Η δημιουργία μιας ταινίας και η φωτογραφία πήγαιναν πάντα χέρι- χέρι καθώς η κινηματογράφηση που θεωρείται απόγονος της φωτογραφικής τέχνης χωρίς φωτογραφία, είναι μια χαμένη υπόθεση. Η ικανότητα να παρουσιάσεις κινούμενες εικόνες σχετίζεται άμεσα με τη φωτογραφία.
Αν πραγματικά ένας φωτογράφος θέλει να βελτιώσει τις ικανότητες του πρέπει να μελετήσει πώς οι δημιουργοί ταινιών και οι κινηματογραφιστές απαθανατίζουν κινούμενες εικόνες στην οθόνη, όπως και να μελετάνε το έργο των φωτογράφων μέσα από ντοκιμαντέρ.
Σας παρουσιάζουμε 21 αξιομνημόνευτες ταινίες που αφορούν στη φωτογραφία και που κάθε φωτογράφος πρέπει να δει.
One hour photo (2002)
Σε αυτό το σκοτεινό θρίλερ ο Σάι, ένας μοναχικός φωτογράφος, φαντασιώνεται ότι αποτελεί μέλος της οικογενείας των Γιόρκιν, των οποίων εκτυπώνει για πάρα πολλά χρόνια τις φωτογραφίες τους. Οι φαντασιώσεις του ωστόσο, παίρνουν επικίνδυνη τροπή, όταν ανακαλύπτει ότι ο Γιόρκιν απατά τη σύζυγο του και αποφασίζει να τον τιμωρήσει, λες και είναι κάτι που τον αφορά άμεσα.
High Art (1998)
Μια ταινία ανεξάρτητης παραγωγής με έντονη μελαγχολική διάθεση και όμορφα πλάνα. Η ηρωίδα της ταινίας Radha Mitchell είναι μια βοηθός συντάκτη σε ένα μικρό περιοδικό που ερωτεύεται την ομοφυλόφιλη και εθισμένη στα ναρκωτικά φωτογράφο Ally Sheedy. Και οι Εκμεταλλεύονται εκατέρωθεν η μια την άλλη με σκοπό να προωθήσουν την καριέρα τους.
Rear Window (1958)
Ο κύριος χαρακτήρας James Stewart πρωταγωνιστεί δίπλα στην Grace Kelly στο κλασσικό θρίλερ του Hitchocκ αφορά ένα φωτογράφο που μετά από τραυματισμό αναγκάζεται να μείνει καθηλωμένος σε αναπηρική καρέκλα μέχρι να αναρρώσει. Σε αυτό το χρονικό διάστημα περνά το χρόνο του κατασκοπεύοντας τις συνήθειες και τις ζωές των γειτόνων του μέσα από το φακό της φωτογραφικής του μηχανής. Όλα αλλάζουν τη στιγμή που θεωρεί ότι είδε να διαπράττεται ένας φόνος.
Closer (2004)
Η Julia Roberts υποδύεται μια φωτογράφο πορτραίτων η οποία εμπλέκεται συναισθηματικά σε ένα ερωτικό τρίγωνο με δύο χαρακτήρες που υποδύονται ο Jude Law και ο Clive Owen. Αν και η ταινία δείχνει ένα μικρό κομμάτι από την πλευρά της φωτογραφίας, δίνει μια ακριβή απεικόνιση της φωτογραφικής διαδικασίας.
Pecker (1998)
Μια υπέροχη ταινία με μια αίσθηση που ενισχύεται από την καλλιτεχνική υδιοφυία του John Waters πίσω από την κάμερα. Ο Edward Furlong δίνει μια εξαιρετική ερμηνεία ως υπάλληλος καταστήματος σε κατάστημα πώλησης σάντουιτς γίνεται διάσημος με τις φωτογραφίες των φίλων του και της οικογένειας τουόταν ανακαλύπτεται από ένα έμπορο τέχνης στην πόλη που τον οδηγεί στον κόσμο της καλλιτεχνικής φωτογραφίας. Η έμπνευση και το μάτι του ίδιου, ξεδιπλώνουν δυνατότητες που αναδεικνύουν πηγαία δημιουργία, πέρα από τις τεχνικές λεπτομέρειες και το χειρισμό της μηχανής.
Blow up (1966)
Μια ταινία της δεκαετίας του 60΄ που θεωρείται πλέον καλτ, έχει ως θέμα τον Thomas, ένα φωτογράφο μόδας. Ο πρωταγωνιστής ( David Hemmings) ανακαλύπτει τυχαία, ότι έχει αποθανατίσει ένα φόνο στο πίσω μέρος του φόντου μιας φωτογραφίας, καθώς εμφάνισε το φιλμ στο σκοτεινό θάλαμο.
Proof (1991)
Μια λιγότερο γνωστή ταινία από την προ – Gladiator εποχή ο Rusell Crow του οποίου ο χαρακτήρας περιγράφει στο τυφλό φωτογράφο ( Hugo Weaning) τις φωτογραφίες που είχε αποθανατίσει. Στη συγκεκριμένη ταινία προβάλλεται μια άλλου είδους αλληλεπίδραση με το περιβάλλον. Αυτή της εμπιστοσύνης στο δίαυλο επικοινωνίας και το ένστικτο του καλλιτέχνη να συνδέεται άρρηκτα με αυτή. Ακούγεται κλισέ, αλλά η ταινία ήταν υπέροχα γυρισμένη όπως και η ερμηνεία του Rusell Crow.
Under Fire ( 1983)
Τρεις δημοσιογράφοι σε ένα ρομαντικό τρίγωνο, βρίσκονται εμπλεκόμενοι σε πολιτικές ίντριγκες τις τελευταίες μέρες του διεφθαρμένου καθεστώτος στη Νικαράγουα, προτού καταρρεύσει από την επανάσταση του 1979. Ο πρωταγωνιστής, ( Nick Nolte) εμπλέκεται πολιτικά και παραχαράσσει τα ντοκουμέντα προς όφελος των ανταρτών. Καλό δείγμα ρεαλισμού με αρκετές ατμοσφαιρικές στιγμές.
City of God ( 2002)
Η ψυχρή και σκληρή απεικόνιση της ζωής δυο παιδιών που μεγαλώνουν στους δρόμους και τους καταυλισμούς της Βραζιλίας . Ο Μπουσκαπέ μεγαλώνει στην Πόλη του Θεού, μια λαϊκή συνοικία του Ρίο ντε Τζανέιρο, που από την «ερασιτεχνική» εγκληματικότητα της δεκαετίας του ‘60, περνά στο οργανωμένο έγκλημα μέσα από τη διακίνηση των ναρκωτικών και τον πόλεμο των συμμοριών στη δεκαετία του ’70. Εκείνος, ωστόσο, καταφέρνει να βρει διέξοδο, χάρη στην ενασχόλησή του με τη φωτογραφία.
Δε θεωρείται απλώς η καλύτερη ταινία που αφορά στη φωτογραφία, αλλά περιλαμβάνεται στις καλύτερες ταινίες των τελευταίων ετών.
Gentleman’s Relish (2001)
Σε αυτή την υστερικά υψηλού πνεύματος κωμωδία που διαπραγματεύεται τις αρχές του 20ου αιώνα στο Λονδίνο, ο απογοητευμένος καλλιτέχνης Kingdom Swann, που υποδύεται ο Billy Conolly δέχεται ένα δώρο ( μια φωτογραφική μηχανή) που αλλάζει τη ζωή του. Ξεκινώντας μια νέα καριέρα στη φωτογραφία εκφράζει την καλλιτεχνική του ικανότητα στα γυμνά πορτραίτα σε κλασσικά σκηνικά ενώ ο ίδιος μεταμορφώνεται σε ένα πετυχημένο φωτογράφο της υψηλής κοινωνίας.
Everlasting Moments (2008)
Μια Σουηδική ταινία για μια γυναίκα που κερδίζει μια φωτογραφική μηχανή σε μια λοταρία του πολέμου. Ο πρωταγωνιστικός χαρακτήρας που παίζεται από τη Maria Heiskansen, αναπτύσσει μια συναρπαστική σχέση με την φωτογραφία. Η αγάπη της για τη φωτογραφική Τέχνη και η απόφαση να κρατήσει τη φωτογραφική μηχανή αλλάζει τελικά τη ζωή της. Καταφέρνει να δει τον κόσμο διαφορετικά, να ταΐσει τα έξι παιδιά της και όλα αυτά θα της δώσουν το κουράγιο να αντέξει τον βίαιο, μέθυσο αλλά και αγαπημένο της σύζυγο.
