Με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας, στην iFocus Photo Gallery, με τίτλο"... μια μέρα ένα πέταγμα Αετού", συνομιλήσαμε με τον φωτογράφο - δημιουργό, Ανδρέα Ζαχαράτο          


Κ. Ζαχαράτο σας καλωσορίζω στο iFocus.gr. Η πλειοψηφία όσων ασχολούνται με την Τέχνη της Φωτογραφίας είτε έχουν ακούσει το όνομα Ανδρέας Ζαχαράτος, είτε έχουν επισκεφτεί μία ή και περισσότερες από τις εκθέσεις που έχετε στο ενεργητικό σας. Υπάρχει και το ενδεχόμενο να έχουν στη βιβλιοθήκη τους ένα από τα φωτογραφικά σας λευκώματα. Ωστόσο, για τους πιο νέους που ασχολούνται με τη φωτογραφία θα ήθελα να ξανασυστηθείτε. Ποια αφορμή στάθηκε αιτία για το ταξίδι σας στο φωτογραφικό χώρο;

 Κατ’αρχήν κα Λαβαζού θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνεται να παρουσιάσω το νέου μου φωτογραφικό έργο "…..μια μέρα ένα πέταγμα Αετού".
Η αγάπη μου με την φωτογραφία ξεκίνησε από την έφεσή μου που είχα από μικρός να παρακολουθώ πως είναι τα πράγματα στον χώρο ως παιχνίδι παρατήρησης /μνήμης
Σπουδάζοντας Κινηματόγραφο και μαθαίνοντας να αναπαριστώ την πραγματικότητα μέσα από τον φακό της κινηματογραφικής μηχανής, όπως επιτάσσει το κάθε σενάριο βοηθώντας με σε αυτό το παιχνίδι της παρατήρησης που είχα παιδευτεί από μικρός, σκέφτηκα ότι δεν θέλω να αναπαριστώ κάτι, αλλά να το δίνω όπως είναι, όπως το ΒΛΕΠΩ.

Έτσι, η μοναχική περιπέτεια της φωτογραφίας είχε αρχίσει για μένα, και συμπληρώνει την καλλιτεχνική μου αναζήτηση από το 1978 έως τώρα. Η κύρια αφορμή σε αυτή την γλυκιά περιπέτεια είναι ότι αυτό που παρατηρούσα και έβλεπα καθημερινά σε όλες τις εκφράσεις και τις συνθήκες της ζωής των συνανθρώπων μου με συγκινούσε με κέντριζε με στενοχωρούσε και με θύμωνε ενίοτε. Αποφάσισα πρώτα μέσα μου όλα αυτά τα συναισθήματα να τα διοχετεύσω σε κάτι δημιουργικό, τη φωτογραφική τέχνη που θα υπηρετούσε αυτούς που είχα δίπλα μου, τους απλούς ανθρώπους.
Κριτήριό μου ήταν και είναι η ΑΛΗΘΕΙΑ. Η καλλιτεχνική λοιπόν έκφραση μέσω της Φωτογραφίας πίστευα και πιστεύω ότι υπηρετεί την Αλήθεια.
 Φωτογραφία για μένα είναι μία βουτιά στην πραγματικότητα με τον κατάλληλο εξοπλισμό όμως. Το ταλέντο,το συναίσθημα,το βλέμμα, τη στάση ζωής/ιδεολογία και τη γνώση όχι μόνο της τεχνικής αλλά και την ικανότητα να αποκωδικοποιείς αυτά που ΒΛΕΠΕΙΣ μπροστά σου.
Οι αφορμές λοιπόν ήταν και είναι πολλές, καθοριστικές, είναι οι συνθήκες που βιώνω εγώ, καθημερινά, και οι συνάνθρωποί μου, καθημερινά, και με ενδιαφέρει να τις αποκωδικοποιήσω στα αναλογικά και ψηφιακά καρέ.

B W 5 Andreas Zaxaratos iFocus


Στη μέχρι τώρα φωτογραφική σας πορεία ποιοι είναι οι πιο βασικοί σταθμοί που θα θέλατε να σταθείτε και να αναφερθείτε;

Οι σταθμοί που καθόρισαν την φωτογραφική μου πορεία ηθελημένα η ακούσια είναι συγχρόνως σταθμοί που καθόρισαν την ζωή, τον χαρακτήρα και κατ’ επέκταση την ματιά μου στα πράγματα.
Τα παιδικά μου χρόνια τα πέρασα στα Χανιά της Κρήτης κοντά στους θείους μου Ευτύχη & Ηλέκτρα οι οποίοι με γέμισαν με αγάπη και με μπόλιασαν με το αίσθημα της αυτοεκτίμησης.
Στα εφηβικά μου χρόνια όταν η χώρα μας έβγαινε από μία 7ετή χούντα οπλίστηκα από την έννοια της πολιτικής που επέδρασε καταλυτικά στη μετέπειτα ζωή και έργο μου.
Οι αναζητήσεις μου στο χώρο της οικολογίας, της Τζαζ μουσικής, στα τέλη  της δεκαετίας του ‘70,  και η μύηση  μου στις ανατολικές θρησκείες διεύρυναν τους ορίζοντές της σκέψης μου.
Μετέπειτα η αγάπη μου για την τέχνη του Κινηματογράφου ως θεατή αλλά και ως ενεργού συμμετέχοντα σε αυτή την μυσταγωγία, καθόρισαν την οπτική αντιμετώπιση του περιβάλλοντος κόσμου. Αλλά μέχρι τότε με βασάνιζε η ανάδειξη της αλήθειας, της πραγματικότητας που ζούμε καθημερινά και την προσπερνάμε σαν να μην θέλουμε να την βλέπουμε.
Τότε ήρθε η γέννηση του Άλκη και μονομιάς έφυγε αυτό το πέπλο αυτή η δικαιολογία.
Έκτοτε βλέπω την ζωή πια με άλλα μάτια, με άλλα συναισθήματα, νέες ελπίδες.
Καθοριστικό στάδιο η συνάντησή μου με την σύντροφό μου τη φωτογράφο Τζένη Λυκουρέζου, σύντροφο στη ζωή και στις φωτογραφικές αναζητήσεις έκτοτε.
Όλα τα παραπάνω είναι τα εργαλεία μου στη σκέψη, στη ψυχή, στην έκφρασή μου, στη δημιουργία που για μένα μόνο η τέχνη της Φωτογραφίας μπορεί να εκφράσει.


Παρατηρούμε και επικροτούμε τη δραστηριότητα σας τόσο με τις εκθέσεις, όσο και με τα φωτογραφικά λευκώματα που αρκετά συχνά εκδίδετε, ποια ανάγκη-επιθυμία σάς οδηγεί σ' αυτή την έκθεση - επικοινωνία με το κοινό;

Το φωτογραφικό έργο έχει την ανάγκη να βρεί τους θεατές του, τους έχει ανάγκη όπως το χώμα την βροχή, έτσι και ο δημιουργός φωτογράφος δεν μπορεί να στερεί το έργο του από το κοινό. Ο φωτογράφος πρέπει να εκτίθεται μόνο έτσι προχωράει. Όσο και να λέγετε ότι το έργο είναι προσωπική υπόθεση του δημιουργού χωρίς τον θεατή είναι μία ανερμάτιστη διαδικασία.
Το φωτογραφικό μου έργο προέρχεται από τις εκφράσεις της ζωής των απλών ανθρώπων και σε αυτούς θέλω να πηγαίνει υπό μορφή έκθεσης /έκδοσης .
Η φωτογραφία επιθυμώ να τους βοηθήσει, να διασκεδάσουν να σκεφτούν, να προβληματιστούν να δουν τα πράγματα που βιώνουν καθημερινά με άλλη οπτική και να αγωνιστούν για τα κακώς κείμενα.

Andreas Zaxaratos iFocus

Στο ομώνυμο βιβλίο της έκθεσης, που διοργανώνετε, το θέμα "…μια μέρα ένα πέταγμα αετού” ηχεί παράξενα στα αυτιά μας, αυτή την εποχή του χρόνου, ωστόσο κρατώντας στα χέρια κάποιος το βιβλίο και ξεφυλλίζοντας το αντιλαμβάνεται ευθύς αμέσως πως ο αετός και η ιεροτελεστία του πετάγματος του είναι απλά μία αφορμή για να επικοινωνήσεις πιο βαθιά και ουσιαστικά πράγματα με τον κόσμο. Το ζητούμενο είναι να δει κανείς πίσω από τη φωτογραφία. Ο αετός, εκτός δυο - τριών φωτογραφιών, απουσιάζει ή υπαινίσσεται ή βρίσκεται σε δεύτερο πλάνο. Θα ήθελα να μας αιτιολογήσετε αυτή σας την επιλογή.

Το φωτογραφικό έργο που εμπνέετε και αποτυπώνει την πραγματικότητα είναι καταδικασμένο να είναι διαχρονικό. Αυτή λοιπόν την πραγματική ζωή την συνάντησα μία χειμωνιάτικη ημέρα κάτω από την σκιά του Πάρνωνα να εορτάζει με όλη την ψυχή της το έθιμο της Καθαράς  Δευτέρας, ένα έθιμο χαράς, μέθης, σάτιρας και τρέλας μέχρις εσχάτων ένα έθιμο απογείωσης της ψυχής .
 Το πέταγμα του αετού εκτός από έθιμο και χαρά των παιδιών δίνει σε όλους μικρούς και μεγάλους την αίσθηση της απογείωσης, την αίσθηση της απαγκίστρωσης από την μάνα γή και μέσω του οχήματος /αετού  την ευκαιρία να αναρριχηθεί η ανθρώπινη σάρκα και πνεύμα προς τον δημιουργό όπως τον εννοεί ο καθένας.
‘Ολες αυτές οι σκέψεις όταν έχεις το μάτι σου στο σκόπευτρο δρούν σε δεύτερο επίπεδο, σε οδηγεί μόνο αυτό που ΒΛΕΠΕΙΣ να εξελίσσεται μπροστά σου ,αυτή λοιπόν η μαγική αίσθηση της απογείωσης, μιας ακόμα μέρας μακριά από τον θάνατο κατέκλυζε χωρίς να γίνεται κατανοητό όλους τους εορτάζοντες,  μαζί και εμένα, και το κυνήγι της φωτογραφικής πραγματικότητας βρίσκει την θέση του στους κρυστάλλους του αργύρου .


 Αν και νομίζω ότι σας ενδιαφέρει περισσότερο η ερμηνεία που δίνει ο κάθε θεατής βλέποντας τις εικόνες σας. Πιστός στο ασπρόμαυρο, όπως σας είδαμε και στο Greek Icon, αποκλείετε, με αυτή σας την άποψη, τον χρόνο από τη μία και από την άλλη αυτή η αίσθηση του άχρονου στην εικόνα σας που μεταμορφώνεται σε μια ηχηρή δήλωση, η φωτογραφία ντοκουμέντο, η φωτογραφία μέρος της ιστορίας αυτού του τόπου, η φωτογραφία κειμήλιο. Οι άνθρωποι ένα σώμα με τον φωτογράφο… ο φωτογράφος σε απόλυτη σύνδεση με τους πρωταγωνιστές ενός φωτογραφικού σκηνικού. Πόσο δύσκολο ή όχι ήταν να βρείτε τον τρόπο και να επικοινωνήσετε σε τέτοιο βαθμό με τους ανθρώπους ώστε να αφεθούν ελεύθεροι και να διαγράψουν από το πεδίο θέασης τους την φωτογραφική σας μηχανή;

PERIFERIA Andreas Zaxaratos iFocus

 Η μέθοδος μου είναι πολύ απλή. Η στάση του φωτογράφου καθορίζει την συμπεριφορά του φωτογραφιζόμενου και διαβάζετε πολύ εύκολα από τον δεύτερο. Πρέπει να αγαπάς το θέμα σου, να του έχεις εμπιστοσύνη και να ρέεις μαζί του, να συμπάσχεις μαζί του, να γίνεις ένα με αυτό. Έτσι μπαίνεις στην θέση του και τα πράγματα γίνονται πολύ εύκολα. Το να περνάς απαρατήρητος είναι το ζητούμενο.

 Η διάκριση του υλικού Α/Μ η Χρώμα το καθορίζει η θεματική και η δικιά μου προσέγγιση στο εκάστοτε θέμα.
Η πρώτη μου θεματική που παρουσιάστηκε ως έκθεση και έκδοση ‘’Μάνη από Πέτρα και Χρόνο’’ και δουλευόταν επί ένα χρόνο για να έχω όλες τις εποχές μαζί μου, ήταν μία διττή προσέγγιση του θέματος, προτίμησα να εκφράσω το ανθρώπινο στοιχείο σε Α\Μ τόνους σε 135 φορμά μέσω της ειλικρίνειας ενός 35αρη φακού, το δε τοπίο αυτής της καταπληκτικής μεριάς του τόπου μας το εξέφρασα μέσα από το  αυστηρό τετράγωνο φορμά με διαφυγή τους έγχρωμους τόνους.

03 Andreas Zaxaratos iFocus

 Η δεύτερη μου θεματική ενότητα "JAZZ MOMENTS" ήταν επηρεασμένη από τα ακούσματα μου στο Τζαζ κλαμπ του Γιώργου Μπαράκου από την ηλικία των 16 ετών και από τα εξώφυλλα δίσκων που φιλοτεχνούσαν μεγάλοι φωτογράφοι της διεθνούς τζαζ σκηνής. Έτσι θέλησα να κάνω την αγάπη μου πραγματικότητα. Για 2 χρόνια σχεδόν κάθε βράδυ φωτογράφιζα στα Τζαζ κλάμπς της Αθήνας,  απεικονίζοντας κάτι το μοναδικό που είχε ξεκινήσει, την νέα Ελληνική σκηνή της αυτοσχεδιαζόμενης τζαζ μουσικής. Το Άσπρο Μαύρο απογείωσε τους χαρακτήρες μου, το άκουσμα της φωτογραφίας.
Από το 1979 κυκλοφορώντας καθημερινά με μία φωτογραφική μηχανή στον ώμο συνέλλεγα εικόνες, χωρίς συγκεκριμένη στόχευση. Το 2011 άρχισα να βλέπω αυτό το υλικό ξανά & ξανά ώσπου σιγά - σιγά γεννήθηκε η ιδέα του ‘’THE GREEK ICON ‘’, έβλεπα ότι μέσα από το υλικό ξεπηδούσε η ιστορία της χώρας μου και έτσι δημιούργησα της έξι μεγάλες του ενότητες, σημαντική προσφορά  σε όλο αυτό το εγχείρημα η ματιά της φωτογράφου Τζένης Λυκουρέζου που επιμελήθηκε το ομώνυμη έκθεση /έκδοση. Η δική μου άποψη για την Ελλάδα τα 35 χρόνια που πέρασαν από τα μάτια μου.

02 Andreas Zaxaratos iFocus

 Α/Μ ή Χρώμα;

 Όταν φορτώνω ασπρόμαυρο φίλμ η ματιά μου επικεντρώνεται σε πρώτο επίπεδο στους όγκους, στην τονικότητα του φωτός και μετά στην τοποθέτηση ανθρώπου/αντικειμένου στο κάδρο. Αυτό βέβαια γίνεται σε κλάσμα του δευτερολέπτου, περιμένω το θέμα μου να βρεθεί στην πιο πάνω συνθήκη και εκφωτίζω.
Στο χρώμα λειτουργώ αντίθετα αφαιρετικά, διακρίνω πρώτα ένα βασικό χρώμα στην σύνθεση που με συγκινεί αυτό γίνετε το κύριο θέμα μου και αφήνω ενίοτε τον άνθρωπο/αντικειμένο να πάρει την θέση του στο κάδρο .


10 Andreas Zaxaratos iFocus

 Παρατηρώ πως σε αυτές τις πανδημικές μέρες που διανύουμε προσπαθούμε, αγωνιωδώς, όλοι μας να ανακαλύψουμε ή να επιστρατεύσουμε εκείνες τις δυνάμεις που θα μας κρατήσουν ζωντανούς- ενεργούς και μαχητικούς απέναντι σε αυτή τη μιζέρια που έχουμε βυθιστεί. Είναι η φωτογραφία ένας τρόπος διαφυγής;

 Η κατανόηση και η αντοχή του καθενός απέναντι σε μια απειλή όποια και αν είναι, μπορεί να καθορίσει την αντίδρασή του απέναντί της. 
Το Φωτογραφίζειν δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο από εσωτερική ανάγκη έκφρασης .
Όσο για την εποχή της κρίσης, δεν μπορώ να πω ότι η κρίση ήρθε το 2008-09, πάντα υπήρχε και την βίωναν με πολλές μορφές οι μη έχοντες, από την λήξη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και μετά, αλλά μάλλον μας θάμπωναν τα καθρεφτάκια με τους κίβδηλους παραδείσους /ευκαιρίες ανάκαμψης  που υπόσχονταν .
Πάντως εγώ που κυκλοφορώ με την φωτογραφική μου μηχανή, καθημερινά, ΒΛΕΠΩ τις ίδιες εικόνες και εισπράττω τα ίδια συναισθήματα και αύρα από το 1978 έως σήμερα.
Ξέρετε, ο δρόμος είναι αδιάψευστος μάρτυρας έχει αλλάξει μόνο το περιτύλιγμα των πραγμάτων η ουσία όμως;


04 Andreas Zaxaratos iFocus

Τι συμβουλές θα δίνατε στους νέους  φωτογράφους που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην τέχνη της φωτογραφιας; 

Τις 4 συμβουλές που εγώ πήρα από τους δασκάλους μου στην σχολή κινηματογράφου και κρατώ μέχρι και σήμερα θα προτείνω στους νέους φωτογράφους.
Γιώργος Καβάγιας : συνεχής παρατήρηση-ασταμάτητη κίνηση.

Βασίλης Ραφαηλίδης: η φωτογραφία είναι η απόλυτη οπτικοποίηση του κόσμου.

Σπύρος Κουκουλομάτης: βάση κάθε καλλιτεχνικού έργου είναι η γεωμετρία.

Λάμπρος Λιαρόπουλος: το καλλιτεχνικό έργο κουβαλάει την ψυχή του δημιουργού του.

Θα συμπληρώσω κάτι ακόμα θεμελιακό για μένα. Ηθική.
Ηθική στον τρόπο που βλέπουμε, Ηθική στον τρόπο που αφηγούμαστε / φωτογραφίζουμε.


IN GOD WE TRUS Andreas Zaxaratos iFocus

Διδάσκεται η φωτογραφία;

Αρχικά θα ήταν καλό να διαχωρίσω την καλλιτεχνική  από την εφαρμοσμένη φωτογραφία .
Ακολούθησα συνειδητά το μονοπάτι της  καλλιτεχνικής φωτογραφίας, διότι θεωρώ ότι η φωτογραφία δεν μπορεί να είναι εμπορικό προϊόν. Η αξία του φωτογραφικού έργου καθορίζετε αποκλειστικά και μόνο από τον θεατή. Επιθυμώ το φωτογραφικό έργο /έκδοση να είναι προσιτό σε όλες –ους.
Από την άλλη πλευρά έχουμε δε πλείστα παραδείγματα φωτογράφων που ασχολήθηκαν με την κατά παραγγελία /εφαρμοσμένη φωτογραφία και πρόσφεραν αξιομνημόνευτο φωτογραφικό έργο.
Τελικά όλα στη ζωή στην έκφρασή και στο αποτέλεσμα  είναι θέμα προσωπικών επιλογών.

 Η Φωτογραφία στην χώρα μας διδάσκεται από τεχνικής πλευράς επι το πλείστον.
Ο επίδοξος Φωτογράφος όμως για να μπορέσει να υπηρετήσει αυτή την τέχνη θα ήταν καλό να οπλιστεί με παραστάσεις από την μεγάλη παλέτα των τεχνών από την μία και να δουλέψει μέσα του από την άλλη, ώστε να  ανακαλύψει το Φως, την γεωμετρία των πραγμάτων στο χώρο,τη φόρμα,το ορατό και το αόρατο,το σημαντικό για τον εαυτό του,την προσωπική και κοινή αλήθεια, να αφουγκραστεί την Ιστορία πάνω στα πράγματα, και να λιώσει πολλά ζευγάρια παπούτσια.

Στην χώρα μας από πλευράς φωτογραφικής παιδείας έχει γίνει πρόοδος από πλευράς καλλιτεχνικής φωτογραφικής έκφρασης είναι αισιόδοξο που υπάρχουν φωτογραφικές όμαδες ανά την Ελλάδα αλλά ως εκεί. Η ανάδειξη ενός φωτογραφικού έργου όλων των τάσεων της φωτογραφίας χωρίς αποκλεισμούς θα έπρεπε να ήταν το ζητούμενο στην σύγχρονη καλλιτεχνική  κατάσταση.

 Αντιθέτως  χωρίς να υπάρξουν ανοικτές προσκλήσεις ενδιαφέροντος σε καλλιτέχνες φωτογράφους (χωρίς αποκλεισμούς) ώστε να δείξουν στο κοινό το έργο τους, επικρατεί από κρατικούς και μη φορείς φωτογραφίας (μουσεία,ιδρύματα,γκαλερί ) η νοοτροπία "αν έχεις μπάρμπα στην Κορώνη" ή εάν ανήκεις σε ομάδα γνωριμιών να μπορείς να δείξεις και να προωθήσεις το φωτογραφικό σου έργο.
Δυστυχώς με αυτό τον τρόπο ελέγχουν την καλλιτεχνική έκφραση συνολικά.


05 Andreas Zaxaratos iFocus

Παρατηρούμε σε πολλές περιπτώσεις πως οι επιρροές από σπουδαίους, προγενέστερους, φωτογράφους είναι τόσο έντονη που η φωτογραφία χάνει την ταυτότητα του δημιουργού της. Mε ποιους φωτογράφους θεωρείτε πως έχετε συγγενική σχέση; Κι από την άλλη με ποιο τρόπο κατάφερατε στη δική σας δουλειά να μην υπογραμμίζονται οι επιρροές σας;

Η προσέγγισή μου με το έργο Ελλήνων και ξένων φωτογράφων έγινε μέσα από τα λιγοστά φωτογραφικά βιβλία που εκδίδονταν η έφταναν στις προθήκες των βιβλιοπωλείων στα μέσα της δεκαετίας του ‘70 και την δεκαετία του ’80 έτσι εμπιστεύτηκα τις συμβουλές των καθηγητών μου στην σχολή κινηματογράφου που ανέφερα παραπάνω, και συγχρόνως πέρναγα ατέλειωτες ώρες στις αίθουσες των Αθηναικών κινηματογράφων.
Μεγάλοι Σκηνοθέτες & Διευθυντές φωτογραφίας ήταν οι πρώτοι που με  επηρέασαν στην σύνθεση του κάδρου στην τονικότητα, στη θέση της κάμερας στην φωτογραφική γραφή.
Ενδεικτικά αναφέρω τους Ingmar Bercman-Sven Nikvist, John Ford-Gabriel Figueroa, 
Fedderico Fellini-Giuseppe Rotunno, Sergei Eisenstein- Eduard Tisse- Vladimir Popov, Dziga Vertov, Rainer Werner Fassbinder,-Xaver Schwarzenberger, Francis Ford Coppola-Vitorio Storaro, Wim Wenders-Henri Alekan, Μιχάλης Κακογιάννης -Walter Lassaly, Βασίλης Γεωργιάδης- Νίκος Γαρδέλης,  Θεόδωρος Αγγελόπουλος - Γιώργος Αρβανίτης .

Η προσέγγιση μου στο έργο μεγάλων φωτογράφων ήρθε αργότερα οπότε μπορώ να πω ότι οι επιρροές μου ήταν κατά το πλείστον από τον χώρο του κινηματογράφου, αν και πιστεύω πια ότι η γνώση που παίρνεις φιλτράρεται από το εσώτερο υλικό που έχει ο καθένας δημιουργός και το οποίο βασίζετε κατά πρώτον στο έμφυτο ταλέντο και στο απόσταγμα που έχεις πάρει από τους βασικούς σταθμούς της ζωής σου. Τα μαθήματα που πήρες.

08 Andreas Zaxaratos iFocus

Υποκλίνομαι στους φωτογράφους - δημιουργούς:

Κώστα Μπαλάφα, Τάκη Τλούπα, Σπύρο Μελετζή, Βούλα Παπαιωάνου, Νέλλη Σουγιουλτζόγλου, Δημήτρη Χαρισιάδη, Νίκο Οικονομόπουλο, Κωνσταντίνο Μάνο, Shinzo Maeda, Doido Moriyama, Henri Cartier Bresson, Robert Frank, Alexander Rochenko, Dorothea Lange, Manuel Alvarez Bravo, William Klein, Ferdinando Scianna, Willy Ronis, Herman Leonard, Carolle Reiffe, Edwar Weston, Alfred Steiglitz, Brassai, Bill Βrand, William Claxton, Ed Van der Elsken, Walker Evans, Francis Wolff, Alberto Korda, Elliot Erwitt, Eugene Atget, Andre Kertesz, Jacques Henri Lartigue, Robert Doisneau, Vivian - Dorothy Maier, Imogen Cunningham, Gerda Taro, Margaret Bourke White.


portrait Andreas Zaxaratos iFocus

Βιογραφικό Ανδρέα Ζαχαράτου

Ο Ανδρέας Ζαχαράτος γεννήθηκε στην Αθήνα όπου εργάζεται ως Διευθυντής Φωτογραφίας. Παράλληλα με την δουλειά του στον Κινηματογράφο και την Τηλεόραση ασχολείται με την Καλλιτεχνική Φωτογραφία έχοντας  πραγματοποιήσει  31 εκθέσεις φωτογραφίας σε Ελλάδα και Ευρώπη από το 1994 με τις φωτογραφικές ενότητες :   "….μια μέρα ένα πέταγμα Αετού" (One day a Kite flying)
THE GREEK ICON
 JAZZ MOMENTS 
 MANI by stone & Time 
 Sweet speak of Nature
 The other Greece
 This Land this beauty

Μέλος της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας Ε.Φ.Ε (1985-2006 )
Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής λέσχης LEICA. Φωτογραφίες του έχουν  βραβευτεί σε Ελλάδα & Ευρώπη.Έχει διδάξει επί σειρά ετών (βασικές αρχές Φωτογραφίας, εικονοληψία, αισθητική εικόνας, Διεύθυνση φωτογραφίας κιν/φου & τηλεόρασης ) σε κρατικά και ιδιωτικά Ι.Ε.Κ στον κλάδο Μ.Μ.Ε.

Personal Photography Exhibitions
 31. Casa de Cultura de Ampuero  Cantabria Spain "Mani de Piedra y Tiempo" 
December 6-19 2019
 30. IFocus Gallery Athens THE GREEK ICON  November 2019
 29.  48o OLYMPUS FESTIVAL DION THE GREEK ICON July-August 2019
 28.  MATI GALLERY KATERINI Town THE GREEK ICON February 2019
 27.  ARTE.GALLERY  Xaidari Atika    JAZZ MOMENTS   October 2018
 26.  JAZZ IN JULY FESTIVAL 2018 , JAZZ MOMENTS   
         HASOMERI Gallery VAMOS CHANIA GRETA  3/7-12/7/2018
 25.  DOÑA MENCÍA CORDOBA,SPAIN     MANI BY STONE & TIME    
         Organization: Socio Philhellenic   Association Periplo  29/6-1/7/2018
 24.  GALLERY  MATI KATERINI City  JAZZ MOMENTS  11/2017   
 23.  PHOTOVISION 2017  TAE KWON DO  JAZZ MOMENTS  3/ 2017.
 22.  MUSICIAN FESTIVAL MUNICIPAL CONSERVATORY of Larissa, JAZZ MOMENTS  2/2017
 21.  CREATIVE PHOTOGRAPHY CENTER OF THRACE  JAZZ MOMENTS  11/2016
 20.  IMAGE AREA KOUNIO Thessaloniki 11 / 2016   JAZZ MOMENTS .
 19.  16TH JAZZ FESTIVAL ATHENS  Technopolis 5/2015  JAZZ MOMENTS.
 18.  IANOS ART GALLERY Athens 4/2015  JAZZ MOMENTS.
 17.  ATHENS HOUSE OF PHOTOGRAPHY  December 2015 JAZZ MOMENTS .
 16.  MUNICIPALITY’S PAINTING GALLERY PIRAEUS 2015 MANI BY STONE & TIME .
 15.  BOOZECOOPERATIVA ATHENS  2015  MANI BY STONE & TIME .
 14.  CANTABRIA SPAIN CREATIVO SALA RÚAS  LAREDO , 2015  ΜANI DE PIEDRA Y TIEMPO                Organization: Socio Philhellenic Association Periplo.
13.  CULTURAL CENTRER GOÑI PORTAL PLENTZIA,  BASQUE COUNTRY Spain, 2014 
ΜANI DE PIEDRA Y TIEMPO  Organization: Socio Philhellenic Association Periplo.
 12.  Cafe …. <<στο κύμα>> Kalamata  2014   MANI BY STONE & TIME  
           Organization: Antilogos  Cultural Organization.
11.  RIFIFI RESTAURANT  Athens , 2012 JAZZ  MOMENTS .
10.  GREEK PHOTOGRAPHIC SOCIETY Athens 2000  JAZZ  MOMENTS .
9.  ROOM ART GLASS CRYSTAL Chania 1997  JAZZ  MOMENTS .
 8 .  AEGEAN FESTIVAL  Hotel Rhodes Palace  1997  JAZZ  MOMENTS .
 7.  CHATZIKYRIAKOS GKIKAS GALLERY  Hellenic American Union 
          JAZZ  MOMENTS  Athens 1997.
 6.   HOTEL CARAVEL  Athens 1996   SWEET SPEAK OF NATURE .
 5.  AEGEAN FESTIVAL  Skiathos Island 1995   THE OTHER GREECE .
 4.  HELLENIC LEICA CLUB Athens 1995   THE OTHER GREECE .
 3.  PHOTOVISION 1995 Skopelos Island  THE OTHER GREECE .
 2.  BOUZIANI GALLERY  MUNICIPALITY of Athens 1995  THIS LAND THIS BEAUTY .
 1.  MUNICIPALITY CULTURAL CENTRE of Athens  1994   THIS LAND THIS BEAUTY .

Group Photo Exhibitions

3. FEDERATION INTERNATIONAL DEL’ART PHOTOGRAPHIE
”Reflexions en Blank et Noir”  60 years Greek Photographic Society  Paris 2012
2. GREEK PHOTOGRAPHIC SOCIETY  Athens 1999 1st INTERNATIONAL PHOTO FESTIVAL.
1.  LEICA GALLERY  Sholms Germany  1997 HELLENIC LEICA CLUB Exhibition.


ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

2007    Βραβείο Φωτογραφίας στο 1ο   Φεστιβάλ  Ντοκιμαντέρ  Χαλκίδας,  για την ταινία Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ , σε Σκηνοθεσία Ηλία Ιωσηφίδη.
2007  ΑΡΓΥΡΟ ΜΕΤΑΛΙΟ στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Έγχρωμης φωτ/φίας της  Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρίας.
2006  ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΙΟ στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό  Α/Μ φωτογραφίας  της  Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρίας.
2001    4η θέση &Τιμητική διάκριση στον Παγκόσμιο  διαγωνισμό της  Federation Internationale del’ art Photographique FIAP,  με θέμα ”EARTH 2000”.
1997   Βραβείο στον Παγκόσμιο Φωτογραφικό Διαγωνισμό της UNESCO, με θέμα τον Παρθενώνα, ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
1996    Α’  Βραβείο στο Διεθνές Φωτογραφικό Σαλόνι ROLLEI  της Μεγάλης Βρετανίας.
1990  Α’ Πανευρωπαϊκό βραβείο φωτογραφίας Υπουργείων Τουρισμού Ευρωπαϊκής Κοινότητας.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ –ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΕΣ

‘’ ….μια μέρα ένα πέταγμα Αετού ’’ 2021 εκδόσεις ΤΟΠΟΣ  ISBN:9789604993598 
 ‘’ The GREEK ICON’’ 2018  εκδόσεις ΤΟΠΟΣ  2018 ISBN: 9789604992621
 “ JAZZ MOMENTS ” 2015 εκδόσεις ΤΟΠΟΣ 2015  ISBN: 9789604991617
  “ΜΑΝΗ απο Πέτρα & Χρόνο ”2014 εκδόσεις ΔΕΣΜΟΣ 2014. ISBN: 9786185046095

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

50 LEICA ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ  (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΣΧΗ LEICA) 1995
PORTRAITS&FIGURES  30 ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ (ROTOVISION) 1999
EARTH  2000  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ  FIAP
ΛΕΥΚΩΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ 2009


ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ  ΣΕ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ως Διευθυντής φωτογραφίας

2011 ( 5ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας)  ταινία ''ΠΑΓΩΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ'' σκηνοθ. Ηλίας Ιωσηφίδης.2009 
2009 ( 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης)  Μεγάλου μήκους ταινία ''ΜΟΙΡΕΑ ΣΧΕΣΗ'' σκηνοθεσία Ερρίκος Ανδρέου.
2007  Ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους ''Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ'' του Ηλία Ιωσηφίδη 
1οΦεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας.EKOFILM  
33ο Φεστιβάλ Ταινιών για το περιβάλον Τσεχία. 
9ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
6ο Μικρό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πλατανίκια Κύπρος.
7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών για τη Φύση ''Malatsu'' Εσθονία.
2006 με το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους ''ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΚΟΠΑΔΙΩΝ''σκηνοθεσίας Ηλία Ιωσηφίδη στα κάτωθι Φεστιβάλ :
8ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Διεθνές Φεστιβάλ Τηλεόρασης του BAR
Μαυροβούνιο.Φεστιβάλ WILDLIFE
 VAASA Φιλανδία.
2006 Ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους ''ΟΛΥΜΠΟΣ'' σε σκηνοθεσία Ηλία Ιωσηφίδη
8ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
2005 Ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους ''ΕΥΑΓΕΙΣ ΕΝ ΤΗ ΚΑΜΙΝΩ'' σε σκηνοθεσία Ηλία Ιωσηφίδη
 6ο Φεστιβάλ ECOCINEMA Αθήνα.
1986 Ταινία Μικρού Μήκους 16mm ''ΦΩΤΟΣΚΙΑΣΗ'' σε σκηνοθεσία Κ. Κατσάρη.
Φεστιβάλ Κάρλοβυ-Βάρυ (τιμητική διάκριση)
Φεστιβάλ Κινηματογραφικών σχολών Λος Άντζελες (βραβείο σεναρίου).
1983 Ταινία Μικρού Μήκους ''ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΣΩΖΕΙ ΤΟ ΜΕΤΑΛΟ ΣΩΖΕΙ ΚΑΙ ΤΗ ΣΚΟΥΡΙΑ'' σε σκηνοθεσία Λευτέρη Κυπραίου
23ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διαγωνιστικό τμήμα.

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ

Έχει διδάξει (βασικές αρχές Φωτογραφίας, εικονοληψία, αισθητική εικόνας, φωτισμός τηλεόρασης, ιστορία κινηματογράφου,cinematography on location,δραματοποιημένες παραγωγές) στα τμήματα(Τεχνικός Λήψης Φωτογραφίας-Εικονοληπτών-Σκηνοθετών Τηλεόρασης-Οργανωτικών Συντονιστών Παραγωγής- Τεχνικός Συνάρμοσης εικόνας ) ,στις σχολές….
ΔΗΜΟΣΙΑ Ι.Ε.Κ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ στον κλάδο Μ.Μ.Ε από το 1996 έως το 2001 .
 Ι.Ι.Ε.Κ ΜΑΝΩΛΑ 1998 στο τμήμα Εικονοληψίας
ΣΧΟΛΕΣ ΑΝΤΕΝΑ τμήμα Σκηνοθετών & Εικονοληπτών
Έχει συμμετάσχει σε επιτροπές προφορικών και γραπτών εξετάσεων στον Ο.Ε.Ε.Κ 1996-1999 στα τμήματα (Τεχνικός Λήψης Φωτογραφίας& Εικονοληπτών).

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

1990  Σεμινάριο Τηλεόρασης του B.B.C  Αθήνα.
1997 Σεμινάριο  στο σύστημα LEICA  , εργοστάσιο  LEICA  SHOLMS Γερμανία.         

Πρόσφατα Άρθρα

Book Reviews (24 Μάι 2024)

Η MISC παρουσιάζει το νέο artist book I HATE HARD BOILED EGGS της Μαρίνα Βελησιώτη. Στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου η Μαρίνα θα κάνει μια εγκατάσταση με κολλάζ και αφίσες, γλυπτά και...

Εκθέσεις Φωτογραφίας (24 Μάι 2024)

Η φωτογραφική λέσχη Πάτρας – ΗΔΥΦΩΣ, μετά από μια πλούσια και παραγωγική σεζόν, παρουσιάζει ατομικά portfolios των μελών της. Φωτογραφίες που ταυτιζόμαστε σαν άνθρωποι και φωτογράφοι με το θέμα, το...

Εκθέσεις Φωτογραφίας (23 Μάι 2024)

"The Perfect Gyros", με vintage ασπρόμαυρες εικόνες της Ελλάδας του 1978. Η δεξίωση ανοίγει τις πόρτες της στις 13 Ιουνίου 2024 στις 19:00 στον Ελληνογερμανικό Σύλλογο Φιλαδέλφεια στο...

Εκθέσεις Φωτογραφίας (21 Μάι 2024)

Πόσες ιστορίες χωρούν σε ένα μουσείο; Πόσες ιστορίες δημιουργούν, συνθέτουν ένα μουσείο και το οδηγούν σε μια επόμενη σελίδα; Έργα τέχνης, μεγάλες και μικρές συλλογές, μεγάλα σύνολα δωρεών ή...

Εκθέσεις Φωτογραφίας (21 Μάι 2024)

Ο επιμελητής Κώστας Πράπογλου παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Susan Daboll στον χώρο της γκαλερί του ιστορικού Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσού στην Αθήνα. Γεννημένη και μεγαλωμένη στην Αμερική,...

Book Reviews (13 Μάι 2024)

Αθήνα – L'Aquila. Μια συζήτηση για το βίωμα δύο πόλεων, μέσα από την περιπατητική εμπειρία, το βλέμμα στραμμένο στο αίσθημα της οικειότητας και την επαναδιαπραγμάτευση με τα ίχνη της...

Εκθέσεις Φωτογραφίας (09 Μάι 2024)

Η Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Ηρακλείου (Ε.Φ.Ε.Η.), φιλοξενεί τη φωτογραφική έκθεση του μέλους της, Σοφοκλή Καλυκάκη, με τίτλο "Απομεινάρια Οραμάτων", στην Αίθουσα Τέχνης, στον ημιώροφο της Δουκός...

Εκθέσεις Φωτογραφίας (09 Μάι 2024)

Ο Φωτογραφικός Σύλλογος Ανδριανούπολης και το Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης σας προσκαλούν στα εγκαίνια μιας ξεχωριστής Ομαδικής Έκθεσης Φωτογραφίας, με τίτλο: «ΡΟΔΟΠΗ: Μια οροσειρά...

Εκθέσεις Φωτογραφίας (09 Μάι 2024)

 Η FokiaNou Art Space παρουσιάζει την διατομική έκθεση "Fluidity" με έργα της Μαρίας Μπουρμπού και του Διονύσιου Παππά. Οι δύο καλλιτέχνες διατρέχουν απρόσκοπτα τα πεδία της πραγματικότητας...

News (09 Μάι 2024)

Αποτελεί χαρά και τιμή για τους διοργανωτές η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διεθνούς διαγωνισμού Portrait World και μάλιστα του μεγάλου νικητή, των νικητών των επιμέρους κατηγοριών και...

News (26 Απρ 2024)

 Η Nikon είναι στην εξαιρετικά ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την κατάκτηση βραβείων σε τέσσερις κατηγορίες στα φετινά TIPA World Awards. Η πιο πρόσφατη φωτογραφική μηχανή mirrorless της...

Εκθέσεις Φωτογραφίας (24 Απρ 2024)

Μία ξεχωριστή έκθεση φωτογραφίας παρουσιάζεται στον χώρο της «Stereosis» στη Θεσσαλονίκη. Η ελληνογαλλίδα φωτογράφος Άρτεμις Πυρπύλη, μακριά από την κλασική έκθεση στο...