Οι εμβοές είναι ήχοι που παράγονται από το σώμα μας, και ο ασθενής τους ακούει. Οι θόρυβοι αυτοί δεν προέρχονται από κάποιο εξωτερικό παράγοντα και εκείνοι, που τους βιώνουν σε υψηλό βαθμό, δεν κοιμούνται καλά και γενικότερα υφίστανται επιπτώσεις στην λειτουργικότητά τους. Οι στρατιώτες έχουν υψηλή συχνότητα εμβοών λόγω των ισχυρών εκρήξεων και πυροβολισμών. Οι μουσικοί, που εκτίθενται σε δυνατούς ήχους, βιώνουν εμβοές αρκετά συχνά. Η αιτιολογία τους και η πιθανή φαρμακευτική τους αντιμετώπιση, τελούν ακόμα υπό διερεύνηση, αν και μία ερευνητική ομάδα στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια με επικεφαλής τον Έλληνα Δρ. Θάνο Τζουνόπουλο, έχει ανακοινώσει ότι βρίσκεται κοντά στην ανακάλυψη φαρμάκου.
“Οι τοίχοι έχουν αυτιά” λέει το γνωστό γνωμικό και ίσως και να ισχύει. Αυτό, που σίγουρα ισχύει, είναι ότι οι τοίχοι έχουν φωνή. Ψιθυρίζουν, μιλούν, φωνάζουν, ουρλιάζουν οργισμένα. Όλα αυτά ταυτόχρονα, μπλέκονται μεταξύ τους σε μια διαρκή, υπόκωφη, παραλυτική βοή. Η βοή της πόλης. Ή καλύτερα, η εμβοή της πόλης, που μπορεί να σε τρελάνει και η οποία όμως ουδόλως φαίνεται να απασχολεί τον κύριο της εικόνας. Αραχτός, χαλαρός, άνετος και cool, είναι προσηλωμένος στην ιεροτελεστία παρασκευής του μπάφου του. Που ίσως είναι και η ωτοασπίδα του, το φάρμακο, για τις εμβοές της πόλης.
“Οι τοίχοι έχουν αυτιά”, μας έλεγαν όταν ήμασταν μικροί για να είμαστε προσεκτικοί στα λεγόμενά μας. “Και τα αυτιά έχουν τοίχους” απαντούσαμε εμείς, αστειευόμενοι.
Φωτογραφία - Κείμενο Γιάννης Οικονόμου
Ο Γιάννης Οικονόμου ζει στην Κρήτη και φωτογραφίζει αποκλειστικά αναλογικά. Έχει πάρει μία εύφημο μνεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Φωτογραφίας το 2015, περιλαμβάνεται στους καλλιτέχνες της μόνιμης συλλογής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, έχει πραγματοποιήσει 2 ατομικές εκθέσεις (Αθήνα 2016, Χανιά 2019) και έχει συνεργαστεί με την εφημερίδα Athens Voice για δύο χρόνια. Κυρίως αστικός περιπλανητής και φωτογράφος δρόμου, κατά καιρούς αναλαμβάνει επαγγελματικές φωτογραφήσεις για εκείνους, που τους αρέσει η ιδιαίτερη αισθητική του φιλμ.