Uncensored Books

«Το να στοχαζμαστε γρω απ την Ευρπη σημανει να στοχαζμαστε γρω απ να ανοιχτ ερτημα», διαβζουμε στο κεντρικ κεμενο του Μεσογειακο Φεστιβλ Φωτογραφας που εγκαινιζεται στο Ρθυμνο στις 15 Σεπτεμβρου. Η ρση αυτ του Eric Hobsbawm μς εισγει στη φετιν θεματικ της διοργνωσης.

Το MedPhoto Festival, ως μια ευρεα συνντηση δημιουργν απ διαφορετικ πεδα, φιλοδοξε να προωθσει ναν ριζοσπαστικ κοινωνικ διλογο αναφορικ με σγχρονα ζητματα που ρχονται στο προσκνιο και να ενθαρρνει τη δημιουργα μιας κοιντητας. Στο ξεκνημ του το 2016 επικεντρθηκε στις αλλαγς στη Μεσγειο και στην Ευρπη με ξονα την οικονομικ και προσφυγικ κρση, διερευνντας την ιδα των συνρων, ως γεωγραφικν και πολιτισμικν ορων και ως εσωτερικν προσωπικν ορων που αφορον στην αντληψη και στην ταυττητα. Το MedPhoto Festival 2017-2018 | «Ευρπη: τα πρσωπα και ο τπος» διερευν τις νες ταυττητες/ετερτητες που δημιουργονται εντς της ραγδαα μετασχηματιζμενης ευρωπακς επικρτειας, το αν πλον μπορομε να μιλμε για μια δυνμει να ευρωπακ ταυττητα αν αυτ χει αποτχει να υπρξει.

πως διαβζουμε στην ιστοσελδα του Φεστιβλ: «Οι ταυττητες που συγκροτον οι νθρωποι στην πειρο αυτ σε σχση με τις ραγδαες μεταβολς αντιλψεων και πρακτικν που συντελονται σε εππεδο μφυλων, διαπροσωπικν, αλλ και ευρτερα κοινωνικν και πολιτικν σχσεων, συνιστ λο και πιο συχν να απ τα θματα της σγχρονης φωτογραφικς δημιουργας. Και αυτ εκφρζεται αφενς με μια εντεινμενη τση ενδοσκοπικς χρσης του μσου και αφετρου, με μια αππειρα κριτικς κατανησης του τπου, με τις ποικλες αποχρσεις και σημασες που μπορε η ννοια αυτ να λβει, ως τπος μνμης, ως κφραση κρατικς κυριαρχας, ως εξορα, ως γη, ως κμβος συνντησης, ως πεδο πολεμικν συρρξεων, ως χρος παραγωγς της διας της εικνας, ως μη-τπος.»

Τo MedPhoto Festival λοιπν, το οποο διοργαννεται απ την καλλιτεχνικ συλλογικτητα KOLEKTIV8, φιλοξενε να μωσακ φωτογραφικν projects απ την περιοχ της Ευρπης, που δοκιμζουν να συμβλουν στη διερενηση των αλλαγν αυτν, απεικονζοντας το παλι και το νο πρσωπο των ανθρπων της Ευρπης και σκιαγραφντας τις ευρωπακς κοινωνες τσι πως διαμορφνονται.

Εγκαινιζει τις δρσεις του στις 15 Σεπτεμβρου στο «Σπτι του Πολιτισμο», στο Ρθυμνο, με την κθεση “Uncensored Books” σε επιμλεια Νατσσας Χριστι. Η κθεση φρνει στο προσκνιο μια σειρ φωτογραφικν βιβλων και εγκαταστσεων που, πειραματιζμενα με να κανλια επικοινωνας, διερευνον πς η φωτογραφα μπορε να ενεργοποιηθε μσα απ τον ντυπο λγο ως εργαλεο ακτιβισμο και το πς οι εικνες χρησιμοποιονται ως εργαλεα πολιτικο και οικονομικο ελγχου απ τα παραδοσιακ και διαδικτυακ ΜΜΕ.

 

Ταυτχρονα, στις 20 Σεπτεμβρου ξεκιν διεθνς διαγωνισμς για το βραβεο του Φεστιβλ, με ανοιχτ κλεσμα συμμετοχς μσω της πλατφρμας του Lens Culture, ενς απ τους πιο δημοφιλες κμβους της σγχρονης φωτογραφας διεθνς.

Η κεντρικ κθεση «Critical Archives III: Ταυττητες» θα πραγματοποιηθε, απ τις 20 Δεκεμβρου μχρι τις 20 Μαρτου, στο Μουσεο Σγχρονης Τχνης στο Ρθυμνο, με συμμετοχς απ την Ελλδα και την Ευρπη. Εκθσεις, προβολς, συζητσεις και workshops θα λαμβνουν χρα απ το Σεπτμβριο μχρι και τον Μρτιο στην Κρτη και την Αθνα υπ τη σκοπι ενς Φεστιβλ διαρκεας.

Κεντρικ στχευση του Φεστιβλ, επσης, αποτελε η ανδειξη του φωτογραφικο βιβλου ως αυτνομου ργου και ως βασικο πλαισου παρατρησης. τσι, το MedPhoto συγκροτε συλλογ/βιβλιοθκη με φωτογραφικ βιβλα απ λον τον κσμο που θα χει νομαδικ και διαδραστικ χαρακτρα. Το MedPhoto θα προχωρσει σε συνεργασες με δημοτικς, πανεπιστημιακς και δανειστικς βιβλιοθκες και εκπαιδευτικ ιδρματα αν την Ελλδα. Ταυτχρονα, ξεκινντας απ φτος την εκδοτικ του δραστηριτητα, θτει ως βασικ στχο να προχωρ κθε χρνο στην κδοση μιας δουλεις ενς λληνα φωτογρφου και τσι να συμβλει σταδιακ στη συγκρτηση ενς σματος εγχριας φωτογραφικς βιβλιογραφας. Η πρτη κδοση θα πραγματοποιηθε τον Φεβρουριο του 2018.

Το 2ο Μεσογειακ Φεστιβλ Φωτογραφας, υπ την αιγδα της Περιφρειας Κρτης και του Δμου Ρεθμνου, πραγματοποιεται με την ευγενικ υποστριξη της MOTOROIL και του Ιδρματος Σταρος Νιρχος.

Χορηγο φιλοξενας: Atrium, Theartemis, Grecotel.

Χορηγο βιβλιοθκης: Zone Books, Hatje Cantz, Lars Müller.

Περισστερες πληροφορες στην ιστοσελδα www.medphoto.gr

Πηγ: Το Περιοδικ