Μία από τις πιο εμβληματικές φωτογραφίες στην ιστορία είναι το “Le Violon d’Ingres” (1924). Ήταν αποτέλεσμα της σουρεαλιστικής φαντασίας του Man Ray (1890-1976). Στο στούντιο του, στο Παρίσι, φωτογράφισε την ερωμένη του, Kiki de Montparnasse, χωρίς να έχει επίγνωση ότι θα έμενε στην ιστορία επειδή προσπάθησε να προκαλέσει την κοινωνία με το μεταμορφωμένο σώμα μιας γυναίκας σε μουσικό όργανο.


Ο Man Ray υπήρξε μεγάλος θαυμαστής των έργων ζωγραφικής του Jean-Auguste-Dominique Ingres και δημιούργησε μια σειρά φωτογραφιών, εμπνευσμένος από τα γεμάτα νωθρότητα και χαύνωση γυμνά του Ingres, με την Kiki ως μοντέλο φορώντας ένα τουρμπάνι. Ζωγραφίζοντας τις οπές σχήματος “f” ενός έγχορδου οργάνου πάνω στη φωτογραφική εκτύπωση και στη συνέχεια ξαναφωτογραφίζοντας την εκτύπωση, ο Man Ray άλλαξε εντελώς αυτό που αρχικά ήταν ένα κλασικό γυμνό.

Πρόσθεσε, επίσης, τον τίτλο “Le Violon d'Ingres”, ένα γαλλικό ιδίωμα που σημαίνει "hobby." Η μεταμόρφωση του σώματος της Kiki σε μουσικό όργανο body into a musical instrument με την ωμή προσθήκη μερικών πινελιών κάνει αυτή τη φωτογραφία μια χιουμοριστική εικόνα, αλλά η φόρμα της χωρίς χέρια είναι επίσης ανησυχητική. Ο τίτλος φαίνεται να υποδηλώνει ότι, ενώ το βιολί ήταν το χόμπι του Ingres, το παιχνίδι με την Kiki ήταν ένα χόμπι του Man Ray. Η εικόνα διατηρεί μια ένταση μεταξύ της αντικειμενοποίησης και της εκτίμησης της γυναικείας μορφής.

Η φωτογραφία “Le Violon d’Ingres” (“Tο βιολί του Ingres”) είναι ένα φωτομοντάζ ανοιχτό σε πολλαπλές ερμηνείες. Είναι μια εικόνα με πρωτοποριακή τεχνική για την εποχή της. Λέει πολλά πράγματα, από ένα αφιέρωμα στον μεγάλο ζωγράφο Ingres και τα γυμνά του, μέχρι μια ερωτική επιθυμία μέσα από τη γοητεία της μουσικής. Όλα σε ένα φωτογραφικό τύπωμα μόλις 10×15 εκ.


Περιγραφή της φωτογραφίας

Το “Violon d'Ingres” απεικονίζει τη γυμνή πλάτη της Kiki de Montparnasse, ενός μοντέλου από τη Γαλλία, ηθοποιού και τραγουδίστριας καμπαρέ η οποία διείσδυσε αλλά και συνέβαλε στη διαμόρφωση της Παριζιάνικης κουλτούρας τη δεκαετία του ‘20. Ποζάρει σύμφωνα με τον πίνακα «Valpinçon Bather» του Jean Auguste Dominque Ingres, ο οποίος εκτίθεται στο μουσείο του Λούβρου. Οι καμπύλες της φιγούρας της μιμούνται αυτές ενός βιολιού, και σαν κάτι ανάλογο, ο Man Ray «τοποθετεί» τις χαρακτηριστικές σε σχήμα ακουστικές οπές του μουσικού οργάνου στο κάτω μέρος της πλάτης του μοντέλου. Πράγματι, η ιδιωματική γαλλική ρήση "violon d'Ingres" αναφέρεται σε ένα κρυφό ταλέντο που επισκιάζεται από την πρωταρχική του ικανότητα – που προέρχεται από το ελάχιστα γνωστό γεγονός ότι ο Ingres ήταν ένας καταξιωμένος βιολονίστας εκτός από την επιτυχία του ως καλλιτέχνης. Μια περαιτέρω ανάγνωση της εικόνας παραπέμπει στις εγγενείς σεξουαλικές αποχρώσεις, παρουσιάζοντας αυτήν την ηθοποιό με το πρόσχημα της ανατολίτισσας femme fatale του 19ου αιώνα και έτσι εκθέτοντάς την στο αρπακτικό ανδρικό βλέμμα ή στην αίσθηση ότι «παίζεται» σαν μουσικό όργανο.

