Σπασμένο Είδωλο

Έκθεση Φωτογραφίας της Γιώτας Τσώκου στην Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία

"Ο χρόνος είναι αμείλικτος, 

δεν κάνει διευκολύνσεις.

Λένε ότι αρχή είναι το τέλος 

και το τέλος η αρχή. 

Αυτό που συγκρατεί 

το σχήμα του προσώπου σου 

στις παλάμες του χρόνου δεν εισαι εσυ.

Είναι κάτι άλλο. 

Δεν είσαι παρά ένα σπασμένο είδωλο 

που κουρνιάζεις 

στην αγκαλιά τού χρόνου".

Αυτές οι σκέψεις μου προλογίζουν το ταξίδι εις το διηνεκές που επιχειρώ να κάνω διαμέσου της φωτογραφίας. 

Η κάθε φωτογραφία προήλθε από μια αναγκαιότητα - να διηγηθώ μια ιστορία που καλείται ο θεατής να αναγνωρίσει το κομμάτι που γνωρίζει a priori ή που θα γνωρίσει a posteriori.

Οι απεικονιζόμενες μορφές είναι τοποθετημένες στο α-χρονο. Υπάρχουν για να μεταφέρουν στον θεατή το μηνύμα που εκείνος θα επιλέξει να ακούσει. 

Μέσα από αυτές αντηχεί ο παλμός, η ωρυγή, το γέλιο, η ιαχή και η εν γένει ανάγκη για γνώση. 

Η ανάγκη για την ανακάλυψη της αρχής. Ή έστω οραμάτων αυτής. 

 

Λίγα λόγια για τη Γιώτα Τσώκου

H Γιώτα Τσώκου γεννήθηκε στη Χαλκίδα και σπούδασε Mετάφραση. Με τη φωτογραφία ασχολείται ενεργά και συστηματικά από το 2014 ως αυτοδίδακτη, φωτογραφίζοντας σχεδόν αποκλειστικά με φιλμ μεσαίου φορμά. Μαγεμένη από τον κόσμο τής αναλογικής φωτογραφίας, παρακολούθησε σεμινάριο αναλογικής φωτογραφίας με εισηγητή τον Στέφανο Πάσχο, όπου αφενός έμαθε να εκτυπώνει σε σκοτεινό θάλαμο, αφετέρου δε  διδάχτηκε τεχνικές εκτύπωσης του περασμένου αιώνα. Φωτογραφίες της έχουν διακριθεί τόσο σε εθνικούς όσο και διεθνείς διαγωνισμούς φωτογραφίας, ενώ έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις. Επίσης, αναλογικές φωτογραφίες της έχουν δημοσιευθεί σε αυστραλιανά και γερμανικά περιοδικά (Agitate zine – Οκτώβριος 2015, Photoklassik –  Σεπτέμβριος 2016). Είναι μέλος της ΕΦΕ από το 2015. Ζει και εργάζεται ως καθηγήτρια Αγγλικών στη Χαλκίδα. 

 

https://www.facebook.com/kitaetsukophotography/