Στην σημερινή εποχή των υπολογιστών, η ηλεκτρονική επεξεργασία της εικόνας μπορεί εύκολα (σε σχέση με το παρελθόν) να δώσει αποτελέσματα τα οποία δημιουργούν μία πιστευτή πραγματικότητα, η οποία όμως δεν υπήρξε ποτέ. Αυτό γιατί ο θεατής μίας φωτογραφίας εύκολα πείθεται ότι αυτό πού βλέπει, πράγματι συνέβη. Η αληθοφάνεια υπερισχύει της αλήθειας.
Η παρουσία και μόνον του Αϊνστάιν στην φωτογραφία, λειτουργεί συνειρμικά ότι πρόκειται για μία πυρηνική έκρηξη την οποία οι θεατές παρακολουθούν αμέριμνοι, ενώ αυτός απομακρύνεται με τo ποδήλατο χαμογελαστός. Πρόκειται όμως για μοντάζ δύο ξεχωριστών φωτογραφιών, - που τραβήχτηκαν με διαφορά 29 ετών - η μία με το ποδήλατό του κάτω αριστερά και η άλλη με τους θεατές δεξιά που παρακολουθούν μία απλή υποθαλάσσια έκρηξη. Εξάλλου ο ίδιος είχε πεθάνει οκτώ έτη νωρίτερα από την «δημιουργία» της φωτογραφίας.
Πέρα από το χιουμοριστικό στοιχείο του πράγματος εδώ, η δημιουργία fake photos και videos και γενικότερα η δημιουργία και διάδοση fake news, για το γεγονός ότι είναι πολύ πειστικά, απευθύνονται και μπορούν να κατευθύνουν ευρύτερες μάζες, δημιουργεί και ένα ηθικό ζήτημα.
Οι προεκτάσεις σίγουρα είναι πολλές…
Einstein fake photo - 1933,1962