Η πηγή αυτού του πολυδιάστατου τίτλου αποκαλύπτει το πνεύμα και τις γνώσεις του Man Ray για τη ζωγραφική και την ιστορία της τέχνης, καθώς και καταδεικνύει την ιδιότητά του ως προδρόμου της εννοιολογικής τέχνης. Ο Arturo Schwarz γράφει ότι "Μια φωτογραφία έγινε έτσι μια συναρπαστική σουρεαλιστική εικόνα από τη σύζευξη δύο μακρινών πραγματικοτήτων που μεταμόρφωσε τον κορμό της γυναίκας σε σώμα βιολιού. Υπονοώντας το γεγονός ότι η φωτογραφία ήταν για αυτόν απλώς το βιολί του Ingres· τα πραγματικά του ενδιαφέροντα βρισκόταν αλλού». (A. Schwarz, The Rigour of Imagination, New York, 1977, p. 281).

Ως ηγετική φυσιογνωμία των κινημάτων του ντανταϊσμού και του σουρεαλισμού, ο Man Ray άνοιξε το δρόμο για την πρακτική της εννοιολογικής τέχνης όπως αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Οι πρόοδοί του στη φωτογραφία, μέσω του photocollage και στις αυτοαποκαλούμενες rayographs του (φωτογραφία χωρίς κάμερα), αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό κομμάτι της προσφοράς του στον κόσμο της τέχνης.

Σύμφωνα με το Οίκο Christie’s, το έργο αυτό θα μπορούσε να πωληθεί μεταξύ πέντε και εφτά εκατομμυρίων δολαρίων, this work could sell for between five and seven million dollars, γεγονός που θα την έκανε την πιο ακριβή φωτογραφία που πωλήθηκε ποτέ από αυτούς, πιο πάνω από τα 4,3 εκ. δολάρια για το “Rhine II” του Andreas Gursky, που δημοπρατήθηκε το 2011. Αυτή τη στιγμή, η πιο ακριβή φωτογραφία είναι το αμφιλεγόμενο “Phantom” του Peter Lik, για το οποίο δόθηκαν for  6,5 εκ. δολάρια το 2014.

Επιτέλους θα απονέμονταν δικαιοσύνη, θα είχαμε καταρχήν ένα από τα έργα που έχει επηρεάσει περισσότερο τους φωτογράφους, όχι μια απλή τραπεζική κερδοσκοπία. Η τεχνική είναι καταπληκτική. Δεν γίνεται με μία μόνο λήψη, αλλά με αρκετές διαδικασίες που μας θυμίζουν ότι η χειραγώγηση δεν προέρχεται από τον ψηφιακό κόσμο, αλλά βρίσκεται στο μυαλό των δημιουργών που θέλουν να δουν τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο.


Το ιστορικό πλαίσιο του “Le Violon d’Ingres”

Όταν βυθίζεσαι στην ιστορία της φωτογραφίας, ανακαλύπτεις πολλά πράγματα. Το πρώτο πράγμα είναι ότι για να είσαι πρωτότυπος δεν είναι απαραίτητο να έχεις ψηφιακή κάμερα, ούτε καν κινητό. Δεύτερον, αντιλαμβάνεσαι ότι η δημιουργία εξαρτάται πολύ από την εκπαίδευση και την ιδιοφυΐα του συγγραφέα. Και ότι αυτό δεν είναι απλώς ένα κουμπί, αλλά ένα ακόμη βήμα από τα πολλά απαραίτητα.

Το “Le Violon d’Ingres” είναι ένα τέλειο παράδειγμα της πρώιμης περιόδου του σουρεαλισμού (1924–1938). Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος τελείωσε και ο κόσμος έχει αλλάξει. Υπήρχε ελπίδα σε εκείνη τη μικρή περίοδο γαλήνης και οι καλλιτέχνες προσκολλώνται σε έναν άλλο τρόπο να βλέπουν την πραγματικότητα για να αλλάξουν τα πράγματα. Ένα σώμα δεν είναι πλέον απλώς ένα σώμα, αλλά μπορεί να θεωρηθεί ως ένα μουσικό όργανο έτοιμο να παιχτεί.

Δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι ο σουρεαλισμός προέρχεται από μια πλευρά του ντανταϊσμού, ένα αισθητικό και καλλιτεχνικό κίνημα κοντά στην αναρχία που ήθελε να σπάσει τις αξίες της κορεσμένης και ταξικής μπουρζουαζίας που κοκκίνιζε μπροστά στο γυμνό. Ο σουρεαλισμός προτίμησε να ακολουθήσει ένα μονοπάτι που σημαδεύτηκε από τις επιταγές του André Bretón για να αφήσει σημάδι στην κοινωνία.

Το σώμα μιας γυναίκας ήταν ο καλύτερος τρόπος για να τραβήξει την προσοχή της κοινωνίας. Δεν περιορίστηκε όμως να το δείχνει σύμφωνα με τους κορσέδες της εποχής. Ο Man Ray το έδειξε αρχικά ως κάτι άλλο. Προσφέρει στον θεατή μια διπλή ανάγνωση, την οποία η πραγματικότητα μπορεί να είναι διαφορετική από το πώς τη βλέπουμε συνήθως.

Η πλάτη μιας γυναίκας είναι κάτι περισσότερο από μια συλλογή οστών, μυών και σάρκας. Δεν είναι μόνο σεξ όπως το βλέπουν τα πιο κλειστά μυαλά. Ο Man Ray απέδειξε ότι τα αντικείμενα δεν είναι μόνο όπως τα βλέπουμε, αλλά όπως τα φανταζόμαστε στα όνειρα.


“Le Violon d’Ingres” και η ιστορία πίσω από τη φωτογραφία

Ο Man Ray ήταν ένας Αμερικάνος καλλιτέχνης που αγκάλιασε τον σουρεαλισμό μέχρις εσχάτων. Σε τέτοιο βαθμό που πήγε στο Παρίσι, τη γενέτειρα του κινήματος, χωρίς να ξέρει ούτε μία λέξη στα γαλλικά. Δεν θεωρούσε τον εαυτό του φωτογράφο, ήθελε απλώς να μάθει πώς να φωτογραφίζει τους πίνακές του. Και η ζωή του ήταν τέλειο παράδειγμα αυτού του κινήματος, γιατί θριάμβευσε με τις εικόνες του και δεν αναγνωρίστηκε ποτέ ως μάστορας των πινέλων.

Το 1924 αποφασίζει να φωτογραφίσει τη μούσα και ερωμένη του, Kiki de Montparnasse. Από αυτή την εικόνα όλοι οι υπόλοιποι καλλιτέχνες την επέλεξαν για μοντέλο τους. Ποια ήταν αυτή η γυναίκα; Ήταν η μούσα των καλλιτεχνών του Montparnasse, από τον Man Ray μέχρι τον Ernest Hemingway, περνώντας από τους γλύπτες Pablo Gargallo ή Alexander Calder. Ήταν ακόμη και η ηθοποιός που επιλέχτηκε για σουρεαλιστικές ταινίες, όπως το «Le Ballet Mecanique» (1924)

Ήταν τόσο σημαντική εκείνη την εποχή, πρότυπο για μερικά από τα πιο σημαντικά έργα της avant-garde, που τόλμησε να δημοσιεύσει τα απομνημονεύματά της όταν ήταν μόλις 28 ετών. Ήταν τόσο επιτυχημένη που αγόρασαν τα δικαιώματα να τα μεταφράσουν στα αγγλικά. Αυτό το βιβλίο λογοκρίθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Και η εισαγωγή γράφτηκε από τον Ernest Hemingway, τον ίδιο συγγραφέα του «Το Παρίσι ήταν ένα πάρτι».

Η φήμη κατέληξε να την καταβροχθίσει και αυτό που είπε ο Hemingway στα απομνημονεύματά του:

“Χωρίς καμία αμφιβολία, η Kiki βασίλεψε σε αυτήν την εποχή του Montparnasse με πολύ περισσότερη δύναμη από ό,τι μπορούσε ποτέ η Βασίλισσα Βικτώρια καθ' όλη τη διάρκεια της βασιλείας της.”

