Το εργαστήρι «Τι στ’ αλήθεια φωτογραφίζω;» του Βασίλη Κάντα διερευνά την προβληματική γύρω από το «συνεχίζω να ελκύομαι από μια συγκεκριμένη φωτογραφία που έχω κάνει, για την οποία δεν μπορώ να αρθρώσω λεκτικά το γιατί αυτό συμβαίνει».
Μέσα από προβολή, επιλογή και συζήτηση στις εικόνες που θα φέρουν οι συμμετέχοντες, θα επιχειρηθεί η κατανόηση των περίπλοκων αντιληπτικά εικόνων και η σύνδεσή τους με προσωπικές ανησυχίες και ενδιαφέροντα. Η διεργασία θα είναι ομαδική και διαλεκτική.
Θα προηγηθεί εισήγηση σε έννοιες που θα χρησιμεύσουν ως εργαλεία προς την κατανόηση της λειτουργίας των φωτογραφικών εικόνων που δυνητικά ενέχουν εκμυστήρευση. Η εισήγηση θα διανθιστεί με παραδείγματα σύγχρονης, δημιουργικής Φωτογραφίας από τη διεθνή & εγχώρια πρακτική.
Τι κερδίζουν οι συμμετέχοντες;
1. Συνειδητοποίηση/αποκρυπτογράφηση του τι αφορούν οι επιλογές (θέματος, ύφους, χειρονομίας, τεχνικής) που διαποτίζουν τις Φωτογραφίες τους.
2. Ευκαιρία να οριστεί μια αφετηρία/μονοπάτι, στο να χτιστεί μελλοντικά μια φωτογραφική εργασία σε κάποιο πολύ συγκεκριμένο θέμα, που να έχει επικοινωνιακή δύναμη & ενδιαφέρον.
Ώρες & ημέρες εργαστηρίου:
Σάββατο 02/03, 15:00 – 20:00 >>
α. “Μοντέλα ανάγνωσης φωτογραφιών”
β. “Περί φωτογραφικών εικόνων που γοητεύουν αδιόρατα”
γ. “Οπτικό ισοδύναμο στη Φωτογραφική πρακτική”
δ. 6 σειρές φωτογραφικών εργασιών (portfolio εισηγητή 2001-2014)
Κυριακή 03/03, 11:00-20:00 >>
Παρουσίαση, συζήτηση, ανάλυση των φωτογραφιών των συμμετεχόντων.
Χώρος: #Παλιό Μεταξουργείο, Κων/νου Παλαιολόγου 29-31, Σπάρτη
Τι χρειάζεται να έχουν μαζί οι συμμετέχοντες;
1. “Παλιές φωτογραφίες >>Εξόρυξη”: Ψάξτε στο αρχείο εικόνων σας να βρείτε κάποιες ιδιαίτερα γοητευτικές, μα που δεν είστε σίγουροι για τον λόγο για τον οποίο έλκεστε από αυτές. Φέρτε 1 εως 10 τέτοιες εικόνες.
2. “Νέες φωτογραφίες >>Ανάθεση”: Παράξτε 10 περίπου νέες εικόνες -παρμένες (taken) ή κατασκευασμένες (made)- με/από οτιδήποτε σας κινεί σε μεγάλο βαθμό το ενδιαφέρον. Οι εικόνες που θα φέρετε καλό θα ήταν να τραβηχτούν σε μια από τις παρακάτω συνθήκες: ησυχίας, συγκέντρωσης, χασίματος, αυθορμητισμού, παιχνιδιού, ψυχολογικής έντασης. Οι εικόνες μπορεί είτε να έχουν θεματική συνάφεια μεταξύ τους ή και όχι.
Για όσους τους βοηθά να κάνουν εικόνες πάνω σε μια δοσμένη θεματική, ας δοκιμάσουν την εξής: ‘Οπτικό ισοδύναμο εαυτού’ – κάτι το οποίο μιλάει για / αντικατοπτρίζει εμένα (δίχως να απεικονίζει το σώμα μου ή αντικείμενα της ιδιοκτησίας μου).
Φέρτε 1 έως 10 εικόνες από αυτές.
Κόστος σεμιναρίου: 40 ευρώ/ άτομο, με κράτηση θέσης στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. έως 28/02.
Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων: 10 άτομα.
Βιογραφικό
Ο Βασίλης Κάντας κατέχει διδακτορικό στο πεδίο Φιλοσοφία του φωτογραφικού μέσου· στη διατριβή του ‘Unfolding the act of Photography’ πρότεινε ένα ολιστικό μοντέλο ανάγνωσης της φωτογραφικής εικόνας. Έχει εργασθεί ως λέκτορας Φωτογραφίας (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, London South Bank University, London College of Communication), επιμορφωτής σεμιναρίων περί Επικοινωνίας της Εικόνας (Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) εκπαιδευτής Φωτογραφίας (ΔΙΕΚ Κηφισιάς & Χαιδαρίου), σε studios διαφημιστικής εικόνας κ.α. Διδάσκει το εξ΄αποστάσεως πρόγραμμα “Φωτογραφία: Θεωρητικές προσεγγίσεις και προσωπικό ύφος” στο ΕΚΠΑ.
Ακολουθείστε τον Βασίλη: