Το ργο του Στρατ Βογιατζ ταξιδεει στο Μιλνο με δυο εκθσεις

Το ργο ενς ταλαντοχου λληνα φωτογρφου συναντ μια μεγλη αναγνριση και επιτυχα στην Ελλδα, αλλ και το εξωτερικ.

 

Ο Στρατς Βογιατζς εναι νας πολλ υποσχμενος νος καλλιτχνης, ενθουσιδης και ονειροπλος, αφοσιωμνος στην τχνη του και, ταυτχρονα, αποφασισμνος και μαχητικς για τη διαφλαξη και την ανδειξη των αξιν, στις οποες πιστεει.

 

Η δουλει του θα παρουσιαστε για πρτη φορ στο Μιλνο, σε επιμλεια της Αφροδτης Οικονομδου και σε συνεργασα με το Ελληνικ δρυμα Πολιτισμο Ιταλας και την εταιρεα COCO - MAT που θα φιλοξενσει 15 φωτογραφες απ τη συλλογ «Εσωτερικς κσμος - Μαστιχοχρια» στο showroom της στο κντρο του Μιλνου, απ τις 13 Μαρτου ως την 1η Απριλου.

 

Πρκειται για μια φωτογραφικ δουλει, που πραγματοποιθηκε απ το 2007 ως το 2010 στα 24 Μαστιχοχρια της Χου. Μετ απ μακρχρονες επαγγελματικς εμπειρες σε διφορες χρες του κσμου, ο Βογιατζς επιστρφει στην αγαπημνη του γεντειρα και επισκπτεται τους τπους των παιδικν του χρνων. Ο φωτογρφος μπανει ευλαβικ, σαν προσκυνητς στους οικεους τπους της συλλογικς μνμης, επιχειρε να νισει και να αποτυπσει να κομμτι του αιγαιοπελαγτικου λακο πολιτισμο.

 

Με μεγλη ευαισθησα, διαχειρζεται το φως, τις σκις, τον νεμο, τις μυρωδις της πατρδας του. Σπτια, καφενεα, μαγαζι, αποθκες, σχολεα, χροι εγκαταλειμμνοι και ξεχασμνοι, σκηνικ στα ρια της μνμης και της πραγματικτητας. Οι εικνες εναι σεμνς, ανεπιτδευτες, σαν λακς ζωγραφις με συνταρακτικ χρματα και εκπληκτικς λεπτομρειες που δημιουργον μια συγκινητικ ατμσφαιρα. Σαν να ιστορικ ντοκουμντο, τα εσωτερικ τοπα που συλλαμβνει ο φακς του καλλιτχνη, φρουν τα χνη των ανθρπων που τα κατοκησαν και αντικατοπτρζουν τον χρνο που πρασε.

 

Η παντελς απουσα της ανθρπινης φιγορας χαρακτηρζει λες τις φωτογραφες, αλλ, πσω απ κθε λεπτομρεια, πσω απ κθε δικοσμο, διαφανεται η ντονη παρουσα του ανθρπου, με τις συνθειες, τις παραδσεις και τις ιδιαιτερτητες του κθε νοικοκυριο. Μια ματι σε ναν κσμο που χθηκε και, ταυτχρονα, μια ενδοσκπηση στον εσωτερικ κσμο και την ταυττητα του διου του δημιουργο.

Πληροφορες

Showroom COCO - MAT, Via San Prospero 4, Milano. Διρκεια: 13 Μαρτου - 1 Απριλου.

Επιμλεια: Αφροδτη Οικονομδου. Εγκανια: Δευτρα 13 Μαρτου, στις 17:00, παρουσα του καλλιτχνη. Ωρριο λειτουργας: Δευτρα - Σββατο: 10:00 - 19:00, Κυριακ: κλειστ.

Εικνες του «Identity Flows» στο Μουσεο Σγχρονης Φωτογραφας

Οι εικνες του «Identity Flows» φτνουν στο Μουσεο Σγχρονης Φωτογραφας στο Μιλνο μετ την κθεσ τους σε δημσιους χρους της Μλαγα, Θεσσαλονκη και Λτσε το καλοκαρι του 2016, ως μρος ενς αρθρωτο ργου για την ευρωπακ ταυττητα που προωθεται απ ξι ιδρματα και πολιτιστικος οργανισμος.

 

 

Η κθεση παρουσιζει τα ργα που υλοποιθηκαν κατ τη διρκεια καλλιτεχνικο residency στη Gibellina ξι νων διεθνν καλλιτεχνν, να ργο του Adrian Paci, που επιλχθηκε για την περσταση απ το αρχεο του, και φωτογραφες δκα Ευρωπαων δημιουργν που ανταποκρθηκαν σε να δετερο κλεσμα.

Το ργο #UrbanLayers τελεινει με μια ημρα μελτης και συζτησης σχετικ με τις δυναττητες και τα κρσιμα ζητματα των νων δυνατοττων/διαδρομν αλληλεπδρασης μεταξ καλλιτχνη και κοινο, στα πλασια εικαστικν γεγοντων σε αστικος δημσιους χρους, μσα απ την παρουσαση μιας μελτης για τα θματα της audience development, μιας σειρς διαλξεων απ ειδικος της τχνης στο δημσιο χρο, και δο συζητσεις που αφορον πρωταγωνιστς πρσφατων εμπειριν στην Ιταλα.

 

Ο λληνας καλλιτχνης συμμετχει με το ργο του στο Urban Layers το οποο αφορ πορτρτα και ημερολγια προσφγων στο νησ της Λαμπεντοζα στην Ιταλα και στη Χο, στην Ελλδα. Σκοπς της κοινς αυτς παρθεσης εναι η αναβωση της προσωπικς μνμης απναντι στη λθη,  η δισωση μιας ατομικς ταυττητας μσα στα ναυγια γνωστων ψυχν και κυρως η ρθρωση μιας υποκειμενικς αφγησης απναντι στην ηγεμονικ αφγηση των καιρν που λογζει τους ανθρπους ως νομερα.

 

Ο Στρατς Βογιατζς αναφρει: «καθημεριν ακομε για θαντους, για μετακινσεις πληθυσμν χωρς ποτ να μαθανουμε τα ονματα αυτν των ανθρπων, την ιστορα τους, τους φβους και τις λαχτρες τους. Η προσωπικ τους ταυττητα αγνοεται, η ατομικτητα τους αφανζεται και μνο η στατιστικ τους λαμβνει υπψιν, αποτιμντας τους αριθμητικ. Ο κνδυνος αναισθητοποησης που προκπτει μσα απ την κθεση του πολτη σε αδιφορα ποσοτικ σνολα εναι υψηλς.  Εναι ζωτικς σημασας να διαφυλαχθε, να ακουστε η προσωπικ μαρτυρα τους καθενς στη ζω και στο θνατο».

Πηγ naftemporiki.gr