Στα πλαίσια του Athens City Festival, από τις 6 έως τις 17 Μαΐου, στο Mosaico fine art studio, παρουσιάζεται το φωτογραφικό project της Villy Calliga «From X to Z – Generations through polaroids».
Πάνω από εξήντα δημιουργικά ανήσυχοι άνθρωποι που ανήκουν σε τρεις διαφορετικές γενιές (Χ, Υ, Ζ) συναντήθηκαν σε αυτό το project που επιχειρεί να καταγράψει φωτογραφικά την «άχρονη και ανεπίστρεπτη στιγμή» που οι γενιές αποκτούν κοινά χαρακτηριστικά μέσα στο «συνεχές παρόν».
Όπως σημειώνει η Villy Calliga
«Νοσταλγούμε ένα παρελθόν που θυμόμαστε αφαιρετικά και αποσπασματικά. Αγωνιούμε για ένα μέλλον άγνωστο και αβέβαιο. Ενδιάμεσα, ένα παρόν που το αφήνουμε να περνάει απαρατήρητο. Σαν να παραδίδουμε αδιάφορα τις στιγμές του στο παρελθόν ώστε να τις νοσταλγήσουμε με την ησυχία μας στο μέλλον.
Όμως η ζωή στο σύνολο της δεν είναι παρά ένα συνεχές παρόν και συνεπώς φευγαλέα. Η κάθε στιγμή μας είναι μοναδική και ανεπίστρεπτη. Και αυτό την κάνει σημαντική.
Μπορούμε να αιχμαλωτίσουμε αυτή την ανεπίστρεπτη στιγμή αν τη «συλλάβουμε», την αποτυπώσουμε ως εικόνα και την εκτυπώσουμε αμέσως σε μια και μοναδική απτή φωτογραφία;
Μπορούμε να καταργήσουμε την έννοια του διαιρεμένου σε παρελθόν, παρόν και μέλλον, χρόνου με μια φωτογραφία που κανείς ανυποψίαστος δεν θα μπορεί να πει με σιγουριά αν έχει τραβηχτεί το 1985 ή το 2023; Και αφού η στιγμή της λήψης δεν θα μπορεί να προσδιοριστεί μέσα στο χρόνο, θα είναι δυνατόν να προσδιοριστεί η γενιά που ανήκει το πρόσωπο που απεικονίζεται σε αυτή;»
Η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια Βένια Παστάκα γράφει για το project:
«Στην Ιστορία της Τέχνης, ο χρόνος παρουσιαζόταν πάντα με την μορφή του "memento mori", μιας διαρκούς υπενθύμισης του σύντομου της ζωής και της αναλωσιμότητας του ανθρώπου. Αναπόφευκτα μέσα από την δουλειά μου και την τριβή με αυτά τα έργα, η εικόνα του άπιαστου χρόνου, που βρίσκεται σε συνεχή ροή, που είναι αμείλικτος και σκληρός πάνω μας, μου δημιουργεί ένα αίσθημα αγωνίας και διαρκούς συνειδητοποίησής του.
Αυτό το αίσθημα του να αιχμαλωτίζεις το φευγαλέο, το άπιαστο, που μέσα του εμπεριέχει πέρα από τη μορφή μας, στοιχεία της διάθεσης και της - έστω και στιγμιαίας - ψυχικής μας κατάστασης είναι το μεγάλο δώρο της φωτογραφίας. Μια στιγμή που αποτελεί την απόλυτη αλήθεια, που δεν επιδέχεται διορθώσεις και επεμβάσεις και αφήνεται γυμνή στο εκάστοτε βλέμμα που θα πέσει πάνω της».
Info
Χώρος: Mosaico Fine Art Studio , Καισαρείας 18, 115 27, Αθήνα
Τηλ: 693 7049 663 - 697 3026 590
Εγκαίνια: Σάββατο 6 Μαΐου 2023. Ώρα : 18:00
Διάρκεια: 6 – 17 Μαΐου 2023
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή : 18:00-21:00 και Σάββατο: 11:00-16:00
(Κυριακή, Δευτέρα: Κλειστά. Επισκέψεις εκτός ωραρίου μόνο κατόπιν ραντεβού)
Κείμενα: Παναγιώτης Καλυβίτης (Συγγραφέας-Σκηνοθέτης-Ηθοποιός), Σοφία Καψούρου (Συγγραφέας- Σκηνοθέτις- Ηθοποιός), Κική Μαυρίδου ( Συγγραφέας-Ηθοποιός), Βένια Παστάκα ( Ιστορικός Τέχνης, Επιμελήτρια), Έλλη Πράντζου ( Συγγραφέας – Ηθοποιός)
Μετάφραση κειμένων: Μελίνα Χατζή
Σχεδιασμός εντύπων: Ελευθερία Κωτσού
Βίντεο: Δημήτρης Κατσαρής, Villy Calliga
Χορηγός: Macart
Χορηγοί επικοινωνίας: Athens Voice, Influence Magazine
Βιογραφικό:
Η Villy Calliga ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Παράλληλα με τις πανεπιστημιακές σπουδές της σπούδασε φωτογραφία, ψηφιακή επεξεργασία εικόνας, γραφιστική και σχεδιασμό εντύπου.
Ως φωτογράφος, εκτός από προσωπικά project (φωτογραφικά και ψηφιακού κολλάζ) έχει δημοσιεύσει σε εφημερίδες και περιοδικά σειρές πορτραίτων προσώπων από το χώρο της τέχνης, των γραμμάτων και της πολιτικής ενώ έργα της έχουν παρουσιαστεί σε εκθέσεις μέσω της εικαστικής πλατφόρμας Dogma Athens στην οποία συμμετέχει. Έχει διοργανώσει και επιμεληθεί κύκλους εκθέσεων ζωγραφικής και φωτογραφίας στην Αθήνα. Το 2022 συνεπιμελήθηκε με την Kateryna Radchenko την έκθεση "Ukraine: Days of Invasion, Days of Resistance" που παρουσιάστηκε στη Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.
Ως δημοσιογράφος, συνεργάζεται με εφημερίδες και περιοδικά όπου παρουσιάζει πρόσωπα και θέματα από το χώρο της τέχνης και του πολιτισμού.