Πάμε σε αυτό που σχολίασε ο βιογράφος της Fréderic Kohner όταν την είδε τα τελευταία της χρόνια:

“Το πρόσωπό της είχε καταστραφεί από την ηλικία σε σημείο που την έκανε αγνώριστη. Ήταν ένα πρόσωπο όπου μπορούσε κανείς ήδη να αισθανθεί τον θάνατο πολύ κοντά της, όπου μπορούσε ήδη να μαντέψει το πτώμα. Το εξωφρενικό μακιγιάζ της τόνιζε μόνο την εντύπωση της αποσύνθεσης που έδινε.”

Πέθανε μόνη και εγκαταλελειμμένη, διαβάζοντας τις παλάμες των ξεχασμένων στα καφενεία όπου κατέληγε όταν  τελείωναν τα πάρτι. Στην κηδεία της παρευρέθηκαν όλοι όσοι τη θαύμαζαν. Είναι θαμμένη δίπλα σε μια ταφόπλακα που γράφει: «Kiki, 1901–1953, τραγουδίστρια, ηθοποιός, ζωγράφος, βασίλισσα του Montparnasse».

Αλλά πίσω στα ευτυχισμένα χρόνια. Ο Man Ray την τοποθετεί με την πλάτη στην κάμερα φορώντας ένα τουρμπάνι, όπως τα γυμνά που έκανε ο ζωγράφος Jean-Auguste-Dominique Ingres στις αρχές του 19ου αιώνα. Ως σουρεαλιστής καλλιτέχνης αποφασίζει να μεταμορφώσει αυτό που βλέπουμε για να του δώσει άλλο νόημα.

Το γυναικείο σώμα γίνεται έγχορδο όργανο λόγω της δουλειάς και της χάρης των μορφών του και κυρίως από τις δύο οπές που εντυπώνονται στην πλάτη της. Εδώ μπορούμε να κάνουμε πολλαπλές ερμηνείες. Από το σεξ μέχρι την επιθυμία του Man Ray να αναγνωριστεί και ως μουσικός. Ο καθένας είναι ελεύθερος να σκέφτεται ότι θέλει. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα magnum opus σουρεαλισμού.

Η τεχνική για την επίτευξη αυτής της εικόνας τραβάει πολύ την προσοχή στους φανατικούς των ηλεκτρονικών υπολογιστών, σε αυτά που δεν έχουν πατήσει ποτέ το πόδι τους σε ένα σκοτεινό εργαστήριο. Όπως μπορούμε να διαβάσουμε στη σελίδα των Christie's:

Ο Man Ray χρησιμοποίησε μια «μάσκα» για να «κάψει» τα σχήματα των οπών στο φωτογραφικό χαρτί, στη θέση της πλάτης της Kiki. Έκοψε οπές σε σχήμα f σε ένα φύλλο χοντρό χαρτί, τοποθέτησε αυτό το πρότυπο σε ένα φύλλο φωτογραφικού χαρτιού και στη συνέχεια το εξέθεσε στο φως, προκαλώντας την εκτύπωση των οπών σε σχήμα f. Στη συνέχεια, η εικόνα της Kiki εκτυπώθηκε στο φύλλο με τις οπές f, χρησιμοποιώντας το αρχικό αρνητικό και μια μεγέθυνση, και οι δύο εκθέσεις συνδυάστηκαν για να δημιουργήσουν το “Le Violon d'Ingres”. Από ένα αρνητικό  αυτής της φωτογραφίας που προέκυψε έχει γίνει η παρούσα σειρά και όλα τα επόμενα αντίγραφα της εικόνας.

Είναι φωτογραφικό μοντάζ. Δεν υπάρχει ίχνος μπογιάς και δεν έβαψε ποτέ το δέρμα του μοντέλου του. Τράβηξε τη φωτογραφία στο στούντιο, θετικοποίησε την εικόνα και το σώμα της θύμιζε όργανο. Έβγαλε λοιπόν το ψαλίδι, έκοψε το σχήμα των οπών του βιολιού και δημιούργησε ένα αξέχαστο έργο.

Το χαρτί πέρασε από δύο εκθέσεις φωτός. Το πρώτο με το πρότυπο των οπών σαν εφέ. Στη συνέχεια τοποθέτησε το χαρτί στη μεγέθυνση και εξέθεσε το άψογα τοποθετημένο πίσω αρνητικό. Και έβαλε το χαρτί στα τρία λουτρά του σκοτεινού θαλάμου. Αυτό εξηγεί γιατί το σώμα είναι τόσο μαλακό και οι οπές του βιολιού έχουν τόσο ευδιάκριτη υφή. Φωτογράφισε αυτή την εικόνα και αυτό που δημοπρατούν είναι το θετικό τύπωμα αυτού του αρχικού αρνητικού.


Ο ρόλος του “Le Violon d’Ingres” στην ιστορία της Τέχνης

Πρόκειται για ένα αριστούργημα. Είναι ένα από τα πρώτα παραδείγματα της χρήσης της οπτικής μεταφοράς. Μέχρι τότε, η φωτογραφία ήταν μόνο ρεαλιστική, μια αντανάκλαση της αλήθειας όπως είχε καταδικαστεί να κάνει από το 1839 που την παρουσίασε έτσι ο Aragó.

Ο Man Ray μπόρεσε να προχωρήσει πιο βαθιά και να διδάξει ότι η φωτογραφία είναι καλλιτεχνική έκφραση. Είναι ένα έργο ερμηνείας της πραγματικότητας, μια εισβολή στα όνειρα.

Η φωτογραφία απελευθέρωσε τη ζωγραφική από την αναπαράσταση της πραγματικότητας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να μπει σε άλλους κόσμους. Στα χέρια του Man Ray η κάμερα μπορούσε να μιλήσει άλλη γλώσσα. Και για να το πετύχει αυτό, χρησιμοποίησε τη φωτογραφική τεχνική για να αποτυπώσει μια ιδέα.

Το “Le Violon d’Ingres” είναι μια κανονική εικόνα, η αλλαγή κατεύθυνσης της φωτογραφίας. Εγκαινίασε έναν νέο δρόμο που ακολουθούν πολλοί σήμερα όταν μιλούν για ματ ζωγραφική και ονειρεμένους κόσμους με τη βοήθεια ψηφιακού λογισμικού. Και έδειξε ότι η τεχνική δεν έρχεται σε αντίθεση με το concept. Για να τραβήξετε μια φωτογραφία δεν είναι μόνο απαραίτητο να δείτε, είναι απαραίτητο και να σκεφτείτε.

Οι προσδοκίες είναι υψηλές. Ο οίκος Christie's έχει εκτιμήσει αυτό το αντίγραφο από την προσωπική συλλογή των Rosalind Gersten Jacobs και Melvin Jacobs σε υπερβολική τιμή.

Η αξία του έγκειται στην άμεση σχέση αυτής της σύνδεσης με όλους εκείνους τους καλλιτέχνες και στην επιγραφή που εμφανίζεται πίσω από αυτό το μικρό αντίγραφο: «Για τον Χανς Ρίχτερ/ στοργικά/ Μαν Ρέι». Ήταν ένας από τους φίλους κινηματογραφιστές του.

Φαίνεται επίσης ότι είναι από τις λίγες εκτυπώσεις που σώζονται, δηλαδή αντίγραφο που έκανε ο συγγραφέας από το αρχικό αρνητικό την ίδια χρονιά που έγινε. Έτσι, αν η οικογένειά σας βρισκόταν στο Παρίσι εκείνα τα χρόνια, μπορεί να είναι ενδιαφέρον να κοιτάξετε στη σοφίτα σε περίπτωση που έχετε κρυμμένο θησαυρό στα άλμπουμ φωτογραφιών που σας δίδαξαν ως παιδί.

Και όπως συμβαίνει πάντα, είναι μια από τις πιο αναπαραχθείσες και αντεγραμμένες εικόνες. Υπάρχουν τοιχογραφίες, εξώφυλλα μυθιστορημάτων, εστιατόρια και πολλά άλλα με αυτήν τη φωτογραφία. Έχει γίνει μια εικόνα, μια αντανάκλαση εκείνης της εποχής με μια συναρπαστική και άγνωστη ιστορία πίσω της.

Εν τω μεταξύ, εμείς οι θνητοί μπορούμε πάντα να προσεγγίσουμε τα μουσεία που έχουν αντίγραφο της φωτογραφίας. Μπορεί να μην είναι τόσο πολύτιμο, αλλά στο Reina Sofía, στην αίθουσα 205.16, για παράδειγμα, μπορούμε να δούμε ένα μεγαλύτερο αντίγραφο από αυτό που είναι τώρα σε δημοπρασία.

