As Time Goes By

-Ένας φακός με απίστευτον φωτοφράκτη αρπάζει την πιο γοργή στιγμή και την απλώνει στην επιφάνεια μιας πλάκας λείας, ευαισθησίας εξαισίας...

Φωτογραφία του Κωνσταντίνου Πίττα


Ο φωτοφράκτης

Οι ώρες μέσα απ’ τους ιριδισμούς και τα παιχνίδια ρέουν, όπως ανάμεσα στα πολυτρίχια τα διαυγή νερά. Και ο ρεμβασμός με τα κλειδιά του ανοίγει τους ορίζοντες, που απλώνουν και αδιακόπως μεγαλώνουν, σαν κύκλοι πέτρας που έπεσε σε επιφάνειαν αδιατάρακτη από πράξεις φθαρτές και νόθες.

Όρθρος η ώρα η πρώτη. Πίσω της, η λαγαρή πρωία, με δείκτες ρόδινους που γρήγορα (θα πω, ανέλπιστα σχεδόν) γυρίζουν και χρυσίζουν. Ένας φακός με απίστευτον φωτοφράκτη αρπάζει την πιο γοργή στιγμή και την απλώνει στην επιφάνεια μιας πλάκας λείας, ευαισθησίας εξαισίας.

Και τώρα που άνοιξε και έκλεισε ο φωτοφράκτης σαν μάτι αδέκαστο και συνελήφθη ο χρόνος, ο ρεμβασμός αυξάνει την ζωή και δίδει στην κάθε εικόνα την κίνησι και την ευελιξία που φέρνει από τα βάθη μιας πηγής (της ιδικής του) ζεστό το πιο κρυφό της νόημα. Και ιδού που μεταλλάσσει πλήρως την εικόνα· από μια στατική στιγμή (ας πούμε καρφωμένη) την μετατρέπει σε πολυκύμαντον χορόν ωρών και πλαστικών σωμάτων ευρυθμίας, σε οντοποίησιν απτήν και ασπαίρουσαν παντός οράματος, πάσης επιθυμίας.

 

Ανδρέας Εμπειρίκος, Οκτάνα, Ίκαρος, Αθήνα 1997

 

"As Time Goes By"

To www.ifocus.gr σας καλεί στην πρώτη ομαδική έκθεση φωτογραφίας που διοργανώνει, με τίτλο "As Time Goes By".
Τα εγκαίνια θα γίνουν το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου και ώρα 19.00, η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 19 Φεβρουαρίου, στον φιλόξενο χώρο του Boo Art Cafe, Σαρρή 21, Ψυρρή.
Φίλοι της φωτογραφίας, ερασιτέχνες, επαγγελματίες αλλά και φοιτητές φωτογράφοι,συναντιούνται φωτογραφικά και δίνουν ένα πολύπλευρο μα συνάμα ομοιογενές φωτογραφικό αποτέλεσμα.
Κοινός παρονομαστής η φωτογραφία. Τα βλέμματα των φωτογράφων διαφορετικά, άλλοτε τα χαρακτηρίζει ένας ποιητικός ρεαλισμός και άλλοτε στέκονται αντιμέτωπα με την πραγματικότητα. 

Το θέμα της διαπραγμάτευσης δύσκολο, η πόλη της Αθήνας αντιμέτωπη με τον χρόνο.

 

Οι Φωτογράφοι είναι οι ακόλουθοι: 

Αγγελογιαννάκης Γιώργος, Αλεξανδράκης Αχιλλέας, Aξιώτου Μαρία, Βασιλοπούλου Βάγια, Βεληβασάκη Ελπίδα, Γαβριήλ Νάσια, Γαλάνη Στέλλα, Γέρος Τάκης, Γιάβης Κώστας, Δαλαμάγκα Σοφία, Δάλκος Αλέξανδρος, Δαπόλλα Στεφανία, Ζαφείρης Ανδρέας, Θάνου Φωτεινή, Κανατά Μαρία, Κανίνια Νέβι, Καραίσκος Νικόλας, Κινέσσα Έφη, Κλεάνθης Νώντας, Κούσουλος Σωτήρης, Κουτσίδη Ευαγγελία, Κρητικοπούλου Νέλλυ, Κυριαζή Νότα, Κώστας Κάτσος, Λαδά Ματίνα, Λουτριώτης Ευάγγελος, Λύτρας Τίμος, Μαγουνάκη Κατερινα, Μακρίδης Γιώργος, Μαλιάκου Προκοπία, Μάλλιου Μαρία, Μανιατοπούλου Στέλλα, Μπελεγρίνη Μαρία, Μπίρης Τάσος, Μπουλούμπασης Ιωάννης, Ναυπλιώτης Τάκης, Νικολόπουλος Άγγελος, Παπά Τέρι, Παπαθανασίου Θάνος, Παππά Ευγενία, Παρασκευάκης Δημήτρης, Πατεράκης Εμμανουήλ, Πετάλα Λία, Πυλαρινού Στέλλα, Ράμπια Μαρία, Σαββίδης Μάνος, Σανδάλη Βασιλική, Σαράντου Κατερίνα, Σκρίπτα Έλενα, Σούκουλη Βενθεσικύμη, Σουράλη Ελένη, Σταμπολιάδης Φοίβος, Σταυριανού Πόπη,Συνιοράκη 'Αννα-Μαρία,Συρσίρης Γιώργος, Τρύφωνα Βίκυ, Τσάκαλος Θάνος, Τσίκος Παναγιώτης, Τσολακίδου Άννα, Φελούκας Παναγιώτης.

Φιλικές Συμμετοχές

Ευχαριστούμε τον Κωνσταντίνο Πίττα για την ευγενική παραχώρηση της φωτογραφίας του, τη "Σοφία Λώρεν της Πλάκας", για την κεντρική φωτογραφία του άρθρου που θα διανεμηθεί στα μέσα μαζικής επικοινωνίας. 

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Αρτίκο, τον Γιώργο Συρσίρη και τον Τάσο Μπίρη για τη φιλική συμμετοχή τους σε μια ομαδική έκθεση, αποδεικνύοντας με την πράξη τους αυτή την ειλικρινή αγάπη τους για την τέχνη της φωτογραφίας και την εμπιστοσύνη τους σε αυτό νέο φωτογραφικό μέσο που επικοινωνεί στο αναγνωστικό κοινό τόσο τη φωτογραφία όσο και τους συντελεστές της από τη μια άκρη της χώρας έως την άλλη, παρέχοντας επιπλέον χώρο και φιλοξενία στους έλληνες φωτογράφους που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό.