Ευρώπη, κόρη του βασιλιά της Τύρου Αγήνορα και της Τηλέφασσας. Ο μύθος λέει πως μια καλοκαιρινή μέρα την είδε ο Δίας να χορεύει με τις φίλες της και την ερωτεύτηκε. Εμφανίστηκε μπροστά της με τη μορφή ταύρου, άκακου στην όψη και η Ευρώπη, απονήρευτη και αθώα κάθησε στη ράχη του. Ο ταύρος όρμησε στο νερό με την αγαπημένη νεαρή στην πλάτη του και έφυγαν προς την Κρήτη…Προς έναν τόπο με όνομα βγαλμένο από το «κράτος», τη δύναμη και την ισχύ.
Κι αυτός ο μύθος – όπως κι άλλοι πολλοί - υπάρχει απλά για να μας θυμίζει παλιούς κόσμους και εποχές, τη χαμμένη αθωότητα της Ευρώπης και την παλιά ισχύ της Κρήτης, της άκρης ενός τόπου που αργότερα έμελλε να γίνει – ή να φαίνεται - μία πανίσχυρη οικονομικά ήπειρος.
Σήμερα, δίπλα από το όνομα της «αθώας» Ευρώπης διαβάζουμε τη λέξη «κρίση».....κοινωνική, πολιτισμική, οικονομική και τελικά ταυτότητας. Η ροή αυτών των φαινομένων μοιάζει με μαθηματική ακολουθία...σαν αόρατη αλλά υπαρκτή αιτιώδης, νομοτελειακή συνάφεια πίσω από αυτά.
Οι εργασίες, οι οποίες έχουν επιλεγεί για τη συγκεκριμένη έκθεση αποτελούν προσωπικά οδοιπορικά των φωτογράφων της, αναφέρονται στις εμπειρίες τους τα τελευταία χρόνια και στο πως οι ίδιοι αντιλαμβάνονται τον τόπο, την κοινωνία και το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν και αλληλοεπιδρούν. Εικόνες από το νότιο άκρο της Ευρώπης μέχρι τις...«ανεπτυγμένες» Βόρειες χώρες της, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Σουηδία, τόπους στους οποίους κάποιοι από αυτούς επέλεξαν να εξερευνήσουν ή να συνεχίσουν τις ζωές τους, σαν «σύγχρονοι» νομάδες.
Κοινή αφετηρία ή ενδιάμεσος σταθμός αυτών των φωτογράφων ο ίδιος πάντα τόπος, η Κρήτη.
Οι εικόνες έρχονται με τον ίδιο νομοτελειακό τρόπο, να ταιριάξουν σαν κομμάτια του ίδιου παζλ να (συν)ομιλήσουν για την Ευρώπη των δύο άκρων και να θέσουν ερωτήματα για την χαμένη αθωότητα, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της «Γηραιάς Ηπείρου».
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 11 Νοεμβρίου 2017, ώρα 20.00 στον χώρο της ΕΦΕΚ Ηρακλείου
Διάρκεια έκθεσης: 10/11-10/12 2017
Μαρίνος Τσαγκαράκης