Την Δευτέρα 12 Ιουνίου στις 20:00 στον χώρο της Stereosis στη Θεσσαλονίκη εγκαινιάζεται η έκθεση φωτογραφίας του Δημήτρη Μυτά με τίτλο MAUVE, με την ευκαιρία τής έκθεσης παρουσίαζεται και το ομότιτλο φωτογραφικό λεύκωμα.
Το ΜΩΒ δεν αποτελεί μια τυχαία απόχρωση της χρωματικής παλέτας. Αντιπροσωπεύει ένα μοντέρνο χρώμα, καθώς αποτελεί την πρώτη τεχνητή χρωστική στην ιστορία. Επιπλέον, η ψυχολογική ερμηνεία των χρωμάτων το θεωρεί τουλάχιστον «μυστηριώδες»: οι φωτεινές άκρες του φάσματος του αποπνέουν δύναμη, ανωτερότητα και πολυτέλεια, ενώ οι σκοτεινές χροιές του αντικατοπτρίζουν την εσωστρέφεια, την περισυλλογή και την αυτοκριτική. Αυτές οι σκοτεινές ρομαντικές ποιότητες ταυτίσθηκαν με τη δική μου συναισθηματική κατάσταση των τελευταίων ετών, όταν και δημιουργήθηκαν οι ΜΩΒ φωτογραφίες. Το όλο έργο χωρίζεται σε πέντε διαδοχικές ενότητες, που αποδίδονται ως οι «Ελεγείες των σκοτεινών αποχρώσεων του ΜΩΒ».
Λίγα λόγια για τον Δημήτρη Μυτά
O Δημήτρης Μυτάς γεννήθηκε το 1970 (Καπαρέλι Αργολίδας) και ζει στην Αθήνα.
Μυήθηκε στον κόσμο της φωτογραφίας στις αρχές της δεκαετίας του '90 και έκτοτε επιμένει να πιστεύει ότι “η αισθητική είναι η ηθική του μέλλοντος”.
Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε 7 ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας και έχει πάρει μέρος σε πολλαπλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Οι κυριότερες των τελευταίων ετών: Photobiennale/Θεσσαλονίκη/2021, Athens Photo Festival/2022, Γκαλερί Εικαστικός Κύκλος ΔΛ/2012, Head On Photo Festival/Sydney/Australia/2022, Photometria Photography Center/Ιωάννινα/2023.
Έχει κυκλοφορήσει 6 φωτογραφικά βιβλία: Πρόσωπα/1998/Φωτοχώρος, Ενόραση/2003/Φωτοχώρος, Μηδέν Δέκα/2011/Μεταίχμιο, Hospital/2016/Μεταίχμιο, Dreamtigers/2019/Αυτοέκδοση, Mauve/2022/ Αυτοέκδοση.
Ο Δημήτρης Μυτάς είναι εκπροσωπούμενος καλλιτέχνης της Γκαλερί ΔΛ/Αθήνα.
* Σε ένα παράλληλο σύμπαν, σπούδασε την Ιατρική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ασκεί την ιατρική ως Καρδιολόγος Τριτοβάθμιου Δημόσιου Νοσοκομείου.
Διάρκεια Έκθεσης 12.6 - 07.07