο των μηχανών / ντοκ. 30’

• 1996 Μετέωρα-Πίνδος, οδοιπορικό / ντοκ. 93’

• 1993 Ο Αμερικάνος / μυθοπλασία 39’

• 1990 Απών / μυθοπλασία 15’

Πρόσφατα Άρθρα

News (12 Μάι 2021)

Την Πέμπτη 13 Μαΐου στις 7 μ.μ. ο Άγγελος Μπαλάτσας & Ηλίας Νόκας είναι οι φωτογράφοι που θα παρουσιάσει ο Πλάτων Ριβέλλης. Ο Πλάτων Ριβέλλης επιλέγει και παρουσιάζει σύγχρονους...

News (12 Μάι 2021)

Το φωτογραφικό φεστιβάλ Αγρινίου «Photopolis” υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Δήμου Αγρινίου, προγραμματίζει τις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις 2021 σε εξωτερικό...

Agora (26 Απρ 2021)

 Η φωτογραφική μηχανή Polaroid Now είναι πλέον διαθέσιμη σε τρία νέα μοντέρνα χρώματα: ροζ, μέντα και ασπρόμαυρο. Επιλέξτε το χρώμα που ταιριάζει καλύτερα στον τρόπο ζωής σας και κρατήσετε...

Agora (23 Απρ 2021)

 Η κορεάτικη εταιρία κατασκευής οπτικών ειδών Samyang Co., Ltd., ανακοίνωσε σήμερα τον πρώτο ευρυγώνιο φακό αυτόματης εστίασης AF 12mm F2 E σχεδιασμένο για αισθητήρες μεγέθους...

News (23 Απρ 2021)

Έχοντας συναισθήματα χαράς και ελπίδας, οι διοργανωτές του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Φωτογραφίας Εξωτερικού Χώρου “Photosphere” είναι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουν ότι το φεστιβάλ θα...

News (22 Απρ 2021)

Οι συναντήσεις της Πέμπτης του Φωτογραφικού Κύκλου συνεχίζονται μέσω της πλατφόρμας zoom. Στις 22 Απριλίου 2021 στις 7μ.μ. παρουσιάζονται οι φωτογράφοι Νατάσσα Αγγιστριώτη και Παύλος...

News (19 Απρ 2021)

Το πρώτο Patras Art Festival θα διοργανωθεί στο Νότιο Πάρκο της Πάτρας, το καλοκαίρι από τις 5 ως τις 11 Ιουλίου. Το εργαστήρι Τεχνών Θέσπις, που έχει δημιουργήσει τον πολυχώρο ART...

News (15 Απρ 2021)

Το Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας Εξωτερικού Χώρου “Photosphere”, που διοργανώνεται στην Ελλάδα και πραγματοποιείται στα νησιά Πάρος και Πάτμος, παρουσιάζει για δεύτερη φορά τη δράση με τίτλο...

News (13 Απρ 2021)

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με τον «Φωτογραφικό Κύκλο» παρουσιάζουν τις «Συναντήσεις της Πέμπτης» online και για τον Απρίλιο του 2021. Στις «Συναντήσεις της Πέμπτης», ο Πλάτων Ριβέλλης...

Agora (12 Απρ 2021)

 Επωφεληθείτε από την Πασχαλινή Προσφορά Cashback της ΝΙΚΟΝ με άμεση επιστροφή χρημάτων έως €350 σε αγορά συγκεκριμένων DSLR και mirrorless φωτογραφικών μηχανών Nikon, σε επιλεγμένα...

News (09 Απρ 2021)

Η ομάδα Greek Instagramers Events σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά και το Destination Piraeus διοργανώνουν ανοιχτό διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα #My_Piraeus και προσκαλούν φωτογράφους κάθε...

News (07 Απρ 2021)

Κανένα ταξίδι δεν περιορίζεται στον εαυτό του. Εμπεριέχει πλήθος άλλων ταξιδιών. Ζοζέ Σαραμάγκου Ο IANOS, για τέταρτη συνεχή χρονιά, διοργανώνει Διαγωνισμό Διηγήματος και Φωτογραφίας με θέμα:...