Η φωτογραφία μόδας συχνά ταυτίζεται με διαφήμιση, προώθηση προϊόντων, και εντυπωσιασμό. Μπορεί όμως ένας φωτογράφος μόδας να δώσει το προσωπικό του στίγμα; Ποιά είναι τα συστατικά μιας επιτυχημένης φωτογραφίας μόδας; Από το ξεκίνημα της υπήρξαν φωτογράφοι που έδωσαν στη φωτογραφία μόδας τη δική της ξεχωριστή αισθητική. Κείμενο: Γαλάτεια Ιατράκη
Photo Credit: Tassos Vrettos
Η φωτογραφία μόδας συχνά ταυτίζεται με διαφήμιση, προώθηση προϊόντων, και εντυπωσιασμό. Μπορεί όμως ένας φωτογράφος μόδας να δώσει το προσωπικό του στίγμα; Ποιά είναι τα συστατικά μιας επιτυχημένης φωτογραφίας μόδας; Από το ξεκίνημα της υπήρξαν φωτογράφοι που έδωσαν στη φωτογραφία μόδας τη δική της ξεχωριστή αισθητική.
Adolph Braun
Πρώτος φωτογράφος μόδας θεωρείται ο Adolphe Braun (1 September 1868 6 January 1946). Στις αρχές του 20ου αιώνα η εκτύπωση ενδιάμεσων τόνων επέτρεψε τη φωτογραφία μόδας να εμφανιστεί στα περιοδικά μόδας ("Harper's Bazaar", "Vogue", "La mode practique").
Από την εποχή του Adolphe Braun και μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 30 το Παρίσι ήταν το κέντρο της φωτογραφίας μόδας με τους πιο γνωστούς φωτογράφους μόδας να προέρχονται από τη Γερμανία (Horst P. Horst, George Hoyningen-Huene).
Martin Mukansci
Από το Παρίσι μεταφερόμαστε στη Νέα Υόρκη όπου όλο και περισσότεροι φωτογράφοι μόδας μεταναστεύουν από διαφορετικά μέρη του κόσμου (Edward Steichen, Cecil Beaton, Martin Mukancsi).
Louise Dahl-Wolfe
Τη δεκαετία του 40 φωτογράφοι μόδας εισάγουν νέες τάσεις και τεχνικές στο είδος. Η Louise Dahl-Wolfe ήταν η πρώτη που χρησιμοποίησε φυσικό φως στη φωτογραφία μόδας, εξωτικές τοποθεσίες και χρώμα. Ο πρώτος που φωτογράφισε σε εξωτερικό χώρο ήταν ο Norman Parkinson (Λονδίνο, περιοδικό "Vogue").
Terence Donovan
Από τη δεκαετία του 50, όπου η Ιταλία συγκαταλέγεται πλέον στα κέντρα της μόδας, μια νέα τάση ξεκινά με τα μοντέλα να είναι αναγνωρίσιμα και να γίνονται σύμβολα. Φωτογράφοι που ακολούθησαν αυτήν την τάση ήταν ο Richard Avedon, ο David Bailey, ο Terence Donovan και ο Brian Duffy.
Sarah Moon
Τα ονόματα που κυριάρχησαν στα 70's ήταν του Helmut Newton και της Sarah Moon για να φτάσουμε στον Herb Ritts την περίοδο άνθησης του prêt-à-porter (μεταξύ 1970-1980).
Mario Sorrenti
Τη δεκαετία του 90 συναντάμε το φαινόμενο "heroin chick" με τον Mario Sorrenti ένα από τους φωτογράφους του.
Φτάνουμε στο σήμερα όπου ο αριθμός των φωτογράφων μόδας είναι αρκετά μεγάλος πλέον. Patrick Demarchelier, Peter Lindbergh, Annie Leibovitz και Mario Testino είναι κάποιοι από τους πιο γνωστούς σημερινούς φωτογράφους μόδας.
Mario Testino
Θα μπορούσε να γίνει μια κατηγοριοποίηση ίσως σε διαφημιστική και καλλιτεχνική φωτογραφία μόδας με τα όρια όμως να μην είναι πολύ ευδιάκριτα. Η Karen Lehrman υποστηρίζει σε άρθρο της ότι όταν αυτά τα όρια μπερδεύονται (οι φωτογράφοι μόδας ξεχνάνε να κάνουν τέχνη ή ξεχνάνε να κάνουν διαφήμιση) είναι που οδηγεί στην πτώση της φωτογραφίας μόδας.
Κείμενο: Γαλάτεια Ιατράκη
Photo Editing: Dora Lavazou