The world of Steve McCurry

Κείμενο-Φωτογραφίες Ιωάννης Προμπονάς

Μέχρι τις 25 Ιουνίου του 2017 τρέχει στις Βρυξέλλες μία εκλπηκτική έκθεση του πασίγνωστου φωτογράφου Steve McCurry με τίτλο «The world of Steve McCurry»

Την προηγούμενη βδομάδα, βρέθηκα στην καρδιά της Ευρώπης και δεν έχασα την ευκαιρία να επισκεφτώ την έκθεση, η οποία στεγάζεται στο εντυπωσιακό κτίριο του παλιού Χρηματιστηρίου στο κέντρο των Βρυξελλών. 

Μπαίνοντας στην έκθεση από την πρώτη στιγμή αυτό που εντυπωσιάζει είναι το ίδιο το στήσιμο της έκθεσης. Πάνω σε τεράστια διαφανή κομμάτια γκρι υφάσματος που κρέμονται από ψηλά, έχουν τοποθετηθεί τα τυπώματα, στη πλειοψηφία τους σε μεγάλες διαστάσεις και σε διαφορετικό ύψος. Τα υφάσματα αυτά δημιουργούσαν έναν νοητό διάδρομο τον οποιό τον ακολουθούσες. Το εντυπωσιακό του στησίματος αυτού, ήταν ότι παράλληλα με τη φωτογραφία που έβλεπες σε πρώτο επίπεδο, μπορούσες να δεις και τις φωτογραφίες που βρίσκονταν σε δεύτερο και τρίτο επίπεδο. Είχες δηλαδή την αίσθηση ότι βρισκόσουν σε ένα χώρο με 3d οπτική. Το στήσιμο αυτό, σε συνδιασμό με τα εξαιρετικής ποιότητας από άποψη ευκρίνειας και χρώματος τυπώματα, δημιουργούσαν μία ατμόσφαιρα ιδιαίτερη και εντυπωσιακή. Το περιεχόμενο των φωτογραφίων, τα εξαιρετικά μάτια των πορτρέτων του Steve McCurry, προερχόμενα από όλο τον κόσμο, αναδεικνύονταν ακόμα περισσότερο από τον τρόπο που εκτίθεντο. Το αποτέλεσμα μοναδικό, είτε κάποιος είναι θαυμαστής του φωτογράφου είτε όχι.

Στην έκθεση «The World of Steve McCurry», παρουσιάζονται περισσότερες από 200 φωτογραφίες σε μεγάλο φορμά. Είναι η μεγαλύτερη και πιο πλήρης σειρά αφιερωμένη στο γνωστό Αμερικάνο φωτογράφο. Ο θεατής μπορεί να θαυμάσει τις πιο γνωστές εικόνες του φωτογράφου κατά τη διάρκεια της 35χρονης καριέρας του, μέχρι τις πιο πρόσφατες και ανέκδοτες φωτογραφίες του. Οι φωτογραφίες του Steve McCurry διακρίνονται για την ποικιλία των χρωμάτων, των συναισθημάτων και των εμπειριών προερχόμενων από όλο τον κόσμο και από όλες τις κουλτούρες. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης ο θεατής ταξιδεύει μέσα από τις φωτογραφίες από το Αφγανιστάν στην Ινδία, από την ανατολική Ασία μέχρι την Αφρική, από τη Κούβα μέχρι τις Ηνωμένες πολιτείες, από τη Βραζιλία μέχρι την Ιταλία. Έχει τη δυνατότητα με ατομικό ακουστικό να ξεναγηθεί μέσα από τα λόγια του ίδιου του φωτογράφου σε πολλές από τις εκτιθέμενες φωτογραφίες. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί η αίθουσα όπου προβάλλεται mini-documentary για την πιο διάσημη ίσως φωτογραφία του McCurry, το κορίτσι από το Αφγανιστάν και την προσπάθεια του φωτογράφου να το αναζητήσει μετά από 17 χρόνια από την αρχική λήψη της φωτογραφίας.

Σε αυτή την σειρά φωτογραφιών από όλο τον κόσμο ο Άνθρωπος και η παρουσία του είναι ο μόνος πρωταγωνιστής.

Σύντομη βιογραφία

Ο Steve McCurry υπήρξε μια από τις πιο μεγάλες φωνές στη σύγχρονη φωτογραφία για περισσότερα από 30 χρόνια, με φωτογραφίες του δημοσιευμένες σε περιοδικά παγκόσμιας κυκλοφορίας, πάνω από δώδεκα βιβλία και αμέτρητες εκθέσεις σε όλο τον κόσμο. Γεννήθηκε σε προάστιο της Φιλαδέλφειας της Πενσυλβανίας. Ο McCurry σπούδασε κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας. Μετά από αρκετά χρόνια ελεύθερης εργασίας, ο McCurry έκανε το πρώτο του ταξίδι στην Ινδία. Ταξιδεύοντας με μια βαλίτσα άρχισε να εξερευνεί τη χώρα με την κάμερά του. Μετά από αρκετούς μήνες ταξιδιού έφτασε να διασχίζει τα σύνορα στο Πακιστάν. Εκεί συνάντησε μια ομάδα προσφύγων από το Αφγανιστάν, οι οποίοι τον μετέφεραν πέρα από τα σύνορα, την ώρα που η ρωσική εισβολή έκλεινε τα σύνορα της χώρας σε όλους τους δυτικούς δημοσιογράφους. Ντυμένος με παραδοσιακά ρούχα, μετά από εβδομάδες ενσωματωμένος με τους Μουτζαχεντίν, ο McCurry έφερε στον κόσμο τις πρώτες εικόνες σύγκρουσης στο Αφγανιστάν, τοποθετώντας το ανθρώπινο πρόσωπο, τον άνθρωπο ως φιγούρα, στο θεματικό κέντρο κάθε φωτογραφίας. Από τότε, ο McCurry συνέχισε να δημιουργεί εκπληκτικές εικόνες σε πάνω από έξι ηπείρους και αμέτρητες χώρες. Το έργο του θεματικά εκτείνεται από φωτογραφίες πολεμικών συγκρούσεων, πολιτισμών και αρχαίων παραδόσεων υπό εξαφάνιση, μέχρι εικόνες της σύγχρονης κουλτούρας. 

Διατηρεί πάντοτε ως θέμα του το ανθρώπινο στοιχείο, αυτό που έκανε τη φωτογραφία του αφγανικού κοριτσιού μια τόσο ισχυρή εικόνα.

Ο McCurry έχει τιμηθεί με μερικά από τα πιο διάσημα βραβεία του κλάδου της φωτογραφίας (Robert Capa Gold Medal, National Press Photographers Award, World Press Photo contest award)

 

Links

https://pro.magnumphotos.com/C.aspx?VP3=CMS3&VF=MAGO31_10_VForm&ERID=24KL535AWZ

 

https://www.youtube.com/watch?v=C0plNvaR0bg

 

http://stevemccurryexpo.be/