Το καλοκαίρι του 1987 ο John Knoll (μηχανικός παραγωγής ειδικών οπτικών εφέ της Industrial Light and Magic, υπεύθυνη για τα οπτικά εφέ της Lucasfilm) και η τότε φίλη του Jennifer, έκαναν διακοπές στα νησιά Bora Bora. Ο John αποφάσισε να φωτογραφίσει το κορίτσι του στην παραλία ενώ αγνάντευε το νησί To’opua. Ο ίδιος ονόμασε την φωτογραφία «Η Τζένιφερ στον Παράδεισο» (Jennifer in Paradise) και έμεινε στην ιστορία ως η πρώτη φωτογραφία που επεξεργάστηκε ποτέ ψηφιακά με την χρήση του Photoshop. Το κορίτσι της εικόνας ονομάζεται πλέον Jennifer Knoll, είναι μητέρα δύο παιδιών και συνώνυμο της ψηφιακής επεξεργασίας εικόνων.
Την εποχή που ο John και η Jennifer έκαναν τα πρώτα τους βήματα ως ζευγάρι, ο αδελφός του John, Thomas Knoll έκανε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Michigan, με θέμα “Επεξεργασία Ψηφιακών Εικόνων”. Το 1987 αγόρασε έναν Apple Macintosh Plus για να τον βοηθήσει, αλλά προς μεγάλη του απογοήτευση, το Mac δεν μπορούσε να απεικονίσει ασπρόμαυρους τόνους στις φωτογραφίες του. Στην προσπάθειά του να ξεπεράσει αυτή την αδυναμία έγραψε έναν κώδικα που προσομοίωνε την ασπρόμαυρη τονική κλίμακα, τον οποίο εμπλούτισε και με άλλες δυνατότητες επεξεργασίας και τον ονόμασε Display. Η ιδέα του Photoshop μόλις είχε γεννηθεί. Το εν λόγω πρόγραμμα, τράβηξε την προσοχή του αδερφού του John, ο οποίος του πρότεινε να το εκμεταλλευτούν εμπορικά και να το μετατρέψουν σε μια πλήρη εφαρμογή επεξεργασίας εικόνας.
Ο Thomas άλλαξε το όνομα του προγράμματος σε ImagePro, PhotoHut και αρκετά άλλα. Κάθε φορά όμως που έβρισκε κάποιο, αυτό ήταν ήδη κατοχυρωμένο. Έτσι κατέληξε στο Photoshop το οποίο και κατοχύρωσε. Την ίδια περίοδο, ο αδερφός του John, ταξίδεψε στη Silicon Valley και έκανε μια επίδειξη του προγράμματος στους μηχανικούς της Apple και τον Russell Preston Brown, τότε καλλιτεχνικό διευθυντή της Adobe και μετέπειτα «γκουρού» του Photoshop, οι οποίοι εντυπωσιάστηκαν από τις δυνατότητες του λογισμικού, οπότε, η Adobe αποφάσισε να αγοράσει την άδεια τον Σεπτέμβριο του 1988. Το Photoshop 1.0 κυκλοφόρησε το 1990, αποκλειστικά για υπολογιστές Macintosh.
Μόλις κυκλοφόρησε το Photoshop στην αγορά, παρουσιάστηκε η ανάγκη ενός δείγματος ψηφιοποιημένης φωτογραφίας που θα διανεμόταν δωρεάν σε όλους τους χρήστες για να δοκιμάσουν πάνω του τις δυνατότητες της νέας εφαρμογής. Το πρόβλημα για την εποχή ήταν ότι οι διαθέσιμες ψηφιακές φωτογραφίες ήταν ελάχιστες, η όλη διαδικασία ήταν πολύ ακριβή για τα τότε τεχνολογικά και φωτογραφικά δεδομένα και αυτοί που ήξεραν να την κάνουν, μετρημένοι. Τα δυο αδέρφια αποφάσισαν να ψηφιοποιήσουν την, «Τζένιφερ στον Παράδεισο» επειδή κατά την γνώμη τους ήταν μια ευχάριστη στο μάτι εικόνα και εύκολη στην επεξεργασία με τα βασικά τότε εργαλεία του Photoshop. Για την «σάρωσή» της χρειάστηκε ένας υπολογιστής Macintosh από το περίφημο "Machine Pixar" και ένας ειδικά εκπαιδευμένος προγραμματιστής.
Κάπως έτσι ξεκίνησε η «επανάσταση» της ψηφιακής επεξεργασίας εικόνων. Όπως προφητικά έγραψε ο Guardian:
«Κατά μία έννοια, η Jennifer ήταν (...) ο τελευταίος κάτοικος ενός κόσμου όπου οι κάμερες ποτέ δεν έλεγαν ψέματα»