Fur: An Imaginary Portrait of Diane Arbus (2006)
Η Nicol Kidman πρωταγωνιστεί στη βιογραφική ταινία με θέμα τη θρυλική Αμερικανίδα φωτογράφο ‘’ Diane Arbus’’ (Fur). Η ταινία προβάλλει μια μοναχική και ντροπαλή υπηρέτρια στη Νέα Υόρκη ξεκινά μια διαδρομή στον κόσμο της φωτογραφίας, δημιουργώντας εικόνες ανθρώπων έξω από τα πρότυπα και τα στενά όρια που επιτάσσει η κοινωνία.
The Secret Life of Walter Mitty (2013)
Ο Ben Stiller υποδύεται τον Walter Μitty ένα αρνητικό διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στο Life Magazine, ο οποίος χάνει το αρνητικό φωτογραφίας που θα κοσμούσε το τελευταίο εξώφυλλο της έντυπης έκδοσης του. Αυτό θα αποτελέσει την αφορμή για να ξεκινήσει ένα περιπετειώδες ταξίδι με σκοπό να βρει το πούτιμο κομμάτι φιλμ αλλά και τον πραγματικο εαυτό του.
Harrison’s Flower (2000)
H Andie MacDowell πρωταγωνιστεί ως σύζυγος του εξαφανισμένου φωτορεπόρτερ ο οποίος κάλυπτε τον πόλεμο της Γιουκοσλαβίας το 1991. Οργανώνει μια ομάδα με 2 φωτογράφους ( Brendon Gloeson) και ( Adrien Brody) με σκοπό να βρούνε το χαμένο σύζυγο της.
Born into Brothels (2004)
Δυο κινηματογραφιστές ταξιδεύουν στους οίκους ανοχής στην Καλκούτα και δίνουν φωτογραφικές μηχανές σε παιδιά που εργάζονται ως πόρνες για να φωτογραφήσουν την καθημερινότητα τους. Το αποτέλεσμα είναι μια εντυπωσιακή και συγκλονιστική ματιά στον κόσμο τους που είχε σαν αποτέλεσμα οι εικόνες τους να εκτεθούν σε γκαλερί στη Νέα Υόρκη.
War photographer (2001)
Μια στενή ματιά από την καριέρα του φωτορεπόρτερ James Nachtwey ο οποίος φωτογράφιζε στους δρόμους τη φρίκη του πολέμου. Εκτός από τη φωτογραφική του δουλειά, οι θεατές μπαίνουν στο μυαλό του Nachtwey καθώς ψάχνει μάταια τη λογική πίσω από τη βιαιότητα και τη σκληρότητα του πολέμου.
The Mexican Suitcase (2011)
Το 2007 φωτογραφίες που είχαν χαθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να τις έχει δει κανένας από τον Robert Capa και δυο άλλων πολεμικών φωτογραφικών ανταποκριτών του David Seymour και του Gerda Taro εμφανίστηκαν μυστηριωδώς στην πόλη του Μεξικού.
Annie Leibovitz “ Life Through A Lens’’ ( 2008)
Ανακαλύπτουμε την Annie Leibovitz μέσα από τα μάτια αγαπημένων διασημοτήτων που έχει φωτογραφήσει όπως η Whoopi Goldeberg, η Kirsten Dunst, η Kiera Knightly, o Mick Jagger και άλλοι.
Guest of Cindy Sherman ( 2008)
Σε αυτό το ντοκιμαντέρ η ντροπαλή Cindy Sherman , που θεωρείται χαμαιλέοντας της φωτογραφικής τέχνης, μιλάει για το πως είναι να είσαι μάστερ της μεταμφίεσης καθώς δημιούργησε ένα προσωπικό ύφος συνεχόμενων παραλλαγών φωτογράφησης. Ο θεατής μπορεί να νιώσει μια αίσθηση οικειότητας ως προς τις καλλιτεχνικές μεθόδους της Cindy Sherman παρακολουθώντας το αφιέρωμα.
Frames from the Edge: Helmut Newton ( 2009)
Το ντοκιμαντέρ παρατηρεί τη σχέση ανάμεσα στην πορνογραφία και τη φωτογραφία ακολουθώντας τον Helmut Newton στη δημιουργία προκλητικών εικόνων στις αγαπημένες του τοποθεσίες λήψης φωτογραφιών, όπως το Παρίσι, το Βερολίνο, Λος Άντζελες και Μόντε Κάρλο.