H έκθεση φωτογραφίας "Films Stills" θα φιλοξενείται στο μουσείο Albertina από τις 4 Νοεμβρίου έως 26 Φεβρουαρίου. Αν βρεθείτε στη Βιέννη, αδράξτε την ευκαιρία.
Film Stills στο μουσείο ALBERTINA
Photography between Advertising, Art and the Cinema
Ποιος δε θυμάται τη φωτογραφία της χαμογελαστής Μarilyn Monroe με το ανασηκωμένο φόρεμα από τον αέρα στο The 7 years itch; Στην ταινία το φόρεμα της σηκώνεται τόσο ψηλά και η Mairilyn Monroe δεν φαίνεται ολόκληρη στη σκηνή, παρά μόνο τα πόδια της. Αυτό συμβαίνει γιατί ο Sam Show (φωτό πάνω) για τις ανάγκες της φωτογράφισης έκανε αναπαράσταση της ιδιας σκηνής μέχρι να τον ικανοποιήσει το αποτέλεσμα. Ποιος έχει ξεχάσει τη φωτογραφία με τον James Stewart στο Rear Window του υπαινικτικά ηδονοβλεπτικού Αlfred Hitcock; Ο μουσειακός χώρος Albertina σε συνεργασία με το Αυστριακό Μουσείο Κινηματογράφου φέρνει για πρώτη φορά στο προσκήνιο το υβριδικό είδος των φωτογραφιών από κινηματογραφικές ταινίες (Film Stills) εκθέτοντας 130 φωτογραφίες τραβηγμένες μεταξύ του 1910 και 1970, οι οποίες απαθανατίζουν τη διασταύρωση πολλών σχολών φωτογραφίας και του Κινηματογράφου όπως ο Πικτοριαλισμός, ο Εξπρεσιονισμός και η Αρτ Νουβό.
Rear Window
Ανεξάρτητα από το αν έχει δει κάποιος τις ταινίες, οι συγκεκριμένες φωτογραφίες έχουν γίνει μέρος της συλλογικής μνήμης καθώς έπαιξαν κυρίαρχο ρόλο στο πως αντιλαμβάνεται και κατανοεί μια ταινία ο θεατής. Πολλές φορές μια φωτογραφία, κατάφερε πολλά περισσότερα από την ίδια την ταινία, επηρεάζοντας την κουλτούρα και αισθητική των θεατών. Σκεφτείτε τον King Kong στην κορυφή του Empire State Building.
Pier Paolo Pasolini by Deborah Beer
Μέσα από τις φωτογραφίες των Deborah Imogen Beer, Horst Von Harbou, Pierluigi Praturlon, Karl Struss και άλλων μεγάλων της φωτογραφίας, κινηματογράφου και θεάτρου αποκαλύπτονται οι λειτουργίες που επιτελούνται στα στιγμιότυπα των ταινιών, τονίζεται η σύνδεση φωτογραφίας και κινηματογράφου δίνοντας έτσι την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει και να ανακαλύψει την καλλιτεχνική αξία αυτών των φωτογραφιών.
Για αρκετά χρόνια, εξαιτίας των τεχνικών διαφορών μεταξύ φωτογραφικής μηχανής και κάμερας οι φωτογράφοι έστηναν εκ νέου μια σκήνη, σκηνοθετούσαν από την αρχή μια κινούμενη εικόνα στη διάρκεια των διαλλειμάτων από τα γυρίσματα, ή μετά από αυτά με τη βοήθεια των ηθοποιών για να πραγματοποιηθεί η φωτογράφιση.
Horst von Harbou, still photographer on the set of Metropolis (1927) and brother of screenwriter Thea von Harbou, and so, brother-in-law to Fritz Lang
La dolce Vita (Fellini) by Pierluigi Praturlon
Μέχρι τη δεκαετία του 1950 οι περισσότερες ταινίες στήνονταν και γυρίζονταν επί το πλείστον σε studio με τους φωτογράφους να χρησιμοποιούν φωτογραφικές μηχανές με πλάκες μεσαίου φορμά. Παρόλα αυτά, υπήρχε συνεχόμενος πειραματισμός με καινούργιες μεθόδους για τη φωτογραφία κινηματογράφου. Έχουμε για παράδειγμα τον Hans Natge, έναν πραγματικά αξιόλογο φωτογράφο θεάτρου στον Faust του Μurnau. Σε αυτή τη ταινία προσπάθησαν να ξεπεράσουν τις κλασσικές τεχνικές με ένα είδος αυθόρμητης φωτογραφίας. O Ηans Natge, φωτογράφισε με μινιατούρες φωτογραφικές μηχανές κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Μπορεί το τεχνικό σύστημα να μην ήταν πλήρως ανεπτυγμένο ακόμη, όμως οι φωτογραφίες αυτές αποτύπωσαν τη δυναμική κίνηση μέσα στις ταινίες, δίνοντας έτσι μια αίσθηση ελευθερίας στην εικόνα.
Ηans Natge
Μια τακτική που υιοθετήθηκε και από τον Ευρωπαικό Κινηματογράφο, (χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Jean Luc Godard (φωτό κάτω) που επέλεγε να γίνουν τα γυρίσματα και η φωτογράφηση σε εξωτερικό χώρο), σε αντίθεση με το Hollywood που έδειχνε προτίμηση στις φωτογραφικές μηχανές με πλάκες μεσαίου φορμά.
H έκθεση φωτογραφίας "Films Stills" θα φιλοξενείται στο μουσείο Albertina από τις 4 Νοεμβρίου έως 26 Φεβρουαρίου. Αν βρεθείτε στη Βιέννη, αδράξτε την ευκαιρία.