Είναι το ίδιο; Έχει νόημα μια τόσο υψηλή τιμή; Η ιδιαιτερότητα της φωτογραφίας δεν είναι ακριβώς η πολλαπλότητά της; Γιατί το πρώτο από τα πολλά αντίτυπα αξίζει τόσο πολύ; Θα δούμε όταν θα γίνει η δημοπρασία.

Πηγές:

Πρόσφατα Άρθρα

Εκθέσεις Φωτογραφίας (20 Φεβ 2024)

"Ανοιχτή" η  Βίλα Στέλλα (Γαλήνης και Σοφίας 5) για την ομαδική έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Evanescence» από τις 23 έως τις 25 Φεβρουαρίου. Ώρες λειτουργίας από τις 18:00 έως τις 22:00, ενώ την...

News (19 Φεβ 2024)

Το Athens Photo World, συνεπές στην δέσμευσή του προς τους φωτογράφους και τους φωτορεπόρτερ που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και την Κύπρο, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά από το...

News (19 Φεβ 2024)

Τρεις θέσεις ανοιχτές για το φωτογραφικό σαφάρι στις ακτές του Δούναβη. Δύο 4Χ4 είναι έτοιμα για ένα τετραήμερο με περιπέτεια στις 23 έως 26.02.2024 στην μεγαλύτερη πεδιάδα της Σερβίας που την...

Εκθέσεις Φωτογραφίας (19 Φεβ 2024)

Tην Τετάρτη 21.02.2024 στις 19:00 εγαινιάζεται η έκθεση του noname zine #2 στην esp+ gallery, θα πραγματοποιηθεί παράλληλη εκδήλωση με σκοπό την παρουσίαση του zine. Οι zinners, κατά κόσμον Λάρα...

News (16 Φεβ 2024)

Η ΠΡΩΤΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ θα πραγματοποιηθεί την ΚΥΡΙΑΚΗ 18/02 στις 12:00 από την RENEE REVAH και τον ιστορικό και συγγραφέα ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΚΑΡΑΜΠΑΜΠΑ. Εξασφαλείστε την θέση σας...

News (05 Φεβ 2024)

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το ανοιχτό κάλεσμα της δράσης Parallel Voices του Photometria Festival 2024. Οι νικητές του διαγωνισμού φωτογραφικού portfolio Parallel Voices 2024, οι οποίοι θα...

News (02 Φεβ 2024)

Το Photopolis Agrinio Photo Festival ανακοινώνει τους φωτογράφους που επελέγησαν να συμμετάσχουν στην έκθεση «Photofolios:24” στις κεντρικές εκδηλώσεις του φεστιβάλ. Η επιλογή των φωτογράφων έγινε,...

Cinema (25 Ιαν 2024)

Την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου, στις 19.00, η Ελληνοαμερικανική Ένωση συνεχίζει τη σειρά «Κορυφαίοι σκηνοθέτες-σπουδαίες αμερικανικές ταινίες» με αφιέρωμα στον Martin Scorsese Ο Martin Scorsese...

News (16 Ιαν 2024)

Μια πρωτότυπη, πανελλαδική δράση ευαισθητοποίησης μέσω της φωτογραφίας, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου. Ο Φορέας Τέχνης στην...

Εκθέσεις Φωτογραφίας (16 Ιαν 2024)

Το Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης και ο Φωτογραφικός Σύλλογος Ανδριανούπολης σας προσκαλούν στην έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Το Μάτι του Δρόμου». Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν...

Εκθέσεις Φωτογραφίας (15 Ιαν 2024)

  Η ομάδα του "Ανοίκειου" δημιουργήθηκε από την ανάγκη να ενώσουμε κομμάτια της ζωής μας με άλλους ανθρώπους, ακόμα κι αν δεν τους γνωρίζουμε. Να τραβήξουμε μαζί το νήμα που μας κρατάει όρθιους,...

Εκθέσεις Φωτογραφίας (11 Ιαν 2024)

Έκθεση Φωτογραφίας & πρώτη παρουσίαση της μονογραφίας "Sakis Papadimitriou  Piano Diary" εκδόσεις ΤΟΠΟΣ στη Θεσσαλονίκη με συντονιστή τον συγγραφέα Γιάννη Μπασκόζο, παρουσία του συνθέτη Σάκη...