Μετά από τρία βιβλία,-ένα δικό του και δύο σε ποιητικές συμμετοχές,- ο εικαστικός φωτογράφος Παναγιώτης Φτάρας έρχεται ως συνοδοιπόρος στην έκτη ποιητική δημιουργία, της Μάγδας Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη, με τον τίτλο «Αντανακλάσεις». που εκδόθηκε τον περασμένο Ιούνιο. Τριάντα εννέα ποιήματα που γράφτηκαν τα δύσκολα χρόνια της δοκιμασίας του λαού μας αλλά και της δικής της προσωπικής αναζήτησης. Από την εποχή των αγανακτισμένων και εντεύθεν. Αφυπνιστικά, αγωνιστικά αλλά και με το άρωμα Αιγαίου που χαλαρώνουν τα πάθη και ταξιδεύουν τους εραστές της Ποίησης σε άλλα μονοπάτια φυγής. Ποιήματα γραμμένα για την ατομική και συλλογική ευθύνη του λαού που την απασχολούν, τη πονούν και την αγανακτούν.
Ο Παναγιώτης Φτάρας ταυτίστηκε με το ποιητικό έργο με έναν δικό του μοναδικό και ξεχωριστό τρόπο και έβαλε με την εικαστική του ματιά και αντίληψη την προσωπική του σφραγίδα. Γνωρίζοντας την ίδια τη δημιουργό, σε προσωπικό φιλικό επίπεδο, μετουσίωσε τους στίχους της. Δεν ήταν δύσκολο να εμπνευστεί από την ποίηση της και τα κλικ του φακού να αποτυπωθούν στο χαρτί. Κατάφερε με την ευαισθησία και τη γνώση του πάνω στο φακό να δημιουργήσει 13 υπέροχες, ασπρόμαυρες, μινιμαλιστικές φωτογραφίες που ξεχωρίζουν.
Οι αναγνώστες έχουν στα χέρια τους ένα ξεχωριστό βιβλίο που θα απολαύσουν φωτογραφικά αλλά και θα προβληματιστούν ποιητικά. Η φωτογραφία έρχεται να συμπληρώσει την Αίσθηση της όρασης. Δυο Τέχνες, δυο Αισθήσεις που αγκαλιάζονται, που διδάσκεται η μία από την άλλη. Λέγεται πώς είναι δύσκολη η παρουσίαση ενός ποιητή μέσα από τις εικόνες. Όπως δύσκολη είναι και η παρουσίαση ενός φωτογράφου μέσα από την ποίηση. Σ’ αυτή τη ποιητική συλλογή η αλληλεπίδραση ήταν αναπόφευκτη. Δεν ήρθε η μια Τέχνη να «σκεπάσει» ή να απειλήσει την άλλη αλλά ήρθε ως ευκαιρία η φωτογραφία να βοηθήσει την ποίηση να απελευθερωθεί από τα δεσμά της αναπαράστασης και να οδηγηθεί επιτυχώς στο δρόμο της αφαίρεσης.
Λίγα λόγια για τον Παναγιώτη Φτάρα
Ο Παναγιώτης Φτάρας γεννήθηκε το 1976 στη Νυρεμβέργη Γερμανίας. Κατάγεται από την Γανόχωρα, χωριό της Πιερίας. Επαναπατρίστηκε το 2004 όπου εγκαταστάθηκε προσωρινά στη Θεσσαλονίκη. Από το 2006 ζει και εργάζεται στην Κατερίνη. Σπούδασε «Γραφιστική» στο Τ.Ε.Ε. Θεσσαλονίκης, στην ειδικότητα «Γραφικών Τεχνών του Τομέα Καλλιτεχνικών Εφαρμογών», καθώς και στο I.E.K. Κατερίνης στην ειδικότητα «Σχεδιαστής μέσω Ηλεκτρονικών Συστημάτων». Εργάστηκε από το 2006 έως το 2017 στην Αρχαιολογική Υπηρεσία της Κατερίνης ως Γραφίστας, Σχεδιαστής και Φωτογράφος. Φωτογραφίζει περίπου δώδεκα χρόνια, δημιουργώντας κυρίως ασπρόμαυρες εικόνες. Τα τελευταία δύο χρόνια το ενδιαφέρον του στρέφεται στη φωτογραφία θεάτρου.
Από το 2015 είναι μέλος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος. Του έχει απονεμηθεί το 1ο Βραβείο Φωτογραφίας, στον 5ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εικαστικών, που διοργανώνεται από τον σύλλογο, υπό τον τίτλο “Παράλληλοι δρόμοι”.
Από την ίδια χρονιά είναι μέλος του Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Πιερίας όπου διδάσκει την τέχνη της φωτογραφίας. Το 2016 ίδρυσε την Φωτογραφική Ομάδα Κατερίνης στο Σύλλογο Εικαστικών Καλλιτεχνών Πιερίας. Από το 2017 είναι μέλος του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Το καλοκαίρι 2018 φωτογραφίζει ως επίσημος φωτογράφος, του Φεστιβάλ Ολύμπου. Είναι παντρεμένος και έχει ένα γιο.
Βιβλίο του:
Το 2018 εκδίδει τον «Χωροχρόνο», στις εκδόσεις Όστρια. Είναι το πρώτο του φωτογραφικό λεύκωμα με 126 φωτογραφίες που συνοδεύεται από 69 λογοτεχνικά κείμενα με την συμμετοχή 22 συγγραφέων και δημιουργών. Τον Απρίλιο του 2019 ο «Χωροχρόνος» προχώρησε στη Β’ έκδοση του.
Συμμετοχές σε βιβλία και εκθέσεις
To 2017 η ποιητική συλλογή της Ειρήνης Γκόλτσιου, υπό τον τίτλο "Υπέρηχοι", από της εκδόσεις Εντευκτήριο, φέρει την φωτογραφία του στο εξώφυλλο.
Το 2018 συμμετέχει με τρία έργα του, στο εικαστικό λεύκωμα «50 Σύγχρονοι Έλληνες εικαστικοί δημιουργοί», από τις εκδόσεις Όστρια.
Στις 20 Ιανουαρίου 2019, η έκθεση φωτογραφίας του «Χωροχρόνου», συμπράττει στην μουσική παράσταση του Λουδοβίκο των Ανωγείων, που πραγματοποιήθηκε στην Κατερίνη, στο Άλλο...Καφενείο.
Στις 25 Φεβρουαρίου 2019, το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης διοργάνωσε εκδήλωση στο Café Bazaar, όπου παρουσίασε τον «Χωροχρόνο», με μία αναφορά στο συνολικό του έργο μέχρι σήμερα.
Τον Μάιο του 2019, συμμετέχει στην ποιητική συλλογή της Έλενας Χριστίδου, "Της ψυχής το Ηχόχρωμα", από της Εκδόσεις Ελκυστής, με 16 φωτογραφίες του. Φέρει και την φωτογραφία του στο εξώφυλλο.
Έχει παρουσιάσει τα έργα του σε μία ατομική καθώς και σε περισσότερες από τριάντα ομαδικές εκθέσεις, στην Κατερίνη, Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Περισσότερες πληροφορίες στην σελίδα - κανάλι του:
FacebookPanagiotisFtaras
Youtube, Παναγιώτης Φτάρας
Και στην ηλεκτρονική διεύθυνση :Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.