Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης συνεχίζοντας τις προσπάθειές του για έναν συνεχή και ανοικτό διάλογο υπέρ της σύγχρονης φωτογραφίας, σε απόλυτη συνεργασία με την art EAC και στο πλαίσιο της ANIMART 2019, διοργανώνει και εφέτος ένα ανοικτό σύνθετο «εργαστήριο για τη φωτογραφία», και όπως πάντα εντελώς δωρεάν . Αυτή τη φορά συναντιόμαστε με φίλους, αγνώστους και γνωστούς στο φιλόξενο νησί της Ύδρας.

Πενήντα φωτογράφοι διαφορετικών «καταβολών» θα φιλοξενηθούν για πέντε ημέρες στο νησί, με πρόθεση να το φωτογραφίσουν, να μας παρουσιάσουν τη δουλειά τους, να συζητήσουμε για τη φωτογραφία.

Εκτός από τις παρουσιάσεις έργου 14 δημιουργών, η φωτογραφία θα βρίσκεται στο νησί με τη «φυσική» της χειροπιαστή μορφή σε δύο εκθέσεις, μία προβολή, σε οθόνες τηλεόρασης, θα συλλειτουργεί με ποίηση μέσω δράσεων και ένα εργαστήριο φωτογραφίας για τα παιδιά της Ύδρας, εκτός βέβαια από τους φωτογράφους που όλες αυτές τις ημέρες θα αναστατώσουν την ζωή των κατοίκων με την έντονη παρουσία τους και τις απαιτήσεις για μία καλή φωτογραφία.

Λίγα λόγια για το εργαστήρι φωτογραφίας

Ο στόχος που ορίστηκε από την πρώτη ακόμη σκέψη για την ανάγκη λειτουργίας ενός σύντομου, αλλά πολύ σφιχτού φωτογραφικού εργαστηρίου, στο πλαίσιο της ANIMART 2019 στην Ύδρα, ήταν τριπλός.

Πρώτον να παραχθούν μία σειρά έργα υψηλής αισθητικής και τέχνης με κοινή θεματική το συγκεκριμένο νησί, έργα ικανά να συγκροτήσουν τον κορμό μίας έκθεσης η οποία θα μπορούσε να ταξιδεύει σε βάθος χρόνου, από τόπο σε τόπο προπαγανδίζοντας τις αξίες του συγκεκριμένου νησιού. Η συμμετοχή στο εργαστήριο προσκεκλημένων καλλιτεχνών δημιουργών με προηγούμενη σημαντική πορεία, θα ήταν μία βασική εξασφάλιση της ποιότητας αυτού του στόχου.

Δεύτερον να λειτουργήσει κάτι σαν σχολείο αλληλοενημέρωσης. Σε αυτή την προσπάθεια σημαντικοί φωτογράφοι θα παρουσιάσουν την δουλειά τους (επί του θέματος) ή την εργασία άλλων δημιουργών το έργο των οποίων σέβονται, μελετούν και εκτιμούν. Πάντα στο αρχικό μας πλάνο «Περί καταγραφής ενός τόπου- Από το ντοκουμέντο και την τουριστική φωτογραφία μέχρι την ακραία προσωπική έκφραση».

Και τρίτον να γνωριστούνε μεταξύ τους, νέοι και παλαιοί, μικροί και μεγάλοι, κλασσικοί και πειραματιστές, να δημιουργηθούν προσωπικές επαφές για μελλοντικές συνεργασίες και κυρίως αυτό, φωτογραφίζοντας δίπλα-δίπλα, να ανοίξουν πεδία ουσιαστικού διαλόγου για τη φωτογραφία, τη φωτογραφική πράξη και παρουσία της στην κοινωνία. Ο ζωντανός διάλογος περί του πως φωτογραφίζει και τι η φωτογραφία σήμερα είναι το μεγάλο ζητούμενο. Και όλοι ξέρουμε (έχουμε καταλάβει) πως αυτός ο διάλογος δε μπορεί να αναπτυχθεί επαρκώς και ουσιαστικά μέσα από τις ευκαιριακές επαφές μέσω των καναλιών κοινωνικής δικτύωσης ή τους μονολόγους στις όποιου τύπου ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

Σε αυτό το πλαίσιο

Οι φωτογράφοι παρακολουθούν προβολές/εισηγήσεις (για τους πιθανούς τρόπους, δυνατότητες και τεχνικές καταγραφής ενός τόπου) και συζητούν με τους εισηγητές.

