Ο φωτογράφος, του πρακτορείου Magnum, Patrick Zachmann πέρασε εφτά χρόνια εξερευνώντας και φωτογραφίζοντας την Εβραϊκή κοινότητα, τόσο στη Γαλλία όσο και σε άλλες χώρες. Αυτό έγινε στην προσπάθειά του να ανακαλύψει ένα κομμάτι της ταυτότητάς του για το οποίο ήξερε ελάχιστα.
Η συγκεκριμένη φωτογραφία τραβήχτηκε στο Παρίσι το 1981, κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων για την 33η επέτειο του κράτους του Ισραήλ. Ένα εβραιόπουλο κοιτάει εκτός κάδρου με μια ένταση στο πρόσωπό του. Διακρίνεται φόβος στο βλέμμα του, σαν να συμβαίνει κάτι σοβαρό προς τα εκεί.
Όπως αναφέρει ο ίδιος ο φωτογράφος, δεν συνέβη κάτι, ο χώρος ήταν στενός και γεμάτος κόσμο. Ήταν στην αρχή της εκδήλωσης και οι πιο ενδιαφέρουσες εικόνες γίνονται στην αρχή και στο τέλος των εκδηλώσεων.
Σύμφωνα με τον Zachmann, το ενδιαφέρον στη φωτογραφική διαδικασία είναι η παρέμβαση του ασυνείδητού μας. Τι ήταν αυτό που τον τράβηξε στο παιδί αυτό και το φωτογράφισε; Όλα συμβαίνουν αστραπιαία κατά τη λήψη της φωτογραφίας, αλλά σε δεύτερο χρόνο έχεις μια ολόκληρη ζωή να κατανοήσεις τις φωτογραφίες σου και να βρεις τι κρύβεται από πίσω.
Στην περίπτωση αυτή, το πρόσωπο του παιδιού, ασυναίσθητα, του θύμισε την γνωστή φωτογραφία ενός εβραιόπουλου με τα χέρια ψηλά, στο γκέτο της Βαρσοβίας κατά τον Β’Π.Π. Φορούσε το ίδιο κασκέτο κι είχε την ίδια ανήσυχη έκφραση.
Πηγή άρθρου: www.magnumphotos.com