Photosphere: The Interviews

10 φωτογράφοι από τους συμμετέχοντες του πρώτου Φωτογραφικού Φεστιβάλ Πάτμου, μιλούν στο iFocus.gr για αυτή τους την εμπειρία. Τι ήταν αυτό που τους οδήγησε στο νησί της Aποκάλυψης; Τι έχουν να πουν για τη διοργάνωση και τους συντελεστές του Photosphere; Μια δήλωση και μια φωτογραφία τους αποδεικνύουν πώς η συνέπεια και ο επαγγελματισμός οδηγούν στην επιτυχία.

Renee Revah: Tον λένε Βυθό, αλλά μοιάζει με Ανύψωση σε έναν Κοινό Ψυχικό Τόπο. Μια "χώρα" όπου οι υπόκωφοι ήχοι, τα πλάσματα, τα υπόγεια ρεύματα, έρχονται να επικοινωνήσουν με σενα τα αιώνια μυστικά που μας ενώνουν όλους. Εύχομαι οι εικόνες των ματιών μου, που έγιναν "εκθέματα" να μπορέσουν να μεταφέρουν αυτό που είστε και είμαστε στον Κοινό Παγκόσμιο Βαθύ Κόσμο, που μοιάζει με ατελείωτο Ουρανό και αγαπημένη Γη συγχρόνως.

Ευχαριστώ θερμά το Photosphere για την άψογη συνεργασία και την επιτυχημένη διοργάνωση της ενδιαφέρουσας ομαδικής έκθεσης φωτογραφιών κάτω από τον έναστρο καλοκαιρινό ουρανό της Πάτμου.

Contact details: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. & http://reneerevah.com


Ουρανία Κάραλη: Οι αντανακλάσεις, είτε γεμάτες κίνηση -πάνω στη θάλασσα- είτε φαινομενικά στατικές -μέσα στις λιμνούλες της βροχής- έχουν πάντα μια γραφιστική γοητεία και καθεμιά τους είναι μια εικόνα ανεπανάληπτη, με υφές και χρώματα που χορεύουν αέναα μέσα στο κάδρο, παρότι υπήρξαν μόνο για μια στιγμή. Όταν ζεις κοντά σε ηλιόλουστα λιμάνια με πολύχρωμες, γραφικές βαρκούλες και κομψά, μοντέρνα σκάφη, οι ευκαιρίες να φτιάξεις εικόνες με νερό, φως και χρώματα είναι πολλές. Είναι για μένα μια συναρπαστική πρόκληση, ένα ευχάριστο παιχνίδι, το πιο πρωτότυπο και χαρακτηριστικό θέμα μου.

«Ο ωραίος σχεδιασμός, ο σεβασμός και η πολύτιμη πρακτική βοήθεια των διοργανωτών του Photosphere έκαναν την πρώτη μου συμμετοχή σε Έκθεση φωτογραφίας μια πολύ ικανοποιητική και ενθαρρυντική εμπειρία.»

Λέρος, 2017

Contact details Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Παναγιώτης Τσίκος: Η συμμετοχή μου στο 1ο Photosphere Festival ήταν μια ευχάριστη εμπειρία.

Οι διοργανωτές άψογοι και η βραδιά των εγκαινίων υπέροχη. Η επιλογή 8 φωτογραφιών μου από την διεθνή κριτική επιτροπή ήταν μια τιμή για μένα και φυσικά προτροπή για να συνεχίσω το project μου. Ένα project που αφορά λεπτομέρειες από αγάλματα, φωτογραφημένες με ρεαλισμό και με μια αισθησιακή ματιά.

Εύχομαι η δεδομένη επιτυχία του διεθνούς αυτού φεστιβάλ, να δώσει δύναμη στους διοργανωτές για τη συνέχεια. Να ταξιδέψει και σε άλλες πόλεις εντός και εκτός συνόρων. Και του χρόνου με μεγαλύτερη συμμετοχή! Ευχαριστούμε!

Contact details: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. & www.panagiotistsikos.com


Στέφανος Πατεράκης: Φωτογραφία: ιστορία του νου, τρόπος να νιώθεις, να αγαπάς, ευκαιρία εξωτερίκευσης συναισθημάτων και συγκινήσεων. Για μένα λειτουργεί και θεραπευτικά, αφού αποτελεί μια αποτοξίνωση από τον πόνο και τη θλίψη που βιώνω καθημερινά από τους ασθενείς μου, απ’ τη δουλειά μου ως φυσικοθεραπευτής.

Το Photosphere αποτέλεσε την 3η μου συμμετοχή σε ομαδικές εκθέσεις για φέτος (Αθήνα, Κόρινθο, Πάτμο), αλλά την 1η ευκαιρία να εκθέσω 7 φωτογραφίες για ένα μήνα, κάτω από τον έναστρο καλοκαιρινό ουρανό, σε ένα διεθνές φεστιβάλ που ήρθε να αποδείξει ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία της Ελένης Δερμεντζόγλου και του Θεολόγου Πέντε, μπορεί να ενώσει εραστές της τέχνης απ’ όλο τον κόσμο.