Βλέπουν φωτογραφικά έργα στη φυσική τους μορφή, σε άυλη και ηλεκτρονική. Αντιλαμβάνονται την ανάγκη σύνθεσης διαφορετικών προσεγγίσεων.

Το κοινό και (μόνο από πρώτη επιφανειακή ματιά) τόσο εύκολο αυτό θέμα/αποστολή, το να δουλέψεις δηλαδή σε έναν τόσο μικρό και συγκεκριμένο τόπο και να δημιουργήσεις δικές σου σημαντικές ή «καλές» εικόνες, μόνο απλό και εύκολο δεν είναι.

Λίγα λόγια για τις εκθέσεις φωτογραφίας στην Ύδρα

Το 2018 προκηρύξαμε, με την art EAC, έναν διεθνή διαγωνισμό φωτογραφικών προσωπογραφιών με τίτλο ΠΡΟΣΩΠΑ 2018.

Τα τρία πρώτα βραβεία (Δημήτρης Βαβλιάρας, Σάκης Αθανασιάδης και η María Elena Muñoz BONILLA από το Μεξικό) αυτού του διαγωνισμού θα παρουσιάσουν το έργο τους (με μικρές ατομικές εκθέσεις) στους χώρους της Δημοτικής Αγοράς.

Η Δημοτική Αγορά είναι ένας ιδιαίτερος εξωθεσμικός χώρος στην καρδιά του νησιού, με ιδιαίτερη δική του ζωή. Το μπλέξιμο της φωτογραφίας με αυτή και την καθημερινότητα του νησιού, έχουμε την αίσθηση ότι θα προσδώσει δυναμική όχι μόνο στις φωτογραφίες που θα παρουσιαστούν εκεί, αλλά και στο διάλογο που θα αναπτυχθεί για ή γύρω από αυτήν, με το όχι πιστοποιημένο κοινό των μουσείων ή των γκαλερί.

Ιδιαίτερα καθώς αυτή η έκθεση/εκθέσεις θα περιβληθεί με προβολές, εγκαταστάσεις και διαδραστικά happening.

Μία δεύτερη ομαδική έκθεση θα λειτουργεί στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ύδρας, εκεί όπου θα λειτουργήσει και το εργαστήριο φωτογραφίας για τα παιδιά του νησιού. Η

Έκθεση φωτογραφίας των μαθητών Φωτογραφικού Τομέα του Π.Ο.Φ.Π.Α (ΕΚΠΑ). Διαφορετικά συγκροτημένη και αναπτυγμένη από αυτήν της Δημοτικής Αγοράς, ελπίζουμε να προκαλέσει πρόσθετους διαλόγους και για το πώς παρουσιάζεται (στο κοινό του) ένα φωτογραφικό έργο.

Οι φωτογράφοι και το κοινό πρέπει να βλέπουν, πιάνουν, απολαμβάνουν, διαβάζουν και πιθανώς αμφισβητούν το φωτογραφικό έργο όχι μόνο σε μορφή μεγεθυμένου γραμματοσήμου στην οθόνη του κινητού τους, αλλά και στην υλική του, την τυπωμένη του μορφή, όποια και αν είναι αυτή, πχ σε λαμαρίνα, σε χαρτί, σε ύφασμα ή . . .

Η «εκ του φυσικού» θέαση ενός έργου τέχνης παρέχει σύνθετες δυνατότητες, πέραν αυτών της λεπτομερούς ανάγνωσης του έργου και της συμμετοχής περισσότερων αισθήσεων στην κατανόησή του.

Επιτρέπει χορογραφίες (να το πλησιάζουν, να απομακρύνονται από αυτό, να φεύγουν αλλά και να επανέρχονται).

Επιτρέπει διαδραστική επικοινωνία (να διαβάζουν το κείμενο στον τοίχο, διάλογο μπροστά του, διατύπωση γνώμης εν θερμό), με τη σχετική εγρήγορση εντός του χώρου που τα έργα ορίζουν.

Ας μην ξεχνάμε πως ο πρώτος και σημαντικότερος θεατής των έργων μίας έκθεσης είναι ο ίδιος ο δημιουργός τους. Άρα, ίσως, και ο περισσότερο ωφελούμενος, μια και ο κάθε νέος τόπος (εκθεσιακός), πέρα από το ότι τον υποχρεώνει να δοκιμάζει νέες φόρμες παρουσίασης, προσδίδει νέες αξίες ή αναδεικνύει αδυναμίες του έργου του.

Καρκατσέλης Βασίλης

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Το καθαρά φωτογραφικό μας πρόγραμμα

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019, 7 μμ

Επίσημη έναρξη της παρουσίας μας στο νησί με τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας, προβολές και δράσεις, στον χώρο της Δημοτικής Αγοράς.

Α. Στην έκθεση, θα παρουσιάσουν το έργο τους οι φωτογράφοι που βραβεύτηκαν στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού μας FACES (που έγινε το 2018). Αυτοί είναι οι Δημήτρης Βαβλιάρας, Σάκης Αθανασιάδης και η María Elena Muñoz BONILLA από το Μεξικό.

(https://thefaces.eu/2018/gr/)

Β. Σε προβολή θα παρουσιαστούν οι σχετικές, επί του θέματος, εργασίες που τους έκαναν να ξεχωρίσουν για τα βραβεία.

Γ. Performance από τον Ιταλό Salvo Giovanesi. Μια επιτέλεση βασισμένη στο ποίημά του Active Surrender, που θα ακουστεί σε τρεις γλώσσες: Ιταλικά, Αγγλικά, Ελληνικά.

Δ. Παράλληλη προβολή της ταινίας του Πάνου Κορωνάκη: «ΥΔΡΑ: Η ΓΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ - Γη ιστορίας και ομορφιάς, Άνθρωποι διαμάντια»

Ο Δήμος, με αφορμή τα εγκαίνια θα παραθέσει ένα μπουφέ.

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019, 9.30 μμ

Συνάντηση αλληλογνωριμίας στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019, 9.30 πμ

Συνάντηση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Παρουσίαση του έργου φωτογράφων, συζήτηση επ’ αυτού (με θεωρητικές και τεχνικές προσεγγίσεις) και αναζήτηση ιδεών ή θεμάτων που θα φωτογραφίσουν οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο αυτό.

Στη συνέχεια: φωτογράφιση του νησιού.

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019, 7 μμ

Συνάντηση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Παρουσίαση του έργου φωτογράφων, συζήτηση επ’ αυτού (με θεωρητικές και τεχνικές προσεγγίσεις) και αναζήτηση ιδεών ή θεμάτων που θα φωτογραφίσουν οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο αυτό.

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019, 9 μμ

Παρακολούθηση του solo χορευτικού «Square», της Σοφίας Κονδυλιά.

Παρακολούθηση της παράστασης «Η Κυρά της Ρω», με τη Φωτεινή Μπαξεβάνη, (κείμενο Γιάννη Σκαραγκά – Σκηνοθεσία: Κατερίνας Μπαρδέκα) στο Θέατρο του Βλυχού.

Παρασκευή 26 και Σάββατο 27 Ιουλίου 2019

Κάθε πρωί στις 9.30 πμ και κάθε απόγευμα στις 9.30 μμ.

Συνάντηση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Παρουσίαση του έργου φωτογράφων, συζήτηση επ’ αυτού (με θεωρητικές και τεχνικές προσεγγίσεις) και αναζήτηση ιδεών ή θεμάτων που θα φωτογραφίσουν οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο αυτό.

Στο ενδιάμεσο φωτογράφιση του νησιού.

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2019, 7 μμ

Εγκαίνια ομαδικής έκθεσης φωτογραφίας των μαθητών Φωτογραφικού Τομέα του Π.Ο.Φ.Π.Α (ΕΚΠΑ), στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ύδρας.

Το Σάββατο 27 Ιουλίου 2019 στις 9.30 – 12.00 μμ.

