Η Χριστίνα Καλλιγιάννη δεν αυτοπροσδιορίζεται ως «συγγραφέας» αλλά σαν «φωτογράφος που έγραψε ένα μυθιστόρημα». Οι «Στιγμές Παράλληλες» είναι ένα μυθιστόρημα για τον έρωτα, τη φιλία και τις δύσκολες ισορροπίες μεταξύ παρόντος και παρελθόντος, η σπονδυλική του στήλη ωστόσο είναι ένα φωτογραφικό έργο.
Αξιοποιώντας μια ήδη γνωστή στους φωτογράφους ιδέα σαν μια καλή βάση αφήγησης η ιστορία τοποθετείται σε ένα σαφώς ορισμένο και αναγνωρίσιμο σημείο της Αθήνας, την παραλιακή λεωφόρο της.
Η Μπερναντέτ και ο Άγης συναντιούνται τυχαία. Αυτή είναι φωτογράφος, ταγμένη στη δημιουργία ενός ψηφιδωτού έργου που αποτυπώνει τον «Χρόνο». Αυτός είναι σχεδιαστής τατουάζ. Η Μπερναντέτ βάζει τον Άγη στη ζωή της και σύντομα συνειδητοποιεί ότι πολλά χρόνια πριν στάθηκε υπαίτιος για το θάνατο της οικογένειας της κολλητής της φίλης, Ανναμπέλλας. Παρ’ όλα αυτά αποφασίζει να τον κρατήσει στη ζωή της, κρυφά από τη φίλη της. Στον ίδιο δεν αποκαλύπτει ότι γνωρίζει το περιστατικό του παρελθόντος και δεν του μιλάει ποτέ για τη φιλία της με την Ανναμπέλλα. Την ίδια περίοδο ο Σταύρος, ανιψιός της Ανναμπέλλας, αποφασίζει να ερευνήσει την ιστορία της οικογένειάς του. Μεταξύ Αθηνών και Μάλτας, υφαίνεται ένα πλέγμα σχέσεων ενοχής, εξόφλησης παλιών οφειλών και δημιουργίας νέων που αναγκάζει τους πρωταγωνιστές να επαναπροσδιορίσουν τη θέση τη δική τους στον κόσμο και τη θέση τους απέναντι σε οικείους και αγαπημένους. Στις δύσκολες διαδρομές αυτής της ιστορίας, η Μπερναντέτ και ο Άγης αντιμετωπίζουν τις στροφές και τα σκαμπανεβάσματά της μέσα από τις φωτογραφίες της αυτή και τα σχέδιά του αυτός.
Στο βιβλίο διαφαίνεται η τάση της δημιουργού για φωτογραφίες που συνοδεύονται από κείμενα περισσότερο βιωματικά παρά «ακαδημαϊκά» και οι λέξεις συμπληρώνουν τις – νοερές – εικόνες και ανασταίνουν φωτογραφίες που έχουν πράγματι υπάρξει και δημοσιευτεί από ταξίδια στη Μάλτα και την Ταϊλάνδη.
Η ίδια η συγγραφέας λέει «οι φωτογράφοι έχουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι οποιουδήποτε άλλου θέλει να γράψει: έχουν τις φωτογραφίες που έχουν τραβήξει οι ίδιοι, έχουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις που συνόδευαν τις φωτογραφίες τους τη στιγμή του κλικ κι αυτό είναι ανεκτίμητο υλικό για να ξεκινήσει κανείς».
Το βιβλίο θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 13 Μαΐου και ώρα 19:30 στο βιβλιοπωλείο / καφέ “Booktalks” στο Παλαιό Φάληρο (Αρτέμιδος 47)