Η έκθεση ‘’Μορφές και Σκηνές από το Θέατρο’’ του Κώστα Ορδόλη αποτελεί μία ειδική επιλογή από τις χιλιάδες λήψεις που έχει κάνει φωτογραφίζοντας θεατρικές παραστάσεις περισσότερο από 25 χρόνια.
Όπως λέει η Νίνα Κασσιανού σε μία παρουσίαση της δουλειάς του: «Με το έργο αυτό ο φωτογράφος διατυπώνει ένα άλλο τρόπο πρόσληψης της θεατρικής φωτογραφίας. Ανατρέπει την «ωραιοποίηση» και τον εντυπωσιασμό που την χαρακτηρίζει σε ολόκληρη την ιστορική διαδρομή της και δημιουργεί ένα μη πραγματικό θεατρικό κόσμο· έναν κόσμο που αποτελείται περισσότερο από φωτογραφικά και λιγότερο από τα θεατρικά εκείνα στοιχεία που είναι άμεσα αναγνωρίσιμα από το θεατή.
Οι φωτογραφίες αυτές δεν εξυπηρετούν τους σκοπούς προβολής η ιστορικής αποτύπωσης μιας παράστασης. Με αυτή την έννοια μπορούμε να μιλήσουμε για «άχρηστες» από εμπορική & ιστορική εκμετάλλευση θεατρικές φωτογραφίες.
Στο «Μορφές και Σκιές από το Θέατρο» ο Ορδόλης επινοεί προσωπικά μονοπάτια για να μας οδηγήσει στο δικό του φωτογραφικό κόσμο· έναν κόσμο που κυριαρχεί το σκοτάδι – από όπου αναδύεται το φως και οι σκιές – το φωτεινό μαύρο. Ένα ταξίδι στο οποίο ο φωτογράφος αποσιωπά τη θεατρική πράξη, την καταλαγιάζει, για να ανασυνθέσει μια πιο ελεύθερη, από θεατρικά στοιχεία, προσωπική ματιά.
Έκθεση φωτογραφίας – Γκαλερί Μάτι – Κατερίνη
Εγκαίνια: Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018, ώρα 20:30
Διάρκεια έκθεσης: 22 Μαρτίου – 14 Απριλίου 2018
Λίγα λόγια για τον Κώστα Ορδόλη
Ο Κώστας Ορδόλης γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1954. Ασχολείται με τη φωτογραφία περισσότερο από 30 χρόνια. Η πορεία του καθορίζεται, τα πρώτα εικοσιπέντε χρόνια, από δύο κατευθύνσεις, τη φωτογραφία δρόμου και τη φωτογραφία του από το θέατρο. Την περίοδο 1990-2000 συνεργάστηκε με περιοδικά της εποχής καθώς και με τις πιο ποιοτικές θεατρικές σκηνές της Αθήνας.
Λάτρης του σκοτεινού θαλάμου, αποσκίρτησε και αυτός την τελευταία 5ετία, παρασυρμένος από τα θέλγητρα και τις ευκολίες της ψηφιακής τεχνολογίας. Η δουλειά του έχει εκτεθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η φωτογραφία του από το θέατρο εκτιμάται ιδιαίτερα στην Ιταλία όπου έχει φιλοξενηθεί σε πολλά φωτογραφικά φεστιβάλ. Έχουν εκδοθεί περισσότερες από επτά μονογραφίες του και φωτογραφίες του υπάρχουν σε πολλά προγράμματα θεατρικών σκηνών και θεατρικών φεστιβάλ.
Σημαντικοί σταθμοί στη φωτογραφική του πορεία είναι: έκθεση φωτογραφίας «Αττική – Αγγελικό και Μαύρο Φώς», όταν το 2000 το Μουσείο Μπενάκη, στην Κουμπάρη στο Κολωνάκι, άνοιξε την πόρτα του στη φωτογραφία με την έκθεση του «Αττική- Αγγελικό και Μαύρο Φώς». Ακλούθησαν «Οι Αθηναίοι», εκδόσεις Καστανιώτης» (2001), «Εκεί που δεν φτάνει το μάτι του θεατή», έκδοση-παραγγελία του Φεστιβάλ Αθηνών (2003), «Το Αιγαίο», ομαδική έκθεση με έντεκα Έλληνες φωτογράφους, την οποία επιμελήθηκε ο ίδιος.
Η έκθεση του Κώστα Ορδόλη για το θέατρο φιλοξενήθηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών (2009) με ταυτόχρονη παρουσίαση του βιβλίου «Μορφές και Σκιές από το Θέατρο» που τυπώθηκε από τις εκδόσεις Άγρα. Στη συνέχεια η ίδια έκθεση παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Σήμερα έχει υπό έκδοση δύο εργασίες του: Η μία αποτελείται από ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τα ταξίδια του στο εξωτερικό και η δεύτερη αφηγείται έγχρωμα με ένα προσωπικό τόνο την σημερινή κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας.
Έχει τελειώσει Οικονομικά στην πρώην ΠΟΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει κάνει τα μεταπτυχιακά του σε Marketing στο McGill, στο Μόντρεαλ, στον Καναδά. Εργάζεται στη ΔΕΗ.
Mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Fac: https://www.facebook.com/costas.ordolis
Πληροφορίες:
Κώστας Ορδόλης - Μορφές και Σκιές από το Θέατρο
Έκθεση φωτογραφίας
Εγκαίνια: Πέμπτη 22 Μαρτίου, ώρα 20:30
Διάρκεια: 22 Μαρτίου – 14 Απριλίου 2018
Χώρος - Διεύθυνση:
Γκαλερί ΜΑΤΙ, Αβέρωφ 4 - 60100 Κατερίνη
Τηλ: 2351031275 - www.e-mati.g - Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Επιμέλεια: Γιάννης Ευθυμιάδης
Υπεύθυνος τύπου: Αλέξανδρος Σωματαρίδης
Αφίσα -Φωτογραφίες: Παναγιώτης Φτάρας