Με αφορμή τη 12η Έκθεση Φωτογραφίας του εργαστηρίου ΤΤΗΕ στις φυλακές του Παλαιού Φρουρίου μιλήσαμε με τον υπεύθυνο του τμήματος ΤΤΗΕ και επίκουρο καθηγητή του Ιονίου πανεπιστημίου Κέρκυρας κ. Αντώνη Ζήβα, για την ετήσια φοιτητική έκθεση που διοργανώνεται από το 2006 έως τώρα, την ιστορία του τμήματος, τον κύκλο μαθημάτων φωτογραφίας που περιλαμβάνει το Τμήμα Τεχνών Εικόνας & Ήχου (ΤΤΗΕ) του Ιονίου Πανεπιστημίου Κέρκυρας, καθώς και για την παρουσίαση της έκθεσης του εργαστηρίου φωτογραφίας από το 2006 έως τώρα.
Φωτογραφία Παπαδοπούλου Χριστίνα
12η Φοιτητική Έκθεση του Εργαστηρίου Φωτογραφίας του ΤΤΗΕ στην Κέρκυρα
Το Τμήμα Τεχνών, Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Με αφορμή τη 12η Έκθεση Φωτογραφίας του εργαστηρίου ΤΤΗΕ στις φυλακές του Παλαιού Φρουρίου μιλήσαμε με τον υπεύθυνο του τμήματος ΤΤΗΕ και επίκουρο καθηγητή του Ιονίου πανεπιστημίου Κέρκυρας κ. Αντώνη Ζήβα, για την ετήσια φοιτητική έκθεση που διοργανώνεται από το 2006 έως τώρα, την ιστορία του τμήματος, τον κύκλο μαθημάτων φωτογραφίας που περιλαμβάνει το Τμήμα Τεχνών Εικόνας & Ήχου (ΤΤΗΕ) του Ιονίου Πανεπιστημίου Κέρκυρας, καθώς και για την παρουσίαση της έκθεσης του εργαστηρίου φωτογραφίας από το 2006 έως τώρα.
Τι περιλαμβάνει ο Κύκλος Φωτογραφίας του ΤΤΗΕ του Ιονίου Πανεπιστημίου;
Το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας στην Κέρκυρα προσφέρει επτά εξαμηνιαία φωτογραφικά μαθήματα, από το δεύτερο έως το όγδοο εξάμηνο, με στόχο την συγκρότηση ενός στοιχειώδους κύκλου φωτογραφίας – μια άτυπη αλλά ρεαλιστική κατεύθυνση. Από αυτά τα μαθήματα:
Δύο είναι καθαρά θεωρητικά - δυο ιστορίες/θεωρίες της φωτογραφίας, μια στην αρχή του κύκλου με αναφορά στα πρώτα εκατό χρόνια του μέσου (δεύτερο εξάμηνο) και μια με αντικείμενο το διάστημα από τα μέσα του 20ου αιώνα έως τις ημέρες μας (έβδομο εξάμηνο).
Στο τρίτο και τέταρτο εξάμηνο προτείνονται δυο διαδοχικά εργαστήρια ασπρόμαυρης αναλογικής εικόνας. Στο πρώτο αντιμετωπίζονται βασικά ζητήματα φωτογραφικής τεχνικής, τόσο θεωρητικά, όσο και μέσα από την εφαρμογή τους σε επίπεδο λήψης και κυρίως εμφάνισης και εκτύπωσης της εικόνας στον σκοτεινό θάλαμο. Οι ασκήσεις του εργαστηρίου ακολουθούν σε μεγάλο βαθμό την λογική της προσέγγισης του Szarkowski (The Photographers’ Eye). Το δεύτερο αναλογικό εργαστήριο προτείνει την επεξεργασία ενός ατομικού φωτογραφικού θέματος, ελεύθερης επιλογής των φοιτητών, κατά την διάρκεια του εξαμήνου.
