Ο Οκτώβρης είναι ο μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού.
Η πρόληψη φαίνεται πως έχει κάνει θαύματα τα τελευταία χρόνια. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι με βάση τα υπάρχοντα στατιστικά στοιχεία, η αύξηση της 5ετούς επιβίωσης των γυναικών με καρκίνο του μαστού έφτασε το 2010 στο 85% σε σχέση με το 1972 που ήταν περίπου στο 50%.
Να σημειωθεί ότι στη χώρα μας ο καρκίνος του μαστού είναι πρώτος σε συχνότητα εμφάνισης και δεύτερος ως αιτία θανάτου μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Είναι ενδεικτικό ότι το 2012 καταγράφηκαν στην Ελλάδα 5.000 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού που αντιστοιχούν στο 28% όλων των καρκίνων στις γυναίκες.
Το αισιόδοξο είναι ότι η καλύτερη ενημέρωση των τελευταίων χρόνων, η πρόληψη και κατά συνέπεια η έγκαιρη διάγνωση έχουν συμβάλλει, σύμφωνα με τους επιστήμονες , στη μείωση των θανάτων από καρκίνο του μαστού. Στατιστικά Στοιχεία: Iatropolis.gr
Τέσσερις γυναίκες που βίωσαν τον καρκίνο του μαστού και κατάφεραν να βγουν νικήτριες, με μια κοινή φωτογραφία τους στην παραλία, θέλουν να συμβάλουν στην ευαισθητοποίηση και την πρόληψη του καρκίνου του μαστού με το μήνυμα
Από τα βάθη νικήτριες. Μείνε ενήμερη, μείνε υγιής.
Οι 4 γυναίκες πόζαραν στον φωτογραφικό φακό της Μαγδαληνή Βογιατζή, η οποία είναι οδοντίατρος ωστόσο ασχολείται ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία και από το 2016 φωτογραφίζει γυναίκες που έχουν αντιμετωπίσει τη νόσο του καρκίνου του μαστού. Η φωτογράφιση πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 στην παραλία της Χρυσής Ακτής στα Χανιά, όπου ζουν και οι 5 γυναίκες.
Σε αυτήν την εικόνα βλέπουμε τέσσερις Ελληνίδες, τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις αντιμετώπισης της νόσου: μια διπλή μαστεκτομή, μία μαστεκτομή, μερική μαστεκτομή και καθόλου μαστεκτομή αφού αφαιρέθηκε μόνο μικρό τμήμα στο πλάι του στήθους.
Πέρα όμως από αυτό, βλέπουμε τέσσερα θαρραλέα βλέμματα που αντικρίζουν τον φακό κατάματα, με την χαρά της νίκης να καθρεφτίζεται τόσο στα πρόσωπά τους όσο και στη στάση του σώματος τους.
Τέσσερις γυναίκες μαχήτριες και μία γυναίκα φωτογράφος που καταγράφει και αποτυπώνει με καλλιτεχνικό τρόπο το μήνυμα που είναι δυνατό και αισιόδοξο.
Η ίδια δήλωσε για τη συγκεκριμένη φωτογραφική εργασία
«Με όχημα την εικόνα, μεταδίδω το μήνυμα της ενημέρωσης και της πρόληψης του καρκίνου του μαστού, βήματα σημαντικά για την αντιμετώπισή του. Για την καταπολέμησή της απαιτούνται ολοκληρωμένα προγράμματα που να περιλαμβάνουν εκστρατείες ενημέρωσης, προγράμματα μαστογραφικού ελέγχου, συνεχιζόμενη επιμόρφωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, χρηματοδοτήσεις για έρευνες κ.λπ. Επειδή, όμως, εγώ νιώθω πως δεν είναι μόνο εθνική υπόθεση, αλλά υπόθεση όλων μας, με αυτόν τον απλό και άμεσο τρόπο αφυπνίζω τους συμπολίτες μας, στέλνοντας παράλληλα και ένα μήνυμα αισιοδοξίας.
Από το 2016 φωτογραφίζω γυναίκες που έχουν βιώσει τη νόσο. Με σκοπό να φανερώσω πως είναι πάμπολλες οι φορές που οι γυναίκες που έκαναν έγκαιρη διάγνωση, νίκησαν τον καρκίνο. Όπως ο Δαβίδ με τον Γολιάθ. Υπάρχουν πολύ λίγες εικόνες από γυναίκες μετά τις επεμβάσεις τους. Διότι η αντανάκλασή τους τις γεμίζει ανασφάλεια και ντροπή, μία αίσθηση αναπηρίας. Κι όμως. Πρόκειται για κάτι που συμβαίνει σε 1 από τις 7 γυναίκες. Οπότε, δεν πρέπει να αποδεχτούν το νέο τους σώμα; Το διαφορετικό δεν γίνεται φυσιολογικό όταν το αντικρίζουμε; Ένας ακόμη σκοπός μου είναι να περάσει πλέον το μήνυμα στην κοινωνία πως στη συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να πάψουμε να έχουμε τα γνωστά ταμπού και να παρουσιάζουμε ανοιχτά το θέμα αυτό. Να μη χρησιμοποιούμε δηλαδή φιογκάκια ροζ και να αποφεύγουμε να κοιτάξουμε την αλήθεια κατάματα. Δεν είναι ντροπή να δείξεις τα στήθη... Αυτά τα πληγωμένα και ταλαιπωρημένα.
Οι υπέροχες γυναίκες που συνεργάστηκαν μαζί μου σε αυτό το εγχείρημα, έχοντας διανύσει μεγάλο και ψυχοφθόρο δρόμο προς την απόλυτη επιβίωση, μας δίνουν το παράδειγμα της ανθρώπινης θέλησης. Αποτελούν εικόνες από το μέλλον. Διότι μας δείχνουν πως δεν ήρθε το τέλος του κόσμου και πως είναι εδώ ανάμεσά μας, συνεχίζουν να ζουν και ζουν καλά. Καλύτερα και από πριν, διότι ήρθαν σε επαφή με τον εαυτό τους. Έμαθαν να τον αγαπούν και να τον φιλούν. Ανέκτησαν τη διάθεση τους για τη ζωή, την αγάπη και την αποδοχή για το σώμα τους και απολαμβάνουν τη θηλυκότητα και τη σεξουαλική τους ζωή. Η ασθένεια έγινε γι’ αυτές ένα ταξίδι αυτοπραγμάτωσης. Προσωπικά τις ευχαριστώ θερμά που δέχτηκαν να συμμετάσχουν σε αυτή τη ρηξικέλευθη φωτογράφιση, η οποία αποτυπώνει την πραγματικότητα τους, δίχως ίχνος «ωραιοποίησης».