Γεννιέται σαν σήμερα 14 Μαρτίου του 1879, ο "'Ανθρωπος" του εικοστού αιώνα, κατά το περιοδικό Time, ο Γερμανο-ελβετο-αμερικανοεβραίος θεωρητικός φυσικός που άνοιξε νέους δρόμους για την αντίληψη του κόσμου με την διατύπωση της Ειδικής και της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας (1905). Τιμήθηκε με το Νόμπελ το 1921 για την ανακάλυψη του φωτοηλεκτρικού φαινομένου. Αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος επιστήμονας του περασμένου αιώνα και ένας από τους μεγαλύτερους διανοητές όλων των εποχών.
Ανίκανος να μιλήσει μέχρι την ηλικία των τριών ετών, ο Albert Einstein, ο άνθρωπος του οποίου το όνομα έγινε συνώνυμο με την ιδιοφυΐα, υπήρξαν υποψίες ότι ήταν διανοητικά καθυστερημένος . Στην πρώτη φωτό του άλμπουμ που σας παρουσιάζουμε, τον βλέπουμε μαζί με την αδελφή του, Μάγια. Ο Αϊνστάιν τα θαλάσσωσε τόσο πολύ σαν μαθητής στο Μόναχο, όπου πήγε σχολείο, σε τέτοιο βαθμό όπου έχει μείνει στην ιστορία πως ένας από τους δασκάλους του τον αποκάλεσε καθυστερημένο και τεμπέλη.
Ωστόσο, τα μαθηματικά ήταν το μοναδικό ισχυρό σημείο του: Όταν ο Αϊνστάιν εγκατέλειψε το σχολείο στην ηλικία των 15 ετών, ο δάσκαλός του ισχυρίστηκε δεν είχε μείνει τίποτα παραπάνω για να τον διδάξει ...
Ένα χρόνο πριν κερδίσει το βραβείο Νόμπελ το 1921 για τη φυσική, ο Αϊνστάιν, που εμφανίζεται εδώ, στη δεύτερη φωτό του slideshow, έξω από το εργαστήριο του Βερολίνου, είχε μπει ήδη σε μία διαδικασία σύγκρισης με όλους τους μεγάλους άνδρες της ιστορίας από τον Ιησού μέχρι τον Κοπέρνικο. Η γενική θεωρία της σχετικότητας έχει πρόσφατα αποδειχθεί σωστή , ο μόλις 40χρονος φυσικός αντέδρασε με το τυπικό σκληρό χιούμορ του :
«Αισθάνομαι τώρα κάτι σαν πόρνη καθένας θέλει να ξέρει τι κάνω όλη την ώρα και όλοι θέλουν να με επικρίνουν ..."
Στη δεκαετία του 1920 , ο Αϊνστάιν χρησιμοποιεί την αναγνωρισιμότητά του για να μιλήσει για τον Σιωνισμό, πασιφισμό και τη δημοκρατία τόσο συχνά όσο έκανε για να μιλήσει για τα πιο λεπτά σημεία της σχετικότητας. Ταξίδευε στο εξωτερικό τακτικά κατ 'εντολή των διαφόρων σιωνιστικών ομάδων, ο Αϊνστάιν έγινε ένας πρωταρχικός στόχος για τις αντισημιτικές δυνάμεις συγκεντρώνοντας δύναμη στην πατρίδα του τη Γερμανία . Στη φωτό 4 του slideshow απεικονίζεται εδώ να πλαισιώνεται από κορυφαίους Σιωνιστές Meachim Usishkin, Chaim Weizman , τον μελλοντικό πρόεδρο του Ισραήλ και Theodor Herzl Benjamin .
Μετά την αναχώρηση από τη Γερμανία το 1933 κατά την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία, ο Αϊνστάιν επικεφαλής για το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, όπου έγινε μέλος του Ινστιτούτου Προηγμένων Μελετών των μαθηματικών . Συνήθως τον υποδέχονται τα πλήθη με επευφημίες σαν να ήταν αστέρας του Χόλιγουντ. Ο Αϊνστάιν σε ένα στιγμιότυπο τον Δεκέμβριο του 1934 φαίνεται να εξηγεί την εξίσωση του E = mc2 σε μια ομάδα δημοσιογράφων στο Carnegie Institute of Technology του Πίτσμπουργκ.
Η μητέρα του Αϊνστάιν τον εισήγαγε στο βιολί στην ηλικία των έξι ετών, σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει τις αποτυχίες του στο σχολείο. Ο Αϊνστάιν, τελικά, έγινε ένας ολοκληρωμένος ερασιτέχνης βιολιστής, λαμβάνοντας ιδιαίτερη χαρά στην εκτέλεση του Μότσαρτ και σε συζητήσεις που να έχουν θέμα τις ομοιότητες ανάμεσα στη μουσική και τα μαθηματικά. Ο γιος του, Hans Albert , θυμάται πως «κάθε φορά που ένιωθε ότι είχε έρθει στο τέλος του δρόμου ή σε μια δύσκολη κατάσταση στη δουλειά του, θα έβρισκε καταφύγιο στη μουσική, και ότι συνήθως τον βοηθούσε να ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες . "
Η δεύτερη σύζυγός του Αϊνστάιν, Έλσα, ήταν ένα οικείο θέαμα για τους οπαδούς του σε όλα τα ταξίδια του ανά τον κόσμο . Μια μακρινή ξαδέλφη από την επαρχία, η Έλσα τον υπηρέτησε κυριολεκτικά αγνόωντας την πολυάσχολη ζωή του Άλμπερτ, μέχρι και σε επιστημονικά ζητήματα, πάντα με την έγκριση του συζύγου της. Κάποια φορά είπε ένας συνάδελφός του : - Ο Αϊνστάιν μπορεί να είναι το λιοντάρι ανάμεσα στους στοχαστές , αλλά αυτή η καλή γυναίκα αισθάνθηκε, και δικαίως, ότι σε μεγάλο βαθμό ο κόσμος του το χρωστούσε σε αυτήν."