Οι φωτογράφοι θα παρουσιάσουν δημόσια το μέχρι εκείνη τη στιγμή έργο τους.

Η έκθεση (με τα αποτελέσματα αυτού του εργαστηρίου) για την επόμενη χρονιά σιγά-σιγά αρχίζει!

Το Σάββατο 27 Ιουλίου 2019 στις 6 – 8 μμ

Εργαστήριο φωτογραφίας για τα παιδιά και τους νέους της Ύδρας, με εκπαιδευτές τους υπεύθυνους από το Φωτογραφικό Τμήμα – Π.Ο.Φ.Π.Α (ΕΚΠΑ), στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ύδρας.

Την Κυριακή 28 Ιουλίου 2018

Ελεύθερος χρόνος στο νησί μέχρι την αναχώρηση, σύμφωνα με το ατομικό πρόγραμμα του καθενός.

Υπενθυμίζουμε πως η «ANIMART 2019» γίνεται

Υπό την Αιγίδα του Δήμου Ύδρας

Σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Τέχνης και Λόγου Ύδρας της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ύδρας

Με την επιμέλεια του Βασίλη Καρκατσέλη, Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης

και τη συμμετοχή του Φωτογραφικού Τομέα του- Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών

H ANIMART (σχολείο - φόρουμ - φεστιβάλ) θα πραγματοποιηθεί φέτος στην Ύδρα από 22 έως 31 Ιουλίου 2019, σε συνεργασία με τον Δήμο Ύδρας. Με την υποστήριξη του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, καλεί τους δημιουργικούς φωτογράφους που θα ήθελαν να λάβουν μέρος στις δράσεις, με επίκεντρο την Ύδρα, από την Τετάρτη 24 έως την Κυριακή 28 Ιουλίου 2019, να δηλώσουν συμμετοχή στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Το πρόγραμμα των δράσεων περιλαμβάνει εκθέσεις, προβολές, εργαστήρια, διαλέξεις, συζητήσεις και φυσικά φωτογραφικές καταγραφές της ιδιαίτερης ζωής και τοπιογραφίας της Ύδρας.

Οι φωτογραφίες που θα δημιουργηθούν στο νησί, σε μία δεύτερη φάση θα αποτελέσει το υλικό των επόμενων δράσεών μας.

Μία επιλογή φωτογραφιών από τις επιτόπιες καταγραφές θα αποτελέσει το περιεχόμενο μιας σχετικής έκθεσης που θα υλοποιηθεί μέσα στο 2019 και θα ταξιδέψει στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ η ψηφιακή εκδοχή της θα αναρτηθεί στον ιστοχώρο της ANIMART (www.animartgreece.eu)

Την επιμέλεια των φωτογραφικών εκδηλώσεων έχει ο Βασίλης Καρκατσέλης, εικαστικός και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Η συμμετοχή στα εργαστήρια δεν απαιτεί συμμετοχή. Αντιθέτως, για όποιον και όποια το επιθυμεί, προσφέρεται δωρεάν διαμονή στους κοιτώνες της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ύδρας (ομαδική διαμονή, κοινά μπάνια, τουαλέτες).

Περισσότερες πληροφορίες: στο τηλέφωνο 6944227740

Η Ομάδα ANIMART 2019

Τα αποτελέσματα του περσινού μας διαγωνισμού (συνδιοργάνωση ΦΚΘ) με τίτλο  THE FACES 2018, ήλθε η ώρα να βρούνε μία ακόμη δίοδο προς το ευρύτερο κοινό. Θα προβληθούνε στη διοργάνωση.

Λοιπές πληροφορίες:

Τίτλος φετινής διοργάνωσης: Η Ύδρα σε κίνηση / Hydra in motion

Συνδιοργάνωση: Δήμος Ύδρας

Συνεργαζόμενοι Φορείς: 

- Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ύδρας

- Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών

- Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και Οπτικοακουστικής Τεκμηρίωσης (ΕΠΕΟΤ) Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

- Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

- Εταιρεία Αστρονομίας & Διαστήματος - Παράρτημα Σαλαμίνας

- Κινηματογραφική Λέσχη Ύδρας

Πρόσφατα Άρθρα

Εκθέσεις Φωτογραφίας (27 Νοε 2023)

Στην Gallery 7 θα παρουσιαστεί η έκθεση φωτογραφίας "The Winged Victory of Samothrace and the Universe", με της Αμαλίας Σωτηροπούλου. Μετά τις Καρυάτιδες και τις Σειρήνες, μια ακόμη...

