Erwin Blumenfeld, Vogue !

: :

Στην ερτηση για το ποιος εναι ο αγαπημνος σας φωτογρφος μδας, οι περισστεροι απ εσς που ασχολεστε με τη φωτογραφα αλλ και τη μδα θα απαντοσατε, μα φυσικ ο Helmut Newton. Εναι ρα, λοιπν, να δομε ναν φωτογρφο που μσα απ τα 30.000 αρνητικ του αποτπωσε και απογεισε τη γυναικεα ομορφι των 50s με ανεπανληπτο τρπο. Αυτ το προσωπικ του στγμα στη φωτογραφα μδας συνμα με την υψηλ αισθητικ του καθιστον το φωτογραφικ του ργο διαχρονικ και το τοποθετον επξια στο πιο ψηλ βθρο τς φωτογραφας μδας σε παγκσμιο εππεδο. 

Το δικ μας βλμμα θα στραφε σμερα, στη ζω και το ργο το Erwin Blumenfeld. Ποιος ταν ραγε;

Γεννθηκε στο Βερολνο στις 26 Ιανουαρου του 1897, εβρακς καταγωγς και ταν το μεσαο παιδ ανμεσα απ το νετερο αδερφ του Heinz και τη μεγαλτερη αδερφ του Annie.

Το 1908 ξεκνησε να φωτογραφζει τυχαα αφο του δθηκε μια φωτογραφικ μηχαν. Απ ττε θεωρε τον εαυτ του φωτογρφο αν και γενικ δεν εχε καμα επσημη εκπαδευση στη φωτογραφα.

Το 1918  μετακομζει στην Ολλανδα που ασχολθηκε με τα γυναικεα τμματα των πολυκαταστημτων. 

Το 1921 εκε παντρεεται τη συνομλικη του Lena Citroen που και θα αποκτσουν 3 παιδι τη Lisette το 1922, τον Henry το 1925 και τη Yorick το 1933 

Το 1923 νοιξε να κατστημα με γυναικεες τσντες το Fox Leather Company. 

Το 1932 μετακομζει μσα στο μστερνταμ και ο Blumenfeld με να πλρες εξοπλισμνο στοντιο φωτογραφζει της πελτισσες του, συχν κιλας γυμνς.

Το 1934 ξεκινει τη καριρα του σαν φωτογρφος.

να χρνο μετ, το γαλλικ περιοδικ Photographie δημοσευσε φωτογραφες του παρατηρντας τον φωτογρφο και τη συμμετοχ του σε διφορες γκαλερ. Αμσως μετ το κατστημα του με τα δερμτινα χρεοκοπε και τον Ιανουριο του διου χρνου μετακομζει στη Γαλλα. Εκε, του ανατθηκε να τραβξει πορτρατα γνωστν καλλιτεχνν πως των Georges Rouault, Henri Matisse, Josephine Bake, François Mauriac κ.α.

Ο φωτογρφος Cecil Beaton ενθουσιασμνος με το ργο του Erwin Blumenfeld τον βοηθει να εξασφαλσει σμβαση με τη γαλλικ Vogue τσι απ το 1937 ως το 1939 οι φωτογραφες του δημοσιεονται στο Vogue και Harpers Bazaar. Το 1939 μετακομζει με την οικογνεια του στη Να Υρκη.

Ξεκινντας ο Β' παγκσμιος πλεμος ο Blumenfeld επιστρφει στη Γαλλα που και εισχθη στα γαλλικ στρατπεδα σαν αλλοδαπς, πως συνβει και στη κρη του Lissete σε ηλικα 18 ετν περπου. Τελικ το 1941 μσω Μαρκο διφυγαν στη Να Υρκη, που απκτησαν και την αμερικανικ υπηκοτητα. 

Στις Η.Π.Α. με την Carmel Snow συντκτρια της αμερικνικης κδοσης του Harz’s Bazaar, υπογρφει συμβλαιο για 3 χρνια.

Μα απ τη χαρακτηριστικτερη φωτογραφα του Blumenfeld εναι το εξφυλλο του Vogue Ιανουαρου του 1950 (φωτ πνω).

Για τα επμενα 15 χρνια ο φωτογρφος κοσμοσε με τις φωτογραφες του εξφυλλα και χι μνο εντπων πως Vogue, Look, Life και Flair. Παρλληλα εργσθηκε και σαν φωτογρφος σε πολυκατστημα στη Μινεπολη αναλαμβνοντας τις φωτογραφσεις για πελτες καλλυντικν πως L’Oreal, Helena Rubinstein and Elizabeth Arden.

Το 1950 πλον ταν ο πιο ακριβοπληρωμνος φωτογρφος στο κσμο, με τις περισστερες φωτογραφικς καλψεις για τη Vogue απ οποιοδποτε συνδελφ του στον κσμο, χοντας μπροστ στο φακ του κορυφαα μοντλα πως Carmen Dell’Orefice and Lisa Fonssagrives.

Στα τλη της δεκαετας το 1950 ξεκνησε να δημιουργε κινηματογραφικς ταινες και προς το τλος της ζως του ξεκνησε την εργασα για την αυτοβιογραφα του. Δυστυχς, δεν πρλαβε να τη δημοσιεσει εν ζω, ο ττλος του εναι My One Hundred Best Photos που περιελμβανε μνο 4 απ τις εικνες μδας του.

Στις 4 Ιουλου το 1969 πθανε στη Ρμη, βρθηκε νεκρς στα σκαλι του σπιτιο του, μη λαμβνοντας τα χπια της καρδις του εκενη την ημρα ‘’προκαλντας’’ μφραγμα, μη θλοντας να ταλαιπωρσει τον ευατ του σε νοσοκομεα. Ο γιος του Henry φησε πσω του σε ηχητικ αρχεο τη ζω του πατρα του...

Erwin Blumenfeld ( φωτ πνω, κτω)