Φωτογραφία Δομπρογιάννη Αγγελική
Μπορεί ένας φοιτητής του ΤΤΗΕ να αποκτήσει γνώσεις επαγγελματικής φωτογραφίας;
Στα προχωρημένα φωτογραφικά μαθήματα, πέρα από την δεύτερη ιστορία/θεωρία φωτογραφίας, περιλαμβάνονται τρία εργαστήρια επαγγελματικής φωτογραφίας: θεωρία ψηφιακής τεχνολογίας και λήψη και επεξεργασία ψηφιακής εικόνας (πέμπτο εξάμηνο), βασικές αρχές λειτουργίας της τεχνικής μηχανής στο πλαίσιο της αρχιτεκτονικής φωτογραφίας (έκτο εξάμηνο) και διαφημιστική φωτογραφία (όγδοο εξάμηνο). Μια λεπτομερέστερη περιγραφή των μαθημάτων φωτογραφίας του ΤΤΗΕ βρίσκεται στην πιο κάτω ηλεκτρονική διεύθυνση:
http://avarts.ionio.gr/gr/studies/courses-descriptions/visual/
Πέρα από τα επτά πιο πάνω φωτογραφικά μαθήματα, υπάρχει η δυνατότητα περαιτέρω επαφής των φοιτητών με την φωτογραφία μέσα από το μάθημα «Ατομική Εργασία» (προπτυχιακή) όπως και μέσα από την εκπόνηση Πτυχιακής Εργασίας στην φωτογραφία,. Με αυτόν τον τρόπο, οι συνολικές επαφές με τον χώρο της φωτογραφίας φθάνουν δυνητικά τις εννέα. Όλα τα πιο πάνω μαθήματα είναι ελεύθερης επιλογής.
Πότε ξεκίνησε η πρώτη έκθεση φωτογραφίας του ΤΤΗΕ και ποια είναι η λογική στησίματος και παρουσίασης της;
Η πρώτη έκθεση στήνεται το 2006, όταν δέκα φοιτητές του τότε δεύτερου έτους σπουδών του Τμήματος συνεργάζονται για την παρουσίαση της δουλειάς τους στην Αίθουσα Τέχνης της Πινακοθήκης του Δήμου Κερκυραίων (Art Café). Από τότε έως σήμερα (12η έκθεση, 2017) ο τρόπος στησίματος της φοιτητικής έκθεσης παραμένει πάντα ο ίδιος: στο χρονικό διάστημα που προηγείται των εγκαινίων (τέσσερις περίπου εβδομάδες) γίνονται συναντήσεις όλων των συμμετεχόντων με στόχο τον καθορισμό του layout των εικόνων, λαμβανομένων φυσικά υπ’ όψη των χαρακτηριστικών του κάθε φορά διαθέσιμου εκθεσιακού χώρου.
Φωτογραφία Μοτσιόπουλος Νίκος
Ποιος είναι ο στόχος της ετήσιας έκθεσης φωτογραφίας του εργαστηρίου φωτογραφίας του ΤΤΗΕ;
Στόχος είναι η παρουσίαση, κατά το δυνατόν, μιας έκθεσης με ενιαίο χαρακτήρα, όχι μιας απλής συσσώρευσης εικόνων. Αυτό είναι, κάθε φορά, το κριτήριο με βάση το οποίο καθορίζεται η γειτνίαση και διαδοχή εικόνων που ανήκουν σε συγκρίσιμες ή μη ‘οπτικές’.
Στην πράξη, η φοιτητική έκθεση αποτελεί το βασικό φωτογραφικό workshop που προσφέρεται στο Τμήμα με αντικείμενο την επιμέλεια εικόνων προς έκθεση. Η συμμετοχή σε αυτήν είναι ελεύθερη (με προϋπόθεση την παρακολούθηση του κύκλου των φωτογραφικών μαθημάτων από τους φοιτητές που συμμετέχουν), και εθελοντική (δεν υπάρχουν βαθμολογικά οφέλη μέσα από την συμμετοχή στην έκθεση). Δεν δίνονται σε καμμία περίπτωση θεματικές για τις εκθέσεις γύρω από τις οποίες οργανώνεται το φωτογραφικό υλικό – οι φοιτητές καλούνται να συμμετάσχουν με εικόνες της απολύτως δικής τους επιλογής.
Διακρούση ʼλκηστη
Kαραγιώργη Αναστασία
Σαλαφουντίδης Γιάννης
Hρακλής Γεωργίου
Λαλούσης Ευάγγελος
Βογιατζή Κωνσταντίνα
Σατανάκη Μαρίνα
Βλάχου Μαρία
Mιχάλη Ηλιάνα
Πουλή Ευγενία
Αναστασία Καρεκλά
Mαυροδής Χρήστος
Oικονομίδου Χρύσα