Εκθέσεις Φωτογραφίας (27 Νοε 2023)

H γκαλερί BLENDER παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Θεόδωρου Βρανά με τίτλο ABSORBED (Damn, I miss snowboarding). Πρόκειται για μια νέα σειρά φωτογραφικών έργων μέσα από τα οποία ο καλλιτέχνης...

Εκθέσεις Φωτογραφίας (27 Νοε 2023)

Το ταξίδι του φωτογραφικού βιβλίου "Πιερίας αφήγημα" συνεχίζει τη διαδρομή του. Αυτή τη φορά μέσα από την ατομική έκθεση φωτογραφίας της Μένης Σεϊρίδου, με τίτλο "Εύφορη γη", η οποία αποτέλεσε...

News (27 Νοε 2023)

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών, Αντιπροσώπων & Εμπόρων Φωτογραφικών Ειδών & Συστημάτων Εικόνας (ΣΕΚΑΦ) ανακοινώνει τη διοργάνωση ROADSHOW - ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ στη ΛΑΡΙΣΑ την ΚΥΡΙΑΚΗ...

Εκθέσεις Φωτογραφίας (24 Νοε 2023)

Η Φωτογραφική Λέσχη Ελευσίνας διοργανώνει από τις 9 Δεκεμβρίου έως τις 17 Δεκεμβρίου τις πολυθεματικές δράσεις «ΗΜΕΡΕΣ ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ» στο Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας. Η φετινή...

Εκθέσεις Φωτογραφίας (24 Νοε 2023)

 Ο Ορίζοντας γεγονότων σας προσκαλεί σε μία πειραματική έκθεση - διάδραση πάνω στην έννοια του "Πορτραίτου που ζωντανεύει". Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες  παρουσιάζουν/εκθέτουν από ένα πορτρέτο...

Εκθέσεις Φωτογραφίας (23 Νοε 2023)

Eγκαινιάζεται την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου στο βιβλιοπωλείο «Φωταγωγός» η ατομική έκθεση της βραβευμένης φωτογράφου και δημοσιογράφου Αντιγόνης Σολομωνίδου-Δρουσιώτου από τη Λεμεσό της Κύπρου με τίτλο...

Book Reviews (22 Νοε 2023)

Ο Εκδοτικός οίκος University Studio Press παρουσιάζει το φωτογραφικό λεύκωμα "Ουδέτερη Ζώνη | Neutral Zone", του Γιάννη Παντελίδη, την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου στο καφέ "Φίλιον" (Σκουφά...

Εκθέσεις Φωτογραφίας (22 Νοε 2023)

Thessaloniki PhotoBiennale 2023: Εκδήλωση λόγου στο πλαίσιο της έκθεσης «Η φωτογραφική οδύσσεια της οικογένειας Dildilian»Ιστορίες ανθρώπων θα «ακουστούν» και θα αποτυπωθούν φωτογραφικά στην...

News (22 Νοε 2023)

Το Athens Photo World, με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, οργανώνει για πέμπτη...

News (21 Νοε 2023)

Ο Φώτης Καγγελάρης, Διδάκτωρ Ψυχοπαθολογίας Πανεπιστημίου Παρισιού, Διδάσκων στο Τμήμα Φωτογραφίας στο ΠΑ.ΔΑ, Συγγραφέας, προσκεκλημένος του εργαστηρίου «Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΩΝ...

Εκθέσεις Φωτογραφίας (20 Νοε 2023)

Το Φωτογραφικό Φεστιβάλ Αγρινίου διοργανώνει  Θεματική Έκθεση με τίτλο "Αναλογική Εποχή" αφιερωμένη στον κόσμο της αναλογικής φωτογραφίας και κινηματογράφου. Η έκθεση θα λάβει χώρα από τις 29...