Κόντρα στους ψηφιακούς και γρήγορους ρυθμούς της εποχής μας, όπου όλα είναι αναλώσιμα, παίρνοντας έτσι το δρόμο της λησμονιάς και της λήθης ο φωτογράφος Daniel Carillo πήρε ένα εργαστήριο εμφάνισης δαγκεροτυπίας από το μουσείο φωτογραφίας George Eastman του Ρότσεστερ και το εγκατέστησε στην έδρα του το Σιάτλ.
Η αναβίωση της Δαγκεροτυπίας
Στις μέρες μας, δημιουργούνται και ανεβαίνουν εκατομμύρια φωτογραφίες στο Instagram,στο Facebook, στο Flickr.
Κόντρα στους ψηφιακούς και γρήγορους ρυθμούς της εποχής μας, όπου όλα είναι αναλώσιμα, παίρνοντας έτσι το δρόμο της λησμονιάς και της λήθης ο νοσταλγικός φωτογράφος Daniel Carillo πήρε ένα εργαστήριο εμφάνισης δαγκεροτυπίας από το μουσείο φωτογραφίας George Eastman του Ρότσεστερ και το εγκατέστησε στην έδρα του το Σιάτλ. Ο Carillo ερωτεύτηκε την κοπιαστική διαδικασία της δημιουργίας μιας δαγκεροτυπίας. Χρειάστηκε ένας χρόνος για να αποκτήσει όλα τα εργαλεία που απαιτούνται για να ξεκινήσει την προσπάθεια αναβίωσης της Δαγκεροτυπίας ή Νταγκεροτυπίας.
Λίγα λόγια για την Δαγκεροτυπία: Είναι η πρώιμη φωτογραφική τεχνική που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο Louis-Jacques-Mandé Daguerre το 1837-1839 και κυριάρχησε μέχρι το 1850 ( εμφάνιση της διαδικασίας υγρού κολλοδίου).
<< Ο κόσμος στην αρχή φοβόταν να κοιτάξει ακόμα και φευγαλέα τις εικόνες δαγκεροτυπίας, τους ενοχλούσε η καθαρότητα αυτών των μορφών και πίστευαν ότι τα μικρά πρόσωπα των ανθρώπων στις εικόνες μπορούσαν με τη σειρά τους να τους κοιτάξουν>> ήταν τα λόγια του Carl Dauthendey, επαγγελματία φωτογράφου από το 1843. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1853 συγκεκριμένα, η New York Daily Tribute εκτίμησε ότι στη διάρκεια εκείνου του χρόνου είχαν εκτυπωθεί τρία εκατομμύρια νταγκεροτυπίες. Η συνεχόμενη ζήτηση νταγκεροτυπικών προσωπογραφιών στον ευρωπαικό και αμερικάνικο χώρο με σκοπό τη δημιουργία οικογενειακών ενθυμίων, καθώς και η αναπάντεχα μεγάλη δημοτικότητα του νέου μέσου είναι η επιβεβαίωση της αποδοχής της ρεαλιστικής διάστασης της φωτογραφικής εικόνας.
Η διαδικασία εμφάνισης Δαγκεροτυπίας:
Πλάκες χαλκού εμποτισμένες με ιωδιούχο άργυρο ( φωτοευαίσθητο υλικό) δημιουργούν θετικές εικόνες που βγαίνουν σε ένα μοναδικό αντίτυπο. Οι πλάκες πρέπει να χρησιμοποιηθούν μέσα σε διάστημα μιας ώρας αυστηρά από την δημιουργία τους. Έπειτα ακολουθούσε η έκθεση τους για 10 εως 20 λεπτά στο φως, με τα πιο σύγχρονα μέσα όμως ο χρόνος έκθεσης μειώθηκε στο 1 λεπτό. Η επιφάνεια της δαγκεροτυπίας είναι πολύ ευαίσθητη και συχνά την καλύπτουν με γυαλί για να προστατευτεί. Τα χημικά που χρησιμοποιούνται στη εμφάνιση της δαγκεροτυπίας είναι πάρα πολύ τοξικά και επικίνδυνα.
Στο βίντεο που ακολουθεί, μπορούμε να παρακολουθήσουμε τη μαγική διαδικασία εμφάνισης ενός μοναδικού αντίτυπου δαγκεροτυπίας.