Από τη δεκαετία του 1930 και μετά, ο Αϊνστάιν επικεντρώθηκε στις επιστημονικές του θεωρείες σχετικά με την ενοποιημένη θεωρία πεδίου , μια ενιαία εξίσωση που θα εξέφραζε τη σχέση μεταξύ όλων των ιδιοτήτων της ύλης και της ενέργειας στο σύμπαν. Παρά το γεγονός ότι ο Αϊνστάιν δεν ήταν ποτέ επιτυχής στην προσπάθειά του, η πίστη του παρέμεινε ισχυρή στο ότι το σύμπαν είναι σχεδιασμένο με πλήρη ακρίβεια . Όπως κάποτε χαριτολογώντας είπε: - Η πολιτική είναι για το τώρα . Οι εξισώσεις είναι για την αιωνιότητα . "
"Politics are for the moment. Equations are for eternity."
Ο Αϊνστάιν, σε μια τελετή στο Trenton (στην όγδοη φωτό), NJ , έγινε πολίτης των ΗΠΑ την 1η Οκτωβρίου το 1940. Ανησυχώντας από την είδηση ότι η Γερμανία είχε επιτυχώς διασπάσει ένα άτομο ουρανίου, είχε "καταπιεί" τον πασιφισμό του ένα χρόνο νωρίτερα για να προτρέψει τον Πρόεδρο Franklin Roosevelt να εντείνει στις ΗΠΑ την κατασκευή της ατομικής βόμβας . Ο Αϊνστάιν θα υποστηρίξει ενεργά τον πόλεμο των Συμμάχων κατά του φασισμού δουλεύοντας ως σύμβουλος για τα όπλα με το μέρος του Ναυτικού των ΗΠΑ.
Ποτέ άνετος με τον τίτλο: "Ο πατέρας της ατομικής ενέργειας», ο Αϊνστάιν ήταν στοιχειωμένος από τον φόβο ότι η ατομική βόμβα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και πάλι. Το 1950, με την ανάπτυξη της βόμβας υδρογόνου , ο Αϊνστάιν σε τηλεοπτική του συνέντευξη μέσω του NBC μίλησε για την ιδέα του για ειρήνη σε έναν πυρηνικό κόσμο: μια ενιαία παγκόσμια κυβέρνηση που να απαρτίζεται από τις ΗΠΑ , την U.S.S.R. και την Μεγάλη Βρετανία , που θα ήλεγχαν τη γνώση για την κατασκευή της ατομικής βόμβας
Μέχρι το τέλος της ζωής του το 1955 , η εικόνα του Αϊνστάιν είχε ξεθωριάσει από τη δημόσια σκηνή , αλλά οι ιδέες του σχετικά με το σύμπαν συνέχιζαν να μεταμορφώνουν τον κόσμο.
Μια ημιτελής δήλωση για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας του Ισραήλ βρέθηκε κατά τη στιγμή του θανάτου του " What I seek to accomplish is simply to serve with my feeble capacity truth and justice at the risk of pleasing no one."
Πηγή: Time magazine
Μετάφραση-Απόδοση: Δώρα Λαβαζού
Inspiration for writing this:
- First image. Photo credit: BETTMANN / CORBIS First image. Photo credit: BETTMANN / CORBIS
- Second image. Photo credit: BETTMANN / CORBIS Second image. Photo credit: BETTMANN / CORBIS
- Third image. Photo credit: BETTMANN / CORBIS Third image. Photo credit: BETTMANN / CORBIS
- Fourth image. Photo credit: AP Fourth image. Photo credit: AP
- Fifth image. Photo Credit: BETTMANN / CORBIS Fifth image. Photo Credit: BETTMANN / CORBIS
- Sixth image.Photo credit: UNDERWOOD & UNDERWOOD / CORBIS Sixth image.Photo credit: UNDERWOOD & UNDERWOOD / CORBIS
- Seventh image. Phoito credit: AP Seventh image. Phoito credit: AP
- Eighth image. Photo credit:ACME / BETTMAN-CORBIS Eighth image. Photo credit:ACME / BETTMAN-CORBIS
- Ninth imagePhoto credit: Bettman/Corbis Ninth imagePhoto credit: Bettman/Corbis
- Tenth image. Photo credit:LUCIEN AIGNER / CORBIS Tenth image. Photo credit:LUCIEN AIGNER / CORBIS
https://www.ifocus.gr/magazine/editors-choice/301-alvertos-ainstain-albert-einstein-1879-1955#sigProId3db196eec7