O Σύρος ανήλικος πρόσφυγας Μουσταφά Ομάρ μιλάει για τη ζωή του, τη σχέση του με τη φωτογραφία και παρουσιάζει μερικές από τις φωτογραφίες του, λίγο πριν αυτές αναρτηθούν στην έκθεση που διοργανώνει η ΜΕΤΑδραση στο Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος»
«Όταν ήμουν στην πατρίδα μου, τη Συρία, πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, έβλεπα φωτογραφίες για την ομορφιά της φύσης κι έλεγα στον εαυτό μου ότι αυτές απεικονίζουν τον Παράδεισο στη γη. Κι αναρωτιόμουν: “Πώς βγαίνουν αυτές οι φωτογραφίες; Πού μπορώ να δω τέτοιες εικόνες;” Επειδή στην πατρίδα μου έβλεπα μόνο λάσπες, σκόνες και ερείπια…». Με αυτά τα λόγια περιγράφει ο Μουσταφά Ομάρ, ένα 17χρονο ασυνόδευτο αγόρι, την πρώτη του επαφή με την μεγάλη του αγάπη, τη φωτογραφία.
«Υπέφερα πολύ στο ταξίδι μου μέχρι να φτάσω στην Ελλάδα. Ήταν η πρώτη φορά που έβλεπα θάλασσα και τότε για πρώτη φορά ξεκίνησα να τραβάω φωτογραφίες με το κινητό μου. Η πρώτη φωτογραφία μου ήταν η θάλασσα της Σούδας, γύρω από το καμπ. Για ένα μήνα, κάθε φορά που έβγαζα φωτογραφίες, τις έβλεπα στη σκηνή που έμενα και χαιρόμουν ιδιαίτερα. Κατόπιν, ξεκίνησα να βγάζω φωτογραφίες με τους πρόσφυγες, ώστε να καταγράψω τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσαν». Τους τελευταίους 14 μήνες ο Μουσταφά ζει στη Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΕΤΑδρασης στη Χίο, που συνεχίζει να λειτουργεί και να φιλοξενεί ασυνόδευτους ανηλίκους και να τους προσφέρει ένα ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον.
«Όταν πήγα στη Δομή της ΜΕΤΑδρασης, με επισκέφτηκε ένας φίλος που μου δάνεισε τη δική του φωτογραφική μηχανή… άρχισα να βγαίνω βόλτες καθημερινά και να βγάζω φωτογραφίες διάφορα μέρη του νησιού. Μέρα με τη μέρα, άρχισα να αποκτώ μεγαλύτερη εμπειρία, και αυτό αποτυπωνόταν στις φωτογραφίες μου. Ξεκίνησα να φτιάχνω ένα φάκελο με όλα μου τα έργα για τους πρόσφυγες, μικρούς και μεγάλους σε ηλικία, τον τρόπο που ζουν, προκειμένου να βλέπει ο κόσμος την ταλαιπωρία τους, μήπως βρεθεί λύση για το πρόβλημά τους, καθώς και τους πολέμους, που έχουν φάει εκατομμύρια ψυχές και συνεχίζονται ως σήμερα…»
Πληροφορίες
Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης
Διεύθυνση: Μιχαήλ Λιβανού 51, Χίος, τηλ.: 22710-82777.
Διάρκεια έκθεσης: 11-20 Μαΐου
Ώρες λειτουργίας: καθημερινές 9:00-14:00, σαββατοκύριακα: 18:00-20:30