Contact details: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. & http://paterakisphotography.weebly.com


Birgit Muller - Schon: Being part of this small but powerful festival was an amazing experience. The choice of the "apocalyptic island" of Patmos and the exhibition court, a wonderful and athmospheric patio gave the whole event a very holistic flow. My exhibited pictures that are mainly translating the play of the greek light couldn't find any better and illuminating place to be exhibited this summer.

Contact details: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. & Instagram: birgitmullerschoen


Karla Gabriela Guerrero Trejo: Being a participant in this first edition I founded Photosphere Festival a good chance to travel with my photos, to get known for other people from different countries and finding one thing in common: the love and passion for photography.

Contact details: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. & www.karla-guerrero.com & instagram: @karl.gt


Αναστασία Ουζούνογλου: Για μένα η φωτογραφία είναι η αποτύπωση των συναισθημάτων σε μία στιγμή.

Αυτή την ανάγκη μου έψαχνα να καλύψω και ξεκίνησα πριν τρία χρόνια τα μαθήματα με τον Διονύση Κούτση. Έκτοτε προσπαθώ μέσα από τον φωτογραφικό φακό να εκφράζω τα συναισθήματα τα δικά μου αλλά και των "συμμετεχόντων" στις φωτογραφίες μου.

Ευχαριστώ πάρα πολύ τους κριτές και τους διοργανωτές του Φεστιβάλ για την επιλογή των φωτογραφιών μου και για την άψογη συνεργασία που είχαμε.

Contact details: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Γιώργος Αγγέλης: Η φωτογραφία μαζί με το θέατρο και τα μαθηματικά είναι οι συνοδοιπόροι μου στη ζωή. Ξεκίνησα δειλά - δειλά να βγάζω τις πρώτες μου φωτογραφίες όταν ήμουν φοιτητής με θέμα διάφορες γωνιές της Πάτρας όπου σπούδαζα. Από τότε πέρασα πολλά στάδια μέχρι να καταλήξω πως μου αρέσει να φωτογραφίζω κυρίως ανθρώπους (ίσως λόγω του θεάτρου). Επίσης η συμμετρία και γενικά η γεωμετρία είναι εμφανείς στις φωτογραφίες μου. Η συνεργασία μου με τους ανθρώπους του 1οPhotosphere ήταν άριστη σε όλα τα επίπεδα. Δυστυχώς δεν μπόρεσα να παραβρεθώ, όμως φίλοι που το επισκέφτηκαν μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για τη διοργάνωση.

Contact details: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Λευτέρης Παπάζογλου: Επιθυμία μου και στόχος μου είναι η φωτογραφία μου να μην περνά «επιδερμικά» στον θεατή, αλλά να είναι αιτία ενός γνήσιου προβληματισμού πάνω σε αυτό που εκλαμβάνει από αυτήν, ελεύθερα και απροκατάληπτα. Αιτία της εξέλιξη μου ως φωτογράφος η ανάγκη μου να εκφράζω τις ανησυχίες μου μέσα από τις επιλογές των εικόνων φυσικών ή σκηνοθετημένων από εμένα και κυρίως με θέματα που αφορούν την σχέση του χρόνου με την ανθρώπινη διάσταση. Τώρα, σχετικά με την σχέση μου με το PHOTOSPHERE, το πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας, στο πανέμορφο νησί της Πάτμου είναι πάρα πολύ καλή. Οι άνθρωποι του PHOTOSPHERE γνωρίζουν πολύ καλά τη δουλειά τους !! Πέρα από την ευγένεια τους, έμεινα έκπληκτος από την "Ευρωπαϊκή" συνέπεια, αυστηρότητα και πειθαρχεία !! Έχω δει και άλλα Φεστιβάλ στην Ευρώπη και Αμερική και ειλικρινά δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα, είναι όντως πάρα πολύ καλοί. Εγώ έμεινα πολύ ευχαριστημένος, μου συμπεριφέρθηκαν άψογα !! Η συνεργασία μας ήταν άψογη! Τους αξίζει πραγματικά ενα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ.

Contact details: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. & https://fineartamerica.com/profiles/lefteris-papazoglou


Μαρία Δρακάκη: Στο Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας Photosphere δόθηκε η ευκαιρία σε μια ομάδα ανθρώπων να προβάλουν τη δική τους προσέγγιση στη φωτογραφία, αποκαλύπτοντας, όπως σε κάθε μορφή τέχνης τη δική τους ¨Αλήθεια¨. Εδώ παρουσιάζω μια σειρά Φωτογραμμάτων ~ Τεχνική σκοτεινού θαλάμου άνευ φωτογραφικής μηχανής. Η δική μου αλήθεια βρέθηκε κάποιες στιγμές εκεί μέσα σε ιβίσκους που χορεύουν, σε δίνες από μικρά σπασμένα γυαλάκια από την θάλασσα, σε ξύλινα αερόστατα περιτριγυρισμένα από ιπτάμενους σπόρους. Εκεί, που τα μικρότερα πραγματάκια γίνονται σπουδαία και εγώ στροβιλίζομαι μαζί τους.

Contact details: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. & drakakimaria.wix.com/drakaki

Πρόσφατα Άρθρα

Εκθέσεις Φωτογραφίας (09 Ιουλ 2024)

Η ετήσια έκθεση των μελών της Λέσχης Φωτογραφίας Σπάρτης θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα 9-13 Ιουλίου 2024 στην κ. πλατεία Σπάρτης, σε
συνδιοργάνωση με το Δήμο Σπάρτης. Η έκθεση έχει τίτλο «Η...

Εκθέσεις Φωτογραφίας (08 Ιουλ 2024)

Το Ριζάρειο Εκθεσιακό Κέντρο Μονοδενδρίου παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας του Robert Mc Cabe "Η Ελλάδα μετά τον πόλεμο- Τα χρόνια της ελπίδας". Το 2007 το Ριζάρειο Εκθεσιακό Κέντρο...

Εκθέσεις Φωτογραφίας (08 Ιουλ 2024)

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο, ο Σωτήρης Δανέζης και ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζουν μία μοναδική έκθεση φωτογραφίας και πολυμέσων με τίτλο «Αμμόχωστος...

Εκθέσεις Φωτογραφίας (08 Ιουλ 2024)

Φεστιβάλ φωτογραφίας και παράλληλα έκθεση φωτογραφίας θα διοργανωθούν στην Τρίπολη. Το φεστιβάλ φωτογραφίας, με θέμα “γωνιές της πόλης”, θα γίνει στις 27 και στις 28 Ιουλίου 2024, στο πάρκο του...

Εκθέσεις Φωτογραφίας (05 Ιουλ 2024)

Την αναβίωση ή/και την εκπλήρωση του οράματος της Άλεξ Μυλωνά -με σύγχρονους όρους- προτείνει η υπαίθρια έκθεση που παρουσιάζεται στην Εσπλανάδα του Κέντρου Πολιτισμού σε επιμέλεια Συραγώς Τσιάρα,...

Εκθέσεις Φωτογραφίας (05 Ιουλ 2024)

Την Πέμπτη 11 Ιουλίου στις 19:00, στον χώρο του The Project Gallery, εγκαινιάζεται η δεύτερη ομαδική έκθεση φωτογραφίας του Φωτογραφικού Τομέα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η έκθεση...

Εκθέσεις Φωτογραφίας (02 Ιουλ 2024)

Η δεύτερη έκδοση του Φεστιβάλ Ευρωπαϊκή Πολυφωνία στο Παρίσι, παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας “Της μνήμης η κεντημένη φορεσιά - είμαστε “αυτοί” που φοράμε." της Καλλιόπη Βουτζαλή σε ένα από τα...

Εκθέσεις Φωτογραφίας (26 Ιουν 2024)

Από τις 14 Ιουνίου έως και 31 Ιουλίου, η έκθεση φωτογραφίας “La Route du Cacao”, φιλοξενείται στον εκθεσιακό κέντρο του ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης από τις 18:00 έως τις 22:00, με δωρεάν...

Εκθέσεις Φωτογραφίας (25 Ιουν 2024)

Το Εργαστήρι Φωτογραφίας του Δήμου Βριλησσίων θα παρουσιάσει φωτογραφίες των ερασιτεχνών φωτογράφων μελών του με θέμα: «ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ-ΤΟΠΙΟ-ΑΦΑΙΡΕΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ». Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα...

Εκθέσεις Φωτογραφίας (23 Ιουν 2024)

Τα Μαθήματα Φωτογραφίας Ρεθύμνου παρουσιάζουν την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο "to know us better" η οποία έχει σαν θέμα την αυτοφωτογράφιση.  Η έκθεση θα γίνει στην εξωτερική...

Εκθέσεις Φωτογραφίας (21 Ιουν 2024)

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Σύλλογος Πανηγυριστών «Ο Αη Συμιός» συνδιοργανώνουν την έκθεση με τίτλο «Μνήμες τ’ Αη Συμιού», στο κτίριο Χρυσόγελου, στο Μεσολόγγι. Τα  εγκαίνια της...

News (19 Ιουν 2024)

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λογκανίκου προσκαλεί τους φωτογράφους κάθε επιπέδου (επαγγελματίες ή μη) να συμμετάσχουν στον ανοιχτό Φωτογραφικό Διαγωνισμό. Φωτογραφίστε βυζαντινά και νεότερα μνημεία...