Η Κοπεγχάγη είναι πλέον γνωστή για την ποιότητα ζωής των κατοίκων της, όπως την κατατάσσουν διεθνείς έρευνες. Η εικόνα της πόλης ως προς τον υπόλοιπο πλανήτη είναι ελκυστική λόγω της σταθερής οικονομίας, της υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικού προγράμματος και κοινωνικής ασφάλειας ενώ ταυτόχρονα είναι και μία από τις πλέον εύκολες ως προς τη διαβίωση, λόγω του συστήματος μαζικών μεταφορών της, των υποδομών της για τους χρήστες ποδηλάτου και των περιβαλλοντικών πολιτικών της.
Η Monocle χαρακτήρισε την Κοπεγχάγη ως την «πόλη με τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης» το 2013, εξαιτίας των ανοιχτών της χώρων, της αυξημένης δραστηριότητας στους δρόμους, τον αστικό σχεδιασμό με έμφαση στους ποδηλάτες και τους πεζούς, και χαρακτηριστικά που ενθαρρύνουν την απόλαυση της αστικής ζωής με έμφαση στην κοινότητα, τον πολιτισμό και την κουζίνα. Ο Τίμος Λύτρας επισκέφθηκε την πόλη για επαγγελματικούς λόγους και εντόπισε τρεις αξιόλογες εκθέσεις που μας προτείνει σε περίπτωση που έχετε στο πρόγραμμα να ταξιδέψετε προς τα εκεί.
H Κοπεγχάγη είναι μια μικρή ήρεμη πόλη. Οι κάτοικοι έχουν εκμεταλλευτεί τα κανάλια της και έχουν φτιάξει πάνω τους πολλά ωραία κτίρια, από παλάτια του προηγούμενου αιώνα μέχρι σύγχρονα κέντρα τέχνης. Ένα από αυτά είναι το Black Diamond που στεγάζει εκθέσεις φωτογραφίας.
Όταν το επισκέφθηκα φιλοξενούσε δύο εκθέσεις. Η πρώτη ήταν της πολύ γνωστής φωτογράφου των αρχών του προηγούμενου αιώνα, Lee Miller, που έζησε από το 1907 εως το 1977.
David E. Scherman, dressed for war. London, 1943 Photo: © Lee Miller Archives 2022. www.leemiller.co.uk
Η έκθεση είναι πολύ σωστά δομημένη και περιλαμβάνει φωτογραφίες μόδας από την πρώτη περίοδο της Miller για τη Vogue και τη Guerlain και πολλές από τις πολύ δυνατές φωτογραφίες της που περιγράφουν τη φρίκη του δευτέρου παγκόσμιου πολέμου, φωτογραφίες που έβγαλε ως επίσημη πολεμική ανταποκρίτρια της Vogue. Μεταξύ αυτών είναι και η εμβληματική φωτογραφία που η ίδια κάνει μπάνιο στη μπανιέρα του Χίτλερ, το σπίτι του Χίτλερ που παραδίδεται στις φλόγες, ο βομβαρδισμένος ναός της Κολωνίας αλλά και φωτογραφίες νεκρών αιχμαλώτων πολέμου και γερμανών στρατιωτών.
Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης φωτογραφίες από την περίοδο που η Μίλλερ έζησε στην Αίγυπτο καθώς και πορτραίτα των Πικάσο, Μαν Ρέυ, Τσάρλι Τσάπλιν, Ρενέ Μαγκρίτ, Κοκτώ και Κολέτ.
Info
Διάρκεια Από: 17. Ιουνίου 2022 Έως: 14. Ιανουαρίου 2023
Place: The Black Diamond, Copenhagen
Η δεύτερη έκθεση που φιλοξενείται στο Μαύρο Διαμάντι έχει τίτλο “The camera and us” . Ξεκινάει με μια αναδρομή στην εξέλιξη των φωτογραφικών τεχνοτροπιών αλλά και πώς με αυτές οι σκανδιναβοί φωτογράφοι απαθανάτιζαν κυρίως πορτραίτα κάθε είδους. Στη συνέχεια παρουσιάζονται πολλοί σκανδιναβοί φωτογράφοι των επόμενων ετών και ειδικά από τη δεκαετία του ‘70 και μετά, έως σήμερα όπου γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη γενιά του instagram. Στην πορεία αυτής της μεγάλης διαδρομής παρουσιάζονται εξειδικευμένα θέματα όπως αυθεντικές φωτογραφίες από αστυνομικές ταυτότητες και διαβατήρια, αυθεντικά οικογενειακά άλμπουμ αλλά και μέρη από τη δουλειά σύγχρονων φωτογράφων που περιλαμβάνουν πορτραίτα καθώς και φωτογραφία ντοκιμαντέρ που ασχολείται με κοινωνικά ζητήματα των σκανδιναβικών χωρών. Επιπλέον, στην έκθεση αυτή περιλαμβάνονται φωτογραφίες των August Sander, Walker Evans, φωτογραφίες από το project του Peter Funch σε μιά γωνία στη Νέα Υόρκη καθώς και φωτογραφίες του Martin Parr.
Η επόμενη στάση ήταν στη γκαλερί “Υellow corner”, μια μικρή αλλά πολύ καλόγουστη γκαλερί στο κέντρο της πόλης. Εδώ εκτίθενται έργα των Bolgov and Lobanov Ruslan, το project του Ludwig Fabre "California dreaming" καθώς και των Βernhard Hartmann, Alfredo Sanchez και Damien Dufresne. Σε συζήτηση με τον ιδιοκτήτη της γκαλερί, μου είπε πως μόλις τώρα αρχίζει σιγά σιγά και ενδιαφέρεται η δανέζικη κοινωνία για την αγορά φωτογραφιών, καθώς μέχρι πρόσφατα η φωτογραφία δε θεωρείτο τέχνη που αξίζει να δώσεις χρήματα για να αγοράσεις. Οι τιμές στη γκαλερί “Υellow corner” ξεκινούν από 100€ για τις μικρές φωτογραφίες και φτάνουν τις 5000€.